Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Nowa wędzarnia Tomka

nowa wędzarnia Wędzarnik mięso drewniana z kanałem

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
29 odpowiedzi w tym temacie

#21 Gość_ArkoGdynia_*

Gość_ArkoGdynia_*
  • Goście

Napisano 22 sie 2015 - 17:02

Kup takie z czarnej blachy...na pewno będą dobre :)

#22 tomek1204

tomek1204

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 22 sie 2015 - 19:20

Ok, dzięki za radę :) tak zrobię :laugh:



#23 romk

romk

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 169 postów
  • MiejscowośćPomorze

Napisano 22 sie 2015 - 19:28

witam, dzięki za ożywioną dyskusję :) tak więc jak wnioskuję takie kątowniki , z powodu tego iż nie ma tego zbyt dużo mogę w wędzarni zostawić... jak dobrze rozumiem nie powinien się ocynk wydzielać z powodu zbyt niskiej temperatury w wędzarni... i to rozumiem..ale gdybym chciał jednak je wymienić co rzeczywiście nie jest jakimś sporym problemem, to mam pytanie na jakie radzicie wymienić? bo w sklepie na naklejkach na produkcie nie pisze ze to ocynki mimo że są ocynkowane  :hmm:  jak zatem rozpoznać takie jakie być powinny żebym czasem drugi raz nie kupił źle ?  :hmm:

Uważam, że Koledzy piszący, iż parę ocynkowanych elementów w kommorze wędzarniczej nie stanowi problemu mają rację. Gdybyś jednak chciał wymieniać kątowniki, możesz ogólnodostępne na rynku ocynkowane elementy wrzucic na kilka godzin do roztworu sody kaustycznej (czytaj "Kreta do udrażniania rur"). Po wyjęciu i opłukaniu będziesz miał bez ocynku. (Sprawdzone)

Pozdrawiam



#24 ThoriN

ThoriN

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 98 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 23 sie 2015 - 10:06

Gdybyś jednak chciał wymieniać kątowniki, możesz ogólnodostępne na rynku ocynkowane elementy wrzucic na kilka godzin do roztworu sody kaustycznej (czytaj "Kreta do udrażniania rur")

Warto dodać, że należy zachować wszelkie środki ostrożności, gdyż ług sodowy jest mocno żrący - rany po tym goją się paskudnie (a w zasadzie się nie goją :P). Długie spodnie, stara flanelowa koszula, gumowe rękawice i gogle to minimum. Żrącą zasadę warto potem zdezaktywować substancją o odczynie kwaśnym (nie każdy ma kwas pod ręką, ale wystarczy np. ogólnodostępny środek do dezynfekcji używany w winiarstwie: pirosiarczyn sodu/potasu).


Użytkownik ThoriN edytował ten post 23 sie 2015 - 10:06


#25 tomek1204

tomek1204

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 25 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 07 wrz 2015 - 11:21

witam, mam pytanie, a gdzie ,czy też w jakim markecie itp mogę kupić takie z czarnej blachy? bo byłem już w 4 sklepach i wszystkich marketach w pobliżu i nigdzie nei ma takich czarnych... :(  wszędzie są ocynkowane :hmm:



#26 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 08 wrz 2015 - 06:58

tu masz link do nierdzewnych powinny Ci wystarczyć.

http://allegro.pl/ka...5282457097tml.h



#27 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1240 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 08 wrz 2015 - 07:27

Poprawiłem link bo nie działał ;)

 

ten jest poprawny :)

http://allegro.pl/ka...5282457097.html

 

Chociaż moim zdaniem nie powinniśmy popadać w paranoję ;) ale jak chcesz wymienić to proszę bardzo :thumbsup:


Użytkownik Kamil_1 edytował ten post 08 wrz 2015 - 07:29


#28 menzur

menzur

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 335 postów
  • MiejscowośćDębica

Napisano 08 wrz 2015 - 08:24

och  :facepalm:  zjadło końcówkę, sorki.



#29 zzzt

zzzt

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 118 postów
  • Miejscowośćz daleka

Napisano 09 wrz 2015 - 14:26

a ja mam prośbę o umieszczenia zdjęcia lub opisu jak masz zamocowaną regulację otworów wentylacyjnych na bocznych ścianach, front i tył widać a ciekawi mnie rozwiązanie z boku...



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#30 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 19 wrz 2015 - 16:07

Czytam i czytam forum i i i dziwne rzeczy można się dowiedzieć. Jednak jest potrzebny dodatkowy temat jak materiałoznawstwo w zastosowaniu, budowaniu wędzarni - czyli co jak wykonać i co użyć. Dlaczego, ponieważ śruby do drewna kadmowane ( te żółte) są gorszym rozwiązaniem od blach ocynkowanych oczywiście w przypadku silnego podgrzania. Tak na marginesie Maxell wybierz fachowców od wszystkiego i taki poradnik dotyczących materiałów  zastosowania i wykonania będzie na topie. Porady babci i zasłyszane  robią więcej szkody. Skoro jest wszystko o peklowaniu, niech będzie wszystko o budowaniu. Tu jako pierwszego mam na myśli Wojciecha P. w sprawie murarki, Rogera - metalurgia i wielu innych fachowców.        







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: nowa, wędzarnia, Wędzarnik, mięso, drewniana, z kanałem

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych