Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Piwniczne skarby

ogórki papryka dżem cukinia burak kapusta dynia pomidor śliwka cebula

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
56 odpowiedzi w tym temacie

#41 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 10 sie 2015 - 06:38

wanienka :) ogórków na ostro , od których poci się głowa czeka na załadowanie do słoiczków

Załączone pliki



#42 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 10 sie 2015 - 07:13

ogórków na ostro

 

A wiesz kiedy można nazwać że ogórki ( lub każda inna potrawa) jest ostra.... jak piecze "dwa razy" :facepalm:  :devil:  :laugh:  



#43 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 10 sie 2015 - 07:41

:D



#44 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7222 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 10 sie 2015 - 07:56

jest ostra.... jak piecze "dwa razy"       

 

 

Ojjjj taaam minimum 3 razy ten dodatkowy jak robisz bo zawsze jest jakaś wpadka albo się zapomnisz i nie założysz rękawiczek albo potrzesz oko czy czoło albo co nie daj Boże pójdziesz do łazienki ;)  



#45 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 10 sie 2015 - 07:58

:laugh: potrawa niebezpieczna , ciut nie ADR ;)



#46 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 10 sie 2015 - 08:14

Ojjjj taaam minimum 3 razy ten dodatkowy jak robisz bo zawsze jest jakaś wpadka albo się zapomnisz i nie założysz rękawiczek albo potrzesz oko czy czoło albo co nie daj Boże pójdziesz do łazienki
 

 

Oj Masz tutaj Roger świętą rację..... ZAWSZE się taki "wypadek przy pracy" zdarzy..... najgorsza jest ostatnia opcja......  :devil:  :devil:  :devil:

A jeżeli chodzi o ostrość potraw to jest jeszcze wyznacznik dla "BARDZO ostrych potraw"..... jak zamiast pieczenia jest PŁACZ!!  :facepalm:  :devil:  :frantics:  :w00t:



#47 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 28 sie 2015 - 21:11

parę słoiczków ogórasów z gorczycą i marchewką na zimę do obiadku


troszkę też do obiadu zimową porą ogórków z czosnkiem  :)

Załączone pliki



#48 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 28 sie 2015 - 21:13

a recepturką się pochwalisz ? :rolleyes: :cool:



#49 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 28 sie 2015 - 21:29

no pewnie  :D

2 kg obranych ogórków kroję na ćwiartki , dodaję garstkę gorczycy i zasypuję 1 czubata łyżką soli na 12 godz. Po tym czasie zlewam sok i dodaję jedną starta marchew . Na dno słoika wkładam kilka ziarenek pieprzu czarnego,gałązkę kopru , ząbek czosnku i nakładam ogórki . Przygotowuję zalewę z : 

-3 szkl.wody

-1 szkl.cukru

-1 szkl.octu 

i wrzącą wlewam do słoików z ogórkami. Pasteryzuję 10 minut i pod kocyk , przykrywki zasysa jak ta lala  :)

 

i drugiego przepisa zapodaję  :D

-4 kg obranych ogórków

-6 ząbków czosnku przeciśnięte przez praskę ( ja daję 10 i kroję w cieniuśkie plasterki)

-1 szkl.cukru

-1 szkl.octu

-1 szkl.oleju

-4 łyżki soli

 

ogórki kroję w cieniutkie plasterki (jak mają wielkie gniazda to grubiej kroję ) , dodaję pozostałe składniki , mieszam i odstawiam na 2-3 godz. po tym czasie wkładam w słoiki , zakręcam i pasteryzuję jakieś 15 minut . :)



#50 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5701 postów

Napisano 28 sie 2015 - 21:30

Dziękuję :)



#51 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 28 sie 2015 - 21:37

na zdrowie Małgoś



#52 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1932 postów

Napisano 29 sie 2015 - 07:32

parę słoiczków ogórasów z gorczycą i marchewką na zimę do obiadku

Widzę, że Ty też przygotowana na zimę :) :thumbsup: robię z podobnych przepisów, dokładam czasami po małym strączku ostrej papryki ... ale to tylko mój wymysł :)



#53 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 29 sie 2015 - 07:39

Podobno zimy w tym roku nie będzie ale przygotować się trzeba ;)

#54 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 31 sie 2015 - 09:28

Prośba  :) na próbę zrobiłam kiszoną czerwoną kapuste z jabłkiem , stoi dwa dni i sucha jak diabli , nie puszcza soku , ktoś z Was robił takie cudo ? jak tu ukisić jak brak soku ? ( ubiłam jak trzeba po soleniu ) :mad:



#55 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 31 sie 2015 - 09:47

jak tu ukisić jak brak soku ?

 

Ja bym dolał  0,5 l wody /  2 kg kapusty z płaska łyżką soli.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 31 sie 2015 - 09:48


#56 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27686 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 sie 2015 - 09:59

Ulalka, poczytaj sobie o kiszeniu kapusty w dizale Wyroby garmażeryjne (temat jest podwieszony). Tam znajdziesz wszystkie odpowiedzi.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#57 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 31 sie 2015 - 13:18

spoko , dzięki







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogórki, papryka, dżem, cukinia, burak, kapusta, dynia, pomidor, śliwka, cebula

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych