bastek Posted June 29, 2015 Report Share #1 Posted June 29, 2015 Pytanie jak w temacie. Wszędzie jest napisane, że się powinno, jak długo i w jakiej temp ale nigdzie nie znalazłem po co się to robi skoro mięsko się wędzi w temp nie niższej niż 50-60 stopni przez conajmniej 5-8 gdz?Dopiero zaczynam zabawę w wędzenie dlatego wybaczcię za takie, pewnie z oczywistą odpowiedzią pytanie pozdrawiamserdecznie zadymiaczy Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/ Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 29, 2015 Report Share #2 Posted June 29, 2015 Parzenie jest zakończeniem obróbki termicznej wyrobów i zapewnienie "bezpieczeństwa" mikrobiologicznego wyrobu czyli "ubicie" wszystkiego co możemy ubić w warunkach nazwijmy to domowych .... te graniczne temperatury to 68st C dla wieprzowiny, wołowiny i 72st C dla drobiu w najgrubszym miejscu wyrobu to tak bardzo ogólnie ... jak widzisz te czasy i temperatury które przytoczyłeś to za mało jak długo i w jakiej temp ale nigdzie nie znalazłem po co się to robi No tutaj to pojechałeś .... są setki stron na tym forum poświęcone temu zagadnieniu i powodom Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433311 Share on other sites More sharing options...
osid Posted June 29, 2015 Report Share #3 Posted June 29, 2015 50-60 stopni przez conajmniej 5-8 gdz?ciekawe też, skąd kolega ma takie informacje ?? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433313 Share on other sites More sharing options...
arkadiusz Posted June 29, 2015 Report Share #4 Posted June 29, 2015 Wszędzie jest napisane, że się powinno, jak długo i w jakiej temp ale nigdzie nie znalazłem po co się to robi Nie znalazłaś bo nie skorzystałeś z opcji "szukaj" .Zrobiłem to za Ciebie i znalazłem. http://wedlinydomowe.pl/obrobka-cieplna/sposoby-parzenia/196-obrobka-cieplna Quote Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433316 Share on other sites More sharing options...
bastek Posted June 29, 2015 Author Report Share #5 Posted June 29, 2015 Bardzo dziękuję Koledzy za odpowiedzi. Brakowało mi widocznie w moim słowniku tej terminologii "obróbka cieplna" Człowiek całe życie się uczy a głupi umiera pozdro serdeczneZapytałem między innymi dlatego ponieważ obawiam się że jeżeli po wędzeniu bedę parzył mięsko to zabiję ten specyficzny zapach i aromat wędzonki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433345 Share on other sites More sharing options...
Ulalka Posted June 30, 2015 Report Share #6 Posted June 30, 2015 cześć Bastek . Jeśli będziesz parzył z termometrem wbitym w najgrubszy kawałek wędzonki do odpowiedniej temperatury ( ja parzę do 68st - po wyjęciu z gara zauważyłam że wzrosła jeszcze do 70st - pisał o tym bodajże arkadiusz, że tak jest ) to aromatu , zapachu nie straci mięsko na bank - kilka dni temu parzyłam i jest ok , nawet bardzo . Np.łopatka peklowana wraz z innymi rodzajami mięsa zawsze wychodzi mi słona i tym parzeniem smak jest idealny.Jeśli obawiasz się końcowego efektu to spróbuj z jednym kawałkiem Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433455 Share on other sites More sharing options...
bastek Posted June 30, 2015 Author Report Share #7 Posted June 30, 2015 Bardzo Ci dziękuję Ulalka Dlatego też pytam o to parzenie bo u mnie w rodzinie pradziadki, dziadki, wujki zawsze wędzili "na oko" bez termometrów i nie parzyli w ogóle swoich wyrobów. Wędlinka ładnie pachniała i dobrze smakowała. Skoro jest tak jak opisujesz to na pewno tak będę robił ) Zawsze to będzie pewniejsze że wszystkie te "złe" bakterie zostaną wybite. dużo słońca Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433499 Share on other sites More sharing options...
roger Posted June 30, 2015 Report Share #8 Posted June 30, 2015 nie parzyli w ogóle swoich wyrobów Co nie znaczy że nie "kończyli obróbki termicznej" poczytaj o wędzeniu z podpiekaniem ... efekt termiczny uzyskasz ten sam, wyroby mają troszkę inny smak, jest większy ubytek wagowy Quote Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433501 Share on other sites More sharing options...
bastek Posted June 30, 2015 Author Report Share #9 Posted June 30, 2015 Siema Roger , no i wszystko jasne Wydaje mi się że tak właśnie robili. Wujek jeszcze dwa miesiące temu coś wędził ale przyznał się do tego dopiero w tym tyg bo wszystko spalił. Pomimo wieloletniego doświadczenia, przydarzyła mu się taka gafa i wstydził się przyznać Przypuszczam że przesadził właśnie z podpiekaniem. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433502 Share on other sites More sharing options...
grzech25 Posted July 1, 2015 Report Share #10 Posted July 1, 2015 Przypuszczam że przesadził właśnie z podpiekaniem Druga kwestia to wędzarka. Jak wędził w bezpośrednim palenisku (beczka) i to może jeszcze bez deflektora to bardzo łatwo o "węgielki" Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433611 Share on other sites More sharing options...
cezar Posted July 2, 2015 Report Share #11 Posted July 2, 2015 Kolega też tak wędził z podpiekaniem szynki. Wędzarkę miał z beczki i tak napalił, że sznurki od wędlin przepaliły się i wszystko wylądowało w palenisku. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11791-dlaczego-powinno-si%C4%99-parzy%C4%87-w%C4%99dline-po-w%C4%99dzeniu/#findComment-433768 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.