Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wędzenie czas zacząć

udka kurczaka peklosól solenie przyprawy wędzenie parzenie boczek kiełbasa polędwica temperatura

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
17 odpowiedzi w tym temacie

#1 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 30 sie 2015 - 08:40

:D moje mięsiwko drobiowe i moje wędzenie (tzn.mojego faceta)  ;)

Załączone pliki



#2 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 30 sie 2015 - 08:45

i moje wędzenie (tzn.mojego faceta) 

 

Taki facet to skarb. :D  :clap:  



#3 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 30 sie 2015 - 08:46

tylko go zakopać hehehe  ;) żartuję porządnego sobie wybrałam i wychowałam na własnej piersi  :tongue:



#4 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5594 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 sie 2015 - 12:35

:thumbsup:  :thumbsup: 

Ja tez musze sprobowac udka ,na razie tylko piersi indyka wedzilam ,pyszne i robilam "polgesek " wedzilam a pozniej zapakowany prozniowo parzylam ,po 2 tyg byl smakoway pyszne miesko soczyste wyszlo . :)



#5 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 30 sie 2015 - 12:47

A może poinstruowalabys mnie electra jak zrobić taka pierś indyka ?

#6 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 30 sie 2015 - 12:49

Ulalka, "będą z Ciebie ludzie". :D



#7 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 30 sie 2015 - 12:52

Hihi ;)

#8 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5594 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 sie 2015 - 12:59

Ulalka ja peklowalam tak jak szynke a pozniej wsadzilam do siatki ,kawalki mialy tak ok 800 g wszystko robilam tak jak bym robila szynke .

do peklowania tylko peklosol zadnychprzypraw.



#9 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 30 sie 2015 - 13:03

Dzieki Ci

#10 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 31 sie 2015 - 08:47

Tą siatkę to możesz sobie pominąć.Wieszasz na haku filet i wędzisz.



#11 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 31 sie 2015 - 09:04

a temperatury jak z tym filetem Arkadiuszu ?



#12 Kamil_1

Kamil_1

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1247 postów
  • Miejscowośćmazowieckie

Napisano 31 sie 2015 - 09:11

Bardzo ładne udka :thumbsup: :clap:

 

Powodzenia w dalszym zadymianiu :)



#13 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 31 sie 2015 - 09:17

dzięki , przyda się bardzo  :D



#14 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 31 sie 2015 - 09:22

a temperatury jak z tym filetem Arkadiuszu ?

 

Temperatura wędzenia jak inne wędzonki 45-55ºC do koloru.Woda do parzenia 82-85º C jak dla wędzonek a w środku to już Twój wybór.Powinno być 72ºC  ze względu na ptasią grypę, ale ja ostatnio zaryzykowałem i parzyłem wg. starych norm do 68ºC w środku .Była bardziej soczysta.



#15 Ulalka

Ulalka

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 548 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 31 sie 2015 - 09:25

a jakim drewnem robisz żar a jakim dym ? kurka nie wiem czy dobrze zadane pytanie ale takie mi myślenie się włączyło  :mellow:



#16 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11527 postów

Napisano 31 sie 2015 - 09:28

a jakim drewnem robisz żar a jakim dym ?

 

Takim samym robię żar  i takim samym wędzę.Wg. mnie najlepsza jest olszyna, ale można mieszanką olszyna trochę owocowy.

 

https://wedlinydomow...ie-do-wedzenia/


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 31 sie 2015 - 09:31


#17 qba-69

qba-69

    Weteran

  • Zbanowani
  • 1800 postów

Napisano 31 sie 2015 - 10:30

Wędzarenka ochrzczona, więc czas rozłożyć skrzydła i wznieść się na wyżyny zadymiania :)



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#18 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 27683 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 31 sie 2015 - 10:31

I to jest prawidłowy tok rozumowania. :D







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: udka kurczaka, peklosól, solenie, przyprawy, wędzenie, parzenie, boczek, kiełbasa, polędwica, temperatura

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych