Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Mini produkcja rczpaka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
239 odpowiedzi w tym temacie

#41 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 27 sty 2016 - 08:16

Ćwiczeń ciąg dalszy większy brat mniejszego 50 cm i 2,3kg wagi. Jeszcze musimy opracować słoje żeby ładnie wychodziły.

 

Załączony plik  Sekacz_1.jpg   64,32 KB   10 Ilość pobrań  Załączony plik  Sekacz_2.jpg   56,49 KB   9 Ilość pobrań  Załączony plik  Sekacz_3.jpg   52,19 KB   9 Ilość pobrań


Użytkownik EAnna edytował ten post 27 sty 2016 - 21:39


#42 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12593 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 sty 2016 - 08:43

Qrcze coraz ładniejsze . :D    Szkoda że foty są na leżąco . :D

 

 

 Pozdrawiam



#43 Tsosna

Tsosna

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 449 postów

Napisano 27 sty 2016 - 08:47

oj, śliczne one



#44 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1264 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 sty 2016 - 09:04

 Schrupał bym to cudo do kawy.



#45 Anuś

Anuś

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1922 postów

Napisano 27 sty 2016 - 10:34

 Schrupał bym to cudo do kawy.

I ja też :) choć jeden malutki kawałek :D

ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa ;)



#46 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 27 sty 2016 - 11:57

Schrupał bym to cudo do kawy.

I ja też :) choć jeden malutki kawałek :D
ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa ;)
Na ten konkretny poszło 50 szt jajek. Ten jest lepszy niż poprzedni jest bardziej pulchny i to bez grama proszku do pieczenia. W planach jest wykonanie sękacza z 60 szt jaj.

Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję ;)[/quote]
Kurpiu zapraszam na degustacje. Ten dzisiejszy można już puszczać w obieg :-)

#47 KURP

KURP

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3187 postów

Napisano 27 sty 2016 - 18:58

 

 

Schrupał bym to cudo do kawy.

I ja też :) choć jeden malutki kawałek :D
ile jajek na taki jeden sękacz ? bo wiem że ilość spora .. chyba dwucyfrowa ;)
Na ten konkretny poszło 50 szt jajek. Ten jest lepszy niż poprzedni jest bardziej pulchny i to bez grama proszku do pieczenia. W planach jest wykonanie sękacza z 60 szt jaj.

Piękny wyrób i niedaleko aby podjechać na konsumpcję ;)[/quote]
Kurpiu zapraszam na degustacje. Ten dzisiejszy można już puszczać w obieg :-)

 

Nie kuś bo się zjawię ;)

A na poważnie - zaproszenie przyjęte - napisz mi na PW namiary do siebie a ja jak tylko będę miał sposobność to Cię odwiedzę :)



#48 @halusia@

@halusia@

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 6505 postów
  • MiejscowośćInowrocław

Napisano 27 sty 2016 - 20:09

Ćwiczeń ciąg dalszy większy brat mniejszego 50 cm i 2,3kg wagi. Jeszcze musimy opracować słoje żeby ładnie wychodziły.

Ależ apetyczny Sękacz.. swego czasu kolega Beiot przywoził z Podlasia taki sękacz na zlot... pychotka :)



#49 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12593 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 27 sty 2016 - 20:28

. swego czasu kolega Beiot przywoził z Podlasia taki sękacz na zlot..

 

 

 U Radka na Rozewiu tęż są zawsze :D 

 

 Pozdrawiam



#50 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 27 sty 2016 - 22:12

Też jadłem u Radka ,pierwszy był słodki ale ten na następnym spotkaniu już mniej i był super, był robiony z dwóch rodzai ciast. rczpak ,pokaż sprzęt na którym robisz.



#51 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 28 sty 2016 - 06:30

Kurp wiadomość poszła zadzwoń wcześniej, żebym był w domu i żeby sękacz był hihi. Teraz mam urlop do 8 lutego. Jasiust z jakich 2 rodzajów ciast? tzn 2 sękacze z różnych ciast czy 1 sękacz z 2 rodzajów ciast. Wiesz coś więcej napisz. My też robiliśmy jeden z innego przepisu drugi z innego. Ten z drugiego nam bardziej smakował. Teraz jak będziemy robić to zamieszczę fotorelację z produkcji. Maszyna podobna do tej tylko mniejsza 50 cm ta jest 80 cm.

Załączone pliki



#52 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 28 sty 2016 - 20:38

Jasiust z jakich 2 rodzajów ciast?  To był jeden sękacz ale wyglądał jak babka marmurkowa (kolorystycznie) myślę że z jedno ciasto podzielono na dwie części i do jednej części dodano kakao, ale nie dużo . Czy wałek jest stożkowaty czy może być z rury?



#53 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 29 sty 2016 - 15:03

Myślę, że to nie tak po prostu co którąś warstwę się zapieka mocniej. Wtedy tworzą się słoje w przekroju tak jak mniej więcej na drzewie. Chociaż w dzisiejszych czasach wszystko możliwe i do przemysłowych jest szansa, że dodaje się kakao, tak samo jak inne polepszacze. Wałek jest stożkowy, chociaż przy pieczeniu sękacza nie widać dużej różnicy. Może z jednej strony powinien być bardziej szerszy. Dziś kolejny już zrobiony stygnie jutro zdjęcia gotowego, albo wieczorem.



#54 Jasiust

Jasiust

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 227 postów
  • MiejscowośćKołobrzeg

Napisano 29 sty 2016 - 22:46

 
Myślę, że to nie tak po prostu co którąś warstwę się zapieka mocniej. Wtedy tworzą się słoje w przekroju tak jak mniej więcej na drzewie. To nie były warstwy bardziej przypieczone i nie był to sękacz przemysłowy. Po namyśle sądzę że to jednak było kakao ale mała ilość i trochę cynamonu. Głowy za to nie dam. Podpytaj rzeznika On to zamawiał.


#55 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 15 mar 2016 - 23:51

dzisiejsza wieczorna produkcja z 10 l mleka.

3 serki z pomidorami bazylio i czosnkiem z ziołami prowansalskimi i mieszanką tajską oraz ricotta 2 która wyszła Załączony plik  IMG_4381.JPG   56,87 KB   13 Ilość pobrań Załączony plik  IMG_4384.JPG   54,37 KB   13 Ilość pobrań.

Niedługo ruszamy z żoną z produkcją sękaczy na święta mam nadzieję, że uda nam się zrobić foto relację z procesu mini produkcji.



#56 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 16 mar 2016 - 21:27

2 małe cudeńka jeden 1,3 kg drugi 1,6kg

Załączone pliki



#57 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9168 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 mar 2016 - 21:30

2 małe cudeńka

Jak je piekłeś? Nad grillem? 



#58 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 16 mar 2016 - 21:36

na maszynce która jest na zdjęciu parę postów wyżej.



#59 sękacz

sękacz

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 203 postów

Napisano 18 mar 2016 - 01:39

Dziś serki do widzenia na sobotę zrobione i ricotta która już mi wychodziZałączony plik  20160318_013123.jpg   29,93 KB   9 Ilość pobrańZałączony plik  20160318_013113.jpg   45,12 KB   9 Ilość pobrań

Załączone pliki



#60 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 18 mar 2016 - 08:09

widać przygotowania świąteczne idą pełną parą....  :clap:

Za takiego sękacza... dał bym się chyba "pokroić"  :facepalm:  :devil:  :clap:

 

Przepiękna robota  :thumbsup:

 

Z Dymnym pozdrowieniem... 






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych