Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar a kuchnia indukcyjna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 eryk

eryk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćlondyn

Napisano 22 lis 2007 - 00:03

Witam wszystkich serdecznie.
Tak sobie przegladam to forum i uwazam Was za skarbnice wiedzy "dymnej"
W obecnych warunkach mieszkaniowych nie moge pozwolic sobie na robienie czegokolwiek, ale kiedy sie przeprowadze, to sobie poszaleje.
Ale jest jedno ale, czy nie wiecie jak sprawowac sie bedzie kuchnia indukcyjna z metalowym szynkowarem w garnku ? Czy trzeba bedzie uzywac plastikowych butelek, ktore nie do wszystkiego sie nadadza.
Bede wdzieczny za wszelkie informacje.

#2 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 22 lis 2007 - 15:11

Witaj Eryku !!
kuchenka bedzie ogrzewala wode w garnku a ta woda szynkowar .
Indukcja wywoluje szybszy ruch czasteczek ,a co za tym idzie wzrost temperatury ,tyle pamietam z fizyki :blush: ale moze sie myle :lol: :lol:
Pozdrawiam serdecznie Jasiu

#3 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1503 postów
  • MiejscowośćLuzern / Poznań

Napisano 22 lis 2007 - 17:54

Może wtrącę „trzy słowa”
Efekt kuchenki wymaga garnka który ma stalowe dno, czyli nie nadają się popularne garnki, nawet te z grubym dnem bo tam zaprasowana jest płyta aluminiowa a reszta z e stali nierdzewnej.
Zasada kuchenki indukcyjnej jest prosta, pod płytą ze szkła kwarcowego znajduje się cewka elektryczna go której doprowadzony jest prąd zmienny o wysokiej częstotliwości.
Garnek, a raczej jego dno działa jak zwarta cewka w związku z czym wytwarza się ogromny prąd który w tym przypadku powoduje wydzielanie się ciepła.
Dlatego dno garnka musi być stalowe i w dodatku magnetyczne.
Prosty test czy nadaje się garnek do tej kuchenki – zbliżyć magnes, jak się przyklei to OK., jak nie to znaczy że się nie nadaje.
Szynkowarki najczęściej wykonane są z aluminium czyli materiał niemagnetyczny w związku z powyższym nie będzie się nic działo.

To samo co wyżej, ale w skrócie :grin:
Jeżeli użyjesz prawidłowego garnka do którego dna przykleja się magnes, to spokojnie możesz do niego wsadzić aluminiową szynkowarkę – lub każdą inną do której z kolei nie przyklei się magnes.
Powodzenia na obczyżnie :grin:

#4 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 22 lis 2007 - 18:09

no oczywiscie ze garnek musi byc stalowy :lol: tego nie dopisalem :blush:

#5 eryk

eryk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćlondyn

Napisano 22 lis 2007 - 20:36

Dzieki za wasza pomoc.
Tak sie zastanawialem co by sie stalo gdyby szynkowar byl tez stalowy.

Pozdrawiam.

#6 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1503 postów
  • MiejscowośćLuzern / Poznań

Napisano 22 lis 2007 - 20:49

Teoretycznie nic, ponieważ dno garnka powinno zaabsorbować falę elektromagnetyczną, ale tak naprawdę powstają prądy wirowe i coś tam może się przenieść na formę, ale nie wiele tego będzie do tego woda wokół więc spoko.

#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6075 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 lis 2007 - 23:25

Tak sie zastanawialem co by sie stalo gdyby szynkowar byl tez stalowy.

Wprawdzie zewnętrzny garnek działa jak puszka Faraday'a i praktycznie powinien ekranować wszystko, co jest w środku, ale gdyby dno stalowego szynkowara przylegało do dna garnka to stanowiłyby jedna płytę. Również wtedy, gdy odległość obu denek będzie niezbyt duża, oba dna utworzą kondensator, który dla wysokiej czestotliwosci posiada małą impedancję. Zjawisko ekranowania zwiazane jest z wytwarzaniem prądów wirowych w ekranie a prądy te zamieniane sa na ciepło. Wprawdzie garnek nie jest klasycznym opornikiem tylko posiada tak zwaną impedancję, to jest oporność pozorną, lub - obrazowo opisując - oporność zalezną od czestotliwości, indukcyjności i pojemności przedmiotu (w tym wypadku garnka zewnetrznego). Podsumowując, garnek wewnętrzny (szynkowar stalowy) może podgrzewać się autonomicznie i temperatura wewnątrz może sie nadmiernie podnieść.

#8 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 23 lis 2007 - 10:21

Brawo EAnna, krótko i treściwie! Powoli wchodzimy z teorią szynkowarzenia na poziom akademicki :lol:

#9 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6075 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 lis 2007 - 13:31

Powoli wchodzimy z teorią szynkowarzenia na poziom akademicki

Przepraszam Wszystkich, pisałam to przed północą, byłam zmęczona. Widać, że na profesurkę się nie nadaję :sad:

#10 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12031 postów

Napisano 23 lis 2007 - 13:51

Ja mam pytanie do posiadaczy kuchni indukcyjnej.
Jak wiadomo reklama mówi o zimnej płycie ale przecież nagrzewa się garnek i to on odda ciepło na płytę.
W takim razie po zdjęciu garnka płyta jest ciepła czy faktycznie można ja dotknąć ręką ?.

#11 JASIU

JASIU

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1492 postów
  • MiejscowośćLondyn

Napisano 23 lis 2007 - 17:36

dotknac mozna ale jak dlugo? to zalezy od odpornosci na bol
:blush: niechcacy sprawdzilem

#12 wdw

wdw

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 368 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 23 lis 2007 - 18:15

Garnek można stawiać na gazecie i w garnku będzie się gotowac, a gazeta nieuszkodzona.

#13 TOSHIBA

TOSHIBA

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1503 postów
  • MiejscowośćLuzern / Poznań

Napisano 23 lis 2007 - 19:22

:grin: :grin: :grin:
Owszem gazeta się nie zapali, ale nie proponuje dotykać.
Ciepło wytwarza się na skutek prądów wirowych w stalowej płycie dna garnka, spora część ciepła oddawana jest do cieczy w garnku, jednak część cofa się do płyty kuchenkowej nagrzewając ją. Jednak na skutek małej pojemności cieplnej „szklanej” płyty z kuchenki indukcyjnej szybko wychładza się w odróżnieniu od tradycyjnych kuchenek.

Krótko to samo ale w skrócie
Nie dotykajcie płyty zaraz po działaniu kuchenki.

#14 eryk

eryk

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • Miejscowośćlondyn

Napisano 28 lis 2007 - 21:25

Swietnie, dzieki bardzo.
Oto mi wlasnie chodzilo a dowiedzialem sie jeszcze wecej.
Pozdrawiam

#15 ice4

ice4

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 10 sty 2011 - 21:31

Witam, dzisiaj stałem się posiadaczem szynkowara ze stali nierdzewnej - popularnego na allegro. Sprzedawca zapewniał podobnież jak państwo o tym iż nie będzie problemów z indukcją. Tak więc postawiłem normalny emaliowany garnek który zawsze służył do gotowania na tejże kuchni - oczywiście woda w środeczku na dno kawałek cienkiej szmatki i szynkowar. Wszystko było piękni do czasu kiedy wyrób był gotowy i ściągnęliśmy garnek z płyty. Szmatka przypalona do garnka - pomimo temperatury wody 75*C, garnek od spodu z wyraźnie nadpaloną dziurą w miejscu tam tylko gdzie stał szynkowar. Emalia wokół spieniona. Jednym słowem gar do wywalenia. Ale by tego było mało - wypalona dziura w kuchni indukcyjnej - w górnej warstwie szkła. wżer ok 3x3cm, wokół tak jakby wypalona otoczka - oczywiście w miejscu gdzie stał szynkowar. Szczęście że to wierzchnia tafla - może można to wymienić. Także stanowczo odradzam parowanie na Indukcji. Grozi utratą garnka i płyty grzewczej.

#16 Olek.P

Olek.P

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 881 postów
  • MiejscowośćLeverkusen

Napisano 10 sty 2011 - 22:09

Szmatka przypalona do garnka - pomimo temperatury wody 75*C, garnek od spodu z wyraźnie nadpaloną dziurą w miejscu tam tylko gdzie stał szynkowar.

:question: :question: :question: :shock:

#17 ice4

ice4

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 sty 2011 - 07:37

Naprawdę nie wiem co tam się mogło dziać - czy to jakieś prądy wirowe czy zaburzenie pola. Ten skok temperatury miał wyraźnie miejsce pomiędzy garnkiem emaliowanym a płytą. Temperatura na tyle wysoka iż wypaliło dziurę w płycie indukcyjnej i nadpaliło garnek od spodu. Szynkowar wyszedł z tego bez szwanku a szyneczka piękna i smaczna - tyle na pocieszenie. Chociaż to chyba najdroższa szynka w historii ...

#18 Henio

Henio

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2973 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 11 sty 2011 - 11:05

Pewnie gdyby zamiast szmatki była by podkładka z siatki metalowej lub drutu o wysokości 1cm. by do tego nie doszło.

#19 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 6075 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sty 2011 - 12:06

nie wiem co tam się mogło dziać -

Ciepło z dna garnka nie było efektywnie odbierane. Gdyby warstwa wody między dnem a praską była grubsza (większy dystans) nie byłoby problemu.
Praska wykonana jest wg mnie z materiału nieferromagnetycznego.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 12031 postów

Napisano 11 sty 2011 - 21:22

Wielokrotnie używałem kuchni indukcyjnej do parzenia zarówno w szynkowarze aluminiowym jak i metalowym.
Nigdy nie miałem z tym żadnych problemów, ale nigdy też nie używałem żadnej szmatki bo po co ?

Ciepło z dna garnka nie było efektywnie odbierane. Gdyby warstwa wody między dnem a praską była grubsza (większy dystans) nie byłoby problemu.
Praska wykonana jest wg mnie z materiału nieferromagnetycznego.


EAnno trochę nie rozumiem co ma odstęp do odbierania ciepła ?
Skoro napełnił garnek wodą, to przewodnik ciepła był, rozumiem gdyby wody nie było.
Prędzej stawiał bym na to, że właśnie odstęp od dna spowodował taką sytuację.
Indukcja działała zarówno na garnek jak i na szynkowar.

Ostatnio sprawdzałem na jaką wysokość od płyty kuchni indukcja działa na garnek.
W moim przypadku jest to ok. 1cm.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych