tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Znajomy mojej mamy był przez wiele lat dyrektorem firmy która robiła pierwsze oryginalne Ogórki Kartuskie. Kto zna ten wie - to chyba najlepsze ogórki konserwowe jaki mi osobiście zdarzyło się do tej pory próbować.A że w chwili obecnej ów gentleman pucuje się mojej mamusi więc łaski zbytniej nie robi i po kolei wydradza tajemnice firmowe W oryginalnym przepisie używano do zalewy kwasu mlekowego 80%, ale da się go zastąpić zwiększając ilość octu. Ocet 10%.W oryginale robiono zalewę (na 100l): woda 77 l , sól 3 kg, cukier 20 kg, ocet 10 l, kwas mlekowy (80%) 1,6 l. Wersja "domowa" bez kwasu: Zalewa na 10 litrów: Woda - 7,7 lsól - 0,3 kgcukier - 2 kgocet - 1,8 l Wsad słoiki 0,9 - ogórki + :Cebula krojona - 4 dkg (2 na dno i 2 pomiędzy ogórki)Papryka krojona - 3 dkg (w środek)Ziele angielskie - 2 sztPieprz - 5-8 sztLiść laurowy - 1 sztGorczyca - 0,5 dkg Pasteryzacja 85`C - słoiki 0,9 i 0,55 - 20 min słoiki 1,5 i 3 - 30 min Troszkę już tych ogórasów zrobionych przez owego gentlemana zjadłem i mogę potwierdzić że to dokładnie te stare dobre ogórki kartuskie Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...) Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru. Edytowane 27 Lipca 2022 przez EAnna Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 29 Maja 2015 Z oryginalnymi recepturami najczęściej jest, że bez jednego składnika to już nie to. Tutaj chodzi o kwas mlekowy. Zatem temat dla "mlekowych" znawców;) Jak pozyskać kwas mlekowy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Maja 2015 Kwas mlekowy spożywczy bez problemu kupisz na Alledrogo. Jak pisałem jadłem wersję na samym occie i w moim odczuciu niczym nie ustępuje pierwowzorowi. Obie receptury opracował ten sam technolog. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Maja 2015 Tutaj chodzi o kwas mlekowy. Może czegoś nie wiem.. ale to jest przepis na ogórki konserwowe a nie kiszone, więc gdzie tu mowa jest o wytworzeniu się kwasu mlekowego Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Maja 2015 Anuś przeczytaj przepis to wszystko zrozumiesz Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 29 Maja 2015 (edytowane) Anuś przeczytaj przepis to wszystko zrozumiesz Przeczytałam go teraz dokładnie dwa razy proszę mi wytłumaczyć co daje obecność kwasu mlekowego ? inne walory smakowe ? nie jadłam takich ogórków w/g takiego przepisu ani takich nie robiłam więc jestem ciekawa co takiego mają w sobie że są inne trochę długi jak dla mnie okres pasteryzacji Edytowane 29 Maja 2015 przez Anuś Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 29 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 29 Maja 2015 Kwas mlekowy jest naturalnym "zakwaszaczem". Co robi inacze nie mam pojęcia. Może lepiej wpływa na walory smakowe czy konsystencję? Przepis pierwotny jest oryginalną recepturą technologiczną. Z czystej ciekawości chyba kupię ten kwas mlekowy i zrobię kilka słoików zgodnie z oryginałem 8) Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Afryka Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 29 Maja 2015 Polecam przeczytanie tej pozycji: http://www.eufic.org/article/pl/artid/lactic-acid-bacteria/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 29 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 29 Maja 2015 Z czystej ciekawości chyba kupię ten kwas mlekowy i zrobię kilka słoików zgodnie z oryginałem 8) Tusiaczku ... chyba sama się skuszę na kilka słoików. Zaciekawił mnie ten przepis. jak zdobędziesz jeszcze inne receptury od tego miłego Pana to z chęcią je poczytam i być może wypróbuję. Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 30 Maja 2015 Ja robie takie ogorki z tymi skladnikami , oprocz kwasu mlekowego i ogorki sa pyszne , kupilam kiedys ogorki w Lidlu i wlasnie mialy te same skladniki,oprocz kwasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 30 Maja 2015 @tusiaczek,Kiedyś miałem przyjemność jeść te ogórki nie powiem smaczniste są, dzięki ale napisz co znaczy ten wpis A że w chwili obecnej ów gentleman pucuje się mojej mamusi więc łaski zbytniej nie robi może odpowiedz na PW coby młodzieży nie zgorszyć Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 30 Maja 2015 (edytowane) może odpowiedz na PW coby młodzieży nie zgorszyćWpadnij w lipcu do Przedwojowa na jakiegoś kielicha to się sam dowiesz Kolejny przepis jaki dostałem jest na ogórki konserwowe "Morena" (czyste bez dodatków). Zalewa na 100 litrów - woda 77 l, sól 3 kg, cukier 7 kg, Ocet 10% 8,5 i, kwas mlekowy 1,6 l. Jeżeli nie mamy kwasu mlekowego zwiększamy ilość octu do 16,5 l. Edytowane 30 Maja 2015 przez tusiaczek Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Maja 2015 Mała errata do przepisów (słaba kserokopia przepisu pisanego ręcznie na karcie technologicznej i nie doczytałem...) Do Ogórków Kartuskich dodajemy jeszcze troszkę kopru. Do ogórków konserwowych Morena idą dodatkowo przyprawy jak do kartuskich ale bez papryki i cebuli natomiast dodatkowo dodaje się czosnek i chrzan. Ogórki te to jest podobno dokładna kopia ogórków konserwowych Krakusa bo ichni główny technolog stamtąd przywędrował... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Maja 2015 kwas mlekowy 1,6 lCzy jest podane % stężenia tego kwasu, bo zaglądałem na Aledrogo i jest do kupienia w różnych stężeniach. Tak po mojemu to chyba chodzi o max. stężenie, ale dobrze było by się upewnić. Pozdrawiam Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 30 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Maja 2015 Kwas mlekowy 80% Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 30 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 30 Maja 2015 Kwas mlekowy 80%Dziękuję Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Maja 2015 Kolejny przepis jaki dostałem jest na ogórki konserwowe "Morena" (czyste bez dodatków). Zalewa na 100 litrów - woda 77 l, sól 3 kg, cukier 7 kg, Ocet 10% 8,5 i, kwas mlekowy 1,6 l. Jeżeli nie mamy kwasu mlekowego zwiększamy ilość octu do 16,5 l. chyba coś z tym octem 16,5 litra nie tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Maja 2015 Jak najbardziej tak. To jest ekwiwalent równoważący brak kwasu mlekowego. Zauważ że to na 100 litrów zalewy A z tym kwasem mlekowym to podobno trzeba bardzo uważać bo stężony jest jak to kwas bardzo żrący... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 31 Maja 2015 zauważyłam , no tak na 100 litrów 8,5l to po dodaniu dodatkowego octu to nie 16,5l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 31 Maja 2015 Masz rację, ilość zalewy będzie większa niż 100 litrów (taka ilość to w oryginale z kwasem) ale za to stężenie zalewy będzie takie jakbyś dała 8,5 litrów octu i 1,6 litra kwasu. Istotne jest stężenie zalewy a nie mała zwiększenie ilości wskutek zastąpienia kwasu octem. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 31 Maja 2015 porównałam pierwszy przepis i ilości zalewy octowo-mlekowo-cukrowej wraz z przelicznikiem do tej moreny i wychodzi mi z tym kwasem nie halo ale ok - człowiek z Krakusa wie lepiej a ja koniecznie wypróbuję przepisy bo ciekawość smaku mnie do tego zachęca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 31 Maja 2015 Mogę jedynie powiedzieć że jego Kartuskie jadłem i naprawdę super. Tych Morena nie miałem okazji ale podobnie jak Ty zrobię i się zobaczy... Mam zamiar zrobić z każdych dwie kontrolne małe partie (z kwasem i bez) i potem porównać co i jak. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 31 Maja 2015 a na kwas znalazłeś namiar ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 31 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Maja 2015 Ja przed chwilą szukałem i jest na alledrogo. http://allegro.pl/kwas-mlekowy-80-e270-1l-spozywczy-fv-i5367853724.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 31 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Maja 2015 Dokładnie ten sam namierzyłem Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.