Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ogórki Kartuskie - oryginalny przepis


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
110 odpowiedzi w tym temacie

#1 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 29 maj 2015 - 15:43

Znajomy mojej mamy był przez wiele lat dyrektorem firmy która robiła pierwsze oryginalne Ogórki Kartuskie. Kto zna ten wie - to chyba najlepsze ogórki konserwowe jaki mi osobiście zdarzyło się do tej pory próbować.

A że w chwili obecnej ów gentleman pucuje się mojej mamusi więc łaski zbytniej nie robi i po kolei wydradza tajemnice firmowe  :cool:

W oryginalnym przepisie używano do zalewy kwasu mlekowego ale da się go zastąpić zwiększając ilość octu. Ocet 10%.

W oryginale robiono zalewę (na 100l): woda 77 l , sól 3 kg, cukier 20 kg, ocet 10 l, kwas mlekowy 1,6 l.

 

Wersja "domowa" bez kwasu:

 

Zalewa na 10 litrów: 

Woda - 7,7 l

sól - 0,3 kg

cukier - 2 kg

ocet - 1,8 l

 

Wsad słoiki 0,9 - ogórki + :

Cebula krojona - 4 dkg (2 na dno i 2 pomiędzy ogórki)

Papryka krojona - 3 dkg (w środek)

Ziele angielskie - 2 szt

Pieprz - 5-8 szt

Liść laurowy - 1 szt

Gorczyca - 0,5 dkg

 

Pasteryzacja 85`C - słoiki 0,9 i 0,55 - 20 min

                                słoiki 1,5 i 3 - 30 min 

 

Troszkę już tych ogórasów zrobionych przez owego gentlemana zjadłem i mogę potwierdzić że to dokładnie te stare dobre ogórki kartuskie  :thumbsup:

 

Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...)   Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru.
 

Użytkownik EAnna edytował ten post 08 lip 2018 - 07:43


#2 Afryka

Afryka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • MiejscowośćZabierzec

Napisano 29 maj 2015 - 17:56

Z oryginalnymi recepturami najczęściej jest, że bez jednego składnika to już nie to. Tutaj chodzi o kwas mlekowy. 

Zatem temat dla "mlekowych" znawców;) Jak pozyskać kwas mlekowy?



#3 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 29 maj 2015 - 18:05

Kwas mlekowy spożywczy bez problemu kupisz na Alledrogo. Jak pisałem jadłem wersję na samym occie i w moim odczuciu niczym nie ustępuje pierwowzorowi. Obie receptury opracował ten sam technolog.

#4 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 29 maj 2015 - 18:06

Tutaj chodzi o kwas mlekowy.

Może czegoś nie wiem.. ale to jest przepis na ogórki konserwowe a nie kiszone, więc gdzie tu mowa jest o wytworzeniu się kwasu mlekowego ;)



#5 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 29 maj 2015 - 18:17

Anuś przeczytaj przepis to wszystko zrozumiesz :)

#6 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 29 maj 2015 - 18:21

Anuś przeczytaj przepis to wszystko zrozumiesz :)

Przeczytałam go teraz dokładnie dwa razy :D proszę mi wytłumaczyć co daje obecność kwasu mlekowego ?  inne walory smakowe ? nie jadłam takich ogórków w/g takiego przepisu ani takich nie robiłam więc jestem ciekawa co takiego mają w sobie że są inne :)

trochę długi jak dla mnie okres pasteryzacji ;)


Użytkownik Anuś edytował ten post 29 maj 2015 - 18:22


#7 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 29 maj 2015 - 18:30

Kwas mlekowy jest naturalnym "zakwaszaczem". Co robi inacze nie mam pojęcia. Może lepiej wpływa na walory smakowe czy konsystencję? Przepis pierwotny jest oryginalną recepturą technologiczną. Z czystej ciekawości chyba kupię ten kwas mlekowy i zrobię kilka słoików zgodnie z oryginałem 8)

#8 Afryka

Afryka

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 96 postów
  • MiejscowośćZabierzec

Napisano 29 maj 2015 - 18:32

Polecam przeczytanie tej pozycji: http://www.eufic.org...-acid-bacteria/



#9 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2017 postów

Napisano 29 maj 2015 - 18:37

Z czystej ciekawości chyba kupię ten kwas mlekowy i zrobię kilka słoików zgodnie z oryginałem 8)

Tusiaczku ... chyba sama się skuszę na kilka słoików. Zaciekawił mnie ten przepis. :) jak zdobędziesz jeszcze inne receptury od tego miłego Pana to z chęcią je poczytam i być może wypróbuję. :)



#10 eli55

eli55

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2438 postów
  • Miejscowośćmonastir / wlochy

Napisano 30 maj 2015 - 05:42

Ja robie takie ogorki z tymi skladnikami , oprocz kwasu mlekowego i ogorki sa pyszne :thumbsup:  , kupilam kiedys ogorki w Lidlu i wlasnie mialy te same skladniki,

oprocz kwasu. :)



#11 Baca

Baca

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1963 postów
  • MiejscowośćWałbrzych

Napisano 30 maj 2015 - 06:27

@tusiaczek,Kiedyś miałem przyjemność jeść te ogórki nie powiem smaczniste są, dzięki ale napisz co znaczy ten wpis 

A że w chwili obecnej ów gentleman pucuje się mojej mamusi więc łaski zbytniej nie robi
;) może odpowiedz na PW coby młodzieży nie zgorszyć :facepalm:


#12 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 30 maj 2015 - 11:39

może odpowiedz na PW coby młodzieży nie zgorszyć

Wpadnij w lipcu do Przedwojowa na jakiegoś kielicha to się sam dowiesz  :cool:  :cool:

 

 

Kolejny przepis jaki dostałem jest na ogórki konserwowe "Morena" (czyste bez dodatków). 

Zalewa na 100 litrów - woda 77 l, sól 3 kg, cukier 7 kg, Ocet 10% 8,5 i, kwas mlekowy 1,6 l. Jeżeli nie mamy kwasu mlekowego zwiększamy ilość octu do 16,5 l.


Użytkownik tusiaczek edytował ten post 30 maj 2015 - 11:49


#13 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 30 maj 2015 - 14:12

Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...)

 

Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru.

 

Do ogórków konserwowych Morena idą dodatkowo przyprawy jak do kartuskich ale bez papryki i cebuli natomiast dodatkowo dodaje się czosnek i chrzan. Ogórki te to jest podobno dokładna kopia ogórków konserwowych Krakusa bo ichni główny technolog stamtąd przywędrował...



#14 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 818 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 30 maj 2015 - 15:20

kwas mlekowy 1,6 l

Czy jest podane % stężenia tego kwasu, bo zaglądałem na Aledrogo i jest do kupienia w różnych stężeniach. Tak po mojemu to chyba chodzi o max. stężenie, ale dobrze było by się upewnić. 

Pozdrawiam



#15 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 30 maj 2015 - 16:23

Kwas mlekowy 80% :)

#16 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 818 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 30 maj 2015 - 21:35

Kwas mlekowy 80%

Dziękuję 



#17 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 31 maj 2015 - 17:36

Kolejny przepis jaki dostałem jest na ogórki konserwowe "Morena" (czyste bez dodatków).  Zalewa na 100 litrów - woda 77 l, sól 3 kg, cukier 7 kg, Ocet 10% 8,5 i, kwas mlekowy 1,6 l. Jeżeli nie mamy kwasu mlekowego zwiększamy ilość octu do 16,5 l.

 

chyba coś z tym octem 16,5 litra nie tak  :mellow:  



#18 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 31 maj 2015 - 17:39

Jak najbardziej tak. To jest ekwiwalent równoważący brak kwasu mlekowego. Zauważ że to na 100 litrów zalewy  :)


A z tym kwasem mlekowym to podobno trzeba bardzo uważać bo stężony jest jak to kwas bardzo żrący...   :cool:



#19 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 31 maj 2015 - 17:39

zauważyłam , no tak na 100 litrów 8,5l to po dodaniu dodatkowego octu to nie 16,5l



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 tusiaczek

tusiaczek

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5509 postów

Napisano 31 maj 2015 - 17:46

Masz rację, ilość zalewy będzie większa niż 100 litrów (taka ilość to w oryginale z kwasem) ale za to stężenie zalewy będzie takie jakbyś dała 8,5 litrów octu i 1,6 litra kwasu. Istotne jest stężenie zalewy a nie mała zwiększenie ilości wskutek zastąpienia kwasu octem.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych