Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Szynkowar a kuchnia indukcyjna


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#21 roj61

roj61

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 648 postów
  • MiejscowośćWołomin

Napisano 11 sty 2011 - 21:30

Podejrzewam,że szmatka zadziałała jako izolator i przez nią
ciepło nie było dość szybko odbierane z powierzchni którą przykrywała.

#22 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14045 postów

Napisano 11 sty 2011 - 22:14

Wiedzę tajemną w tym temacie wyniesioną ze szkoły już dawno zapomniałem ale... co by się musiało dziać z moją kuchnią indukcyjną na której już wielokrotnie przypaliłem kaszę gotując pokarm dla psa ?
Zapomniało mi się pomieszać, kuchnia szła na maxa i kasza na dobry centymetr spalona na węgiel, ale płyta cała, a garnek trzeba było szorować i tyle.

#23 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9273 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sty 2011 - 22:44

co by się musiało dziać z moją kuchnią indukcyjną na której już wielokrotnie przypaliłem kaszę gotując pokarm dla psa ?

Kasza przypala sie bardzo łatwo. Jakie musiały być temperatury w omawianym oprzypadku, że doszło do takich uszkodzeń?
Możliwe scenariusze są dwa. Pierwszy, powyżej zasugerowany to taki, że ciepło wytworzyło się tylko w dnie naczynia i było słabo odprowadzane.
Drugi scenariusz, że naczynie praski utworzyło razem z dnem sprzężony odbiornik elektryczny o skumulowanej mocy (dając zwielokrotnione prądy wirowe) powodując nagły przyrost lokalnej temperatury, który nie mógł być dostatecznie szybko rozładowany przewodnictwem konwekcyjnym ciepła.
Aby jednoznacznie wskazać przyczynę należałoby znać parametry generatora i właściwości magnetyczne materiału praski. Przy prądach wysokiej częstotliwości istotną rolę odgrywają nawet kształty elementów znajdujacych się w polu w.cz.; występują zjawiska nieznane i całkowicie pomijalne przy częstotliwościach sieciowych.
Piszę o tym z całą odpowiedzialnością ponieważ przez kilkanaście lat zajmowałam się zawodowo zgrzewaniem przemysłowym w.cz. zarowno indukcyjnym jak i pojemnościowym, w tym projektowaniem.

[size=9][ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 22:56 ][/size]

Wielokrotnie używałem kuchni indukcyjnej do parzenia zarówno w szynkowarze aluminiowym jak i metalowym.

Indukcja działała zarówno na garnek jak i na szynkowar.

Na to wygląda.
A z jakiego materiału (rodzaj stali) był tem Twój szynkowar metalowy?
Czy po napełnieniu wodą i postawieniu bezpośrednio na kuchni woda sie grzała?

#24 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14045 postów

Napisano 11 sty 2011 - 23:07

A z jakiego materiału (rodzaj stali) był tem Twój szynkowar metalowy?
Czy po napełnieniu wodą i postawieniu bezpośrednio na kuchni woda sie grzała?

Garnek przystosowany do kuchni indukcyjnej, który na co dzień używam do gotowania.
Używałem szynkowaru aluminiowego i ze stali kwasoodpornej.
Szynkowary stawiałem na dno garnka, nigdy nie stosowałem żadnych podkładek, szmatek, etc. !
Żadnych ujemnych skutków.

#25 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9273 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sty 2011 - 23:11

Używałem szynkowaru ....ze stali kwasoodpornej.

Rozumiem, że ten szynkowar nie nadawałby się bezpośrednio na kuchnię?

#26 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14045 postów

Napisano 11 sty 2011 - 23:19

Rozumiem, że ten szynkowar nie nadawałby się bezpośrednio na kuchnię?

Jako naczynie, które działa na kuchni indukcyjnej jak najbardziej by się nadawał, ale nigdy nie wpadłbym na pomysł, aby parzyć bez garnka z wodą.
Było by to zapewne przypalanie dolnych części wsadu szynkowara a nie parzenie.

Nie wiem jakiego zakupu dokonał ice4, ale np. ten garnek:
http://www.wyroby-do...arow-p-363.html
jest specjalnie zaprojektowany do tych szynkowarów:
http://www.wyroby-do...dnem-p-353.html
http://www.wyroby-do...dnem-p-354.html
i zarówno garnek jaki i szynkowary wykonane są z tych samych materiałów.
Wszystko sprawuje się bez problemów.

#27 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9273 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 11 sty 2011 - 23:24

Jako naczynie, które działa na kuchni indukcyjnej jak najbardziej by się nadawał,

Mirku,
a mógłbyś to sprawdzić proszę, oczywiście z samą wodą.

[size=9][ Dodano: Wto 11 Sty, 2011 23:26 ][/size]
Nie wszystkie stalowe garnki nadają się do kuchni indukcyjnej. I to nie tylko z powodu wtopu Al w dnie.

#28 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 14045 postów

Napisano 11 sty 2011 - 23:26

Mirku,
a mógłbyś to sprawdzić proszę, oczywiście z samą wodą.

Za szybko odpowiadasz. :grin:
Edytowałem post i tam masz odpowiedź.

#29 ice4

ice4

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 3 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 12 sty 2011 - 09:21

Po konsultacjach rodzinnych - babcinych itp. Wniosek jest taki iż pomiędzy szmatką a dnem garnka został bąbel powietrza który bardzo szybko kumulował wysoką temperaturę. Podobnież zostało już tak spalone wiele garnków i podobnież rozgrzewają się do czerwoności. Ale pal licho garnek.. szkoda płyty. Oj nie wiem co mnie podkusiło o tą szmatkę pod szynkowar - ale taki pomysł wyczytałem na forum lub na stronie głównej w komentarzach do przepisów. Pozdrawiam wszystkich i życzę udanych wyrobów :thumbsup:

#30 Ona1981

Ona1981

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 21 mar 2016 - 16:16

Podbijam.

Za kilka dni będę robić roladę boczkową w szynkowarze ze stali nierdzewnej.

Moje wcześniejsze doświadczenia z szynkowarem(sprzed 2-3 lat) - miałam problem z utrzymaniem temperatury na tym samym poziomie(kuchenka gazowa).

Pod koniec lata zaczęłam przygodę z wędzeniem. Na działce mamy małą(1 "palnikową") kuchenkę indukcyjną. Przy parzeniu wędzonek nauczyłam się panować nad temp. wody.

Teraz pomyślałam, że parzenie rolady zrobię na tej małej indukcji(oczywiście w odpowiednim garnku, tak się składa, że nowiutkim Tefalu). Ale po przeczytaniu wątku wystraszyłam się... Nie chcę "wykończyć" kuchenki lub garnka...

Jakie macie doświadczenia z szynkowarem + indukcją?

#31 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2245 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 21 mar 2016 - 16:22

Używam szynkowaru w połączeniu z płytą indukcyjną i nie mam żadnych problemów z garnkiem, z szynkowarem, a tym bardziej z indukcją,  na dno garnka wkładam taką samą wkładkę jaką wkładam do wszelkich pasteryzacji i jest spokój.



#32 Ona1981

Ona1981

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 21 mar 2016 - 16:35

na dno garnka wkładam taką samą wkładkę jaką wkładam do wszelkich pasteryzacji i jest spokój.


Tzn. jaką wkładkę?

Do tej pory słoiki gotowałam tylko na kuchence gazowej ;) tradycyjnie ze ścierką na dnie garnka...

#33 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2245 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 21 mar 2016 - 16:54

Masz ich na rynku wiele, więc nie będę podawał modelu, wybieraj, przebieraj :)

https://www.google.p...a weków&imgrc=_



#34 Ona1981

Ona1981

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 21 mar 2016 - 18:39

Dziękuję :D Nawet nie wiedziałam, że takie coś istnieje ;)

#35 MariuszB

MariuszB

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2245 postów
  • MiejscowośćZachodniopomorskie Zdroje

Napisano 21 mar 2016 - 18:54

Proszę bardzo :)



#36 Rokitek

Rokitek

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 13 kwi 2016 - 18:55

Też mam kuchenkę indukcyjną i korzystam z podobnej wkładki do garnka, tylko, że jest ona perforowana znacznie drobniej. Ostatnio z resztą kupiłem dwa nowe szynkowary 1,5 kg http://www.sklepogro...rdzewna-biowin/ Bez problemu oba mieszczą się do garnka. Szczerze mówiąc to nie wiem czy ta podkładka na coś wpływa, ale stosuję ją od zawsze (od kiedy mam kuchenkę indukcyjną).


Użytkownik Rokitek edytował ten post 13 kwi 2016 - 18:55


#37 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 19 lip 2016 - 15:25

teraz to i ja (przed pierwszą próbą) się zastanawiam: dawać wkładkę izolującą czy nie jeżeli mam metalowy szynkowar biowinu ?

Sprawdziłem, że sam szynkowar działa na indukcji czyli można w nim zagotować wodę na herbatę :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#38 Henio

Henio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3372 postów
  • MiejscowośćGdańsk Nowy Port

Napisano 19 lip 2016 - 22:55

Tak , jak się ma taką kuchnię  jak taką  co to teraz się montuje na statkach . 

Załączone pliki

  • Załączony plik  014.JPG   56,48 KB   3 Ilość pobrań





Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych