sobol Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 24 Listopada 2007 Witam,Czy goryczka wędzonych wyrobów może być spowodowana wilgocią w wędzarni?Czy zależy tylko od użytego drewna? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 24 Listopada 2007 Wilgocią w wedzarni, brakiem dosuszenia wyrobów przed wędzeniem no i jakościa oraz rodzajami drewna uzytego do wędzenia. Może dojśc jeszcze jedna wada, polegająca na wydzielaniu sie octu na powierzchni wyrobów. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 24 Listopada 2007 Przeczytaj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=232&highlight=kwa%B6na+kie%B3basa Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 24 Listopada 2007 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 24 Listopada 2007 Wędziłem dziś oscypki, osuszały się od wczoraj wieczora do dziś rana, wędziłem czereśnią, na pewno miała rok a może i więcej. Jako że wędziłem na zimno, nie wygrzewałem i nie wysuszałem wędzarni, bo po porządnym wygrzaniu żeby pozbyć się wilgoci nie mogę zejść z temperaturą poniżej 30^C. Dlatego zakładam że był to błąd i stąd ta gorycz. Nie jest to kwaśny posmak ale lekkie "okopcenie" wyczuwalne w smaku.Wcześniej zdarzało mi się wędzić wędzonki podłym drzewem i również wyczuwałem gorycz. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 25 Listopada 2007 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 25 Listopada 2007 Przeczytaj http://wedlinydomowe.pl/f...B6na+kie%B3basa Uważam, że cofając się jakieś 2 - 3 lata, to na tym forum, jak i na czarnej oliwce jest powiedzianych wieeeeeele konkretnych informacji. Każdemu polecam w wolnych chwilach przestudiowanie tych informacji. Można wiele się dowiedzieć i nie wyważać już otwartych drzwi ;-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.