Jump to content

Recommended Posts

W tym temacie będę zamieszczała przepisy na przetwory z owoców i warzyw.  Swoją przygodę z przetwarzaniem zaczęłam ponownie w tamtym roku. Od tego czasu uwielbiam zamykać lato w słoiczki. Z tego co mówi rodzinka i znajomi wychodzi pysznie. Dziś wieczorkiem wrzucę przepis na dżem jabłkowo-malinowy, który w tamtym roku powstał przez przypadek w wyniku sprzątania koszyka z owocami. :) Na szczęście zapisałam jak robiłam ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/
Share on other sites

  • Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

DŻEM JABŁKOWO - MALINOWY

 

Składniki:

2 kg jabłek

0,5 kg malin

1 szklanka cukru

sok z jednej cytryny

0,5 szklanki wody

 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W trakcie obierania podlewać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Włożyć do garnka, podlać wodą. przesypać cukrem. Dusić na maleńkim ogniu do miękkości jabłek. W międzyczasie oczyścić i umyć maliny. Dodać je do miękkich jabłek. Gotować dalej na małym ogniu około godziny.  Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Można nie pasteryzować, ja jednak wszytko oprócz kiszonek pasteryzuję w piekarniku. Ten dżem 15 minut w 110 stopniach C. Z tej porcji wychodzi 5 słoiczków 315 ml. 

 

Gorąco polecam. Na prawdę jest pyszny i na kanapki i na naleśniki i do ciasta :D


DŻEM WIŚNIOWO - BANANOWY

 

Składniki:

2 kg wydrylowanych wiśni

1 kg pokrojonych w plasterki bananów

sok z jednej cytryny

1 kg cukru żelującego 3:1

ziarenka z 1 laski wanilii

1,5 łyżeczki mielonego cynamonu

7 szt goździków utłuczonych w moździerzu

 

Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 4 godziny.

Żeby uzyskać galaretkę owoce z cukrem i przyprawami przed zagotowaniem zblendować.

Gotujemy mieszając około 5 minut. Gorący wlewamy do słoików. Pasteryzujemy 15 min w piekarniku w 110 stopniach C. 
Z porcji wyszło 12 słoiczków x 330 ml .

 

Raczej teraz nie do zrobienia, no chyba że z mrożonych wisienek jednak podaję na prośbę Gwizdka a w zasadzie jego LP. :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445718
Share on other sites

Gwizdek dzięki za miłe słowa . Bardzo się cieszę, że smakowały.  Proszę jeszcze przepis na drugi dżemik, który miałam na zlocie i który miał szczególnie jedną fankę , która nie bardzo chciała dzielić się nim z innymi ;)

 

WIŚNIE I CZEREŚNIE Z KARDAMONEM

 

Składniki:

  760 g wiśni wydrylowanych

1170 g czereśni wydrylowanych

  600 g cukier jasny trzcinowy

      8 ziarenek kardamonu roztartych w moździerzu

      4 łyżki soku z cytryny

         skórka z jednej cytryny

 

Owoce zasypać cukrem wymieszanym z kardamonem i otartą skórką z cytryny. Odstawić na noc. Następnego dnia owoce zagotować i smażyć tak długo, aż dżem będzie odpowiedniej konsystencji. Od czasu do czasu mieszać i zbierać ewentualne szumowiny z powierzchni dżemu. Możemy dodać sok z cytryny, jeżeli dżem nadal jest zbyt płynny. Dżem wyłożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 110 stopniach C.

Z tej porcji wyszło 5 słoiczków po 330 ml .

 

Dżem jest cudownie aromatyczny. Robiłam go po raz drugi i jest dżemem, który koniecznie musi być zrobiony :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445756
Share on other sites

 

 

WIŚNIE I CZEREŚNIE Z KARDAMONEM

 

chyba go próbowałem w Gąsiorowie ;)

faktycznie jest zarąbisty :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445781
Share on other sites

Proszę fotki dżemiku wiśniowo-bananowego :)

 

post-70567-0-76238900-1442829613_thumb.jpg


ja nie  :angel:

Na pewno swoje przetwory zabiorę na zlot w listopadzie jeśli będziesz będzie szansa popróbować :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445874
Share on other sites

post-70567-0-30093100-1442851949_thumb.jpg

 

Jedna z wielu partii przetworów 2015 :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445947
Share on other sites

Super Elu.. przynajmniej brzmi super hehe na słodko chyba nic nie jadłem :P nawet drożdżowe, które Zapka przywiozła smalcem posmarowałem :D 

wielka szkoda.. nie wiedziałem, że takie specjały nad specjałami były do próbowania :D 

chyba się pokuszę  :devil:

 

 

Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je 

a co Jacuś, ominął Cię ten pyszny pasztet Zbysia? :cool: Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445956
Share on other sites

SOS SŁODKO - KWAŚNY

 

post-70567-0-12510400-1442856905_thumb.jpg

post-70567-0-39180000-1442856902_thumb.jpg

 

Składniki:

6 kg pomidorów lima

1,5 kg cebuli

3 szt. czerwonej papryki

2 puszki ananasa

2 puszki kukurydzy

1 łyżeczka chilli 

6 ząbków czosnku

5 łyżek musztardy

2 łyżki słodkiej papryki mielonej

2 łyżki curry

1 łyżeczka mielonego pieprzu

4 niepełne szklanki cukru

1,5 szklanki octu 10%

4 łyżki soli

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

Pomidory obrać ze skórek, pokroić w kostkę . Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Pomidory i cebulę włożyć do 10l garnka dodać 2 łyżki soli i gotować około 1,5 godziny (do prawie miękkiej cebuli). Pokroić w kostkę paprykę i ananasa (ja kupuję już pokrojonego ;) ). Sok z ananasa odstawiamy do lodówki będzie potrzebny na koniec :). Paprykę, ananasa, kukurydzę i pozostałe przyprawy dodać do garnka. Wszystko poza mąką ziemniaczaną. Pamiętajmy, że już 2 łyżki soli były dodane. Gotować około 0,5 godziny tak, żeby nie rozgotować papryki. Następnie dodać mąkę rozrobioną w soku z ananasa.Zagotować. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować w piekarniku w 130 stopniach C 30 minut.

Z tej porcji wychodzi prawie 10 l sosu. Ja zapakowałam go  w 20 słoików 0,5 l . 

 

Sos jest rewelacyjny. Wiele osób podobne sosy kupuje w sklepach. Niestety mają wzbogacony smak ;) . Zrobienie obiadu z takim słoiczkiem zajmuje chwilę. Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445968
Share on other sites

A moje dżemiki kto próbował. .przywiozłam z wiśni i moreli .☺ Edited by @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445972
Share on other sites

 

Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować

 

 

Ja jeszcze dodaję  :)

attachicon.gifbambus.jpg

 

My nie dajemy ze względu na dziecko, które nie przepada :), ale oczywiście jest to dodatek, który jeśli się lubi warto dołożyć .

A moje dżemiki kto próbował. .przywiozłam z wiśni i moreli .☺

Halinko ja próbowałam morelowego pyszny , Zresztą już wcześniej miałam okazję :)

Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je  :D

Jacku założyłam Zbyszkowy temat , żeby nie było. :tongue: 

Ja w domu piekę ciasta, robię sałatki , przystawki (czyt. pierdołki ) , robię przetwory a konkretne rzeczy robi moja LP :)  

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445980
Share on other sites

 

 

Jedna z wielu partii przetworów 2015

Ela :thumbsup: widzę, że również lubić mieć kolorowe słoiczki z przetworami :) choć wymaga to więcej pracy. 

Tak trzymaj :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445987
Share on other sites

Anuś niestety nie zawsze jest na to czas, chociaż bardzo bym chciała . Fakt wymaga to jednak dużo więcej pracy, no ale warto :) . Twoja cała spiżarnia jest "wyjściowa" ;) , u mnie jeszcze nie 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-445993
Share on other sites

Dziewczyny..podziwiam Wasze słoiczki i przetwory. :clap:  :thumbsup:  Mam nadzieję,że w kolejnym sezonie będę miała czas na zajęcie się  tymi rzeczami :rolleyes: ...ale takie piękne jak Wasze na pewno mi nie będą dane. :(  Teraz mam przeprowadzkę więc od następnego roku zacznę "słoikować". Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków :blush:  :mellow:.Ale będę próbować  :thumbsup:  :laugh: .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446024
Share on other sites

 

 

Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków   .Ale będę próbować   

 

Małgoś to jest dopiero mój drugi rok przetwarzania w takich "szalonych" ilościach. Jak już zaczniesz ;) i rodzina będzie jadła, to będzie ciężko się zatrzymać :). No ale chociaż powidła śliwkowe zrób w tym roku. Będziesz miała swoje do najlepszego ze wszystkich piernika staropolskiego na święta :) 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446025
Share on other sites

 

 

Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków :blush::mellow:.Ale będę próbować :thumbsup::laugh: .

Oj tam .. oj tam :) zobaczysz, że jak zaczniesz ozdabiać słoiki  to Ci się lata szkolne przypomną .. wycinanie .. ozdabianie .. przyklejanie :) frajda z tego niesamowita  :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446026
Share on other sites

Kochana... powidła rozdaję ,bo w poprzednich latach zrobiłam tego nadprodukcję :laugh:

Pisałam,że w tym roku nie robię ,co nie znaczy ,że piwnica u mnie pełna..tyle,że nie taka piękna jak Wasza . Rodzinie nie rozdaję ,bo też robią swoje przetwory ..Po prostu w tym roku mam taki urlopik od kuchni....(czasem trzeba :cool:;) )

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446027
Share on other sites

 

 

Po prostu w tym roku mam taki urlopik od kuchni....(czasem trzeba )

 

 

Hahahaha masz rację, czasem trzeba . Byle nie za długo u mnie trwała z 18 lat przerwa w słoikowaniu :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/#findComment-446028
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.