Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Lato w słoiku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
83 odpowiedzi w tym temacie

#1 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 10 sie 2015 - 17:14

Upały w tym roku niemiłosierne, ale kto będzie o tym pamiętać przy wyciąganiu gotowych słoików z piwnicy  :cool:

 

Na początek moja wersja krokodylków (kilka przepisów jest na forum):

 

Załączony plik  P1210336.JPG   74,22 KB   28 Ilość pobrań

 

Krokodylki

 

2,5 kg ogórków
2 łyżki soli
2-3 łyżeczki pieprzu cayenne
1 główka czosnku
3 łyżki oleju
3 szkl. cukru
1,5 szklanki octu 10%
Ogórków nie obierać, odciąć końce i pokroić wzdłuż na 2 - 8 części , posypać solą. Odstawić na ok. 6-12 godz., po czym zlać sok, a do ogórków dodać cayenne i  pokrojony w plastry czosnek, wymieszać. Z oleju, cukru i octu zagotować zalewę i zalać nią ogórki. Zostawić na 12 godzin w chłodnym miejscu. Do słoików wkładać ogórki i zalewać zalewą. Mam ciepłą piwnicę, więc pasteryzuję ok.5 min. Ogóreczki nadają się tez do bieżącego spożycia.

 

 



#2 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 11 sie 2015 - 05:05

Dorzucam przepis na pomidory w galarecie :cool:

 

Załączony plik  P1210333.JPG   64,82 KB   18 Ilość pobrań

 

Pomidory w galarecie

 

2 kg małych pomidorów(najlepiej malinowe) obrać ze skórki. Małe zostawić w całości większe pokroić na cząstki.

 

Przyprawy:

Natka pietruszki

Ziele angielskie

Pieprz

Gorczyca

Czosnek pokrojony w plastry

Cebula pokrojona w kostkę (przekładać nią pomidory)

 

Zalewa:

1 l wody

2 łyżki soli

1 łyżka cukru

2 łyżki octu 10%

50g żelatyny

 

W 2 szkl chłodnej wody rozpuścić żelatynę. W pozostałej wodzie rozpuścić sól, cukier i ocet i gorące wlać do żelatyny. Zalać pomidory w słojach. Pasteryzować ok. 5 min. Po wystudzeniu wstawić na chwile do lodówki – do ścięcia galarety, potem wynieść do piwnicy.


A to zrobione wczoraj patisony:

 

Załączony plik  P1210337.JPG   72,52 KB   22 Ilość pobrań


Użytkownik @hana edytował ten post 11 sie 2015 - 05:07


#3 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 11 sie 2015 - 07:04

Ciekawe, a po co jest żelatyna? :D



#4 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 11 sie 2015 - 08:59

Ciekawe, a po co jest żelatyna? :D

Bo to pomidory w galarecie ?  ;)



#5 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5916 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sie 2015 - 09:42

a takie w galarecie do czego jesc? nigdy nie slyszalam o takich :)



#6 tier

tier

    Weteran

  • Zbanowani
  • 2199 postów

Napisano 11 sie 2015 - 10:24

Hana, domyślam się że w galaracie trzeba wypróbować bo bardzo ciekawy przepis. :cool:



#7 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 11 sie 2015 - 10:47

No troszkę przepisów po necie fruwa na takie pomidory ... ;)

https://www.google.p...ory w galarecie

 

Dawno temu jadłem coś takiego "u cioci na imieninach" to były krojone w ćwiartki pomidory zielone, pomarańczowe i żółte z małymi ostrymi papryczkami .... to było bardzo dobre.

Hana dzięki za "odkurzenie" tego wyrobu



#8 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1768 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 11 sie 2015 - 11:53

Służy to jako przystawka tak? Np. do kielicha ;) Czy jest to dodatek do sałatki itp. ?

 

W sumie jak u cioci na imieninach to przystawka bo co tu robić ;)


Użytkownik KarKan edytował ten post 11 sie 2015 - 11:54


#9 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 11 sie 2015 - 12:13

Przystawka , przystawka ... dodatek do wędlin etc ;)



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5916 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sie 2015 - 13:59

Musze kiedy sprobowac :)   zrobic i do konsupcji po zastygnieciu ,moze byc jako alternatywa salatka caprese :)



#11 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 11 sie 2015 - 16:07

Myślę, że jako dodatek do kielicha by się nadało - zalewa jest lekko kwaśna  :cool:

Poza tym do kanapek albo same. Do obiadu raczej nie, bo galaretka popłynie.

 

 

Musze kiedy sprobowac :)   zrobic i do konsupcji po zastygnieciu ,moze byc jako alternatywa salatka caprese :)

Musiałoby trochę postać, żeby nabrać właściwego smaku (zalewa jest z octem), jadłam tylko takie ze słoika - po kilku tygodniach od przygotowania. 

 

Jeśli chodzi o pomidory to mi najbardziej smakują malinowe. Przed laty kupowałam takie najmniejsze i wkładałam do słoika w całości - świetnie to wyglądało. W tym roku miałam większe, więc kroiłam na połówki lub ćwiartki.

Jeszcze pod koniec sierpnia zrobię z pomidorów lima.



#12 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5916 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sie 2015 - 17:36

ja kiedys robilam w occie koktajlowe pomidorki ,ale nie podpadly mi smakiem i wiekszosc poszla do smieci,ale jak uda mi sie kupic jakies pomidory co smakuja jak pomidor to musze wyprobowac  :D



#13 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7235 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 11 sie 2015 - 17:59

I to jest chyba gwóźdź programu bo pomidory czy kiszone czy to w zalewie octowej dostają skórki jak na byku ... z tego co pamietam te w galarecie nie miały tych przypadłości ;)

Tapniete z GT-I9500

#14 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5916 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 11 sie 2015 - 18:05

ja moje koktailowe obieralam :) zreszta praktycznie kazde tu kupione pomidory obieram.



#15 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 11 sie 2015 - 18:07

Octu w tej zalewie jest niewiele, a połączenie z cebulą, natką pietruszki i odrobiną czosnku daje świetny smak :)

Pomidory są bez skórki.

Spróbujcie :)



#16 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 17 sie 2015 - 17:34

Sezon na cukinie w pełni, więc dziś cukinia ... na słodko  :)

 

Cukinia na słodko

 

Cukinia (najlepiej żółta, obrana ze skóry, bez nasion)- pokrojona w dowolne kawałki

 

1,5 l wody

300 ml soku z cytryny (lub 20g kwasku cytrynowego)

 

Zalać cukinię i odstawić na dobę w chłodne miejsce.

 

Po tym czasie wyjąć cukinię, a do zalewy dodać :

75 dag cukru

2 łyżki cukru z wanilią (lub duży cukier wanilinowy)

 

Zagotować.  Do zalewy włożyć cukinię i gotować  3- 5 min na małym ogniu. Gorące nakładać do słoików, zakręcać i odstawić do wystygnięcia. Można 5 min pasteryzować.

 

Załączony plik  P1210343.JPG   41,36 KB   10 Ilość pobrań  

 

Tu cukinie zalane zakwaszoną wodą:

 

Załączony plik  P1210348.JPG   49,79 KB   11 Ilość pobrań

 

I gotowe - już w słoikach:

 

Załączony plik  P1210351.JPG   42,08 KB   11 Ilość pobrań  Załączony plik  P1210352.JPG   43,98 KB   10 Ilość pobrań

 

 



#17 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5916 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 17 sie 2015 - 18:58

piekne i napewno baardzo smaczne :thumbsup:



#18 @hana

@hana

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 292 postów
  • MiejscowośćBory Tucholskie

Napisano 18 sie 2015 - 16:46

Dzięki @electro  :)  Smaczne  :) A mina gości jak jedzą z tym placek bezcenna  :D

Podobnie można zrobić dynię, ale tych kwiatków na pewno bym nie zrobiła  :tongue:

 

Jutro wrzucę jeszcze pewną ciekawostkę  :cool:  Do jutra do wieczora jestem w pracy...



#19 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5916 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 18 sie 2015 - 17:05

no trzeba sie napracowac  :) moja mama w sobote wykulkowala calego arbuza zeby ladnie  go podac  :D



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Ona1981

Ona1981

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 54 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 18 sie 2015 - 19:04

Upały w tym roku niemiłosierne, ale kto będzie o tym pamiętać przy wyciąganiu gotowych słoików z piwnicy  :cool:
 
Na początek moja wersja krokodylków (kilka przepisów jest na forum):
 
attachicon.gifP1210336.JPG
 
Krokodylki
 
2,5 kg ogórków
2 łyżki soli
2-3 łyżeczki pieprzu cayenne
1 główka czosnku
3 łyżki oleju
3 szkl. cukru
1,5 szklanki octu 10%


U nas krokodylki robi się z takich proporcji:


- 3 kg ogórków
- 1,5 szklanki octu
- 1 kg cukru
- 6 łyżek soli
- główka czosnku
- 10 łyżek oleju
- 2 łyżeczki curry

I robimy troszkę inaczej :)
Ogórki umyć, pokroić wzdłuż na 4, posolić, wymieszać, zostawić na 10-12godzin. Po tym czasie zlać słony sok.

Podgrzewamy olej, do ogórków dodajemy przeciśnięte ząbki czosnku i zalewamy olejem.
Następnie robimy zalewę cukrowo-octowo-przyprawową(podgrzewamy do rozpuszczenia cukru), wlewamy do ogórków. Zostawiamy na 12 godzin.

Po tym czasie zlewamy zalewę do garnka, zagotowujemy. Ogórki przekładamy do słoików, zalewamy gorącą zalewą, zakręcamy, odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. :)



Piękne te cukinie :)




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych