Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie »  Zaloguj korzystając z Facebooka

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Moje eksperymenty kulinarne :)


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
139 odpowiedzi w tym temacie

#121 Muski

Muski

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1936 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 07 lut 2017 - 12:59

posypała chlebek słonecznikiem
Wie co robi :thumbsup:  :clap: 

#122 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1341 postów

Napisano 07 lut 2017 - 13:12

:) Spękał się od tego słonecznika jak ziemia od słońca... to jakby analogii poszukując :thumbsup:

Urocza ilustracja teorii chaosu :clap: :clap: :clap:



#123 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 891 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 07 mar 2017 - 07:01

Przy okazji oddzielania mięsa od kurczakowych kości, wpadłem na pomysł wykorzystania ich do zrobienia drobiowej galarety. Dorzuciłem trochę sparzonego fileta i stało się :D

Załączony plik  100_1350.JPG   85,42 KB   4 Ilość pobrań

Pani Żona do tego upiekła chlebek i można było zasiadać do biesiady :D

Załączony plik  100_1355.JPG   64,05 KB   4 Ilość pobrań



#124 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 891 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 21 mar 2017 - 00:57

Tym razem na warsztat poszły pierogi z bobem :)

Załączony plik  100_1393.JPG   70,55 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  100_1395.JPG   59,45 KB   1 Ilość pobrań

Załączony plik  100_1401.JPG   50,77 KB   1 Ilość pobrań



#125 jac007

jac007

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 557 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 21 mar 2017 - 07:59

Pychota i bardzo ciekawy smak mają pierogi z bobem.



#126 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3903 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 21 mar 2017 - 09:43

Lubie bob ..i pierogi tez ..stad moje pytanie czy moze byc suszony bob i czy jest do farszu uzyty ze skorka? i jak doprawiasz jesli mozna dostac przepis :)



#127 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 891 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 21 mar 2017 - 14:04

Miałem mrożony, lecz myślę, że i z suszonego można zrobić, po uprzednim namoczeniu. Skórki nie wyrzucałem, w niej kryje się to co dobre :) 

 

PIEROGI Z BOBEM
 
Nadzienie 
500 g bobu
2 cebule
4 ząbki czosnku
łyżka masła lub oleju
łyżka posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
 
Ciasto
2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mleka
1/4 szklanki ciepłej wody
1 łyżka oliwy lub masła
1 jajo
szczypta soli
 
 
Wykonanie
Bób ugotować do miękkości. Pod koniec gotowania osolić. Cebulę pokrojoną w kostkę podsmażyć na złoty kolor. Ugotowany bób, zeszkloną cebulę i czosnek zemleć na maszynce. Doprawić solą, pieprzem i koperkiem. Farsz po dokładnym wymieszaniu powinien być wyrazisty w smaku. Proporcje składników ciasta należy dobrać w taki sposób, by po wyrobieniu było ono elastyczne. Z cienko rozwałkowanego ciasta wykroić krążki, na które ułożyć po łyżeczce farszu i dokładnie skleić brzegi, uprzednio składając na pół. Tak przygotowane pierogi należy gotować w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju. Po ugotowaniu można podawać z cebulką podsmażoną na maśle lub ze skwarkami, posypane koperkiem.


#128 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3903 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 21 mar 2017 - 16:22

Dzieki :) , ja mam suszony bo u nas sprzedaja bob ale tylko w strakach , nie wiedzialam ze mozna mrozic ,to sobie przywioze z Polski bo ten suszony troszke inaczej smakuje.



#129 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 4582 postów

Napisano 21 mar 2017 - 21:16

Według mnie z suszonego  bobu farsz bedzie dużo gorszy niż ze świeżego czy mrożonego .

electro  poszukaj - może jednak można u was kupić mrożony , u nas kilka firm sprzedaje  https://www.google.p...=1280&bih=657

 

W sklepach jest też do kupienia bób konserwowy w puszkach - myślę ,że też by si lepiej nadał niż suszony

https://www.google.p...ób konserwowy&*


Użytkownik chudziak edytował ten post 21 mar 2017 - 21:18


#130 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3903 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 mar 2017 - 10:58

@chudziak, dzieki poszukam tego mrozonego w sklepach z arabska zywnoscia bo tam maja takich wiecej roznosci , a konserwowy tez widzialam.NIe wzielam konserwowego pod uwage myslalam ze jest inny smak tak jak np groszek mrozony swiezy i konserwowy.



#131 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 891 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 02 kwi 2017 - 19:24

Mała zagadka :) Co to za potrawa? Dla ułatwienia podpowiedź: produkty do jej wykonania znajdują się na zdjęciu :)

Załączony plik  100_1451.JPG   184,08 KB   2 Ilość pobrań



#132 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1341 postów

Napisano 09 kwi 2017 - 18:11

:) To Fassto... Ciasto z dżemem fasolowym ale nie jestem pewien bo ten worek mnie zmyla... :thumbsup:

Z perspektywy węglowodanów to kategoria "masowego rażenia" :D :thumbsup:



#133 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 891 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 11 kwi 2017 - 11:37

Nadszedł czas na zaprezentowanie swojskiego chlebka na zakwasie żytnim :)  Wersja z kminkiem.

 

Składniki:
2 łyżki dokarmionego 12 godzin wcześniej zakwasu
350 g chlebowej mąki żytniej

200 g mąki pszennej
350 ml wody
półtorej łyżeczki soli (ok. 9 g)


Wykonanie:
Zakwas wymieszać ze 150 g mąki żytniej i 150 ml wody. Po 18 godzinach dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać. Opcjonalnie można dodać słonecznik, kminek, orzechy, i.t.p. Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem formy, obsypanej bułką tartą i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość, należy wstawić formę do zimnego piekarnika i ustawić temperaturę 220 stopni C. Piec godzinę, a po tym czasie wyjąć z formy i po ostygnięciu można się delektować  :)
 

Załączony plik  100_1476.JPG   217,17 KB   6 Ilość pobrań



#134 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 891 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 07 maj 2017 - 15:01

Od pewnego czasu chodziła za mną golonka pieczona w kapuście :) Wczoraj zrobiłem marynatę z oleju, musztardy i miksu przypraw (czosnek granulowany, pieprz czarny, pieprz ziołowy, rozmaryn), po czym wtarłem ją w ponacinaną skórę golonek. Dziś wrzuciłem do garnka z wodą, dodałem liść laurowy, ziele angielskie i gotowanko :) Jak zmiękły to dodałem soli i jeszcze chwilę gotowania, w sumie ponad godzinę. W tym czasie na smalcu podsmażyłem kiszoną kapustę (przepis tutaj) i dodałem do niej smażonej cebuli. Ziemniaki w mundurkach radośnie bulgotały w garnku z osoloną wodą :) Po wyjęciu golonek z wody, pozbyłem się kości, a mięso ze skórą pokroiłem na mniejsze części. Posypałem przyprawą do wieprzowiny, solą czosnkową, pieprzem, oregano i bazylią, po czym przełożyłem do naczynia żaroodpornego, przekładając smażoną kapustą i podlewając odrobiną wywaru z gotowania golonek. Na to wszystko wyłożyłem odcedzone ziemniaki i wstawiłem do piekarnika. Pieczenie w temperaturze 220o C około półtorej godziny, spowodowało wymieszanie się smaków i można było zajadać się tym eksperymentalnym daniem :)

Załączony plik  100_1587.JPG   210,36 KB   4 Ilość pobrań



#135 Muski

Muski

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1936 postów
  • MiejscowośćNadarzyn

Napisano 07 maj 2017 - 15:05

Paweł - jak będziesz miał okazję - zrób suma pieczonego z kapustą - też miodzio :thumbsup: 



#136 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3903 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 maj 2017 - 15:10

Ja robie w kapuscie zeberka tez sa super .



#137 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 891 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 07 maj 2017 - 15:19

Jak na razie to odpoczywam po gotowaniu i konsumpcji :)

Załączony plik  100_1588.JPG   187,38 KB   5 Ilość pobrań

Na wywarze z gotowania golonek wyszła mi jeszcze bardzo dobra zupa na winie :D Więc obiad na cały regulator ;)



#138 Mireq46

Mireq46

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćRuda śląska-Siedlec

Napisano 07 maj 2017 - 17:55

Nadeszła pora na smakowanie polędwicy wieprzowej. Doba - cukier. Kilka dni - peklosól. Trzy tygodnie - mieszanka przypraw. Z 1450 g zostało 834 g. Teraz w folię i do lodówki.

attachicon.gifpoledwica.jpg

Qba czy zamieściłeś tu dokładniejszy przepis na to cudo?



#139 qba-69

qba-69

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 891 postów
  • MiejscowośćWieś zaciszna, wieś spokojna - podkarpackie

Napisano 07 maj 2017 - 19:45

To był totalny spontan, a w tym tygodniu została zjedzona do końca :) 



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#140 Mireq46

Mireq46

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 16 postów
  • MiejscowośćRuda śląska-Siedlec

Napisano 07 maj 2017 - 20:05

Jest możliwe byś spontanicznie odtworzył,podpowiedział przepis?  ;)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych