PanBoczek Opublikowano 11 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 11 Lipca 2015 Robson w moją wrażliwą strunę trąciłeś robaczku trącał będę, aż mi ręka nie zdrętwieje! warto... Bedąc na lekkim końcu cywilizacji przedwczoraj kupiłem trzy zielone ostre papryczki i okazało sie, że pierwsza jest łagodna druga pikantna jak cholera a trzecia do połoway była łagodna a potem ryła beret ... normalnie cuda zwłaszcza że wszystkie były z jednego worka Spec me ajke.... spec me ajke! Tyle się można od Ciebie nauczyć co od profesora a ja nie zamierzam być leniwym uczniem Nie pamiętam w sumie co było pierwsze... papryczka czy Wiesio... a może Wiesio a potem papryczka.. na pewno żadna głupia kura ni jajco :P Czekam z niecierpliwością co nowego napiszesz... to jest Twój temacik cokolwiek napiszesz to przykazanie Pozdrawiam Całą swoją paprykę hodujemy w pracy na parapecie. można wysyłać zgłoszenia, czy z forum na pniu każdego przyjmiecie? :P Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 12 Lipca 2015 Ja w tym roku posadziłem: - Jamaican Hot- Habanero Long Red- Habanero Orange- Habanero Yellow- Habanero Red- Pepperoncini Lombardo- Bhut Jolkia- Trinidad Scorpion Red- Trinidad Scorpion Yellow- Red long Slim Cayeen- Lemon Drop- Tabasco- Marconi Orange- Marconi Red- Jalapeno Orange- Jalapeno Red- Jalapeno Mucho Nacho- Pasila Bajio- Piri Piri- Explosive Ember A tak wygląda mój balkon: Lewa i prawa strona balkonu: Zaczynałem: http://www.chilihead.pl/viewtopic.php?f=24&t=3937 Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ulalka Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 12 Lipca 2015 o ja pierdziu ale uprawa .... i co można ? można Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gwizdek Opublikowano 12 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 12 Lipca 2015 Super uprawa , tylko konopi brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 13 Lipca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 13 Lipca 2015 borowiki w lesie, chilli na balkonie... to konopie pewnie w garażu Świadziu... . Nie ma co słodzić... ale przypomniały mi się przez Ciebie stare, dobre czasy masz rękę do tego! Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cezar Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Lipca 2015 Ale uprawa brawo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Lipca 2015 Mi już powoli przechodzi "moda" na najostrzejsze. Lubię bardzo te ostre papryki, ale w tym roku zainwestowałem w średniaki. Habanero jakieś się znajdą, kilka odmian papryk czereśniowych, które mam zamiar nadziewać serem. Mam też Bolivian Rainbow - miała być tęcza, a tu sam fiolet. Mam nadzieję, że jeszcze się wybarwią. Te mega ostre jak Trinidad to są super do aromatyzowania oliwy, do doprawiania sosów lub dań, ale łatwo przesadzić. W zupełności wystarczy dla mnie jeden dorodny krzak. W tym roku mam zamiar robić zaprawy typu Jalapenio w zalewie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. A tak to wygląda: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 16 Lipca 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Lipca 2015 Cholercia ładne te jrzaczki macie i Ty Karolku i Grzesiu ... ja swoich ocalałych tegorocznych wypierdkow nie wstawię bo wstyd Na razie tylko piri-piri owocuje reszta pewnie nie zdąży Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 (edytowane) Mała aktualozacja mojej hodowli 6 sierpnia nie było już miejsca na balkonie: Więc byłem zmuszony obciąć większą część liści i łodyg na których nie było kwiatów i papryk dzieki czemu powstało przejście : Poniżej kilka odmian: Bhut Jolokia: Explosive Ember: Habanero orange Habanero red: Miało być Jalapeno red ( 1, 2 i 3 )a wyrosło: Jalapeno Mucho Nacho: Jamaican hot: Lemon drop: Marconi: Slim ( 4 i 5 ): Piri Piri: Edytowane 22 Sierpnia 2015 przez świadziu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Swiadziu, a ja myslalam ,ze mam fiola na pnkcie chilli, ja do piet Tobie nie dorastam Piekna plantacja Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość ArkoGdynia Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Imponująca hodowla..... a ilość kaspaicyny to musi w powietrzu już tam latać że w goglach trzeba chodzić podlewać.... istny OGIEŃ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Dzięki za pozytywne opinie Skończyłem budowę nowego growboxa o wymiarach:wysokość: 140 cm ( górny blat robi jako stół )długość: 120 cmgłębokość: 75 cmoświetlenie: dwa niezależnie opuszczane mocowania z oprawkami GU10ilość źródła światła: 2 x po 25 oprawek GU10żarówki led:- 4,6W 430lm 6500K SMD2835 - na wzrost- 5W 350lm 2700-3000K RA>80 - na kwitnieniesterowanie oświetleniem: dwa zegary mechaniczne do gniazdekwentylatory: 2 x wentylatory komputerowe o parametrach: 12v 0,11Azasilanie wentylatorów: zasilacze od 4,5v do 12v - zależnie od napięcia wentylatory będą mocniej lub wolniej wyciągały powietrze z growboxaświeże powietrze: około 12 otworów na dole growboxa o średnicy 3,5 cmogrzewanie: 2 x dywaniki grzewcze o wymiarach 50 x 70 - każdy o mocy 65Wsterowanie ogrzewaniem: 2 termostaty z czujnikiem podłogowymobicie 3 ścian growboxa ( tylna i dwie boczne ): FOLIA DIAMOND 100% LIGHTITE mocowana na taśmie dwustronnej do płyty hdfprzednia ściana growboxa: koc ratunkowyMój plan: prowadzić hodowlę cało roczną http://chilihead.pl/images/smilies/icon_e_smile.gifPoniżej kilka zdjęć: Oświetlenie i sterowanie: Regulacja wysokości oświetlenia: Dywaniki grzewcze i ich sterowanie: Przód growboxa: Otwory wentylacyjne: Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Swiadziu, ty sie przyznaj czy to aby tylko do chilii box Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 (edytowane) Grzesiu gadaliśmy o tym ale jestem pod wrażeniem Trzymam kciuki ... niech się krzaki pną do góry niech owoce mają pion Tapniete z GT-I9500 Edytowane 24 Sierpnia 2015 przez chudziak Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacinto Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Swiadziu, szacun.Po pierwsze ze względu na growbox - troche Ci zazdroszcze nigdy nie byłem Adamem Słodowym.Po drugie,że potrafisz to zjeśc i rozróżnic smaki. Mi sie dośc szybko kończy skala odczuwania, potem zaczyna się ból. Ostatnie osiągniecie to kupna pasta z chipotles, która mi smakuje. Cytuj mój najsmaczniejszy blog http://najsmaczniejszy.com.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 4 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 4 Września 2015 Fajnie przygotowane wszystko Świadziu królu borowików i papryków Ja się nie pochwalę niestety niczym tak pięknym i oryginalnym jak Wasze krzaki czy boxy.. ale cóż ktoś chciałby kąpiel wziąć? Większość poszła w ocet, można wciągać nosem dosłownie.. mniamuśne!Za pomysł i wielokrotne podarunki oczywiście podziękowania i ukłony dla Marii i Wiesia! Część ugotowałem z marchwią, przepuściłem przez maszynkę do mielenia mięsa, doprawiałem kiszonymi cytrynami i przetarłem.. świetny smaczek, aczkolwiek ostrość taka sobie - mniej więcej jak standardowe tabasco, więc można pić jak soczek Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tier Opublikowano 4 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 4 Września 2015 Boczek to jak teraz będziesz brac kąpiel musisz jakieś sylikonowe majty zakładąc żeby nie piekło. :laugh: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Września 2015 Przemuś hahaha wykąpałem dziś łapska w chilli... kilka odmian przepuściłem przez maszynkę i żeby rozprowadzić dokładnie sól, cukier, wodę i kapkę drożdży wsadziłem w to łapy i roztarłem yyh mieliłem razem z zielonymi końcówkami xD pachnie pięknie, ale moc myślę przerażająca będzie.. Kilogram kupiłem małych papryczek z Marywilskiej, które Sylwuś polecał... oszukane trochę bo 100g nie ma w paczuszcze a 5zł wołała babka wietnamska :P na dodatek chciała zgniłki i pleśniaki najpierw wcisnąć hyh ale się udało Zalewa do nich świetna wyszła.. ponieważ robiłem za jednym zamachem też mielony imbir (świeży imbir obrany, zmielony na sitki 2,5mm, doprawiony octem, solą i cukrem oraz zapasteryzowany).. zostało mi z niego sporo włókien w maszynce, więc zalewa jest zdominowana przez imbir i kumin.. z posmaczkiem standardowych ziela ang, liścia laurowego i kminku. Polecam takie połączenie.. Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 5 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 5 Września 2015 Mama... BIGMAMA... zjadła jedno całe chilli... te malutkie zaje ostre co Sylwek radził kupić...Pół godziny płaczu, niedotlenienia i przepłukiwania ust raz naparem mrożonym z rumianku i mlekiem tłustym... masakra... zachęcam jeśż chilli z ostrożnością... a w Gąsiorowie oddać mojej kochanej mamie hołd za odwagę i waleczność! Zniosła to lepiej niż niejeden facet! Sylwuś... sorki.. masz od mojej kochanej mamy strzał w japę.. Pozdrawiam haha Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 5 Września 2015 Jak mamusia to powtórzy ze Scorpionem to nadstawię dwa policzki PSAle i tak brawa za odwagę Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Września 2015 (edytowane) Robert,widzę niezłe ilości chili przerabiasz Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji: Suszu też już troszkę mi wyszło: Od lewej: chili slim long, jamaican hot, jalapeno, "orange 1,2 i 3", habanero orange oraz habanero red Edytowane 6 Września 2015 przez świadziu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 6 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Września 2015 Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji: Widzę Grzesiu, że w pomimo braku grzybów w lesie Ty nie narzekasz na nadmiar wolnego czasu Chcesz powiedzieć, że jest więcej niż 14 wersji sosów ?... poznałam smak tylko kilku Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanBoczek Opublikowano 7 Września 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 7 Września 2015 widzę niezłe ilości chili przerabiasz Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji: nie ważna ilość a jakość różnorodność Twoich sosów kieruje mą szczękę ku podłodze hehehe chciałbym chociaż kilku kiedyś spróbować btw. zrobiłem mały research.. cóż to za mała papryczka wietnamska mi się trafiła.. (Sylwek szczególnie dla Ciebie info) Ớt hiểm đỏczyli mean/dangerous pepper albo tear jerker lol źródła podają, że ma do 100k jednostek, ale birds eye ma do 225k.. a ta jest ostrzejsza wg mnie od birds eye... po zjedzeniu połówki jednej marynowanej musiałem wypić szklankę zimnego mleka i szklankę wody z lodem naprzemiennie.. po 15 minutach puściło Pozdrawiam Cytuj Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
świadziu Opublikowano 8 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 8 Września 2015 (edytowane) widzę niezłe ilości chili przerabiasz Ja od wczoraj też sosiki robiłem - na razie 14 wersji:nie ważna ilość a jakość Robert,zgadzam sie z Toba w 100%, i z tego powodu robię kolejne próby aby osiągnąć ten zajeb...y końcowy smak Kombinuje z ilością octu jabłowego ( ryżowego ), cukru ( miodu ), róznych odmian papryk chili i ich ilości, imbiru, czosnku, pomidorów lima, itd. - w końcu odnajdę ten swój smak :) Edytowane 8 Września 2015 przez świadziu Cytuj wędkarstwo, grzyby i wędzeniehttp://www.grzegorzswiadek.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wujaszek Tom Opublikowano 9 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 9 Września 2015 (edytowane) Jestem pełen podziwu dla Waszych sosów choć nie dane mi było spróbować, Świadziu, oprócz mistrzowskich grzybków rzecz jasna.Antypasti ciekawie wychodziło mi z octem ze marynowanych śliwek .Może to jakiś pomysł na inną inszość.Pozdrawiam Edytowane 9 Września 2015 przez Wujaszek Tom Cytuj Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.