Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nowa wędzarnia Tomka

nowa wędzarnia Wędzarnik mięso drewniana z kanałem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#1 tomek1204

tomek1204

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 sie 2015 - 10:50

witam, przez ostatni miesiąc z pomocą brata budowałem swoją nową wędzarnię... tutaj pragnę wszystkim przedstawić kilka poglądowych fotek ...wędzarnię starałem się zbudować według wskazówek zawartych na stronach WB, mam nadzieję że mi sie to udało i że będzie dobrze wędzić.... gdyż nie miałem jeszcze okazji jej wypróbować ponieważ budowę zakończyłem kilka dni temu. Jest to wędzarnia drewniana z kanałem długości 1m solidnie ocieplonego o przekroju 22cm, z odpowiednio dużym paleniskiem,, bez użycia cegły szamotowej i z dużą komorą wędzarniczą o grubości ścianek drewna 7cm , przez co już jej dodatkowo nie docieplałem, gdyż jak sądzę że taka grubość będzie dobrze trzymać ciepło z ujściem dymu poprzez kanały wylotowe z 3 stron.... co prawda czekają mnie jeszcze prace porządkowe w samej wędzarni, umocowanie drugiego rzędu na kije, gdyż na razie zrobiłem jeden.. jak i wokoło,żeby to wszystko pięknie wyglądało... ale tak na gorąco do zobaczenia i skomentowania również krytycznego jeśli ktoś coś zauważy nie tak jak powinno to zapraszam...Załączony plik  DSC09275.JPG   85,89 KB   27 Ilość pobrańZałączony plik  DSC09277.JPG   133,32 KB   25 Ilość pobrańZałączony plik  DSC09278.JPG   110,99 KB   26 Ilość pobrańZałączony plik  DSC09279.JPG   115,22 KB   23 Ilość pobrańZałączony plik  DSC09280.JPG   98,32 KB   23 Ilość pobrań



#2 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1238 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 17 sie 2015 - 11:15

Gratuluję podjęcia tematu :thumbsup: 

 

Bardzo ładnie wykonana wędzarnia, estetycznie wymurowana, zrobiona obróbka etc.

 

Osobiście zrobiłbym hybrydę bo, aż się prosiło żeby pod komorą było też palenisko bezpośrednie, ale jak kto woli :)

 

Jakie są wymiary płyty fundamentowej, paleniska i komory? :)



#3 VWKafer

VWKafer

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 12 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 sie 2015 - 12:27

Bardzo ładna i starannie wykonana. Właśnie szkoda, że nie zrobiłeś też paleniska pod komorą. Czy nie myślałeś jednak o normalnym kominie z szyberkiem? Wydaje mi się, że dym wydobywający się z otworów mocno obkopci deski. Podeślij fotki po wędzeniu. Pozdrawiam



#4 tomek1204

tomek1204

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 17 sie 2015 - 13:39

Wymiary płyty tak jak to było podane na stronce Wb coś ok 240cm x prawie 1m palenisko coś ok  niecałe 80x80 cm wewnątrz tak jakoś ,bo dokładnie teraz nie pamiętam a wysokość coś na ok 7-8 cegieł , wysokość komory drewnianej coś ok 130cm do najwyższego punktu, a szerokość ok 1m z tym że wewnątrz tak jakoś ok 85cmx 85cm... dokładnie nie pamiętam,,musiałbym mierzyć..ale tak robiłem mniej więcej na wzór podany  na forum... starałem sie dokładnie przeczytać i zrobić tak jak pisało... oczywiście mogłem popełnić jakieś błędy... ale to raczej nieświadomie... a rura jaką użyłem to kwasówka żaroodporna dobrze ocieplona. hmm z Tym okopceniem desek to fakt może tak się zdarzyć...no ale cóż zobaczymy po pierwszym wędzeniu....o kominie nie myślałem bo gdzieś wyczytałem na forum że te dziury to lepsze rozwiązanie niż komin...


Jak coś uwędzę co planuję na wrzesień to fotki na pewno wstawię :D



#5 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1238 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 17 sie 2015 - 13:44

Dzięki za informacje ;)

 

hmm z Tym okopceniem desek to fakt może tak się zdarzyć...

 

Na pewno się zdarzy, ale to przecież wędzarnia :thumbsup:

 

Powodzenia w zadymianiu :)



#6 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 17 sie 2015 - 22:11

Wędzarnia super ale dziwi mnie poco ludzie wycinają rowki na podpórkach pod kije sa nie potrzebne ba nawet przeszkadzają bo nie ma możliwości przesunąć kija o parę milimetrów a czasem jest to niezbędne gdy zależy nam na zaoszczędzeniu miejsca w komorze

#7 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 17 sie 2015 - 22:29

Piękna wędzarenka  :thumbsup: Pomyśl o zamontowaniu rynienki pod okapem. Ułatwi to dostęp do paleniska podczas opadów deszczu.



#8 tomek1204

tomek1204

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 18 sie 2015 - 06:41

Tak tak o rynience też już wstępnie myślałem... :D  a co do rowków to racja....o tym nie pomyślałem ze te rowki mogą przeszkadzać, zamiast pomóc  :mellow:



#9 Wieloś

Wieloś

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 592 postów
  • MiejscowośćWrześnia

Napisano 19 sie 2015 - 19:53

Bardzo ładna wędzarnia :clap: , zrób jeszcze niżej poprzeczki na drążki do wyrobów bo jak się wciągniesz to możesz mieć za mało miejsca ;) :)



#10 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 21 sie 2015 - 12:41

Ładnie wykonana wędzarnia, a jaki dałeś materiał do łączenia kwadraciaków w środku wędzarni (kątowniki)?



#11 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 21 sie 2015 - 12:56

No przecież widać ... że kątowniki w ocynku 



#12 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 21 sie 2015 - 13:37

to kicha!!!



#13 tomek1204

tomek1204

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 21 sie 2015 - 18:50

witam ,,,,hmm szczerze to ja się nie znam czy ocynki czy nie..ale na tych kątownikach na naklejce z tyłu na pewno nic nie pisało ani słowem że to ocynki dlatego je kupiłem, bo wiem że ocynki nie mogą być.


... sprawdziłem teraz na necie, i wychodzi na to że jednak panowie mają rację... są to kątowniki ocynkowane... :(  doradźcie zatem proszę jeśli ktoś ma jakiś dobry pomysł co by teraz można z tym zrobić żeby pozbyć się tego ocynku? czy np. 2-3 krotne kilkugodzinne przepalenie pustej wędzarni pomogło by coś w tym temacie??? czy raczej cos innego? ratujcie proszę !!! :cry:



#14 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2611 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 21 sie 2015 - 19:34

Prosiłbym o podanie  warunków w jakich "ocynk"  staje się "niebezpieczny"  oraz  granicznych  wartości, bo temat  staje się  podobny do ... :rolleyes: ...  "słynnej pirolizy".  



#15 kwazar84

kwazar84

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 1 postów
  • MiejscowośćRadzionków

Napisano 21 sie 2015 - 19:48

wymień na nowe


nie są skryte a wiec nie ma problemu



#16 Gonzo

Gonzo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5602 postów
  • MiejscowośćI don't know

Napisano 21 sie 2015 - 20:05

Bez przesady. Nic nie wymieniaj  :thumbsup:



#17 roger

roger

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 7204 postów
  • MiejscowośćW-wa & Lubuskie

Napisano 21 sie 2015 - 20:40

Wnętrza wędzarni nie wybilbym taką blachą ale te pierdoły sobie odpuść ;)
Idąc głebiej należałoby i gwoździe wymienić na drewniane ;)

Tapniete z GT-I9500

#18 gosman

gosman

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 446 postów
  • Miejscowośćpłock

Napisano 21 sie 2015 - 20:44

Nie popadajmy w paranoje w komorze niema wysokich temperatur gorzej gdy ocynk jest w palenisku. Większość z nas używa prętów gwintowanych przy deflektorze a one też są ocynkowanej kotwy również i nikt nie padł trupem

#19 Pacan Wojciech

Pacan Wojciech

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2529 postów
  • MiejscowośćOPOLE

Napisano 21 sie 2015 - 21:45

gosman roger , maja racje kruszenie kopii o taka ilość ocynku to przesada dla porzadku rzeczy cytat:  portalwiedzy.onet.pl/50907,,,,cynk,haslo.html

  •  
  •  

Chemiczne organy, doświadczenie Cynk, zincum, Zn, pierwiastek chemiczny ...temperatura topnienia 419,4°C. W związkach chemicznych występuje na +II ........

 

Jak osiagniesz dwiescie stopni to juz bedzie i tak po problemie .Pozdrawiam



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 tomek1204

tomek1204

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 sie 2015 - 16:41

witam, dzięki za ożywioną dyskusję :) tak więc jak wnioskuję takie kątowniki , z powodu tego iż nie ma tego zbyt dużo mogę w wędzarni zostawić... jak dobrze rozumiem nie powinien się ocynk wydzielać z powodu zbyt niskiej temperatury w wędzarni... i to rozumiem..ale gdybym chciał jednak je wymienić co rzeczywiście nie jest jakimś sporym problemem, to mam pytanie na jakie radzicie wymienić? bo w sklepie na naklejkach na produkcie nie pisze ze to ocynki mimo że są ocynkowane  :hmm:  jak zatem rozpoznać takie jakie być powinny żebym czasem drugi raz nie kupił źle ?  :hmm: 







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nowa, wędzarnia, Wędzarnik, mięso, drewniana, z kanałem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych