Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Ślimak , ślimak wystaw rogi

ślimak winniczek masło pietruszka bulion cytryna czosnek cebula muszla ocet

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
10 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 20 lip 2015 - 17:33

:) no i w końcu przeżyłam swój pierwszy raz ze ślimakiem  ;)

 

Uzbierałam 113 sztuk tych mięczaków,wsadziłam do wiader,przykryłam siatkami i zostawiłam na 5 dni o suchym pysku,żeby opróżnił się przewód pokarmowy(codziennie mycie pojemników i obmywanie ślimaków konieczne).Po tym czasie posypałam je solą , żeby się schowały i wytworzyły trochę śluzu , który jest zbędny do konsumpcji. Obmyłam pod bieżącą wodą i wrzuciłam na wrzątek na 15 minut . Po wyjęciu i przestudzeniu za pomocą wykałaczki wyjęłam mięso z muszli ( muszle bez uszkodzeń zostawiłam) i obcięłam część jadalną od worka trzewiowego . Otrzymany produkt jadalny zalałam na noc mocno osoloną wodą z octem. Rano jeszcze kilkakrotnie myłam mięsko z celu usunięcia pozostałości śluzu. Ponownie wrzuciłam na wrzątek ale na 30 minut. Odcedziłam na sicie . W oddzielnym garnku przygotowałam bulion warzywny z marchwi,pietruszki,selera,cebuli z liściem,pieprzem ziarnistym i solą. Mięso wrzuciłam do bulionu i gotowałam godzinkę.W międzyczasie przygotowałam 1 masło + 3 ząbki czaosnku + natkę pietruszki - ilość rzecz gustu , dodałam do smaku sól , pieprz , sok z cytryny i bazylię w proszku . Ach zapomniałam o muszlach wspomnieć - włożyłam je do garnka z sola i octem i wygotowałam przez godzinę , później opróżniłam z wody i odłożyłam do wyschnięcia.Ugotowane slimaki przesmażyłam chwilkę z cebula na patelni i końcówka nastapiła. Jedna muszelka w palce , wkładałam troszkę masła(nastepnym razem dodam wiecej, bo na bułeczkę później wylać ten sosik to miodzio ) , następnie wkładam 1 lub 2 lub jak małe 3 nogi ślimaka (ile wejdzie jednym słowem)i przykrywałam muszlę masełkiem i na blachę układałam , nastepnie do piekarnika na 10 minut w temperaturze 180st.. Ze 113 sztuk żywych wyszło mi 46 sztuk gotowych do szamania :)

 

Powtórzę to na bank i wypróbuję inne przepisy  :D

Załączone pliki



#2 dyzio

dyzio
  • Użytkownicy
  • 3071 postów

Napisano 20 lip 2015 - 17:39

Obmyłam pod bieżącą wodą i wrzuciłam na wrzątek na 15 minut . Po wyjęciu i przestudzeniu za pomocą wykałaczki wyjęłam mięso z muszli ( muszle bez uszkodzeń zostawiłam) i obcięłam część jadalną od worka trzewiowego . Otrzymany produkt jadalny zalałam na noc mocno osoloną wodą z octem. Rano jeszcze kilkakrotnie myłam mięsko z celu usunięcia pozostałości śluzu. Ponownie wrzuciłam na wrzątek ale na 30 minut. Odcedziłam na sicie

 

Mi wychadzi na to, że smaka ślimaka już nie ma. Zostało czyste białko, bez którego nie dany rady.



#3 EAnna

EAnna
  • Moderatorzy
  • 10877 postów

Napisano 20 lip 2015 - 18:14

Uzbierałam 113 sztuk tych mięczaków

A gdzie je zbierałaś?

O ile wiem, od końca maja w Polsce obowiązuje na winniczki okres ochronny.

Chyba, że zbierane są we własnym ogrodzie.

Też zbieram i robię "po prowansalsku".

Technologia w wielu punktach pokrywa się z Twoim przepisem.

Są po prostu pyszne.

Stosuję masło czosnkowe z trybulą ogrodową.



#4 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 20 lip 2015 - 18:36

Mi wychadzi na to, że smaka ślimaka już nie ma. Zostało czyste białko, bez którego nie dany rady.

 

dyziu nie znam innego sposobu obróbki  


EAnno zbierałam na swojej posesji , jak popada pojawiają się masowo  :facepalm:

Robiłam pierwszy raz i korzystałam z porad z książki "Chów ślimaków" Grzegorza Sowińskiego i Rafała Wąsowskiego - wydawnictwo uniwersytetu warminsko-mazurskiego w Olsztynie . Interesujacy przepis mam na pasztet z tej ksiązki i chyba będzie nastepnym do wypróbowania. Masę pracy jest przy uzyskaniu tego mięska ale smak tej przekaski wynagradza trudy  :D



#5 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów

Napisano 20 lip 2015 - 20:29

Podziwiam Cię , ale znawcy mówią i opowiadają ze rosołek ze slimaków ma byc lekko gestawy i ciagnacy ,  :clap:  :clap:  :clap: ja jeszcze nie jadłem ich w rosole . 


Użytkownik Pacan Wojciech edytował ten post 20 lip 2015 - 20:29


#6 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 20 lip 2015 - 20:47

Może czas spróbować ? Jak to się mowi : raz kozie śmierć ;)

#7 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech
  • Użytkownicy
  • 2605 postów

Napisano 20 lip 2015 - 20:52

Ulalka , : koziołek jest związany ze mna bajką , moze  masz rację trzeba spróbować  :)  :rolleyes:



#8 albacora

albacora
  • Użytkownicy
  • 99 postów

Napisano 21 lip 2015 - 11:42

Od długiego czasu planuję samodzielne przyrządzenie ślimaków. Chciałbym się zapytać co jest częścią jadalną? Czy mam po prostu odciąć :stopę: ugorowanego ślimaka?



#9 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 21 lip 2015 - 15:22

częścią jadalną jest  stopa 



#10 dyzio

dyzio
  • Użytkownicy
  • 3071 postów

Napisano 21 lip 2015 - 15:42

częścią jadalną jest stopa

Czyja? Kucharza?



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#11 Ulalka

Ulalka
  • Użytkownicy
  • 551 postów

Napisano 21 lip 2015 - 17:50

Dyzio  :tongue:







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ślimak, winniczek, masło, pietruszka, bulion, cytryna, czosnek, cebula, muszla, ocet

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych