Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędliny i wędliny podrobowe proces produkcyjny - 1985 r


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
54 odpowiedzi w tym temacie

#1 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 10:42

Witam wszystkich bardzo serdecznie.

Jestem bardzo zielony w tematyce, ale dużo czytam i uczę się, bo mam nadzieję zmienić swoją dietę i przejść ze "smakołyków" z hipermarketów na własne. Ostatnio widziałem na "Chomikuj" taką pozycję: " Wędliny i wędliny podrobowe proces produkcyjny - 1985 r".

Co sądzicie o przepisach tam zawartych?



#2 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 cze 2015 - 10:45

Proponuję cofnąć się trochę w czasie i zacząć od studiowania 16-tki.



#3 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 11:05

Doskonale wiem o tym, ale w jaki sposób 16- tkę pozyskać?



#4 frapio

frapio

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 818 postów
  • MiejscowośćTarnobrzeg

Napisano 28 cze 2015 - 11:36

ale w jaki sposób 16- tkę pozyskać

"Na gwałt" nie musisz jej szukać. Przejdź do strony głównej, większość przepisów tam podanych pochodzi z 16-ki właśnie przeliczonych i opisanych do produkcji domowej. Poza tym masz tam niezbędną wiedzę o klasyfikacji, peklowaniu , wędzeniu itd. podane jak na tacy.

 

Udanych wyrobów



#5 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 12:08

Proponuję cofnąć się trochę w czasie i zacząć od studiowania 16-tki.

Maxell, wiem, że jesteś tutaj jednym z niewielu, którzy posiadają przeogromną wiedzę i doświadczenie - podziwiam to i tylko uczyć się od Ciebie.

Dziękuję również za błyskawiczną odpowiedź, chociaż nie w temacie.

Przypomnę zagadnienie zasadnicze "Wędliny i wędliny podrobowe proces produkcyjny - 1985 r.".

O szesnastkę spytałem jedynie, ponieważ sam o niej wspomniałeś. Poczytałem trochę na forum i wiem, że jeszcze muszę nieco popracować aby ją dostać.

Może kiedyś ją zdobędę?

Jeszcze raz bardzo dziękuję za konwersację - czekam na dalszą.

Nieśmiało stawiam przecież pierwsze kroki i zaczyna mi się to podobać


Przepraszam Maxell - nie zmieniając opini o Tobie (same superlatywy), ale pomyliłem się i wypowiedź frapio przypisałem Tobie.

Przypomnę więc Koledze Frapio o temacie jeszcze raz

"Wędliny i wędliny podrobowe proces produkcyjny - 1985 r"



#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 cze 2015 - 12:38

Nie przesadzajmy z chwaleniem mnie.;) Ja tutaj głównie sprzątam i załażę niektórym za skórę. :D

Wracając do rzeczy. Podałem Ci 16-tkę, jako główny materiał do nauki, gdyż w zbiorach przepisów z końca lat 70-tych i późniejszych, zaczynają się juz pojawiać niechętnie widziane tutaj dodatki funkcjonalne.

Po zamknięciu Rapid Share mamy problem z dystrybucją naszych materiałów. Jest jeszcze "nasze" konto na Chomiku, ale muszę sprawdzić, czy jest tam 16-tka do pobrania.  



#7 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 12:44

Wielkie dzięki Maxell!

Nieodzownym jest zapoznać się z klasyką.

Pozdrawiam Serdecznie



#8 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 15:03

Jeszcze tylko jedno pytanie

Jaka jest nazwa "Chomika"



#9 boob96

boob96

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 465 postów
  • MiejscowośćZdrój

Napisano 28 cze 2015 - 15:26

http://chomikuj.pl/



#10 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 15:41

Czytając ze zrozumieniem: nazwa Chomika = nazwa konta, a nie adres strony - myślałem, że to proste? Cóż, myliłem się, ale dzięki za dobre chęci!



#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 cze 2015 - 15:46

myślałem, że to proste? Cóż, myliłem się

Ale co miało być proste? Na chomiku nie ma 16-tki. Sprawdzałem.



#12 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 15:53

Użytkownicy 7 postów 0 punktów ostrzeżeń MiejscowośćGdańsk Napisano 9 minut temu Czytając ze zrozumieniem: nazwa Chomika = nazwa konta, a nie adres strony - myślałem, że to proste? Cóż, myliłem się, ale dzięki za dobre chęci!

Przepraszam, ale to było do boob96



#13 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 cze 2015 - 16:01

Nie wiem jak pojemna masz pocztę, ale mam spakowaną 16-tkę w trzech plikach o wadze po ok. 30 MB.



#14 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 16:19

Kasuję swój adres, ponieważ, boję się spamu


Użytkownik Eugeniusz_2015 edytował ten post 28 cze 2015 - 16:34


#15 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 cze 2015 - 16:21

Kilka razy próbowałem, ale zrywa mi połączenie. Korzystam z mobilnego neta. Spróbuję jeszcze później.



#16 Eugeniusz_2015

Eugeniusz_2015

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 450 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 28 cze 2015 - 16:30

Będę oczekiwał z dużą dozą niecierpliwości. Maxell jesteś Wielki.

Dzięki



#17 DZIADEK

DZIADEK

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 5926 postów
  • Miejscowośćx

Napisano 28 cze 2015 - 17:36

Posiadam dość duży zbiór książek i opracowań z tematyki mięsnej w wersji elektronicznej które były dostępne na naszej stronie i nie tylko . Jestem skłonny udostępniać to wszystko chętnym , Pod warunkiem że zainterosowani wniosą dobrowolne datki na utrzymanie tej strony ,nie niższe jak koszty wygenerowania danych , koszt DWD i przesyłki

 pocztowej. Wszystko będzie dostępne o ile wlasciciel tej strony wyrazi na to zgodę . Pozdrawiam



#18 Gregtom

Gregtom

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4306 postów
  • MiejscowośćDortmund-Rawicz

Napisano 28 cze 2015 - 18:03

@DZIADEK Jeden wplaci, material dostanie, pochwali sie w necie ze "jego wlasny pomysl i wyrob".

:mellow:



#19 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1301 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 28 cze 2015 - 18:11

Mam 16-tkę która ma 8 MB - mogę podesłać.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 29779 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 28 cze 2015 - 18:12

Piksiak, podeślij mi z łaski Swojej na pocztę: maxell11@wp.pl






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych