Skocz do zawartości

Mini produkcja rczpaka


sękacz

Rekomendowane odpowiedzi

Kurp wiadomość poszła zadzwoń wcześniej, żebym był w domu i żeby sękacz był hihi. Teraz mam urlop do 8 lutego. Jasiust z jakich 2 rodzajów ciast? tzn 2 sękacze z różnych ciast czy 1 sękacz z 2 rodzajów ciast. Wiesz coś więcej napisz. My też robiliśmy jeden z innego przepisu drugi z innego. Ten z drugiego nam bardziej smakował. Teraz jak będziemy robić to zamieszczę fotorelację z produkcji. Maszyna podobna do tej tylko mniejsza 50 cm ta jest 80 cm.

post-65773-0-80927000-1453959050_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 241
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Jasiust z jakich 2 rodzajów ciast?  To był jeden sękacz ale wyglądał jak babka marmurkowa (kolorystycznie) myślę że z jedno ciasto podzielono na dwie części i do jednej części dodano kakao, ale nie dużo . Czy wałek jest stożkowaty czy może być z rury?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że to nie tak po prostu co którąś warstwę się zapieka mocniej. Wtedy tworzą się słoje w przekroju tak jak mniej więcej na drzewie. Chociaż w dzisiejszych czasach wszystko możliwe i do przemysłowych jest szansa, że dodaje się kakao, tak samo jak inne polepszacze. Wałek jest stożkowy, chociaż przy pieczeniu sękacza nie widać dużej różnicy. Może z jednej strony powinien być bardziej szerszy. Dziś kolejny już zrobiony stygnie jutro zdjęcia gotowego, albo wieczorem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Myślę, że to nie tak po prostu co którąś warstwę się zapieka mocniej. Wtedy tworzą się słoje w przekroju tak jak mniej więcej na drzewie. To nie były warstwy bardziej przypieczone i nie był to sękacz przemysłowy. Po namyśle sądzę że to jednak było kakao ale mała ilość i trochę cynamonu. Głowy za to nie dam. Podpytaj rzeznika On to zamawiał.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

dzisiejsza wieczorna produkcja z 10 l mleka.

3 serki z pomidorami bazylio i czosnkiem z ziołami prowansalskimi i mieszanką tajską oraz ricotta 2 która wyszła post-65773-0-40187200-1458082137_thumb.jpg post-65773-0-51487100-1458082157_thumb.jpg.

Niedługo ruszamy z żoną z produkcją sękaczy na święta mam nadzieję, że uda nam się zrobić foto relację z procesu mini produkcji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

2 małe cudeńka

Jak je piekłeś? Nad grillem? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niedługo ruszamy z żoną z produkcją sękaczy na święta mam nadzieję, że uda nam się zrobić foto relację z procesu mini produkcji.

Z niecierpliwością czekam na fotorelację i efekt końcowy :D bardzo mi się podobają te Twoje sękacze :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś robię fotorelację z produkcji sękaczy. Narazie jeden mikser padł,z drugiego poszedł dym,ale jeszcze działa.Dobrze że mieliśmy 3 to się do kończy. Frotki trupa i jego dawcy hi ????????post-65773-0-17096000-1458417155_thumb.jpg Edytowane przez rczpak
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziś opiszę jak my robimy sękacze. Najpierw rozcieramy masło.Kiedy masła się rozetrą dodajemy cukier i mąką oraz kilka żółtek i tak aż do skączenia produktów.W między czasie dodajemy sok z 2cytryn i zapach wanilii.Mieszamy tę ciasto do uzyskania jednolitej masy.Kolejnym krokiem jest ubicie piany z białek. Po ubiciu piany mieszamy delikatnie dwie masy ze sobą. Kiedy masa juz się połączy z białkami rozgrzewamy wałek owinięte pergaminem. Po rozgrzaniu wałka lejemy łyżką ciasto jednocześnie kręcąc wałkiem. Po zapieczeniu jednej warstwy lejemy kolejną i tak aż ciasto się skończy. Na jeden nasz sekacz używamy 50 jaj, 1kg masła ,1kg cukru,1kg mąki,pół zapachu waniliowego, sok z 2cytryn.Sękacze nasze ważą ok 3kg chociaż ostatnio wydajność się poprawiła i wyszedł 3280g????.Teraz fotki:

post-65773-0-60582700-1458479839_thumb.jpgrozcieranie masła.

post-65773-0-80066800-1458479996_thumb.jpg50 żółtek i białek.

post-65773-0-64502000-1458480162_thumb.jpg

 

post-65773-0-91585200-1458480262_thumb.jpg

post-65773-0-47422400-1458480299_thumb.jpgmieszanie ciasta

post-65773-0-68490100-1458480468_thumb.jpgciasto już wymieszane i czeka na pianę z białek

post-65773-0-00822200-1458480572_thumb.jpgpiana prawie ubitą

post-65773-0-93766200-1458480624_thumb.jpgłączenie ręczne piany z masą

post-65773-0-99100700-1458480761_thumb.jpgrozgrzewanie wałka

post-65773-0-31275700-1458480892_thumb.jpgpierwsza warstwa już polana

post-65773-0-99739900-1458481013_thumb.jpgrogi się już tworzą

post-65773-0-93389600-1458481087_thumb.jpga tu już gotowe 2 sękacze ten po lewej to wczorajszy.

post-65773-0-39033700-1458479842_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Gość ArkoGdynia

No to ja z czystym sumieniem mogę polecić wspaniałe sękacze kolegi rczpak.....

 

post-65335-0-41549500-1459315810_thumb.jpg

 

U mnie zawitał na Wielkanocnym stole jeden z jego pysznych sękaczy!!

 

Rodzina rzuciła się na niego jak by nigdy sękacza nie jedli.... ale muszę przyznać...... że TAKIEGO to nie jedli....  :clap:

Wspaniała robota, bardzo solidnie zapakowana podczas transportu.... nic się nie obłamało... a w dodatku ten niesamowity smak....  :frantics:  :w00t:  :frantics:

 

Na pewno pozostaniemy w kontakcie....  :cool:

 

Jeszcze raz dziękujemy w imieniu moim i rodzinki!!

 

Z Dymnym pozdrowieniem.... 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.