Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje eksperymenty kulinarne :)


  • Zamknięty Temat jest zamknięty
204 odpowiedzi w tym temacie

#41 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12500 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 19 lip 2016 - 17:14

A i u mnie fasolka swoja . Sezon fasolkowy gruntowy nastał.......:):)


Pozdrawiam

#42 karolszymczak

karolszymczak

    Uzależniony od forum

  • **VIP-Organizator**
  • 6736 postów

Napisano 19 lip 2016 - 19:57

A u mnie golonka w hotelu

#43 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5409 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 lip 2016 - 08:57

@qba-69,  zrobiles mi smaka i wczoraj tez smazylam ,tylko bez marchewki ..ale odcisnelam dobrze cukinie i masa wydala mi sie troche za sucha ..wiec pare kropelek piwka dodalam ..nie wiem czy zawdzieczajac jemu staly sie bardziej puszyste ..fotki nie ma bo nie zdazylam zrobic :)



#44 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 20 lip 2016 - 09:22

electra puszystość uzyskuje się między innymi dzięki starciu cukinii na grubych oczkach. Dodawać piwa nie próbowałem, zazwyczaj nim popijam :D 



#45 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5409 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 20 lip 2016 - 09:29

Tez starlam na grubych..piwo moj TZ  akurat zdazyl otworzyc ..chyba nawet nie zauwazyc ze ubylo deczko :D



#46 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 21 lip 2016 - 09:07

Pani Żona miała smaka na drożdżówki :) Na drożdżowym cieście wylądowały: porzeczkoagrest, wiśnie i maliny.

Załączony plik  100_0661.JPG   71,03 KB   5 Ilość pobrańZałączony plik  100_0663.JPG   83,55 KB   5 Ilość pobrań

 

A do zimowych obiadków, zasolona sałatka do słoików. Cukinia, ogórek, cebula, marchewka, papryka czerwona i zielona.

Załączony plik  100_0668.JPG   63,65 KB   5 Ilość pobrań

Zasłoikowana sałatka z dodatkiem czosnku, kopru, ziela, liścia i pieprzu. Widok po pasteryzacji.

Załączony plik  100_0672.jpg   66,23 KB   4 Ilość pobrań



#47 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 21 lip 2016 - 22:28

A do zimowych obiadków, zasolona sałatka do słoików.

 A jaka robisz zalewę do tej sałatki ??



#48 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 21 lip 2016 - 22:44

5 litrów wody 

3 szklanki octu 

1 kg cukru 

4 łyżki soli 

Zagotować i zalać w słoikach gorącą zalewą, po czym pasteryzować 20 minut.



#49 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 21 lip 2016 - 22:50

Na 20 szklanek wody tylko 3 szklanki occtu ??  I czy te 4 łyżki to do zasolenia czy do zalewy a do zasolenia oddzielnie ?



#50 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 22 lip 2016 - 14:43

chudziak, octu właśnie tyle. 4 łyżki soli do zalewy, a krajankę zasolić wcześniej, z wyjątkiem marchewki, którą należy potraktować cukrem żeby zmiękła :)



#51 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 22 lip 2016 - 15:23

Ok - dziękuję :D



#52 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 23 lip 2016 - 18:12

W poszukiwaniu zaginionych smaków. Pierogi z pokrzywami.

Załączony plik  100_0675.JPG   56,7 KB   3 Ilość pobrań



#53 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 sie 2016 - 13:17

Młoda dynia a z niej zupa :) Pyszotka :)

Załączony plik  100_0761.JPG   39,56 KB   2 Ilość pobrańZałączony plik  100_0766.JPG   51,34 KB   2 Ilość pobrań



#54 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 sie 2016 - 17:41

Na drugie danie placuszki z cukinii z sosem czosnkowym, a do tego herbatka z hibiskusa. Żyć nie umierać :)

Załączony plik  100_0771.JPG   81,07 KB   2 Ilość pobrań



#55 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 02 sie 2016 - 18:52

A z czym ta zupa  - z makaronem ??



#56 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 02 sie 2016 - 19:36

A z czym ta zupa  - z makaronem ??

Tak. Pokrojona dynia ugotowana z dodatkiem wody. Jak miękka wlewam mleko, dodaję soli i pieprzu, a do tego makaron. Taką właśnie lubię :) 



#57 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5101 postów

Napisano 02 sie 2016 - 21:39

Ja na końcu dodaję mleko kokosowe  a najpierw podduszam cebulkę z czosnkiem i imbirem potem dodaje pokrojoną dynie ,zalewam wodą lub bulionem . Zwykle do tego grzanki , z makaronem jeszcze nie próbowałam.



#58 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 17 wrz 2016 - 14:29

Zamarzyła mi się wieprzowina, marynowana w piwie, pieczona pod kołderką z cebulki, marchewki i ziemniaków :)

Załączony plik  100_1065.JPG   77,55 KB   4 Ilość pobrań



#59 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 17 wrz 2016 - 15:30

A i u mnie wieprzowinka (golonka) pieczona z tym że nie pod kołderką a na materacyku z tych samych jarzyn :D .



#60 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 21 wrz 2016 - 18:49

A i u mnie wieprzowinka (golonka) pieczona z tym że nie pod kołderką a na materacyku z tych samych jarzyn :D .

Mniam goloneczka :) Smakowitości :) A robiłeś w kapuście? Jeśli tak to może podzielisz się przepisem?

 

 

W kuchni też coś się dzieje :)

Pani Żona zrobiła trochę musu jabłkowego. Wersja z cynamonem i druga z kardamonem.

Załączony plik  100_1071.JPG   60,56 KB   8 Ilość pobrań

Teraz tylko czekać aż ocet jabłkowy będzie gotowy :) 

Załączony plik  100_1074.JPG   59,88 KB   8 Ilość pobrań






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych