Alinka Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zalewa na 10 litrów: Woda - 7,7 l sól - 0,3 kg cukier - 2 kg ocet - 1,8 l No to pokombinowałam według powyższego wzoru ale bez octu spirytusowego,w zamian sam kwas mlekowy.Na próbę 8 słoików właśnie się pasteryzują.Co wyjdzie zobaczymy za kilka dni.Kupiłam jakiś czas temu 0.5 l kwasu ale o stężeniu 30%.Po rozcieńczeniu 1:1 kazali używać zamiast octu 10%. No to użyłam Wyliczona proporcja na 3l zalewy2,30l - woda0,54l - mój rozcieńczony kwas zamiast octu600g - cukier 90g - sólPrzyprawy tak jak w oryginale ale bez cebuli i paprykihttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11663-og%C3%B3rki-kartuskie-oryginalny-przepis/[Dodano: 12 sie 2019 - 22:23]Alinka masz piekne ogorki, taka ilosc to mozna od razu mozna zrobic duze zapasy ja to juz od miesiaca sie bawie , bo zbieram na jeden lub 2 sloiki dziennie Dziękuję za miłe słowa. Sama jestem zaskoczona.Do tej pory zakisiłam 60 słoików po 0,9l10-cio litrowe wiadro i 8 słoików dzisiaj zrobiłam w occie.Jak podlewałam wieczorem to znów od wczoraj narosło pewnie z 15 słoików będzie.No i codziennie zjadamy, najlepsze prosto z krzaka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 No to pokombinowałam według powyższego wzoru ale bez octu spirytusowego, To tak jak ja w ub. roku.Zrobiłam tzw. "tusiaki" i "pseudo-tusiaki", żeby mieć porównanie (wybacz @tusiaczku ).U mnie był ocet jabłkowy i kwas mlekowy. Przede wszystkim ilość cukru była nie do zaakceptowania.Niemniej nie są to już "ogórki kartuskie". Dla mnie są lepsze Tyle, że od przeszło 50 lat nie słodzę ani herbaty, ani kawy. To niewątpliwie wpływa na ocenę stopnia słodkości. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 No to pokombinowałam według powyższego wzoru ale bez octu spirytusowego,To tak jak ja w ub. roku.Zrobiłam tzw. "tusiaki" i "pseudo-tusiaki", żeby mieć porównanie (wybacz @tusiaczku ).U mnie był ocet jabłkowy i kwas mlekowy. Przede wszystkim ilość cukru była nie do zaakceptowania.Niemniej nie są to już "ogórki kartuskie". Dla mnie są lepsze Tyle, że od przeszło 50 lat nie słodzę ani herbaty, ani kawy. To niewątpliwie wpływa na ocenę stopnia słodkości. Aniu, a kiedykolwiek konserwowałaś samym kwasem jak ja dzisiaj? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 a kiedykolwiek konserwowałaś samym kwasem jak ja dzisiaj? W zasadzie samym kwasem mlekowym konserwowane są ogórki kiszone. To jest naturalnie wytwarzany kwas mlekowy w wyniku fermentacji mlekowej.Samym kwasem, w dodatku z cukrem, nigdy nie próbowałam.Ten ocet jabłkowy kombinowałam z kwasem pół na pół, co do kwaśności oczywiście. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 W zasadzie samym kwasem mlekowym konserwowane są ogórki kiszone No niby tak ale to inny proces.Można zapasteryzować ale dopiero wtedy gdy już się dostatecznie ukwaszą.Nieraz tak robiłam.To co zrobiłam dzisiaj to są surowe ogórasy w zalewie z kwasem i zapasteryzowane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 12 Sierpnia 2019 To co zrobiłam dzisiaj to są surowe ogórasy w zalewie z kwasem i zapasteryzowane. Takie ogórki serwują Czesi i Słowacy, coś w smaku między konserwowym a kiszonym. Wiele na pewno zależy od ilości dodanego kwasu, stopnia zasolenia oraz dodatków aromatyzujących. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eugeniusz_2015 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 13 Sierpnia 2019 To znaczy, że nie robiłeś? Paweljacek, ogórki korniszony robiłem, ale dawno temu, ponieważ dzisiaj mój żołądek już nie przyjmuje dużych stężeń octu, bo korniszony w przeciwieństwie do ogórków konserwowych nie są pasteryzowane tylko zalewane silną zalewą octową i to ona zabezpiecza i konserwuje ogórki - bez pasteryzacji! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Skalar50 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 (edytowane) Paweljacek, ogórki korniszony robiłem, ale dawno temu, ponieważ dzisiaj mój żołądek już nie przyjmuje dużych stężeń octu, bo korniszony w przeciwieństwie do ogórków konserwowych nie są pasteryzowane tylko zalewane silną zalewą octową i to ona zabezpiecza i konserwuje ogórki - bez pasteryzacji! Wikipedia:KorniszonyNiewielkie ogórki (długości 3–7 cm), marynowane w occie, niekiedy po wstępnym ukiszeniu, noszą nazwę korniszonów (fr. cornichon)[11].Wygląda na to że korniszony od ogórków konserwowych różnią się tylko wielkością a nie kwasowością cornichon - Petit concombre conservé dans du vinaigre Edytowane 14 Sierpnia 2019 przez Skalar50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Przepis na korniszony z Kuchni Polskiej 1972r.KORNISZONY Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 14 Sierpnia 2019 Nie wiem na ile jest to prawda. Ale osoba związana z przetworstwem mówiła mi że korniszony powinny być przed zalewą octowa być delikatnie podkiszone. Ja nie praktykowałem więc trudno mi to zweryfikować. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.