Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wymagane wymiary trzonu pieca piekarniczego zwykłego


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
Brak odpowiedzi do tego tematu

#1 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27662 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 01 lip 2015 - 19:18

Bardzo ważne!

 

Podane w poniższym materiale wymogi w zakresie długości i szerokości trzonu pieca piekarniczego pozwolą na osiągnięcie zadowalających rezultatów wypiekowych.

 

 

Wymiary pieców

 

Wielkość pieca, czyli jego pojemność, ma duże znacze­nie, od niej bowiem zależy ilość pieczywa, jaką można jednorazo­wo wypiec. Pojemność ta jest uzależniona z jednej strony od wy­miarów powierzchni trzonu, z drugiej zaś od kształtu i wymiarów wsadzanego ciasta. Poza tym nie bez znaczenia dla określenia pojemności pieca jest okoliczność, czy pieczywo jest wypiekane w formach, czy bez nich, w pierwszym bowiem wypadku pojemność będzie znacznie większa aniżeli przy wypieku sztuk ułożonych na trzonie luzem. 

Praktyka wykazuje, że na 1 m2 trzonu można ułożyć nie wię­cej niż 10 bochenków chleba po 2 kg — osiągnięcie tej normy wy­maga zresztą od pracownika dużej wprawy.

Pieczywo drobne wymaga oczywiście znacznie więcej miejsca aniżeli pieczywo duże.

Piec nie może być za wielki, gdyż zarówno dokładność ogrza­nia komór wypiekowych oraz oszczędność ciepła jak i przebieg procesu pieczenia są wówczas utrudnione.

Pomiędzy długością i szerokością trzonu musi być odpowiednia proporcja. W podręczniku pt. „Organizacja piekarstwa spółdziel­czego na wsi" inż. J. Mokrzyński podaje następującą tablicę nale­żytego doboru wymiarów długości i szerokości trzonu w świetle (dla pieców zwykłych):

 

długość i szerokość w metrach 

   

dł. 1,60 m - szer. 0,94 m    

dł. 2,20 m – szer. 1,25 m   

dł. 2,50 m – szer. 1,70 m   

dł. 2,80 m – szer. 1,90 m   

dł. 3,15 m – szer. 2,20 m   

dł. 3,45 m – szer. 2,50 m

dł. 3,65 m – szer. 2,50 m

dł. 3,75 m – szer. 2,85 m

dł. 3,95 m – szer. 2,90 m

dł. 4,10 m – szer. 3,05 m


Użytkownik Maxell edytował ten post 01 lip 2015 - 19:26





Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych