sverige2 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 "Pikuś" jej pomagał . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) @Efffa, nie tylko moj maz ..ja tylko przerabiam ...za slepa jestem do grzybow [Dodano: 19 sie 2019 - 19:18]@sverige2, pikusia to by potrzeba nauczyc szukac trufli U nas w sklepie "ICA MAXI " zabraklo octu! tego nawet za PRL nie bylo Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 19 Sierpnia 2019 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 19 Sierpnia 2019 (edytowane) @Efffa, nie tylko moj maz ..ja tylko przerabiam ...za slepa jestem do grzybow [Dodano: 19 sie 2019 - 19:18]@sverige2, pikusia to by potrzeba nauczyc szukac trufli U nas w sklepie "ICA MAXI " zabraklo octu! tego nawet za PRL nie bylo Ty masz za słabe oczy a ja się nie znam na grzybach, zawsze mam wątpliwości i z każdym jednym idę do innych żeby się upewnić czy jadalny Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Edytowane 19 Sierpnia 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Makrela a'la saira w sloiku Na podstawie przepisu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16799-rosja-ukraina-konserwy-rybne/?p=653086* dzieki Maxell za przepis poniewaz ryba saira jest niedostepna , zrobilam ze siwezej makreli ,Przepis zmienilam odrobine bo w domu wolalam nie kombinowac z tym weglem drzewnym , natomiast uzylam plyn wedzarniczy ok 5 ml na 0,4 l oleju .( olej jaki dalam byl kukurydziany,)Ryba wyszla doskonala , smakowo nie byla jak saira bo wiadomo ze to inny smak ryby ale jak sie lubi makrele w puszce i do tego z lekkim posmakiem wedzenia to moge polecic bo wyszla doskonala .Moje sloiki pasteryzowalam 3h ale moze 4h byloby lepszym rozwiazaniem, wtedy osci w kregoslupie by byly jeszcze mieksze. Ryba w solance Po wyjeciu i gotowy produkt Zostal jeden sloik ktory chce zostawic na troche dluzej , dla porownania smakowego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Super, że jesteś zadowolona. Z tego co wiem, Zakłady Przetwórstwa Rybnego, magazynują nieraz puszki po kilka miesięcy, by nabrały swoistego smaku i dopiero po tym okresie wypuszczają je s magazynów do handlu.Electro, opracuj dla forum dokładny przepis z fotorelacją zdjęciową. Będzie super sprawa dla lubiących domowe konserwy rybne.Przepis wrzucimy do działu Konserwy. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Nastepnym razem zrobie wiecej wiecej , i pelna tyndalizacje , teraz tylko pasteryzowalam i stoi w lodowce I znow nie dam zarobic firmom bo zrobie sama Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) Ponieważ saira jest wędzona to może by tak makrelę po marynowaniu uwędzić na zimno i wtedy już tylko zalać olejem dodać przyprawy i pasteryzować.?Jak źle kombinuje to proszę mnie skorygować.. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 (edytowane) @arkadiusz, zapewne mozna , ja wzorowalam sie na powyzszym przepisie, Jesli by miala byc wedzona dymem to taka solanka bylaby zbyteczna , bo wtedy ryba by miala juz wedzony kolor.zimne wedzenie , w moich warunkach jest nie do osiagniecia a tak mam to co chcialam , i tez nie calkiem bo sairy tez swiezej nie kupie .Musze zobaczyc czy jakas inna ryba by pasowala. Edytowane 16 Kwietnia 2020 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 ak źle kombinuje to proszę mnie skorygować.. Jak byś nie kombinował to i tak wyjdą skumbrie w tomacie sorry - w maśle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 to taka solanka bylaby zbyteczna , Oczywiście.Wystarczyła by czysta. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 16 Kwietnia 2020 Moje sloiki pasteryzowalam 3h ale moze 4h byloby lepszym rozwiazaniem, wtedy osci w kregoslupie by byly jeszcze mieksze. Na rosyjskich stronach, Oni piszą, że gotują konserwy rybne czy też tuszonki przez 5 godz. natomiast uzylam plyn wedzarniczy ok 5 ml na 0,4 l oleju Płynu wędzarniczego nie mam. Ale mam sól z aromatem dymu. Czy można by było ją wykorzystać, dodać trochę, do solanki? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 17 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 17 Kwietnia 2020 @Todek, Ja bym zmniejszyla ilosc soli w solance a dodala ja do pierwszego gotowania jeszcze bez oleju. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 22 Kwietnia 2020 Bardzo fajnie wyszło, nie miałem przyjemności spróbować sairy. Szczerze mówiac taką nawę słyszę po raz pierwszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Maxellu, czy wiesz może, a jeżeli nie Ty, to może ktoś z SiBów będzie wiedział ile czasu trzeba by tą makrelę w słoikach pasteryzować w szybkowarze, zamiast tego 4-ro godzinnego gotowania w garnku ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @sverige2, zwroc uwage na to ze 1 godzine gotujemy bez oleju , pozniej wylewamy ze sloika soki z ryby i dopiero pozniej wlewamy olej i pasteryzujemy.[Dodano: 23 kwi 2020 - 11:16]@Woytas, moja mama kupowala saire jeszcze za czasow PRL , byla bardzo zadko , pamietam ze byl taki maly sklep spozywczy w Warszawei niedaleko hali Mirowskiej i tam wykupila wszystkie dla znajomych z pracy jak si edowiedzieli ze saira w sklepie , Ja kupowalam w Leclerc . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 (edytowane) No jest wyraźnie napisane Electro że najpierw gotowanie 1-na godzina, a następnie pasteryzujemy 4-ry godziny . Jednak ja zamiast tej 4-ro godzinnej pasteryzacji w gorącej wodzie w garnku, chcę ew. zrobić to w szybkowarze tak jak to robię z konserwą mięsną czy rybną. Ponieważ ten przepis Maxella na "sajrę" którą wykonam podobnie jak Ty z makreli, to chciałem wiedzieć bo być może ktoś już robił w szybkowarze i wie jak długo prowadzić proces w ? "Podczas odparowywania wody w garnku, dodajemy wrzątku do pożądanego poziomu.I tak gotujemy przez 1 godzinę.Po godzinie, ostrożnie, aby się nie poparzyć, wyjmujemy gorące słoiki z rybą, otwieramy je, wylewamy powstały podczas gotowania bulion i cienkim strumieniem, wlewamy wędzony olej słonecznikowy kierując strumień na środek słoika. Olej powinien przykryć całą rybę. Szczelnie zamykamy pokrywki, dokładnie je dokręcamy i na powrót wkładamy do garnka z wrzącą wodą. Ryba będzie pasteryzowana przez 3-4 godziny." Edytowane 23 Kwietnia 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 @sverige2, Makrele to nawet ciut dluzej mozna pasteryzowac bo ona grubsza jest , przynajmniej moje byly 4 szt musialam wziasc 5 sloikow Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Tak Electro, ale mnie interesuje czas obróbki tej konserwy w szybkowarze pod ciśnieniem, (temp 121 stopni C.). bo ja swoje słoiki oraz puszki z konserwami tylko w szybkowarze robię, ale tego typu rybki jeszcze nie robiłem. Normalne konserwy rybne w słoikach 375 ml. wystarcza 1 godzina i ości są mięciutkie że hej, ale tu piszecie że makrelę należy dłużej pasteryzować. Nie chciałbym jednak rozgotować rybki na papkę . Nie wiem ponieważ nigdy makreli nie robiłem, ani smażonej, ani też w konserwie, a ten przepis Maxella podoba mi się i chciałbym zrobić na próbę, lecz tylko w szybkowarze, bo szybciej, a i efekt smakowy prawdziwej konserwy (sterylizacja 121 stopni C) zagwarantowany . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Mam gdzieś rosyjską starą książkę z przepisami na konserwy rybne sterylizowane. Musze poszukać. Tylko skąd brać czas? Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Znalazłem jeden przepis (tam są tysiące) na szybko: makrela w szybkowarze zapiekana w folii. Podają, że czas pieczenia to 50 minut. Jak znajdę konserwy (trzeba się przekopać przez tony materiału) to podam. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Nie odpowiem Ci na pytanieo czas Maxellu, ponieważ jestem "szczęśliwym emerytem" . Nie wiem co tam wyszperasz w swych annałach, bo ja w swoich próbach znalazłem że najczęściej "ruscy tawariszczi" sterylizują rybki ok. 1 godziny, ale wolałbym abyś mógł potwierdzić czy ew. zmienić . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Masz przepis i sprawdź: https://1000.menu/cooking/17164-skumbriya-zapechennaya-v-folge-v-multivarke Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Dzięki Maksellu, ale w multikokerze jaki tam zalecają, a to są nieco mniejsze temperatury i niższe ciśnienie niż w normalnym szybkowarze gdzie osiągamy ok 2 atmosfer i 121stopni C. (skorowarka) , ale tak jak czytałem w innych przepisach bracia ze wschodu zalecają przeważnie sterylizację ok.1 godziny Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 23 Kwietnia 2020 No i gitara. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.