moje mięsiwko drobiowe i moje wędzenie (tzn.mojego faceta)
Witaj na forum Wędzarniczej Braci

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.
Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.
Zachęcamy do rejestracji!!!

Wędzenie czas zacząć
#1
Napisano 30 sie 2015 - 08:40
#2
Napisano 30 sie 2015 - 08:45
i moje wędzenie (tzn.mojego faceta)
Taki facet to skarb.
#3
Napisano 30 sie 2015 - 08:46
tylko go zakopać hehehe żartuję porządnego sobie wybrałam i wychowałam na własnej piersi
#4
Napisano 30 sie 2015 - 12:35
Ja tez musze sprobowac udka ,na razie tylko piersi indyka wedzilam ,pyszne i robilam "polgesek " wedzilam a pozniej zapakowany prozniowo parzylam ,po 2 tyg byl smakoway pyszne miesko soczyste wyszlo .
#5
Napisano 30 sie 2015 - 12:47
#6
Napisano 30 sie 2015 - 12:49
Ulalka, "będą z Ciebie ludzie".
#7
Napisano 30 sie 2015 - 12:52

#8
Napisano 30 sie 2015 - 12:59
Ulalka ja peklowalam tak jak szynke a pozniej wsadzilam do siatki ,kawalki mialy tak ok 800 g wszystko robilam tak jak bym robila szynke .
do peklowania tylko peklosol zadnychprzypraw.
#9
Napisano 30 sie 2015 - 13:03
#10
Napisano 31 sie 2015 - 08:47
Tą siatkę to możesz sobie pominąć.Wieszasz na haku filet i wędzisz.
#11
Napisano 31 sie 2015 - 09:04
a temperatury jak z tym filetem Arkadiuszu ?
#12
Napisano 31 sie 2015 - 09:11
Bardzo ładne udka
Powodzenia w dalszym zadymianiu
#13
Napisano 31 sie 2015 - 09:17
dzięki , przyda się bardzo
#14
Napisano 31 sie 2015 - 09:22
a temperatury jak z tym filetem Arkadiuszu ?
Temperatura wędzenia jak inne wędzonki 45-55ºC do koloru.Woda do parzenia 82-85º C jak dla wędzonek a w środku to już Twój wybór.Powinno być 72ºC ze względu na ptasią grypę, ale ja ostatnio zaryzykowałem i parzyłem wg. starych norm do 68ºC w środku .Była bardziej soczysta.
#15
Napisano 31 sie 2015 - 09:25
a jakim drewnem robisz żar a jakim dym ? kurka nie wiem czy dobrze zadane pytanie ale takie mi myślenie się włączyło
#16
Napisano 31 sie 2015 - 09:28
a jakim drewnem robisz żar a jakim dym ?
Takim samym robię żar i takim samym wędzę.Wg. mnie najlepsza jest olszyna, ale można mieszanką olszyna trochę owocowy.
https://wedlinydomow...ie-do-wedzenia/
Użytkownik arkadiusz edytował ten post 31 sie 2015 - 09:31
#17
Napisano 31 sie 2015 - 10:30
Wędzarenka ochrzczona, więc czas rozłożyć skrzydła i wznieść się na wyżyny zadymiania
Sponsor
#18
Napisano 31 sie 2015 - 10:31
I to jest prawidłowy tok rozumowania.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: udka kurczaka, peklosól, solenie, przyprawy, wędzenie, parzenie, boczek, kiełbasa, polędwica, temperatura
Domowy wyrób wędlin →
Wędzonki →
Boczek peklowany na suchoNapisany przez Kretek11, wczoraj, 21:45 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Kąciki Kuchenne →
Alinka →
Moje wietnamskie smakiNapisany przez Alinka, 20 lis 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Wędzonki →
Moje pierwsze, poważne wędzenie szynekNapisany przez Tom&Ala, 17 lis 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
O wszystkim →
Moje wyroby →
Prośba o pomoc przy wędzeniuNapisany przez Klyz, 20 paź 2019 ![]() |
|
![]()
|
|
Domowy wyrób wędlin →
Kiełbasy →
Osadzanie kielbas przed wedzeniemNapisany przez Tom&Ala, 15 paź 2019 ![]() |
|
![]()
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych