Skocz do zawartości

Wszystko na temat CHILLI


PanBoczek

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Robson w moją wrażliwą strunę trąciłeś robaczku 

trącał będę, aż mi ręka nie zdrętwieje! warto...

 

 

Bedąc na lekkim końcu cywilizacji przedwczoraj kupiłem trzy zielone ostre papryczki i okazało sie, że pierwsza jest łagodna druga pikantna jak cholera a trzecia do połoway była łagodna a potem ryła beret ... normalnie cuda zwłaszcza że wszystkie były z jednego worka 

Spec me ajke.... spec me ajke! Tyle się można od Ciebie nauczyć co od profesora :tongue: a ja nie zamierzam być leniwym uczniem  :devil: 

Nie pamiętam w sumie co było pierwsze... papryczka czy Wiesio... a może Wiesio a potem papryczka.. na pewno żadna głupia kura ni jajco :P  

Czekam z niecierpliwością co nowego napiszesz... to jest Twój temacik ;) cokolwiek napiszesz to przykazanie  :thumbsup: Pozdrawiam


 

 

Całą swoją paprykę hodujemy w pracy na parapecie.

można wysyłać zgłoszenia, czy z forum na pniu każdego przyjmiecie? :P  

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 252
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ja w tym roku posadziłem:

 

- Jamaican Hot

- Habanero Long Red

- Habanero Orange

- Habanero Yellow

- Habanero Red

- Pepperoncini Lombardo

- Bhut Jolkia

- Trinidad Scorpion Red

- Trinidad Scorpion Yellow

- Red long Slim Cayeen

- Lemon Drop

- Tabasco

- Marconi Orange

- Marconi Red

- Jalapeno Orange

- Jalapeno Red

- Jalapeno Mucho Nacho

- Pasila Bajio

- Piri Piri

- Explosive Ember

 

A tak wygląda mój balkon:

 

post-49682-0-24508400-1436714566_thumb.jpgpost-49682-0-64830300-1436714571_thumb.jpgpost-49682-0-78227600-1436714574_thumb.jpgpost-49682-0-86720500-1436714582_thumb.jpgpost-49682-0-70843700-1436714591_thumb.jpgpost-49682-0-33081700-1436714594_thumb.jpg

 

Lewa i prawa strona balkonu:

 

post-49682-0-21594600-1436714578_thumb.jpgpost-49682-0-49149500-1436714588_thumb.jpg

 

 

Zaczynałem: http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=24&t=3937

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

:facepalm:  :facepalm:  :facepalm: borowiki w lesie, chilli na balkonie... to konopie pewnie w garażu  :laugh:

Świadziu...  :clap: . Nie ma co słodzić... ale przypomniały mi się przez Ciebie stare, dobre czasy  :laugh:  :thumbsup: masz rękę do tego! Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mi już powoli przechodzi "moda" na najostrzejsze. Lubię bardzo te ostre papryki, ale w tym roku zainwestowałem w średniaki. Habanero jakieś się znajdą, kilka odmian papryk czereśniowych, które mam zamiar nadziewać serem. Mam też Bolivian Rainbow - miała być tęcza, a tu sam fiolet. Mam nadzieję, że jeszcze się wybarwią.

 

Te mega ostre jak Trinidad to są super do aromatyzowania oliwy,  do doprawiania sosów lub dań, ale łatwo przesadzić. W zupełności wystarczy dla mnie jeden dorodny krzak.

 

W tym roku mam zamiar robić zaprawy typu Jalapenio w zalewie. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

A tak to wygląda:

 

post-43278-0-00927100-1437079422_thumb.jpg

 

post-43278-0-37990400-1437079468_thumb.jpg

 

post-43278-0-01165100-1437079506_thumb.jpg

 

post-43278-0-41905100-1437079547_thumb.jpg

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cholercia ładne te jrzaczki macie i Ty Karolku i Grzesiu ... ja swoich ocalałych tegorocznych wypierdkow nie wstawię bo wstyd :(

Na razie tylko piri-piri owocuje reszta pewnie nie zdąży :(

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mała aktualozacja mojej hodowli :)

 

6 sierpnia nie było już miejsca na balkonie:

 

post-49682-0-81439300-1440262026_thumb.jpgpost-49682-0-51260000-1440262027_thumb.jpg

 

Więc byłem zmuszony obciąć większą część liści i łodyg na których nie było kwiatów i papryk dzieki czemu powstało przejście :):

 

post-49682-0-80038600-1440262107_thumb.jpgpost-49682-0-48851100-1440262108_thumb.jpgpost-49682-0-18275600-1440262109_thumb.jpg

 

Poniżej kilka odmian:

 

Bhut Jolokia:

post-49682-0-57758100-1440262229_thumb.jpg

 

Explosive Ember:

post-49682-0-16881500-1440262329_thumb.jpg

 

Habanero orange

post-49682-0-88662300-1440262329_thumb.jpg

 

Habanero red:

post-49682-0-63511400-1440262330_thumb.jpg

 

Miało być Jalapeno red ( 1, 2 i 3 )a wyrosło:

post-49682-0-33321400-1440262331_thumb.jpgpost-49682-0-01885800-1440262332_thumb.jpgpost-49682-0-86324600-1440262332_thumb.jpg

 

Jalapeno Mucho Nacho:

post-49682-0-19669800-1440262349_thumb.jpg

 

Jamaican hot:

post-49682-0-85136700-1440262349_thumb.jpgpost-49682-0-42999100-1440262350_thumb.jpg

 

Lemon drop:

post-49682-0-13117000-1440262351_thumb.jpg

 

Marconi:

post-49682-0-84983400-1440262351_thumb.jpgpost-49682-0-50289900-1440262352_thumb.jpg

 

Slim ( 4 i 5 ):

post-49682-0-28405100-1440262353_thumb.jpgpost-49682-0-92173200-1440262353_thumb.jpg

 

Piri Piri:

post-49682-0-65420100-1440262354_thumb.jpg

Edytowane przez świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za pozytywne opinie :)

 

Skończyłem budowę nowego growboxa o wymiarach:
wysokość: 140 cm ( górny blat robi jako stół )
długość: 120 cm
głębokość: 75 cm
oświetlenie: dwa niezależnie opuszczane mocowania z oprawkami GU10
ilość źródła światła: 2 x po 25 oprawek GU10
żarówki led:
- 4,6W 430lm 6500K SMD2835 - na wzrost
- 5W 350lm 2700-3000K RA>80 - na kwitnienie
sterowanie oświetleniem: dwa zegary mechaniczne do gniazdek
wentylatory: 2 x wentylatory komputerowe o parametrach: 12v 0,11A
zasilanie wentylatorów: zasilacze od 4,5v do 12v - zależnie od napięcia wentylatory będą mocniej lub wolniej wyciągały powietrze z growboxa
świeże powietrze: około 12 otworów na dole growboxa o średnicy 3,5 cm
ogrzewanie: 2 x dywaniki grzewcze o wymiarach 50 x 70 - każdy o mocy 65W
sterowanie ogrzewaniem: 2 termostaty z czujnikiem podłogowym
obicie 3 ścian growboxa ( tylna i dwie boczne ): FOLIA DIAMOND 100% LIGHTITE mocowana na taśmie dwustronnej do płyty hdf
przednia ściana growboxa: koc ratunkowy
Mój plan: prowadzić hodowlę cało roczną http://chilihead.pl/images/smilies/icon_e_smile.gif

Poniżej kilka zdjęć:

 

Oświetlenie i sterowanie:

post-49682-0-38569400-1440440326_thumb.jpgpost-49682-0-49590100-1440440341_thumb.jpg

 

Regulacja wysokości oświetlenia:

post-49682-0-10510000-1440440342_thumb.jpg

 

Dywaniki grzewcze i ich sterowanie:

post-49682-0-15315900-1440440339_thumb.jpgpost-49682-0-52141000-1440440338_thumb.jpgpost-49682-0-82676800-1440440342_thumb.jpg

 

Przód growboxa:

post-49682-0-86285900-1440440340_thumb.jpg

 

Otwory wentylacyjne:

post-49682-0-24163300-1440440340_thumb.jpg

 

 

 

 

post-49682-0-71481200-1440440339_thumb.jpg

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Grzesiu gadaliśmy o tym ale jestem pod wrażeniem ;)
Trzymam kciuki ... niech się krzaki pną do góry niech owoce mają pion ;)

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez chudziak

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Swiadziu, szacun.

Po pierwsze ze względu na growbox - troche Ci zazdroszcze ;) nigdy nie byłem Adamem Słodowym.

Po drugie,że potrafisz to zjeśc i rozróżnic smaki. Mi sie dośc szybko kończy skala odczuwania, potem zaczyna się ból. Ostatnie osiągniecie to kupna pasta z chipotles, która mi smakuje.

mój najsmaczniejszy blog :)http://najsmaczniejszy.com.pl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Fajnie przygotowane wszystko Świadziu :D królu borowików i papryków  :clap:

Ja się nie pochwalę niestety niczym tak pięknym i oryginalnym jak Wasze krzaki czy boxy.. ale cóż :D

ktoś chciałby kąpiel wziąć?  :laugh:

 

post-52552-0-14298100-1441358382_thumb.jpg

 

Większość poszła w ocet, można wciągać nosem dosłownie.. mniamuśne!

Za pomysł i wielokrotne podarunki oczywiście podziękowania i ukłony dla Marii i Wiesia!  :hug:  :hug:

 

Część ugotowałem z marchwią, przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiałem kiszonymi cytrynami i przetarłem.. świetny smaczek, aczkolwiek ostrość taka sobie - mniej więcej jak standardowe tabasco, więc można pić jak soczek  :w00t: Pozdrawiam

 

post-52552-0-73640900-1441358387_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przemuś hahaha :D wykąpałem dziś łapska w chilli... kilka odmian przepuściłem przez maszynkę i żeby rozprowadzić dokładnie sól, cukier, wodę i kapkę drożdży wsadziłem w to łapy i roztarłem yyh mieliłem razem z zielonymi końcówkami xD pachnie pięknie, ale moc myślę przerażająca będzie.. 

Kilogram kupiłem małych papryczek z Marywilskiej, które Sylwuś polecał... oszukane trochę bo 100g nie ma w paczuszcze a 5zł wołała babka wietnamska :P na dodatek chciała zgniłki i pleśniaki najpierw wcisnąć hyh ale się udało ;) 

Zalewa do nich świetna wyszła.. ponieważ robiłem za jednym zamachem też mielony imbir (świeży imbir obrany, zmielony na sitki 2,5mm, doprawiony octem, solą i cukrem oraz zapasteryzowany).. zostało mi z niego sporo włókien w maszynce, więc zalewa jest zdominowana przez imbir i kumin.. z posmaczkiem standardowych ziela ang, liścia laurowego i kminku. Polecam takie połączenie.. Pozdrawiam

 

post-52552-0-32666900-1441464956_thumb.jpgpost-52552-0-41572300-1441464925_thumb.jpg

 

post-52552-0-92828100-1441464926_thumb.jpgpost-52552-0-58581200-1441464928_thumb.jpg

 

post-52552-0-86141300-1441464939_thumb.jpgpost-52552-0-04739900-1441464948_thumb.jpg

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mama... BIGMAMA... zjadła jedno całe chilli... te malutkie zaje ostre co Sylwek radził kupić...

Pół godziny płaczu, niedotlenienia i przepłukiwania ust raz naparem mrożonym z rumianku i mlekiem tłustym... masakra... 

zachęcam jeśż chilli z ostrożnością... a w Gąsiorowie oddać mojej kochanej mamie hołd za odwagę i waleczność! Zniosła to lepiej niż niejeden facet! 

Sylwuś... sorki.. masz od mojej kochanej mamy strzał w japę.. Pozdrawiam haha

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robert,

widzę niezłe ilości chili przerabiasz :)

Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:

post-49682-0-28176600-1441554685_thumb.jpgpost-49682-0-91470700-1441554685_thumb.jpg

 

Suszu też już troszkę mi wyszło:

post-49682-0-57975800-1441555234_thumb.jpg

 

 

Od lewej: chili slim long, jamaican hot, jalapeno, "orange 1,2 i 3", habanero orange oraz habanero red

Edytowane przez świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:

Widzę Grzesiu, że w pomimo braku grzybów w lesie Ty nie narzekasz na nadmiar wolnego czasu :D

Chcesz powiedzieć, że jest więcej niż 14 wersji sosów ?... poznałam smak tylko kilku :facepalm:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

widzę niezłe ilości chili przerabiasz Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:

nie ważna ilość a jakość   :thumbsup:  :clap: różnorodność Twoich sosów kieruje mą szczękę ku podłodze hehehe chciałbym chociaż kilku kiedyś spróbować  :rolleyes:

btw. zrobiłem mały research.. cóż to za mała papryczka wietnamska mi się trafiła.. (Sylwek szczególnie dla Ciebie info)

Ớt hiểm đỏ

czyli mean/dangerous pepper albo tear jerker lol 

źródła podają, że ma do 100k jednostek, ale birds eye ma do 225k.. a ta jest ostrzejsza wg mnie od birds eye...  :facepalm:

po zjedzeniu połówki jednej marynowanej musiałem wypić szklankę zimnego mleka i szklankę wody z lodem naprzemiennie.. po 15 minutach puściło  :blush: Pozdrawiam

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

widzę niezłe ilości chili przerabiasz Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:

nie ważna ilość a jakość   :thumbsup:  :clap:

Robert,

zgadzam sie z Toba w 100%, i z tego powodu robię kolejne próby aby osiągnąć ten zajeb...y końcowy smak :)

Kombinuje z ilością octu jabłowego ( ryżowego ), cukru ( miodu ), róznych odmian papryk chili i ich ilości, imbiru, czosnku, pomidorów lima, itd. - w końcu odnajdę ten swój smak :):)

Edytowane przez świadziu

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem pełen podziwu dla  Waszych sosów choć nie dane mi było spróbować, Świadziu, oprócz mistrzowskich grzybków rzecz jasna.

Antypasti ciekawie wychodziło mi z octem ze marynowanych śliwek .Może to jakiś pomysł na inną inszość.

Pozdrawiam

Edytowane przez Wujaszek Tom

Myślisz , że możesz wszystko ?

Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi

 

Myślałem ,że jestem już na dnie !!!!

Ale ktoś rzucił mi łopatę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.