Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy - etapy budowy

piec chlebowy

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
12 odpowiedzi w tym temacie

#1 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 08 cze 2015 - 21:25

      Zamieszczam  etapy budowy prostego pieca chlebowego...  Widząc po zamieszczonych fotorelacjach dużą rozbieżność co do użytych materiałów i właściwego ich użycia . Sądzę ze może się ten temat przydać przy budowie dla innych forumowiczów.  
Masa samego  pieca waha się w granicach 450kg
1.Piec powinien być posadowiony na płycie nośnej ( fundament) wystarczy 10 cm gr. Zbrojenie fi10 -stal zbrojeniowa. Krata 15 cm x 15 cm. Podsypka pod płytę ze żwiru z 10 cm.  Beton powinien pod taką płytę składać się z dwóch frakcji  Piasek 0,2 mm oraz żwiru np. od 0,8  do 1,5 . Beton – stosowany do wylewania fundamentów oraz płyt betonowych. Aby wykonać beton z jednego worka cementu 25 kg należy dodać do niego 45 kg piasku oraz 85 kg żwiru, które wymieszamy z 12 litrami wody.
2. Na płycie nośnej solidna podstawa pod piec. Np murowana z cegły, kamienia itp.
3.Płyta pod piec gr. 5 cm  za zbrojona prętem fi 8 zbrojeniowym. Taki sam skład betonu jak powyżej.  Dobrze jest za-wibrować beton. Np wiertarką udarową.
Cegła pod piec nie musi być szamotowa.  Dobra jest już cegła klasy  dwusetka ale jak dostaniemy cztery-setkę  to jeszcze lepiej. Szamot ma to do siebie że nazbyt mocno możemy przez nieuwagę go rozgrzać. 
Do izolacji spodu pieca możemy użyć potłuczonego szkła o gr. powyżej 5 cm. Ja użyłem płyty sylikatową-krzemowej.  Bardzo dobry izolatora... Boi się wody.  Dlatego po rozmoczeniu w wodzie rozdrobniłem płytę i wymieszałem z zaprawą szamotową z dodatkiem cementu. Do budowy pieca użyłem zaprawy szamotowej. ale można  również jeśli się ma dostęp do cegielni odkupić z 15 szt cegły nie wypalonej  i po namoczeniu wymieszać z trzema częściami piasku.
Po wymurowaniu kopuły wełna 5 cm i  założyłem siatkę ocynkowaną wolier-ową na wełnę  ( łatwo się ją modeluje). Na siatkę 3 cm zaprawy cementowej i jeszcze raz siatka. Na to z 3 cm następnej zaprawy cementowej. Wedle uznania modelujemy kopułę  pod farbę lub tynki akrylowe itp. 
.

Załączone pliki



#2 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6915 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 08 cze 2015 - 21:43

Do budowy pieca użyłem zaprawy szamotowej.

 

Jakiś inny kolor ma ta zaprawa szamotowa....    :cool: 



#3 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 08 cze 2015 - 22:00

C.D.N


 

Do budowy pieca użyłem zaprawy szamotowej.

 

Jakiś inny kolor ma ta zaprawa szamotowa....    :cool:

 

A jaki ma mieć? Jakiś standardowy kolor? ;)   Zaprawy szamotowe  takt samo jak i cement mają różne odcienie.  Ja do zaprawy szamotowej dodaje jeszcze z 5 procent cementu 42 lub czerwony 32 .  Dodatkowo zmienia odcień... ;)

Załączone pliki


Użytkownik januszfeniks edytował ten post 08 cze 2015 - 22:01


#4 pis67

pis67

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6915 postów
  • MiejscowośćNML

Napisano 08 cze 2015 - 22:04

Ja do zaprawy szamotowej dodaje jeszcze z 5 procent cementu 42 lub czerwony 32 . Dodatkowo zmienia odcień... ;)

 

A nie napisałeś tego wcześniej, teraz kolor się zgadza.  :cool:



#5 kwlj

kwlj

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 336 postów
  • MiejscowośćReda

Napisano 08 cze 2015 - 22:15

Janusz ty to jesteś jednak mistrz i fachura, napewno się przyda potomnym tylko żeby zaglądali, czekamy na dalsze części poradnika  :D  :D  :clap:  :clap:  :clap:



#6 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 09 cze 2015 - 07:59

Janusz ty to jesteś jednak mistrz i fachura, napewno się przyda potomnym tylko żeby zaglądali, czekamy na dalsze części poradnika  :D  :D  :clap:  :clap:  :clap:

Jeszcze raz się powtórzę .... BEZ PRZESADYZMU... ;)   Ale dziękuję.... :)


Ostateczne wykończenie...  Nośnik pigmentów- impregnat hydrofobowy oraz pigmenty żelazowe. Technika przecierki. Wsypujemy do impregnatu pigment w odpowiedniej dla nas barwie  i nanosimy gąbką przecierając.  W taki sam sposób można nanosić inne kolory przecierając je ze sobą co nada nam ciekawsze efekty. Postaram się za jakiś czas umieścić na filmie etapy prac i wykończenia pieca.   Dodam że zasówka do  pieca jest prostej konstrukcji i za parę złoty można to zrobić u każdego ślusarza. 

Załączone pliki



#7 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1299 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 09 cze 2015 - 10:27

Takich ludzi nam tu potrzeba :) :clap: :clap: :clap: :thumbsup:

Janusz, Wielki Szacun. Budowla piękna a opis dziecinnie prosty - i tak powinno to wyglądać.

 

Może tutaj nie miejsce ale zapytam :)

Janusz a jak sobie radzisz z "szokiem termicznym" wypieku? (przenoszenie uformowanego ciasta z kuchni do pieca) Nie opadają?

Pytam, bo fajnie wygląda piec chlebowy w ogrodzie ale co z praktycznego punktu widzenia, czy nie lepiej go zrobić w jakimś pomieszczeniu, np. kuchni letniej itp.



#8 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 09 cze 2015 - 10:51

Takich ludzi nam tu potrzeba :) :clap: :clap: :clap: :thumbsup:

Janusz, Wielki Szacun. Budowla piękna a opis dziecinnie prosty - i tak powinno to wyglądać.

 

Może tutaj nie miejsce ale zapytam :)

Janusz a jak sobie radzisz z "szokiem termicznym" wypieku? (przenoszenie uformowanego ciasta z kuchni do pieca) Nie opadają?

Pytam, bo fajnie wygląda piec chlebowy w ogrodzie ale co z praktycznego punktu widzenia, czy nie lepiej go zrobić w jakimś pomieszczeniu, np. kuchni letniej itp.

W wolnej chwili odpiszę  na pytanie.... ;)



#9 _Krzysztof_

_Krzysztof_

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 890 postów

Napisano 29 lip 2015 - 17:21

Jak się sprawuje,temperatura, palenie itp? Robiłeś już coś w nim. Zapodaj pare fotek i swoje opinie.

Niexle to wyglada :clap: :clap:


Użytkownik _Krzysztof_ edytował ten post 29 lip 2015 - 17:22


#10 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1349 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 29 lip 2015 - 19:04

https://wedlinydomow...nuszemfeniksem/    ;)


Użytkownik januszfeniks edytował ten post 29 lip 2015 - 19:05


#11 Smarczek

Smarczek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćKaniów

Napisano 31 lip 2019 - 12:16

Jak są wykonane te "kamienie" na 3 ostatnich zdjeciach ?

#12 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 516 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 31 lip 2019 - 14:00

A gdzie komin ??? Kal odprowadzic spaliny ???????



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#13 wosiu

wosiu

    Weteran

  • **VIP**
  • 1631 postów
  • MiejscowośćŁódź

Napisano 31 lip 2019 - 14:54

A gdzie komin ??? Kal odprowadzic spaliny ???????

Przypatrz się dobrze komin jest  :)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: piec chlebowy

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych