electra Opublikowano 22 Lipca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 22 Lipca 2021 (edytowane) Sezon ogorkowy w pelni ...Macie moze ogorki takie no powiedzmy nie za ladne wygladem ..mozecie zrobic Ogorki "bostonskie " Przepis juz byl gdzies podawany przez Sverige2 Sa doskonale do grylowanych rzeczy do hot dog , mozna tez dodac np do surowki ze swierzej kapusty , a co najwazniejsze sa podstawa szkolnego sosu do smazonej ryby ktory poprostu uwielbiam. Zrobcie ogorki a przepis na sos tez podam Przepis z ktorego robie to ten sam co kolegi Sverige2 wiec nie bede juz pisac po swojemu tylko zacytuje 1. Należy wziąć kolorową paprykę, czerwona, zielona, żółta lub pomarańczową./ja daje tylko czerwona/ 2. Można również stosować dodatki jak szalotka, czosnek, czerwone chili, curry, kminek, czy masala./ ja robie bez dodatkow wersja podstawowa/ 3. Należy wypróbować swój własny najbardziej odpowiedni wariant. 4. 1 kg. zielonych ogórków posiekanych wraz ze skórką w drobną kostkę. 4. 1 duża żółta lub czerwona cebula. 5. 1 czerwona i 1 żółta papryka również pokrojona w kostkę Teraz należy przygotować zalewę octową. 1. 2 dcl. cukru 2. 2,5 dcl. octu 10% 3. 2 łyżeczki soli 4. 2-3 łyżeczki gorczycy 1. W dużym garnku wymieszać razem, ocet, cukier, sól i gorczycę. Gotować na wolnym ogniu aż aż cukier rozpuści się. 2. Do przygotowanej zalewy wkładamy posiekane drobno ogórki, cebulę, paprykę i ew.pozostałe dodatki, jak czosnek czy chili, ew. można dodać nieco curry. 3. Gotować wszystko w zalewie octowej na wolnym ogniu ok. 20 min. mieszając co jakiś czas. 4. Przekładać gorącą mieszankę do słoików i zakręcać szczelnie. 5. Wystudzić i wstawić do lodówki. 6. Gotowe do konsumpcji i najlepsze w smaku są po kilkudniowej maceracji. Szwedzi zalecają stosować przy dłuższym przechowywaniu, środek konserwujący do przetworów. Ja jednak tego nie robię, A to moje robilam z polowy porcji wychodzi ok 1l sloik.Po posiekaniu /robie w malaxerze bo leniwa jestem/ gotuja sie w garnkuA taki final Edytowane 22 Lipca 2021 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 20 Września 2022 Jesień wiec pora na jabłka ,robie mus na szarlotke i powstalo pytanie jabłek tyle a słoików już brak , zamrażarki pełne i co poczac jak przechowac pomyslalam zeby zapakować próżniowo co myślicie? Da sie tak bez lodówki ? Zapasteryzowac? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 20 Września 2022 Może jakoś tak. Nigdy nie robiłem, to tylko propozycja. Wygląda prosto. https://e-adma.pl/agd/4744-worek-3l-z-kranikiem-bag-in-box.html?gclid=CjwKCAjwpqCZBhAbEiwAa7pXeWV73SARwILj5XtMHNKe8kN_DfXtsm4f-XZ7c2cUsTLCCmOoY9tZIRoCCXIQAvD_BwE Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 20 Września 2022 Może jakoś tak. Nigdy nie robiłem, to tylko propozycja. Wygląda prosto. https://e-adma.pl/agd/4744-worek-3l-z-kranikiem-bag-in-box.html?gclid=CjwKCAjwpqCZBhAbEiwAa7pXeWV73SARwILj5XtMHNKe8kN_DfXtsm4f-XZ7c2cUsTLCCmOoY9tZIRoCCXIQAvD_BwE No wlasnie pomyslalam ze takie soki sa tylko czy ten dzem sie nie zkisi ,jablka czasem w sloiku pasteryzowane potrafia splesniec lub skisnac . A co jakby taka torbe poddac sousvide? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 20 Września 2022 ale tak jak czytałem w innych przepisach bracia ze wschodu zalecają przeważnie sterylizację ok.1 godziny Rybne konserwy sterylizujemy w szybkowarze wg schematu 30 + 60 + 30 min w 116 C, dla puszki 300 g. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 20 Września 2022 Może jakoś tak. Nigdy nie robiłem, to tylko propozycja. Wygląda prosto. https://e-adma.pl/agd/4744-worek-3l-z-kranikiem-bag-in-box.html?gclid=CjwKCAjwpqCZBhAbEiwAa7pXeWV73SARwILj5XtMHNKe8kN_DfXtsm4f-XZ7c2cUsTLCCmOoY9tZIRoCCXIQAvD_BwE No wlasnie pomyslalam ze takie soki sa tylko czy ten dzem sie nie zkisi ,jablka czasem w sloiku pasteryzowane potrafia splesniec lub skisnac . A co jakby taka torbe poddac sousvide?Te torby wytrzymują do bodaj 80 stopni. Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 20 Września 2022 Da sie tak bez lodówki ? Zapasteryzowac? Krajalnica , i ususzyć Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 20 Września 2022 Da sie tak bez lodówki ? Zapasteryzowac?Krajalnica , i ususzyć Ale ja chce miec dzem na szarlotke Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 20 Września 2022 Electra, po prostu dokup sloiki Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 20 Września 2022 po prostu dokup sloiki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 20 Września 2022 Jesień wiec pora na jabłka ,robie mus na szarlotke i powstalo pytanie jabłek tyle a słoików już brak , zamrażarki pełne i co poczac jak przechowac pomyslalam zeby zapakować próżniowo co myślicie? Da sie tak bez lodówki ? Zapasteryzowac? Kiedyś używałem do smażonych jabłek osłonek poliamidowych, barierowych.Usmażyć jabłka, dodać cukier, związać osłonkę, napełnić pozbywając powietrza, ponownie zawiązać i pasteryzować ( w moim przypadku osłonka fi 80 przez 40 min w 85 C. Przechowywać w chłodnym miejscu. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 20 Września 2022 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 20 Września 2022 Worki SV do 120C zerknij https://yatogastro.com/product-pol-10013341-WORKI-DO-SOUS-VIDE-I-PAKOWAREK-KOMOROWYCH-300-400-70UM-PAPE-SV-100SZT.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 21 Września 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 21 Września 2022 Jesień wiec pora na jabłka ,robie mus na szarlotke i powstalo pytanie jabłek tyle a słoików już brak , zamrażarki pełne i co poczac jak przechowac pomyslalam zeby zapakować próżniowo co myślicie? Da sie tak bez lodówki ? Zapasteryzowac? Kiedyś używałem do smażonych jabłek osłonek poliamidowych, barierowych.Usmażyć jabłka, dodać cukier, związać osłonkę, napełnić pozbywając powietrza, ponownie zawiązać i pasteryzować ( w moim przypadku osłonka fi 80 przez 40 min w 85 C. Przechowywać w chłodnym miejscu.Jestes wielki!!dzieki ze nie pomyslalam,super nawet jak mam zamrozic to lepiej niz w woreczkach,wiedzialam ze zawsze mozna tu na kogos liczyc ,[Dodano: 21 wrz 2022 - 08:48]Worki SV do 120C zerknij https://yatogastro.com/product-pol-10013341-WORKI-DO-SOUS-VIDE-I-PAKOWAREK-KOMOROWYCH-300-400-70UM-PAPE-SV-100SZT.htmlWorkow takich to ja mam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 10 Listopada 2022 Tanie warzywa to zrobilam troche tak na juz do zjedzenia ,reszta zamrozona na zas :-)Sloik z zakwasem z burakow do picia ,seler konserwowy, buraczki pieczone w octowej zalwwie 1-2-3, cebulka tez w occie i ogorek co zalegal w lodowce dostal nowe zycie jako kanapkowy jak to w Polsce mowia salatkowy szwedzki. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) Lubię takie kiszonkowe klimaty, bardzo to ładniutkie Electro . U mnie też już stoi w słoiku 2 dni i "robi się" kolejna kapusta z marchewką, jabłkiem i kminkiem tym razem . Edytowane 10 Listopada 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 10 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 10 Listopada 2022 @sverige2, jeszcze mam kapuste ktora przerobie na koleslaw i pizzsallad ..wczesniejsza poszla na kiszenie i stala sie bigosem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 10 Listopada 2022 Bigos był "grany" u mnie w ubiegłym tygodniu . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 10 Listopada 2022 seler konserwowy, buraczki pieczone w octowej zalwwie 1-2-3 Tak mnie to zaciekawiło. A jak robisz ten seler konserwowy? I co to jest ta zalewa 1 - 2 - 3? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 10 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 10 Listopada 2022 (edytowane) I co to jest ta zalewa 1 - 2 - 3? Myślę, że chodzi o zalewę o tzw złotych proporcjach tzn 1 część octu2- części cukru3- części wody To zalewa stosowana do szwedzkich ( skandynawskich ) przetworów - kiedyś była u nas dyskusja o tym - niektórzy pisali , że za słodka i jednocześnie za kwaśna - myślę ,że trzeba samemu przetestować Edytowane 10 Listopada 2022 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 11 Listopada 2022 co to jest ta zalewa Spotkałem już złotą trójkę i czwórkę trójka - 1 szklanka octu1 szklanka cukru1 szklanka olejua czwórka 1 szklanka octu1 szklanka cukru1 szklanka oleju1 szklanka wody Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 11 Listopada 2022 @Todek, Robilam pierwszy raz ale powiem szczerze ze lepszy niz ten kupny , przynajmniej mi bardziej smakuje ,Jak robilam : seler obrany pokroilam na plasterki w maszynie zeby byly wmiare cienkie , nozem mozna jak ma sie wprawe a pozniej ju sama zrobilam z plasterkow takie ciut ciensze slupki jak zapalki tzw. julienne.Slupki wkladalam od razu do zimnej wody zeby nie sciemnialy .Zrobilam zalewe 1 czesc octu (12%) 7 czesci wody i 1 czesc cukru i ½ lyzeczki soli.Zalewe podrzalam tak zeby sie cukier rozpuscil i dodalam ociekniety z wody seler , zaotowalam i pogotuwaalm co jakis czas mieszajac , , seler zmniejszyl swoja obietosc , goracy przelozylam do sloika i zalalam goraca zalewa .Odwrocilam do gory nogami , nie pasteryzowalam bo sloik sie zassal ale ponoc mozna ,Pasteryzacja 15 min,Zalewa1-2-3 to tak jak chudziak napisala juz , z tym ze u nas ocet jest 12% z tad moze i zalewa nie wychodzi az tak slodka , zreszta z cukrem zawsze mozna poexperymentowac pod swoj smak . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 11 Listopada 2022 Myślę, że chodzi o zalewę o tzw złotych proporcjach tzn 1 część octu2- części cukru3- części wody To zalewa stosowana do szwedzkich ( skandynawskich ) przetworów - kiedyś była u nas dyskusja o tym - niektórzy pisali , że za słodka i jednocześnie za kwaśna - myślę ,że trzeba samemu przetestować Jest dokładnie tak jak pisze Chudziak. To jest od niepamiętnych czasów tradycyjna uniwersalna szwedzka słodko kwaśna zalewa. Stosuje się ją do wszelkiego rodzaju marynat, śledzi, pikli z warzyw, owoców ect. dosłownie do wszystkiego co możemy zamarynować. Zalewa wcale nie jest ani zbyt słodka, ani też zbyt kwaśna. Bywają jak ze wszystkim wyjątki oczywiście, jednak większość osób po dokonaniu degustacji, zostawia ją jako stałą pozycję w swym zestawie przepisów .https://www.expressen.se/alltommat/recept/1-2-3-lag/https://www.google.com/search?q=klassisk+recept+pa+1-2-3+inlaggning&client=firefox-b-d&sxsrf=ALiCzsZM8P97cLKqn8pw_8Y_CUb9WJ_jkg%3A1668158119925&ei=pxJuY7ONONCGxc8P4oW1yAw&ved=0ahUKEwjz_Kqh5aX7AhVQQ_EDHeJCDckQ4dUDCA4&oq=klassisk+recept+pa+1-2-3+inlaggning&gs_lcp=Cgxnd3Mtd2l6LXNlcnAQDEoECE0YAUoECEEYAEoECEYYAFAAWABgAGgAcAF4AIABAIgBAJIBAJgBAA&sclient=gws-wiz-serp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 11 Listopada 2022 @sverige2, tylko trzeba Jarku dodac ze u nas jest ocet 12 % bo to wazne, Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 11 Listopada 2022 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 11 Listopada 2022 Tak, Electro, ale powiem szczerze że będąc w Polsce, aby sobie nie utrudniać i nie komplikować, używam do robienia przetworów polskiego octu 10% w takich samych proporcjach 1-2-3, i też jest wszystko fajnie, nigdy mi się nic nie zepsuło, może wyroby są tylko troszkę mniej kwaśne, ale naprawdę smakują równie wybornie, warto więc spróbować . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 11 Listopada 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 11 Listopada 2022 (edytowane) @sverige2, Ja jak jestem w PL to nie robie przetworow bo jestem na urlopie , a octu nie bede wiozla do domu , , jedynie co robie to malosolne i przywożę chociaz ostatnio przywoze ogorli bo chyba woda lepsza i sa lepsze niz te z polska. Edytowane 11 Listopada 2022 przez EAnna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.