ewidencja Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Właśnie skończyłem obróbkę cieplną Kiełbasy Pradziada według tego przepisu: http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1229-kielbasa-pradziada Jest to kiełbasa na samej soli (!) więc jej kolor przekroju, stoi pod wielkim znakiem zapytania. Ucieszył mnie ten przepis, ponieważ pominięta jest znienawidzona przeze mnie klasyfikacja oraz fakt, iż zdążyłem bardzo polubić kiełbasy wędzone dwa razy.Stosując się do rady mojego kiełbasowego mistrza, kolegi paweljacka, zdjęcia z finalnego produktu, zaprezentuję jutro. Gradacja zdarzeń jak u Hitchcocka zatem Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 14 Czerwca 2015 A oto kiełbasa pradziada w pełnej okazałości: Przypominam, że zgodnie z przepisem, kiełbasa jest zrobiona na ... samej soli, bez użycia mieszanki peklującej.By wybarwić na czerwono przekrój , wędzona była 2 razy w cyklach 3 godzinnych z przerwą na parzenie. Na zdjęciu przekroju, widać małą, szarą otoczkę pośrodku pętka, to właśnie efekt braku mieszanki peklującej, oraz "nie dowędzenia". Podejrzewam, że pół godziny dłużej w dymie i byłaby idealnie wybarwiona. Kiełbasa jest krucha, aromat balansuje między nutą czosnku i majeranku z przewagą pieprzu gruboziarnistego, którego nie szczędziłem ( 5g/kg). Jeszcze jedno zdanie o smaku, bo jest on niezwykły. Wcześniej czytałem o kiełbasach sporzadzanych na samej soli, lecz nie sądziłem, że jest tak znaczna na korzyść różnica. Stwierdzam nieobiektywnie, że kiełbasa pradziada, ma najbardziej zbliżony smak, do tak zwanego "smaku dzieciństwa". Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Ucieszył mnie ten przepis, ponieważ pominięta jest znienawidzona przeze mnie klasyfikacja Nie taki wilk straszny jak go malują klasyfikację można i trzeba opanować chociażby w sposób dostateczny a Twoje wyroby tylko zyskają a kiełbaska zajefajna Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Dzięki Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Kiełbasa jest krucha, aromat balansuje między nutą czosnku i majeranku z przewagą pieprzu gruboziarnistego pewnie niebo w gębie , wyobrażam jaki boski jest zapach tej kiełbachy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 14 Czerwca 2015 A oto kiełbasa pradziada w pełnej okazałości:Kiełbasa jak się patrzy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Bardzo dziękuję. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 14 Czerwca 2015 (edytowane) No wygląda dobrze tak tradycyjnie wiejsko z szarym oczkiem o co czasem inni walczą i czego uzyskać nie mogą Ci "chcący" ...Z temperaturką widzę coś było in plus ale i tak zacna kiełbasa z wyglądu Tapniete z GT-I9500 Edytowane 14 Czerwca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Jesli nie stosował peklosoli , musi miec szare oczko , ładnie wyrób wygląda. Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 14 Czerwca 2015 W tym przepisie nie ma peklosoli jest tylko sól co wcale nie zmienia faktu ze takie kiełbasy bez zadnych czarów przeważnie wychodzą całe szare w przekroju a nie z oczkiem to oczko wielu chce uzyskać a im się nie udaje ... Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Czerwca 2015 nie ma peklosoli jest tylko sól co wcale nie zmienia faktu ze takie kiełbasy bez zadnych czarów przeważnie wychodzą całe szare w przekroju a nie z oczkiem to oczko wielu chce uzyskać a im się nie udaje ... Takie kiełbasy wychodzą często całe różowe w przekroju za nic mając marzenia zadymiacza o szarym oczku .Staje się tak pod działaniem dwóch czynników: soli kamiennej lub morskiej, które zawierają poza HCl inne dodatki (stabilizujące mioglobinę azotany) oraz tlenku węgla w procesie długiego wędzenia. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 15 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Bardzo dziękuję za wszystkie opinie, polecam samemu zrobić taką kiełbasę, naprawdę warto. A swoją drogą, nie wiedziałem, że "szare oczko" jest pożądane. Sądziłem raczej, że jest odwrotnie. Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Czerwca 2015 nie wiedziałem, że "szare oczko" jest pożądane. Jest stylowe Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 15 Czerwca 2015 :clap: Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marian Ciunel Opublikowano 15 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Kiełbasa super tak trzymaj i innej nie rób, też tylko taką robię dość chemii w innych wyrobach. Cytuj Maryś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewidencja Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Dzięki za opinie Cytuj Chcesz zbudować wędzarnię? http://wedlinydomowe.pl/budowa-wedzarni-i-wedzenie/budowa-wedzarni/1416-od-projektu-do-wedzonek-czyli-jak-wojtek-minor-budowal-wedzarnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 16 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Czerwca 2015 dość chemiiBez soli się nie da. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) A jak z trwałością tej kiełbasy ? Będzie tak samo trwała jak ta z peklo ? Mam problem z żoną. A raczej z jej bycie "eko". Poczytała jakieś mądre książki i zakazała używania peklosoli. Mało tego, nakazała mi używanie soli himalajskiej bo jest podobno najzdrowsza.Na razie tym się nie przejmuję ale mam jasny przekaz że wszystko ma być na soli. A jak z wędzonkami ? Można ? Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 20 Czerwca 2015 (edytowane) Poczytała jakieś mądre książki i zakazała używania peklosoli. Cóż, pozostają Wam sklepowe, na pewno zdrowsze. Gratulacje dla żony. Edytowane 20 Czerwca 2015 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Czerwca 2015 Poczytała jakieś mądre książki i zakazała używania peklosoli. Cóż, pozostają Wam sklepowe, na pewno zdrowsze. Gratulacje dla żony. ????? przeczytaj mój post jeszcze raz i wtedy odpowiedz. ZE ZROZUMIENIEM Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Czerwca 2015 hanysek , na forum jest wyjasnione dlaczego stosujemy pekolsól ,więc masz do wyboru : posłuchać żony , dyskutowac z nia , wciagnąc ja na forum by dla odmiany poczytała o wedzonkach i kiełbasach , paweł jasno i krotko opisał to co myśli.Pozdrawiam Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Czerwca 2015 A jak z trwałością tej kiełbasy ? Będzie tak samo trwała jak ta z peklo ? Mam problem z żoną. A raczej z jej bycie "eko". Poczytała jakieś mądre książki i zakazała używania peklosoli. Mało tego, nakazała mi używanie soli himalajskiej bo jest podobno najzdrowsza. Narazie tym się nie przejmuję ale mam jasny przekaz że wszystko ma być na soli. A jak z wędzonkami ? Można Hanysek, tak jak moj przedrozmowca napisal, daj zonie do czytania forum i glowkie o peklosoli. Sama musi poglebic wiedze, abys ty mogl spokojnie dla rodziny robic wyroby. TAk jak napisales, ze przeczytala madre k siazki, tak samo tutaj niech powiekszy wiedze i wtedy oboje wyciagniecie odpowiednie dla was i dalszej produkcji domowej wedlin wnioski. Cóż, pozostają Wam sklepowe, na pewno zdrowsze. Gratulacje dla żony. PAweljack, to odrobine niegrzeczne bylo. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Ale nadal nie rozumiem zamieszania ? Chcę po prostu zamienić peklosól na zwykłą sól. Wiele osób robi wędliny na samej soli. Dlatego zadałem proste pytanie co z trwałością ?Wiem że kolor może być nie tak ładny, ale to jest nieistotne. Pytam tylko czy kiełbasa na samej soli nie psuje się szybciej? Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Kruszynka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Kolego , kielbasy na samej soli sa nietrwałe , podatne na psucie , znajdz na forum lub googlach zastosowanie peklosoli , jej sposob dzialania , czy zadałeś wraz z zoną sobie podstawowe pytanie , które zadaja ludzie rozsądni : dlaczego zawodowe masarnie , producenci stosują pekosól , a nie samą sól ? " czy tylko z chęci zysku , a może obowiązują jakieś przepisy , normy , zagrożenia dla zdrowia ? .Rozumiem modę oraz chęc bycia i zycia eko , wielu rodziców tez dziś nie szczepi swoich dzieci , ale czy robią dobrze ? , kolego oczekujesz od nas byśmy powierdzili Ci słuszną drogę - trudno tym razem powinieneś włożyc wiecej trudu by wyrobic sobie zdanie. Pozdrawiam Edytowane 21 Czerwca 2015 przez Pacan Wojciech Cytuj Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 21 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 21 Czerwca 2015 (edytowane) Hanysek zasalanie mięsa a peklowanie to dwa różne sposoby konserwacji (to tak w dużym uproszczeniu) i dwa różne procesy fizyko-chemiczne zachodzące w mięsie. Jak pewnie zauważyłeś większość z nas tutaj stara się ograniczyć substancje potencjalnie niezdrowe do niezbędnego minimum to samo tyczy peklosoli (sól+nitryt) i często poklosól zastępujemy mieszanką sól/peklosol 50/50 ale mim zdaniem to minimum dla większości wyrobów Mając na myśli "zdrowe" nie koncentruj się jedynie na peklosoli bo to promil całej reszty typu E ... Tapniete z GT-I9500 Edytowane 21 Czerwca 2015 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.