Ela K. Posted September 20, 2015 Report Share #1 Posted September 20, 2015 W tym temacie będę zamieszczała przepisy na przetwory z owoców i warzyw. Swoją przygodę z przetwarzaniem zaczęłam ponownie w tamtym roku. Od tego czasu uwielbiam zamykać lato w słoiczki. Z tego co mówi rodzinka i znajomi wychodzi pysznie. Dziś wieczorkiem wrzucę przepis na dżem jabłkowo-malinowy, który w tamtym roku powstał przez przypadek w wyniku sprzątania koszyka z owocami. Na szczęście zapisałam jak robiłam Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/ Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 20, 2015 Author Report Share #2 Posted September 20, 2015 DŻEM JABŁKOWO - MALINOWY Składniki:2 kg jabłek0,5 kg malin1 szklanka cukrusok z jednej cytryny0,5 szklanki wody Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W trakcie obierania podlewać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Włożyć do garnka, podlać wodą. przesypać cukrem. Dusić na maleńkim ogniu do miękkości jabłek. W międzyczasie oczyścić i umyć maliny. Dodać je do miękkich jabłek. Gotować dalej na małym ogniu około godziny. Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Można nie pasteryzować, ja jednak wszytko oprócz kiszonek pasteryzuję w piekarniku. Ten dżem 15 minut w 110 stopniach C. Z tej porcji wychodzi 5 słoiczków 315 ml. Gorąco polecam. Na prawdę jest pyszny i na kanapki i na naleśniki i do ciasta . DŻEM WIŚNIOWO - BANANOWY Składniki:2 kg wydrylowanych wiśni1 kg pokrojonych w plasterki bananówsok z jednej cytryny1 kg cukru żelującego 3:1ziarenka z 1 laski wanilii1,5 łyżeczki mielonego cynamonu7 szt goździków utłuczonych w moździerzu Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 4 godziny.Żeby uzyskać galaretkę owoce z cukrem i przyprawami przed zagotowaniem zblendować.Gotujemy mieszając około 5 minut. Gorący wlewamy do słoików. Pasteryzujemy 15 min w piekarniku w 110 stopniach C. Z porcji wyszło 12 słoiczków x 330 ml . Raczej teraz nie do zrobienia, no chyba że z mrożonych wisienek jednak podaję na prośbę Gwizdka a w zasadzie jego LP. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445718 Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted September 20, 2015 Report Share #3 Posted September 20, 2015 Elau, wielkie dzięki za przepisy. Na zlocie wiele osób zachwalało Twoje dżemiki. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445727 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 20, 2015 Author Report Share #4 Posted September 20, 2015 Gwizdek dzięki za miłe słowa . Bardzo się cieszę, że smakowały. Proszę jeszcze przepis na drugi dżemik, który miałam na zlocie i który miał szczególnie jedną fankę , która nie bardzo chciała dzielić się nim z innymi WIŚNIE I CZEREŚNIE Z KARDAMONEM Składniki: 760 g wiśni wydrylowanych1170 g czereśni wydrylowanych 600 g cukier jasny trzcinowy 8 ziarenek kardamonu roztartych w moździerzu 4 łyżki soku z cytryny skórka z jednej cytryny Owoce zasypać cukrem wymieszanym z kardamonem i otartą skórką z cytryny. Odstawić na noc. Następnego dnia owoce zagotować i smażyć tak długo, aż dżem będzie odpowiedniej konsystencji. Od czasu do czasu mieszać i zbierać ewentualne szumowiny z powierzchni dżemu. Możemy dodać sok z cytryny, jeżeli dżem nadal jest zbyt płynny. Dżem wyłożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 110 stopniach C.Z tej porcji wyszło 5 słoiczków po 330 ml . Dżem jest cudownie aromatyczny. Robiłam go po raz drugi i jest dżemem, który koniecznie musi być zrobiony Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445756 Share on other sites More sharing options...
Maad Posted September 20, 2015 Report Share #5 Posted September 20, 2015 WIŚNIE I CZEREŚNIE Z KARDAMONEM chyba go próbowałem w Gąsiorowie faktycznie jest zarąbisty Quote Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445781 Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted September 20, 2015 Report Share #6 Posted September 20, 2015 faktycznie jest zarąbisty A kto palce oblizywał ? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445782 Share on other sites More sharing options...
menzur Posted September 21, 2015 Report Share #7 Posted September 21, 2015 ja nie Quote Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445871 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 21, 2015 Author Report Share #8 Posted September 21, 2015 Proszę fotki dżemiku wiśniowo-bananowego ja nie Na pewno swoje przetwory zabiorę na zlot w listopadzie jeśli będziesz będzie szansa popróbować Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445874 Share on other sites More sharing options...
menzur Posted September 21, 2015 Report Share #9 Posted September 21, 2015 Chciałbym być lecz nie wiem jak czas pokaże. Quote Apetyt rośnie wraz ze mną od urodzenia. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445887 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 21, 2015 Author Report Share #10 Posted September 21, 2015 Jedna z wielu partii przetworów 2015 Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445947 Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted September 21, 2015 Report Share #11 Posted September 21, 2015 Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445951 Share on other sites More sharing options...
PanBoczek Posted September 21, 2015 Report Share #12 Posted September 21, 2015 Super Elu.. przynajmniej brzmi super hehe na słodko chyba nic nie jadłem :P nawet drożdżowe, które Zapka przywiozła smalcem posmarowałem wielka szkoda.. nie wiedziałem, że takie specjały nad specjałami były do próbowania chyba się pokuszę Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je a co Jacuś, ominął Cię ten pyszny pasztet Zbysia? Pozdrawiam Quote Boldly go where no Boczek has gone before w morde jeża! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445956 Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted September 21, 2015 Report Share #13 Posted September 21, 2015 a co Jacuś, ominął Cię ten pyszny pasztet Zbysia? Pozdrawiam Raczyłem się innym wykonaniem produkcji Zbyszka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445962 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 21, 2015 Author Report Share #14 Posted September 21, 2015 SOS SŁODKO - KWAŚNY Składniki:6 kg pomidorów lima1,5 kg cebuli3 szt. czerwonej papryki2 puszki ananasa2 puszki kukurydzy1 łyżeczka chilli 6 ząbków czosnku5 łyżek musztardy2 łyżki słodkiej papryki mielonej2 łyżki curry1 łyżeczka mielonego pieprzu4 niepełne szklanki cukru1,5 szklanki octu 10%4 łyżki soli4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej Pomidory obrać ze skórek, pokroić w kostkę . Cebulę obrać i pokroić w kostkę.Pomidory i cebulę włożyć do 10l garnka dodać 2 łyżki soli i gotować około 1,5 godziny (do prawie miękkiej cebuli). Pokroić w kostkę paprykę i ananasa (ja kupuję już pokrojonego ). Sok z ananasa odstawiamy do lodówki będzie potrzebny na koniec . Paprykę, ananasa, kukurydzę i pozostałe przyprawy dodać do garnka. Wszystko poza mąką ziemniaczaną. Pamiętajmy, że już 2 łyżki soli były dodane. Gotować około 0,5 godziny tak, żeby nie rozgotować papryki. Następnie dodać mąkę rozrobioną w soku z ananasa.Zagotować. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować w piekarniku w 130 stopniach C 30 minut.Z tej porcji wychodzi prawie 10 l sosu. Ja zapakowałam go w 20 słoików 0,5 l . Sos jest rewelacyjny. Wiele osób podobne sosy kupuje w sklepach. Niestety mają wzbogacony smak . Zrobienie obiadu z takim słoiczkiem zajmuje chwilę. Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445968 Share on other sites More sharing options...
Gonzo Posted September 21, 2015 Report Share #15 Posted September 21, 2015 Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować Ja jeszcze dodaję Quote Carpe diem - raz kozie death Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445970 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted September 21, 2015 Report Share #16 Posted September 21, 2015 (edited) A moje dżemiki kto próbował. .przywiozłam z wiśni i moreli .☺ Edited September 21, 2015 by @halusia@ Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445972 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 21, 2015 Author Report Share #17 Posted September 21, 2015 Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować Ja jeszcze dodaję bambus.jpg My nie dajemy ze względu na dziecko, które nie przepada , ale oczywiście jest to dodatek, który jeśli się lubi warto dołożyć .A moje dżemiki kto próbował. .przywiozłam z wiśni i moreli .☺Halinko ja próbowałam morelowego pyszny , Zresztą już wcześniej miałam okazję Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je Jacku założyłam Zbyszkowy temat , żeby nie było. Ja w domu piekę ciasta, robię sałatki , przystawki (czyt. pierdołki ) , robię przetwory a konkretne rzeczy robi moja LP Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445980 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 21, 2015 Report Share #18 Posted September 21, 2015 Jedna z wielu partii przetworów 2015 Ela widzę, że również lubić mieć kolorowe słoiczki z przetworami choć wymaga to więcej pracy. Tak trzymaj Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445987 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 21, 2015 Author Report Share #19 Posted September 21, 2015 Anuś niestety nie zawsze jest na to czas, chociaż bardzo bym chciała . Fakt wymaga to jednak dużo więcej pracy, no ale warto . Twoja cała spiżarnia jest "wyjściowa" , u mnie jeszcze nie Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445993 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 21, 2015 Report Share #20 Posted September 21, 2015 Dziewczyny..podziwiam Wasze słoiczki i przetwory. Mam nadzieję,że w kolejnym sezonie będę miała czas na zajęcie się tymi rzeczami ...ale takie piękne jak Wasze na pewno mi nie będą dane. Teraz mam przeprowadzkę więc od następnego roku zacznę "słoikować". Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków .Ale będę próbować . Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446024 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 21, 2015 Author Report Share #21 Posted September 21, 2015 Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków .Ale będę próbować Małgoś to jest dopiero mój drugi rok przetwarzania w takich "szalonych" ilościach. Jak już zaczniesz i rodzina będzie jadła, to będzie ciężko się zatrzymać . No ale chociaż powidła śliwkowe zrób w tym roku. Będziesz miała swoje do najlepszego ze wszystkich piernika staropolskiego na święta Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446025 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted September 21, 2015 Report Share #22 Posted September 21, 2015 Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków .Ale będę próbować . Oj tam .. oj tam zobaczysz, że jak zaczniesz ozdabiać słoiki to Ci się lata szkolne przypomną .. wycinanie .. ozdabianie .. przyklejanie frajda z tego niesamowita Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446026 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 21, 2015 Report Share #23 Posted September 21, 2015 Kochana... powidła rozdaję ,bo w poprzednich latach zrobiłam tego nadprodukcję Pisałam,że w tym roku nie robię ,co nie znaczy ,że piwnica u mnie pełna..tyle,że nie taka piękna jak Wasza . Rodzinie nie rozdaję ,bo też robią swoje przetwory ..Po prostu w tym roku mam taki urlopik od kuchni....(czasem trzeba ) Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446027 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 21, 2015 Author Report Share #24 Posted September 21, 2015 Po prostu w tym roku mam taki urlopik od kuchni....(czasem trzeba ) Hahahaha masz rację, czasem trzeba . Byle nie za długo u mnie trwała z 18 lat przerwa w słoikowaniu Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446028 Share on other sites More sharing options...
Małgoś Posted September 21, 2015 Report Share #25 Posted September 21, 2015 eee..niee... u mnie tylko rok lenistwa...(chyba?) Quote "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446029 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.