Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piwniczne skarby

ogórki papryka dżem cukinia burak kapusta dynia pomidor śliwka cebula

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 03 lip 2015 - 10:08

:)Po kilku latach nie robienia przetworów z truskawek (pleśniały :hmm:)wyprodukowałam 15 słoiczków dżemu pod czujnym okiem Anuś  :flowers:

Załączone pliki


Użytkownik Ulalka edytował ten post 03 lip 2015 - 10:10


#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 lip 2015 - 10:24

mniam ! :) moje wlasnie sie dusza ...

na smaka w tym roku robie jeszcze dzem z dodatkiem miety.



#3 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 03 lip 2015 - 10:27

)wyprodukowałam 15 słoiczków dżemu pod czujnym okiem Anuś

Ula czuję się zawstydzony1.gif ale ogromnie się cieszę, że zrobiłaś i pokazałaś. :thumbsup: Będę dalej Ci dopingować :thumbsup: i pomagać.



#4 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 03 lip 2015 - 10:39

no to super Anuś , będę "napastować" Cię jak coś wypatrzę w Twojej spiżarni  ;)

electro to pewnie będzie taki orzeźwiający posmak  :) u mnie wygłodzeni na konfitury z truskawek to pochłoną bez dodatków



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 03 lip 2015 - 10:45

Mi obrodzila mieta na balkonie ,a ile mozna pic mojito wiec postanowilam kilka sloikow zrobic. A reszta dradycyjnie konfitura z calymi truskawkami.



#6 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1931 postów

Napisano 03 lip 2015 - 10:57

Zrobiłam kilka słoików dżemu z dodatkiem wody różanej. Miałam mało płatków róży czerwonej, więc kolor nieco blady, ale zapach i smak cudowny. :)

Załączony plik  P1040207.JPG   50,5 KB   7 Ilość pobrań

 

 



#7 kotunia

kotunia

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 413 postów
  • MiejscowośćLeszno, wielkopolska

Napisano 03 lip 2015 - 12:32

a ja tylko się "oblizuję" :tongue:



#8 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 16 lip 2015 - 09:18

po troszku przerabiam wiśnie ( soczek , konfitura i kompot ) 

Załączone pliki



#9 nigra

nigra

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 16 lip 2015 - 09:32

Z wiśni polecam frużelinę. Ekspresowe wykonanie i wszechstronne zastosowanie.



#10 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3247 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 16 lip 2015 - 09:36

Z wiśni polecam frużelinę. Ekspresowe wykonanie i wszechstronne zastosowanie.

A co to takiego ? Możesz podać przepis ?    :)



#11 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 16 lip 2015 - 09:47

Oj Jareczku nie konsumowałeś nigdy lubieżnie gofrów z bitą śmietaną i frużeliną .... ? ;) 

 

Tu masz taki w miarę sensowny przepis :

 

http://sylkahaha.blo...-fruzelina.html



#12 nigra

nigra

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 76 postów
  • MiejscowośćŻory

Napisano 16 lip 2015 - 09:47

Kilogram wydrylowanych wiśni

250g cukru

sok i skórka z 1/2 cytryny

200 ml wody

36g skrobi ziemniaczanej

W garku z gubym dnem powoli zagotować wszystkie składniki prócz skrobi.

Po zagotowaniu dodać skrobię wymieszaną z odrobiną zimnej wody, chwilę pogotować i do słoików. Słoiki wystarczy obrócić do góry dnem i gotowe

Ilość wody można zmniejszyć lub nie dodawać wogóle zmniejszając tym samym ilość skrobi.


Użytkownik nigra edytował ten post 16 lip 2015 - 10:06


#13 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 16 lip 2015 - 10:02

a wypróbuję tą frużelinę któregoś dnia :D a dzisiaj biorę się za czekowiśnie (nie jadłam tego czegoś jeszcze) ale robię co roku nutellę śliwkową więc wiśniowa też powinna być pyszna - zrobię i dam znać :)



#14 jureczek4

jureczek4

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 142 postów
  • MiejscowośćLidzbark

Napisano 16 lip 2015 - 10:40

a wypróbuję tą frużelinę któregoś dnia :D a dzisiaj biorę się za czekowiśnie (nie jadłam tego czegoś jeszcze) ale robię co roku nutellę śliwkową więc wiśniowa też powinna być pyszna - zrobię i dam znać :)

A gdzie rosną te czekowiśnie bo jeszcze ich nie spotkałem? :angel:



#15 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 16 lip 2015 - 10:48

wiśnie na drzewie a w sklepie kakao , cukier  ;) zamieszasz w garneczku i masz czekowiśnie swojskie a sklepowe to pewnie w bombonierce  :tongue:



#16 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 16 lip 2015 - 11:18

wiśnie na drzewie a w sklepie kakao , cukier  zamieszasz w garneczku
 

 

Do tego to sugeruję najpierw zrobić na drylowanych nalewkę a potem kombinować w garneczku z cukrem i kakao ;)



#17 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 16 lip 2015 - 11:43

hehe też pomysł dobry , znalazłam przepis też na czekowiśnie z dodatkiem rumu  :)



#18 JaGra

JaGra

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3247 postów
  • Miejscowośćmazowiecka wieś nad Wisłą

Napisano 16 lip 2015 - 11:52

Do tego to sugeruję najpierw zrobić na drylowanych nalewkę a potem kombinować w garneczku z cukrem i kakao

Popieram :)  



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5585 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 16 lip 2015 - 13:24

ja bym tym rumem popila te wisienki  :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 16 lip 2015 - 13:27

dobrego pomysła masz electra  ;)







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogórki, papryka, dżem, cukinia, burak, kapusta, dynia, pomidor, śliwka, cebula

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych