Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piec chlebowy - cegła szamotowa


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
8 odpowiedzi w tym temacie

#1 kazek-l

kazek-l

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćLUBELSKIE

Napisano 29 cze 2015 - 11:20

Planuję wybudować w tym roku piec do pizzy/chlebowy. Projekt już mam, obecnie jestem na etapie zakupu materiałów.

Znalazłem ofertę cegły szamotowej w atrakcyjnej cenie , jednak nie mam pojęcia czy ten konkretnie rodzaj cegły nadaje się do zastosowań spożyczych. Sprzedawca również jest laikiem.

Cegły to na pewno szamot, są nowe, długość: 30cm, grubość 7,5cm, szerokość 10-14 (trapez) na cegłach wytłoczono napisy: w obwódce prostokątnej cyfra "2", obok : WK525, AL62. Jeśli forum czyta zdun lub osoba obeznana w temacie byłbym wdzięczny za rozszyfrowanie tych symboli i informację czy cegły nadają się do pieca chlebowego.

 

pozdrawiam

kazek-l

 



#2 januszfeniks

januszfeniks

    Weteran

  • **VIP**
  • 1467 postów
  • MiejscowośćEłk

Napisano 29 cze 2015 - 11:24

Nadają się z tym że w szamocie trudno upilnować temperaturę i można przeholować.  Można z cegły ceramicznej minimum klasy 200 a naj naj to klasa 400.



#3 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7223 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 29 cze 2015 - 11:28

@kazek-l, a może zamiast myśleć samemu spróbuj sił tutaj ... ;)

 

https://wedlinydomow...eca-chlebowego/ 



#4 kazek-l

kazek-l

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćLUBELSKIE

Napisano 29 cze 2015 - 11:52

Nadają się z tym że w szamocie trudno upilnować temperaturę i można przeholować.  Można z cegły ceramicznej minimum klasy 200 a naj naj to klasa 400.

 

Zaszczepiłem się i to bardzo na piec typu: "Pompeii Pizza Oven", poszperałem troche w sieci i  zdecydowana większość buduje je z szamotu, więc i u mnie ma być szamot :).

Mam nadzieję, że czujnik temeratury pozwoli mi zapanować nad żywiołem.



#5 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7223 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 29 cze 2015 - 11:58

Mam nadzieję, że czujnik temeratury pozwoli mi zapanować

 

Czujnik da Ci tylko świadomość tego jaką temperaturę masz nic więcej nic mniej a od tego do "zapanowania" to jeszcze kawałek ;) 



#6 kazek-l

kazek-l

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćLUBELSKIE

Napisano 29 cze 2015 - 12:19

 

Czujnik da Ci tylko świadomość tego jaką temperaturę masz nic więcej nic mniej a od tego do "zapanowania" to jeszcze kawałek ;)

 

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że nie jeden placek przypalę zanim "wyczuję" piecyk, ale jak to mówią: praktyka czyni mistrza. ;)


Nadają się z tym że w szamocie trudno upilnować temperaturę i można przeholować.  Można z cegły ceramicznej minimum klasy 200 a naj naj to klasa 400.

 

Wracając do tematu może wiesz co oznaczają te magiczne znaki: w obwódce prostokątnej cyfra "2", obok odciśnięte: WK525, AL62


Użytkownik kazek-l edytował ten post 29 cze 2015 - 12:20


#7 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1698 postów

Napisano 29 cze 2015 - 15:18

kazek-1 :) symbol AL 62 na twojej cegle szamotowej wskazuje na zawartość trójtlenku glinu ,jest to cegła odporna na wysokie temperatury a małą odporność na szoki temperaturowe ,optymalną cegłą była by  AL 40 ,najzwyklejsze cegły szamotowe dostępne w marketach i składach to AL 25 z nich też można wybudować palenisko z tym że przy dużych temperaturach może się szybko posypać ,te cegły które masz spokojnie możesz użyć do budowy pieca do pizzy ,chleba  to nie będzie piec hutniczy  :) Pozdrawiam 



#8 kazek-l

kazek-l

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćLUBELSKIE

Napisano 30 cze 2015 - 10:17

Wiesław_65, dziekuję za info. W takim razie biorę ten szamot.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#9 Tomasz_65

Tomasz_65

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1698 postów

Napisano 30 cze 2015 - 12:58

kazek-1  :) jak dobra cena bież w ciemno  :) Pozdrawiam






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych