Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

ZAPARZANIE KIEŁBASY


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3 odpowiedzi w tym temacie

#1 kryniu123

kryniu123

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćŚroda Śląska

Napisano 24 lis 2007 - 17:11

Jak się prawidłowo zapaprza kiełbasę?
BYlbym wdzięczny za odpowiedzi ;)

#2 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4127 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 lis 2007 - 17:14

Cytat z http://www.wedlinydo...cles.php?id=866 Parzenie. Uwędzone kiełbasy parzy się w komorach parowych lub kotłach. Parzenie powinno trwać tak długo, aż osiągnie się wewnątrz kiełbas temperaturę 68°C. Czas parzenia w temperaturze 70 - 75°C zależy od średnicy kiełbas i stopnia rozdrobnienia zawartej w nich masy. Kiełbasy grubo rozdrobnione o dużej średnicy wymagają dłuższego czasu parzenia (szynkowa, cytrynowa), który średnio wynosi 90 - 120 minut. Kiełbasy o małej średnicy i dużym rozdrobnieniu (serdelki, parówkowa) wymagają czasu stosunkowo krótszego, tj. 15 - 35 minut.

#3 kryniu123

kryniu123

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 36 postów
  • MiejscowośćŚroda Śląska

Napisano 24 lis 2007 - 17:21

a czy kielbase po zaparzeniu zostawia sie w wodzie, odstawia na kij czy hartuje sie w wodzie?

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#4 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4127 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 24 lis 2007 - 17:27

Przeczytaj wątek https://wedlinydomow...opic.php?t=1588 i zwróć uwagę na dyskusję o studzeniu kiełbasy.




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych