Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzarnia z desek sosnowych z dymogeneratorem

dymogenerator sterowanie temperaturą regulator PI

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 duck

duck

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość3miasto

Napisano 10 lip 2015 - 18:14

Na wstępie, jako że to mój pierwszy post chciałbym się z wszystkimi przywitać i podziękować za zgromadzoną na stronie i forum wiedzę, z której chętnie korzystam.

 

A poniżej moja wędzarnia.

 

Budowa

 

Wędzarnia zbudowana jest z desek sosnowych podłogowych kupionych na wyprzedaży w markecie. Moim celem było zbudowanie wędzarni przenośnej, którą mógłbym wykorzystać kilka razy do roku na podjeździe przed garażem. Jako, że dysponuję wędzarnią tradycyjną (niestety na działce dosyć daleko od domu) wybór padł na wędzarnię z generatorem dymu i dodatkową grzałką zapewniającą właściwą temperaturę.

 

Wędzarnia jest skrzynką o rozmiarach 64x58x130cm:

wedzarnia.jpg

 

Mięso mieści się na dwóch poziomach, na każdym z poziomów mogę umieścić dwie lub trzy belki - w zależności od rozmiaru wędzonek:

 

wedzarnia2.jpg

 

Do "zadymiania" używam dymogenerator kupiony w sklepie internetowym:

generator_dymu.jpg

 

 

Za dostarczenie energii do ogrzewania odpowiedzialna jest grzałka 2200W z grilla elektrycznego:

grzalka.jpg

 

Temperaturą steruję za pomocą regulatora PI zbudowanego w oparciu o klon modułu Arduino, jako element sterujący wykorzystuję przekaźnik SSR. Grzałką steruję za pomocą tzw. regulacji grupowej (sygnał PWM o okresie T=10s). Takie podejście pozwala na uniknięcie skokowych zmian temperatury, charakterystycznych dla układów z termostatem. W ten sposób unikam też nadmiernego nagrzewania się grzałki. Sterownik na razie ma charakter prototypu wykonanego na płytce uniwersalnej, ale elementy z napięciem 230V umieściłem dla bezpieczeństwa w pudełku z tworzywa widocznym na zdjęciu:

sterowanie.jpg

 

Pomiar temperatury dokonywany jest za pomocą czujnika cyfrowego DS18B20 umieszczonego w rurce silikonowej, odpornej na działanie temperatury i czynników chemicznych:

czujnik_temperatury.jpg

 

Zastosowanie regulatora zapewnia, że otrzymuję właściwą temperaturę w sposób stabilny. Na wyświetlaczu u góry podana jest temperatura w komorze, na dole temperatura zadana, a po prawej stronie procent wysterowania grzałki.

sterownik1.jpg

 

 

Pierwsze wędzenie

Pierwsze wędzenie miało charakter eksperymentalny. Przeprowadziłem je na różnej wielkości i różnego rodzaju kawałkach mięsa peklowanego na mokro. Do wędzenia zastosowałem zrębki olchowo-bukowe o rozmiarze 2mm.

 

Do komory trafiło mięso wstępnie osuszone - wisiało przez noc w zimnej piwnicy. Wędzenie odbywało się w trzech etapach:

-suszenie, około 1h, w temperaturze 30°C, włączona pompka dymogeneratora na minimum aby wymusić przepływ powietrza, bez dymu,

 

-wędzenie dymem o temperaturze 45°C - czas wędzenia około 12h. Po sześciu godzinach wyjąłem na próbę kawałek schabu, był lekko surowy, ale przewędzony, w smaku znakomity,

 

-wędzenie dymem o temperaturze 70°C - czas wędzenia około 3h

 

Po wędzeniu wędzonki nie były już parzone w wodzie ze względu na wysoką temperaturę ostatniego etapu.

 

Oto fragment rezultatu moich poczynań:

wedzonki.jpg

 

 

Wnioski

W wędzarni udało się uzyskać bez problemu temperaturę 70°C przy wysterowaniu grzałki mocą trochę powyżej 1100W (temperatura zewnętrzna ok. 20°C). Sądzę jednak, że jeśli będę chciał wykorzystać wędzarnie zimą, to będzie trzeba zaizolować termicznie jej ścianki.sterownik2.jpg

 

Uzyskane wędliny były soczyste i dobrze przewędzone. Smak ich był delikatniejszy od tych wędzonych w tradycyjnej wędzarni co bardziej odpowiada moim dzieciom (ja wolę jednak wędliny bardziej okopcone). Zastosowanie regulatora czyni wędzenie czynnością prawie bezobsługową - co 3-4 godziny trzeba tylko uzupełnić zrębki. W całym procesie powstało niewiele popiołu:

popiol.jpg

 

Zgodnie z oczekiwaniami, produkty smoliste wkropliły się w rurze generatora spływając na ziemię:

smola.jpg

 

Co dalej?

Jako, że mój pomysł na sterowanie temperaturą się sprawdził kolejnym etapem będzie zbudowanie regulatora "na gotowo" i umieszczenie go w wodoodpornej obudowie. Zauważyłem również, że kominek powoduje dodatkowy ciąg, który utrudnia sterowanie generatorem dymu więc będę musiał dorobić szyber. No i pozostało jeszcze zabezpieczenie wędzarni od zewnątrz przed niekorzystnymi warunkami atmosferycznymi..



#2 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2528 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 11 lip 2015 - 20:05

ŁAdnie rozwiązałeś całą automatykę chyba jest to Twoj zawód , gratulacje . :clap:  :clap:  :clap: Bardzo zwiężle i rzeczowo opisałeś dzialanie.Pozdrawiam



#3 Artur Dor

Artur Dor

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1522 postów
  • MiejscowośćTrzebnica

Napisano 11 lip 2015 - 22:40

Że względu, że dziś wolne to napisze ogólnikowo- opis extra, wygląd super, elektro-,.., doskonale- tylko życzyć by się chciało by dalej. było tak merytorycznie. Pozdrawiam i czekam na dalej-
Dostałem do obserwowanych: ) bom ciekaw co dalej

#4 duck

duck

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość3miasto

Napisano 13 lip 2015 - 17:23

ŁAdnie rozwiązałeś całą automatykę chyba jest to Twoj zawód , gratulacje . :clap: :clap: :clap: Bardzo zwiężle i rzeczowo opisałeś dzialanie.Pozdrawiam

zgadza się - elektronika to mój zawód, wyuczony w technikum 20 lat temu :-).

 

Dostałem do obserwowanych: ) bom ciekaw co dalej


Kolejne wędzenie za dwa tygodnie. W międzyczasie chcę zabezpieczyć wędzarnię od zewnątrz lakierem i zrobić prosty szyber w kominie. Wprowadzę też drugi pomiar temperatury - na wysokości dolnej "półki" z mięsem. O wynikach oczywiście poinformuję...



#5 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2528 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 13 lip 2015 - 19:54

duck , jesli zawód uprawiaz widac wyniki jesli sie zajmujesz czym innym , to gratuluje pamięci i korzystania z wiedzy.Pozdrawiam



#6 duck

duck

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość3miasto

Napisano 14 lip 2015 - 17:58

duck , jesli zawód uprawiaz widac wyniki jesli sie zajmujesz czym innym , to gratuluje pamięci i korzystania z wiedzy.Pozdrawiam

 

Zawodowo zajmuję się programowaniem na różnych poziomach więc elektronika nie jest mi obca. Co do sterownika temperatury - to jest do zbudowania przez rozgarniętego gimnazjalistę - hobbystę. Drobnym problemem może być implementacja regulatora PI - ale w naszych zastosowaniach wystarczy regulator P.



#7 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2528 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 14 lip 2015 - 21:34

Duck , jak bede potrzebował , to schowam swoja mature i poprosze Cie o pomoc , bedzie bezpiecznie i fachowa , ambicje pojda spać.Pozdrawiam



#8 duck

duck

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość3miasto

Napisano 16 lip 2015 - 09:15

Duck , jak bede potrzebował , to schowam swoja mature i poprosze Cie o pomoc , bedzie bezpiecznie i fachowa , ambicje pojda spać.Pozdrawiam

 

W miarę możliwości służę pomocą!



#9 _jag_

_jag_

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćChelmża

Napisano 16 lis 2016 - 21:36

Super projekt.

Właśnie buduję podobną wędzarnie (z założenia identyczną) i zamierzam zrobić sterowanie oparte o Arduino.  

 

Mam wielką prośbę: Czy jesteś w stanie podzielić się softem. Może chociaż jakąś częścią lub podpowiedzią ja ustawiłeś algorytm kontroli temperatury.

Też zamierzam zrobić to na sterowaniu grupowym, ale nie wiem czy wykorzystałeś tylko stałą czasową (10s) czy oparłeś się o przejście przez zero i wykorzystałeś go jako licznik.

Zaczynam dopiero z Arduino i w tej chwili jestem pełen pomysłów ale jeszcze nigdy nie programowałem. Widziałem dużo projektów, ale niestety żaden nie był w przedmiotowym temacie. 

Myślałem jeszcze nad jakąś kontrolą dymogeneratora na zasadzie grupowej ale na stałej czasowej kilkudziesięciu sekund. Jeszce nie wiem czy w ogóle będzie to potrzebne. 

Chcę dodać też jakiś licznik czasu wędzenia - nie musi być dokładny ważne żeby wskazywał długość procesu. 

 

Jak wyglądają dalsze postępy?

 

Z góry dziękuję 

Jacek



#10 duck

duck

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość3miasto

Napisano 22 lis 2016 - 20:18

Witam,

 

w związku z pytaniami na PW dotyczącymi elektroniki informuję, że schematu sterownika nie posiadam, lutowałem na podstawie forów dotyczących Arduino.

Postaram się opisać co zrobiłem:

-podłączyłem czujnik temperatury DS18B20 do portów 6 (czujnik w wędzarni) i 7 (czujnik temp. zewnętrznej), tryb pracy 2-przewody

-jako wyjście PWM wykorzystałem port 13

-lcd to porty  12, 11, 5, 4, 3, 2

-jako zadajnik wykorzystałem potencjometr 4,7k, którego suwak podłączyłem do wejścia przetwornika AD, a pozostałe końcówki pomiędzy masę i zasilanie. Uznałem, że tak będzie łatwiej niż bawić się w obsługę przycisków

 

Do sterowania grzałką wykorzystałem przekaźnik półprzewodnikowy FOTEK SSR-25DA podłączony do wyjścia PWM. Przed całością umieściłem zabezpieczenie 16A.

 

W załączniku wrzuciłem kody źródłowe na Arduino - mam nadzieję, że one rozjaśnią działanie regulatora. Z góry przepraszam za bałagan w źródłach i w powyższym opisie, ale jak to zwykle bywa, jeśli prowizorka wykonana "na szybko" działa prawidłowo to nie ma motywacji, żeby do niej wracać i ją porządkować...

 

Pozdrawiam

 

Duck

Załączone pliki



#11 duck

duck

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość3miasto

Napisano 22 lis 2016 - 22:34

I jeszcze krótkie wyjaśnienie:

-stosuję grzałkę 2200W z grilla elektrycznego więc przekaźnik jest mocno przewymiarowany

-ze względu na zastosowanie przekaźnika SSR nie muszę bawić się w śledzenie przejścia sygnału zasilającego grzałkę przez zero

-wędzarnia charakteryzuje się dużą bezwładnością, więc sterowanie grzałką odbywa się w sposób grupowy, sygnałem PWM o okresie 10s bez zauważalnych skoków temperatury

-założeniem było szybkie opracowanie programu dlatego jako zadajnik zastosowałem potencjometr zamiast przycisków, a interfejs składa się tylko z jednego ekranu

-wartości nastaw regulatora mam wpisane na stałe i są one "przystosowane" do mojej wędzarni, dla mniejszych wędzarni może być potrzebna ich modyfikacja

 

Jako ciekawostkę dodam, że ten sam układ regulatora wykorzystuję do sterowania temperaturą w inspekcie, który służy mi do przygotowania sadzonek papryki. W tym zastosowaniu lekko modyfikuję program, który steruje wentylatorem "wysysającym" powietrze z inspektu w przypadku za wysokiej temperatury spowodowanej mocą żarówek oświetlających roślinki.



#12 romk

romk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 23 lis 2016 - 20:08

Czy mógłbyś podać orientacyjny koszt elektroniki (sterownik + przekaźnik + co tam jeszcze). Mam dostęp do gościa znającego arduino, może by mi coś takiego zrobił.

Pozdrawiam



#13 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2528 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 23 lis 2016 - 20:16

Mimo ze posiadam program zip , nie moge wypakować pliku który umieściłeś w poście , czy może z któryś z kolegów przesłac plik w innym formacie . Z góry dziekuję .Pozdrawiam



#14 duck

duck

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość3miasto

Napisano 24 lis 2016 - 08:02

Mimo ze posiadam program zip , nie moge wypakować pliku który umieściłeś w poście , czy może z któryś z kolegów przesłac plik w innym formacie . Z góry dziekuję .Pozdrawiam

Link do nieskompresowanych źródeł:

https://drive.google...bmMyVE1HVFZlX1E


Czy mógłbyś podać orientacyjny koszt elektroniki (sterownik + przekaźnik + co tam jeszcze). Mam dostęp do gościa znającego arduino, może by mi coś takiego zrobił.

Pozdrawiam

Arduino nano 22zł

Przekaźnik 22zł

Wyświetlacz LCD 15zł

Zasilacz 10zł

Zabezpieczenie nadprądowe 7zł

Płytka uniwersalna, czujniki, potencjometr, przewody, gniazda, wtyczki, obudowa, kostki łączeniowe ~50-150zł



#15 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 24 lis 2016 - 20:09

Tani termostat, kupiłem go do sterowania lodówki, podaję link na aledrogo, Może się przyda: ( http://allegro.pl/cy...6306897240.html) Bardzo łatwa konfiguracja  :)



#16 duck

duck

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 10 postów
  • Miejscowość3miasto

Napisano 24 lis 2016 - 20:32

Tani termostat, kupiłem go do sterowania lodówki, podaję link na aledrogo, Może się przyda: ( http://allegro.pl/cy...6306897240.html) Bardzo łatwa konfiguracja  :)

Zauważ, że w powyższym linku jest termostat - czyli urządzenie działające na zasadzie włącz-wyłącz. Będzie ono odpowiednikiem mojego układu w przypadku ustawienia bardzo małej histerezy co spowoduje zwiększenie częstotliwości przełączeń. Niestety w takim przypadku, przy stosunkowo dużym prądzie grzałki dosyć szybko może dojść do "zajechania" przekaźnika na płytce. Dlatego moim zdaniem należy stosować rozwiązania oparte o przekaźniki SSR nawet w przypadku termostatów.

Poza tym jestem przekonany, że u mnie, dla większej histerezy, wędliny wiszące tuż nad grzałką (w niższej "warstwie") za bardzo by się podpiekły. Problemu tego raczej nie powinny mieć osoby stosujące termostaty w wędzarniach, gdzie wędliny są w większej odległości od grzałek.



#17 gruby7074

gruby7074

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 543 postów
  • MiejscowośćKrośniewice

Napisano 25 lis 2016 - 06:26

Wiem że nie w temacie ale gontek jak podłączyć do tego ustrojstwa lodówkę skoro jest tam 12 v?



#18 Cressi

Cressi

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 20 postów
  • MiejscowośćKalisz

Napisano 25 lis 2016 - 17:35

Normalnie, na pokladzie jest przekaznik - wlaczasz styki w obwód zasilania silnikatak jakby to był wyłacznik.

12V to tylko zasilanie.



#19 gontek

gontek

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 441 postów
  • MiejscowośćBydgoszcz

Napisano 25 lis 2016 - 21:12

Dzięki Cressi  :), to ustrojstwo współpracuje z zasilaczem 12v. Przerobiłem starą lodówkę z uszkodzonym termostatem i używam jej tylko do peklowania. Ustawiłem temperaturę +6 i mam święty spokój, histereza 0,5 stopnia i przekaźnik ma bardzo mało pracy.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 _jag_

_jag_

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 5 postów
  • MiejscowośćChelmża

Napisano 10 gru 2016 - 18:29

Jeżeli użyłeś kiedyś stertownika z PID to zwykły termostat może się schować.

Jak ktoś jest chętny na sterownik Arduino z PID chętnie zrobię - dla mnie na flaszkę + koszt części.

Do autora - Bardzo dziękuję za twój kod pomógł mi zrozumieć działanie - w swoim sofcie korzystam z gotowej biblioteki PID.

Dziś mam pierwsze wędzenie w swojej wykonanej ze zmywarki wędzarni  - już 8 godzin minęło.....

 

Mogę zrobić także termometr lub sterownik PID  WIFI.


Użytkownik _jag_ edytował ten post 10 gru 2016 - 18:33






Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: dymogenerator, sterowanie temperaturą, regulator PI

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych