kryniu123 Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2007 Jak się prawidłowo zapaprza kiełbasę?BYlbym wdzięczny za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2007 Cytat z http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=866 Parzenie. Uwędzone kiełbasy parzy się w komorach parowych lub kotłach. Parzenie powinno trwać tak długo, aż osiągnie się wewnątrz kiełbas temperaturę 68°C. Czas parzenia w temperaturze 70 - 75°C zależy od średnicy kiełbas i stopnia rozdrobnienia zawartej w nich masy. Kiełbasy grubo rozdrobnione o dużej średnicy wymagają dłuższego czasu parzenia (szynkowa, cytrynowa), który średnio wynosi 90 - 120 minut. Kiełbasy o małej średnicy i dużym rozdrobnieniu (serdelki, parówkowa) wymagają czasu stosunkowo krótszego, tj. 15 - 35 minut. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kryniu123 Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2007 a czy kielbase po zaparzeniu zostawia sie w wodzie, odstawia na kij czy hartuje sie w wodzie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2007 Przeczytaj wątek https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1588 i zwróć uwagę na dyskusję o studzeniu kiełbasy. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.