Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mini produkcja rczpaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

#221 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 18 gru 2016 - 21:58

Zapisane. Zapraszam

#222 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 18 gru 2016 - 22:38

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje. Lekie babelki gazu dają to coś.Załączony plik  20161218_222947.jpg   53,53 KB   8 Ilość pobrań

#223 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 22 gru 2016 - 19:01

Ostatnie dostawy sękaczy przed świętami są w trakcie realizacji. Niespodzianki dla rodzin lub znajomych od osób z zagranicy też realizuje. Taka właśnie niespodzianka zaraz zostanie dostarczona do odbiorcy.Załączony plik  20161222_184632.jpg   87,07 KB   4 Ilość pobrań

#224 StefanS

StefanS

    Entuzjasta forum

  • **VIP**
  • 849 postów
  • MiejscowośćMassechusetts, USA

Napisano 22 gru 2016 - 20:40

Bardzo ladny i napewno smaczny :clap:  - tylko jak moglbym  takiego sekacza przemycic tutaj :hmm: ?



#225 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 22 gru 2016 - 22:10

Znajoma kiedyś wysylala do USA. Tylko kosztów nie znam

#226 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 23 gru 2016 - 08:58

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje.

 

Moje zapomniane ma 32 lata.



#227 ab48

ab48

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 97 postów
  • Miejscowośćgdynia

Napisano 23 gru 2016 - 18:52

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje. Lekie babelki gazu dają to coś.attachicon.gif20161218_222947.jpg


Tyż robię ryżowe ale u mnie jeszcze żadna butelka nie uchowała się dłużej niz pół roku..:) Bąbelków chyba nie powinno być...chyba nie pozwoliłeś umrzeć drożdżom...ja rozlewam do butelek po 12 tygodniach no i nie to żebym się czepiał, ale chyba też niw wyklarowałeś do końca..

#228 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 23 gru 2016 - 20:36

Szczerze to było pierwsze nasze tzn moje i żony wino ryżowe. Bąbelki niewiem może i nie powinno być ale jak jest wino musujące sprzedawane jako szampan. Dla mnie te bąbelki pasowały. Co do osadu na dnie było zlewane z gasiora znad osadu dla mnie osobiście nie przeszkadzało. Wino ryżowe może za dużo powiedziane jakiś podpiwek ryżowy to raczej był ale dobry.

Wino ryżowe po 2 latach lezakowania pycha. Zapnomniane niby nie bardzo na swiezo a jednak dojrzewanie robi swoje.

 
Moje zapomniane ma 32 lata.
Ja może lepsza pamięć mam hi. Najstarsza nalewka własnej roboty mam z 2007roku. Mam w zapasie jeszcze gdzieś firmowa sklepowe siaracze z 89 roku w spadku dostałem. Jak znajdę to zrobię fote.

Użytkownik sękacz edytował ten post 23 gru 2016 - 20:33


#229 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5556 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 24 gru 2016 - 11:15

NIe kazde wino zyskuje na lezakowaniu ..pamietam jak kupilismy wino w 1991 roku we Francji bo nam smakowalo ,postanowilismy kupic takowe  jeszcze jedno i wypic w nasza 25 rocznice poznania , niestety smak byl bardzo kiepski ..nie pamietam nazwy wina przechowywane bylo w dobrych warunkach dla win.



#230 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 24 lut 2017 - 13:55

Witam dawno nie pisałem, ale działam :) trochę wędlinek ostatnio  porobiłemZałączony plik  16684638_612781675588830_1772426019_n.jpg   45,81 KB   3 Ilość pobrań cienka kilka sztuk. Załączony plik  16706806_612782408922090_2115951897_n.jpg   64,39 KB   3 Ilość pobrań kanapkowa ala żywiecka.

Załączony plik  16706997_612785412255123_1440370525_n.jpg   107,68 KB   3 Ilość pobrań tu na probę w jelicie grubym, ale nie bardzo smakowała.

Załączony plik  16809949_615407338659597_1771636373_n.jpg   31,43 KB   3 Ilość pobrań tu troszkę cienkiej odparzyłem W sobotę gości mieliśmy razem z żoną więc troszkę wędlinek na spróbowanie poczęstowałem Załączony plik  16790852_615689858631345_1078534894_n.jpg   19,97 KB   3 Ilość pobrań.Załączony plik  16117956_600585606808437_474259821_n.jpg   31,2 KB   3 Ilość pobrań tu poczynione ala salami do dojrzewania oraz kilka serków wędzonych Załączony plik  16117822_599787413554923_1750632873_n.jpg   29,7 KB   3 Ilość pobrań



#231 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 07 mar 2017 - 09:16

Troszkę ostatnio popracowałem :) do wiosny idzie. Kiełbasa bydgoska, ćwiartki z kurczaka 2 piersi z kurczaka i eksperymentalnie kości schabowe :).

Załączony plik  17102028_621323978067933_1219091133_n.jpg   65,84 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  17106043_621539684713029_465477540_o.jpg   101,4 KB   3 Ilość pobrań

 

Załączony plik  17148874_621596051374059_1152666819_o.jpg   191,87 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  17121711_621635288036802_1569436058_o.jpg   137,52 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  17121498_621960931337571_1402267062_o.jpg   117,71 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  17121476_621635281370136_510123656_o.jpg   144,02 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  17124404_622160721317592_1820076238_n.jpg   46,44 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  17176141_622182424648755_1789706249_o.jpg   168,22 KB   3 Ilość pobrań a tu przekrój Załączony plik  17198404_622473467952984_627780637_n.jpg   58,95 KB   3 Ilość pobrań

Z poniedziałku też działałem nocne przerabianie 40l mleka na oscypiory w środę wędzenie Załączony plik  17141715_622533521280312_418169551_n.jpg   31,9 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  17121884_622738071259857_708782178_o.jpg   64,29 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik sękacz edytował ten post 07 mar 2017 - 09:27


#232 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 30 mar 2017 - 07:23

Ostatniej soboty tj 25 03 2017 troszkę się popracowało. 8kg kiełbaski białej. Pierwsze zmagania z kabanosami oraz reszta farszu z kabanosów poszła w jelita kiełbasiane.  Poza tym ćwiartki z kurczaka w ilości 5 szt, i dodatkowo 1 pierś z kurczaka oraz udziec z indyka.  Oto zdjęcia z produkcji

Załączony plik  17496186_631691410364523_504347268_n.jpg   69,08 KB   3 Ilość pobrań połowa porcji została od razu sparzona reszta trafiła do zamrażalki

 

Załączony plik  17505741_631778087022522_2103592636_n.jpg   64,72 KB   2 Ilość pobrań kabanosy idą do wędzarni

 

tu jeden odparzony na próbę

Załączony plik  17496088_631745933692404_171303057_n.jpg   52,14 KB   3 Ilość pobrań

 

reszta kabanosów co została po próbowaniu odpoczywała sobie w piwnicy 

Załączony plik  17554909_632387476961583_334759549_n.jpg   56,98 KB   2 Ilość pobrań

 

Udziec z indyka i pierś z kurczaka zostały odparzone i na drugi dzień poszły do próżni oraz kiełbaska dojrzewająca z 4 marca również trafiła do próżni

Załączony plik  17506052_632839923583005_1624950147_n.jpg   66,2 KB   3 Ilość pobrań

Załączony plik  17579961_632840216916309_64156285_n.jpg   72,38 KB   2 Ilość pobrań



#233 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 18 kwi 2017 - 08:40

Wędlinki dojrzewające wyciągnie te na Świeta oraz keksik żony

Załączony plik  17918123_642917629241901_1158740287_n.jpg   104,3 KB   3 Ilość pobrańZałączony plik  17965526_642623239271340_1991693170_n.jpg   69,23 KB   3 Ilość pobrań


Użytkownik sękacz edytował ten post 18 kwi 2017 - 08:42


#234 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 30 lis 2017 - 22:07

Ostatnio troszkę serka uwedziłemZałączony plik  20171118_140346.jpg   107,01 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  received_728181647382165.jpeg   97,56 KB   1 Ilość pobrań
Tu przy produkcji sera ala korycinskiego z młodym pomocnikiemZałączony plik  20171120_203902.jpg   42 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  20171120_203842.jpg   56,39 KB   1 Ilość pobrańZałączony plik  20171120_203902.jpg   42 KB   1 Ilość pobrań

#235 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12593 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 30 lis 2017 - 23:21

Ostatnio troszkę serka uwedziłem

 

 

Sliczne .... fajny kolorek :D

 

 

Pozdrawiam



#236 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 01 gru 2017 - 08:20

Serki ładnie powędzone , a młody niech się uczy. :clap:



#237 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 07 kwi 2019 - 18:09

Zbliżają się Swięta Wielkanocne czas na coś słodkiego na święta. Sezon na sekacza uważam za otwarty. Pierwsze zamówienia w realizacji. Jak by ktoś chcial to zapraszam na priw. Istnieje możliwość wysyłki.Załączony plik  Na faceboka.jpg   249,85 KB   3 Ilość pobrań

#238 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11131 postów

Napisano 07 kwi 2019 - 18:14

Robisz na grzałkach czy na palenisku.?



#239 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6885 postów

Napisano 07 kwi 2019 - 18:17

Jak by ktoś chcial
POLECAM miałem okazję nabyć i próbować - wysoka półka sękacza :thumbsup:  :clap: 

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#240 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 07 kwi 2019 - 19:36

Robisz na grzałkach czy na palenisku.?

maszyna @jest na gaz ni to grzałka bardziej paleniska




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych