Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Wędzarnia Wiesława


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
23 odpowiedzi w tym temacie

#1 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 25 lis 2007 - 15:53

zgodnie z obietnicą prezentuję swoją wędzarnię do budowy której wykorzystałem istniejący gril, komora wędzarnicza znajduje się w dawnym pojemniku na drewno, zamurowałem tylko dolną część i założyłem drzwi, do tej komory podłączyłem przewód dymny z paleniska, wczoraj wędziłem pstrągi - wyszły tak jak na fotografiach.


Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

#2 Wnuczek

Wnuczek

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1061 postów
  • MiejscowośćMazowsze.

Napisano 25 lis 2007 - 15:58

Moje gratulacje. :grin:
Pamiętaj tylko, że "rybka lubi pływać". :grin:

#3 vtec

vtec

    Weteran

  • Administratorzy
  • 2442 postów
  • MiejscowośćOrzesze

Napisano 25 lis 2007 - 16:09

Przenoszę do odpowiedniego działu.

#4 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 25 lis 2007 - 16:28

dziękuję, właśnie miałem problem gdzie umieścić temat

#5 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2215 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 25 lis 2007 - 19:14

witaj Wieslaw
bardzo dobrze wykorzystales ten gril,narobiles smaka na rybke.

tęgo pozdrawiam
Marek

#6 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9513 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 lis 2007 - 20:56

Witaj Wiesław,
bardzo estetyczna, zwarta konstrukcja. Życzę przyjemnych i samych udanych wędzeń.

#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12746 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 25 lis 2007 - 23:26

Witam


Wiesław . A po rybkach to krok do innych pyszności .

Pozdrawiam i gratulacje

#8 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 29 gru 2007 - 14:46

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika


Ogladając etapy budowy pieca chlebowego Kruszynki, doszedłem do wniosku, że podobny piec moge zrobić wykorzystując (dotąd niewykorzystaną) prawą komore GRILA mającą służyć do rozpalania ogniska. Zrobię to tak: cienkie cegły szamotowe zastąpię pełnymi, a z odzyskanych w ten sposób połówek wykonam łukowate sklepienie które w swym najwyższym punkcie bedzie miało prostokatny otwór do odprowadzenia dymu podczas wygrzewania pieca. Otwór ten bedzie zamykany zeliwnym szybrem, a dym będzie wychodził na zewnątrz przez komin grila, na czas wygrzewania pieca z grila bedzie zdjeta taca (wsparta na bocznych cegłach) na węgiel drzewny oraz ruszt. Aby dym nie wylatywał bokiem komora grila bedzie zamykana łukowatymi, otwieranymi na boki drewnianymi drzwiczkami. Na czołowej ścianie pieca chlebowego bedą umieszczone żeliwne drzwiczki chlebowe (juz kupiłem) umieszczone na poziomie fundamentu, by można było usuwać żar z paleniska. Cała budowla będzie zamknięta, w czasie grilowania będą otwarte podwójne drzwiczki komory grila, wówczas szyber pieca chlebowego będzie zamknięty, a powrócą na swoje miejsce tacka na węgiel drzewny oraz ruszt grilowy. Na wiosnę rozpoczynam budowę. Taką mam wizję, jeśli o czymś zapomniałem, to proszę o komentarz.

#9 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 20 maj 2008 - 17:58

słowo się rzekło, wiosna juz przyszła, czas na budowe pieca chlebowego na bazie grilo-wędzarni

Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika Dołączona grafika

pełną relacje zamieszczę po ukończeniu budowy i dokonaniu pierwszego wypieku.

#10 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 22 maj 2008 - 18:57

............i gotowe :lol:

Dołączona grafika Dołączona grafika


jeszcze tylko mała kosmetyka, ale poczekam na odpowiednia pogodę, teraz szykujemy sie na Zlot Warmińsko-Mazurski

Dołączona grafika

#11 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27598 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 22 maj 2008 - 19:11

...i to mi się podoba... :grin:

#12 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 22 maj 2008 - 19:47

Piękna wędzarnia..piękna!!!! :lol:

#13 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 22 maj 2008 - 21:07

Małgoś, a co sądzisz na temat mojego pieca chlebowego? :lol:

#14 Małgoś

Małgoś

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5692 postów

Napisano 22 maj 2008 - 21:32

Ha..ha... :grin: :tongue:
Powinnam napisać ,że piękna wędzarnia i piec chlebowy..ale to się rozumie samo przez sie. :lol:

#15 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 08 cze 2008 - 20:00

to juz po kosmetyce

Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
Dołączona grafika
piec chlebowy

Dołączona grafika
komora wędzarnicza

Dołączona grafika
komora grilowa

#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9513 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 08 cze 2008 - 20:46

Jakie wymiary ma piec chlebowy?
Czy robiliscie juz jakieś pieczenie chleba?
Rozumiem, ze do wędzenia nadal wykorzystujecie dodatkowe palenisko, umieszczone z boku wędzarni?

#17 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 09 cze 2008 - 07:35

Jakie wymiary ma piec chlebowy?
Czy robiliscie juz jakieś pieczenie chleba?
Rozumiem, ze do wędzenia nadal wykorzystujecie dodatkowe palenisko, umieszczone z boku wędzarni?


witam
- wczoraj upieklismy pierszy chleb, opis zamiescilem w rozdziale chlebowym,
- jesli chodzi o wedzarnie, to ma ona swoje palenisko oddalone o 2 metry i jest niezalezna od pieca, w piecu pale drewno bezposrednio w komorze, w celu odprowadzenia dymu wtawiam od gory do otworu szybra rure ktora odprowadza dym do glownego komina (tego w bialej kopule) po rozgrzaniu pieca do roboczej temperatury zamykam szyber.
- postaram sie wykonac rysunek calej budowli gdzie zamieszcze wymiary poszczegolnych urzadzen
pozdrawiam

#18 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 10 cze 2008 - 09:05

Małgoś, a co sądzisz na temat mojego pieca chlebowego? :lol:


Zależy jakie baby będą z niego wychodziły :lol:

Pięknie Wiesław, pięknie.

Pozdrawiam.

#19 wiesia

wiesia

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 109 postów
  • Miejscowośćlubelskie

Napisano 10 cze 2008 - 13:51

Wiesław, ile brytfanek wchodzi do pieca. W moim piecu mieści sie 9 sztuk.

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Gość_Wiesław_*

Gość_Wiesław_*
  • Goście

Napisano 10 cze 2008 - 16:54

witam
luzno wchodzi 4 brytfanki




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych