electra Posted September 22, 2015 Report Share #26 Posted September 22, 2015 piekne te wasze sloiki nie wspominajac o zawartosci , ja malo robie ,bo jakos kiepsko u mnie schodza mam jeszcze dzemy z 2009 roku ,doskonale nadal smakuja ,nie mam jednak sily na ozdabianie ,jedynie zaczelam etykiety lepic bo z pamiecia coraz gorzej i pozniej dylemat powidla ....tylko jakie? bo wszystkie czerwone Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-446078 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 22, 2015 Author Report Share #27 Posted September 22, 2015 Electra u nas też był czas kiedy sloiki nie bardzo schodziły. Teraz robię dużo w zasadzie różnych rzeczy i wyciągają z piwnicy. Dżemów dużo u nas schodzi jako dodatek do jogurtu. Kiedyś kupowaliśmy sporo jogurtów owocowych w sklepach. Od kiedy nasza świadomość żywieniowa uległa zmianie i zaczęliśmy czytać etykiety jogurty słodkie przestaliśmy kupować. Jednak chęć zjedzenia takowego nie zniknęła. Kupujemy albo robimy naturalny i pałaszujemy z dżemami . Niewątpliwie jest w tym mniej złego Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-446083 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 22, 2015 Report Share #28 Posted September 22, 2015 Elu ,nas jest tylko dwojka no i jeszcze moi rodzice z ktorymi dzielimy sie przysmakami , ja robie tylko z tego co rosnie dziko tylko truskawki kupuje ,innych owocow poprostu nie oplaca sie kupowac na przetwory. W tym roku po raz pierwszy zrobilam troche salatek sloikowych , to moze pojda zimowa pora.teraz czekam az w zimnej garderobie moj TZ zamatuje dodatkowe polki zeby mozna sloiki chowac.Piwnica niestety zbyt czesto okradana wiec nie bede ryzykowac i zlodzieja jeszcze smakowitosci dawac Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-446089 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 22, 2015 Author Report Share #29 Posted September 22, 2015 zlodzieja jeszcze smakowitosci dawac To prawda, kurcze narobisz się a patafian Ci wyniesie. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-446092 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 22, 2015 Report Share #30 Posted September 22, 2015 Piwnica niestety zbyt czesto okradana wiec nie bede ryzykowac i zlodzieja jeszcze smakowitosci dawac A ja myślałem, że w Szwecji nie kradną. Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-446186 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 22, 2015 Report Share #31 Posted September 22, 2015 (edited) nie kradli to 40 lat temu ja mialam piwnice okradziona juz 3 razy przez jakis idiotow chyba ,staly kartony po sprzecie RTV-puste reszta to rzeczy ktore musza swoje odstac zanim trafia na smietnik .z rzeczy jakis wartosciowszych to brykiety na gryl ,bo mam wiekszy zapas do wedzenia l(ich nie ukradli)Nie wiem czego szukaja tylko robote ma spoldzielnia bo musza mi co i raz latac siatke i obijac blacha drzwi Edited September 22, 2015 by electra Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-446198 Share on other sites More sharing options...
JaGra Posted September 22, 2015 Report Share #32 Posted September 22, 2015 To się porobiło Quote Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-446202 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 23, 2015 Author Report Share #33 Posted September 23, 2015 Będąc na rynku kupiłam sporo pięknych gruszek klaps i jabłek. Zarówno jabłka jak i gruszki okazały się mega dobre. Klapsy smakowały jak te z dzieciństwa kiedy mój Tatko przywoził skrzynki na zimę. Cudownie soczyste. W trakcie jedzenia sok spływał po brodzie , gdy obierałam ściekał aż po łokcie. Słodycz nie porównywalna z niczym. Trochę kiepskie zdjęcie wyszło Wymyśliłam sobie, że zrobię z tych cudnych owocków dżem Składniki:4 kg gruszki klapsy2 kg soczystych jabłeksok z jednej cytryny2 laski wanilii10 ziarenek kardamonu0,7 kg cukru1/2 szklanki wody. Owoce obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na małe kawałki. W trakcie krojenia podlewałam kawałki owoców sokiem z cytryny. Włożyłam do garnka owoce, dołożyłam ziarenka z obydwu lasek wanilii, laski wanilii (do wyjęcia pod koniec gotowania) oraz wyjęte ziarenka kardamonu. Podlałam owoce wodą i dusiłam pod przykryciem co jaki czas mieszając około godziny. Dodałam cukier i dalej dusiłam. No i tak moi drodzy . Miał być dżem. Niestety rodzinka w trakcie gotowania wyżarła z połowę i zadecydowała, że owocki mają zostać takie w syropie i że mam dalej nie redukować. Genialnie smakowały nam wszystkim dodane do naturalnego jogurtu. Już mam zamówienie od Zbyszka na tartę z tymi owocami. Są cudownie aromatyczne.Co więcej KONIECZNIE mam znów kupić owocków i to więcej i dorobić. Tym razem nie jestem w stanie powiedzieć ile z porcji wyjdzie słoiczków. Nam zostało tylko 10 szt x 315 ml . No i zamiast dżemu mam GRUSZKI I JABŁKA W KORZENNYM SYROPIE Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-446480 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 26, 2015 Author Report Share #34 Posted September 26, 2015 Mój poprzedni weekend - relaks jak się patrzy . Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-447128 Share on other sites More sharing options...
electra Posted September 26, 2015 Report Share #35 Posted September 26, 2015 piekne te Twoje sloiczki ja dzis przetarlam 3 l obranych czerwonych porzeczek na galaretke Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-447149 Share on other sites More sharing options...
Alltid Posted September 26, 2015 Report Share #36 Posted September 26, 2015 Taka żona to skarb! Słoikowy"złoty pociąg"! Quote Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-447164 Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted September 26, 2015 Report Share #37 Posted September 26, 2015 Taka żona to skarb! Słoikowy"złoty pociąg"! Popieram Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-447173 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted September 26, 2015 Report Share #38 Posted September 26, 2015 Będąc na rynku kupiłam sporo pięknych gruszek klaps i jabłek. Zarówno jabłka jak i gruszki okazały się mega dobre. Klapsy smakowały jak te z dzieciństwa kiedy mój Tatko przywoził skrzynki na zimę. Cudownie soczyste. W trakcie jedzenia sok spływał po brodzie , gdy obierałam ściekał aż po łokcie. Słodycz nie porównywalna z niczym. Trochę kiepskie zdjęcie wyszło IMG_3696.JPG Wymyśliłam sobie, że zrobię z tych cudnych owocków dżem Składniki:4 kg gruszki klapsy2 kg soczystych jabłeksok z jednej cytryny2 laski wanilii10 ziarenek kardamonu0,7 kg cukru1/2 szklanki wody. Owoce obrałam, usunęłam gniazda nasienne, pokroiłam na małe kawałki. W trakcie krojenia podlewałam kawałki owoców sokiem z cytryny. Włożyłam do garnka owoce, dołożyłam ziarenka z obydwu lasek wanilii, laski wanilii (do wyjęcia pod koniec gotowania) oraz wyjęte ziarenka kardamonu. Podlałam owoce wodą i dusiłam pod przykryciem co jaki czas mieszając około godziny. Dodałam cukier i dalej dusiłam. IMG_3695.JPG No i tak moi drodzy . Miał być dżem. Niestety rodzinka w trakcie gotowania wyżarła z połowę i zadecydowała, że owocki mają zostać takie w syropie i że mam dalej nie redukować. Genialnie smakowały nam wszystkim dodane do naturalnego jogurtu. Już mam zamówienie od Zbyszka na tartę z tymi owocami. Są cudownie aromatyczne.Co więcej KONIECZNIE mam znów kupić owocków i to więcej i dorobić. Tym razem nie jestem w stanie powiedzieć ile z porcji wyjdzie słoiczków. Nam zostało tylko 10 szt x 315 ml . No i zamiast dżemu mam GRUSZKI I JABŁKA W KORZENNYM SYROPIE IMG_3699.JPGże ja nie wpadłem na taki sposób przerobu gruszek - ja swoje 7kg takich ustojałych przerobiłem na... zacier teraz to fermentuje w 2 5litrowych gąsiorkach które mi Gwizdek podarował jak wyjeżdżaliśmy od Andrzejka. Z takiej ilości będzie niewiele % ale zawsze coś uleci Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-447183 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted September 26, 2015 Report Share #39 Posted September 26, 2015 Jedna z wielu partii przetworów 2015 Jestem w lekkim szoku...... Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-447204 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted September 26, 2015 Report Share #40 Posted September 26, 2015 Jestem w lekkim szoku. Walnij drina to Ci przejdzie ,też byłem,ale już jest dobrze Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-447206 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted September 28, 2015 Author Report Share #41 Posted September 28, 2015 Taka żona to skarb! Słoikowy"złoty pociąg"! No takiego komplementu to się nie spodziewałam Hahahaha ubawiłam się . Byle nikt nie chciał mnie zakopać że ja nie wpadłem na taki sposób przerobu gruszek - ja swoje 7kg takich ustojałych przerobiłem na... zacier teraz to fermentuje w 2 5litrowych gąsiorkach które mi Gwizdek podarował jak wyjeżdżaliśmy od Andrzejka. Z takiej ilości będzie niewiele % ale zawsze coś uleci Sylwek polecam ten przepis. Na prawdę owocki wychodzą cudnie . No ja z części gruszek nastawiłam nalewkę. Jeszcze jak dostanę od Zbyszka spirytus to zrobię jeszcze jedną partię . Jesli chodzi o destylaty to jeszcze sporo przed nami Jestem w lekkim szoku...... Piotruś nie przesadzajmy Na tym forum są osoby, które takie ilości słoiczków robią, że chciałabym odwiedzić ich piwnice , żeby na to popatrzećChcę Wam przedstawić przepis na buraczki, które robię od kilku lat i wg nas jest jednym z lepszych. Buraczki nadają się zarówno do zupy jak i jako surówka do obiadu . Nie mam pojęcia skąd mam ten przepis . Buraczki z czosnkiem Składniki:6 kg buraków6 dużych cebul3 duże ząbki czosnkuZalewa:6 szklanek wody3 szklanki octu 6 % ( może być 10 % )3 łyżki soli3 szklanki cukru15 ziarnek pieprzu15 ziarnek ziela angielskiego10 gożdzików10 liści laurowych Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarceCebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę.Warzywa zalać gorącą zalewą pozbawioną przypraw i zostawić na 24 godziny. Nie trzeba ich chować do lodówki, nie zepsują się. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Buraczki są fantastyczne.Pozostały sok wlewam do małych słoiczków i też pasteryzuję.Nadaje się świetnie na wigilijny barszcz i nie tylko. Ostatnio robiłam z 5 kg wyszło mi 10 słoików buraczków i 6 słoików soku, każdy słoik po 500 ml. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-447375 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted October 2, 2015 Author Report Share #42 Posted October 2, 2015 (edited) Korzenne gruszki z rodzynkami Składniki:3 kg gruszek1/2 kg dużych rodzynek30 dag brązowego cukrusok i skórka z jednej cytrynykilka kawałków kory cynamonupo kilka goździków , gwiazdek anyżu (nie używam-nie lubimy) i nasion kardamonu Gruszki obieramy, usuwamy ogonki i gniazda nasienne, kroimy w ćwiartki po długości. Rodzynki przelewamy gorącą wodą, osączamy. 1 l wody zagotowujemy z cukrem, sokiem i skórka z cytryny oraz przyprawami korzennymi. Wkładamy gruszki, obgotowujemy. Przekładamy do słoików i zalewamy gorącą zalewą . Ja oczywiście jeszcze pasteryzuję 20 minut w 130 stopniach. attachment=44117:image.jpg] Gruszki świetnie nadają się do wyjadania ze słoika w zimowy wieczór . Edited October 2, 2015 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-448021 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted October 2, 2015 Report Share #43 Posted October 2, 2015 Elu..ja mam identyczny przepis na buraczki.. z tym ze daje tyko 2 szkl cukru. Dzisiaj właśnie robiłam ☺ Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-448024 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted October 2, 2015 Author Report Share #44 Posted October 2, 2015 Halinka w tym roku z tego przepisu zrobiłam 15kg buraków. One są nr 1. Na jutro jeszcze czeka worek 10 kg, ale już inaczej zrobię- częśc z papryką, częśc z jablkiem. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-448029 Share on other sites More sharing options...
leszcz Posted October 3, 2015 Report Share #45 Posted October 3, 2015 Sałatka z buraczków (na zimę) 3 kg buraków -- ugotowane wcześniej i obrane ZALEWA: 2 szklanki wody1/2 szklanki octu winnego -- 6%1/2 łyżki soli2 i1/2 łyżki cukru6 szt. ziela angielskiego -- jak małe to 8 szt.4 szt. liści laurowychpieprz -- mielony do smaku3 szt. cebul -- wystarczą malutkie1 ząbek czosnku -- ewentualnie ale niekoniecznie Sposób wykonania :Pokroić cebulki w bardzo cienkie półplasterki. Składniki zalewy włożyć do garnka i zagotować do rozpuszczenia cukru i soli. Dodać cebulki(i ewentualnie drobno posiekany czosnek) zagotować i wyłączyć gaz. Ostudzić i odstawić na ok.2 godziny, a jeszcze lepiej na dłużej.Buraki zetrzeć na tarce jarzynowej grubo lub drobno-w/g gustu. Zalać zimną zalewą wyjąwszy z niej uprzednio liście laurowe i ziele angielskie. Dobrze wszystko wymieszać. Przełożyć sałatkę do garnka i porządnie zagotować. Wkładać gorącą do słoików, słoiki natychmiast zakręcać. Postawić je do góry dnem na ręczniku, zawinąć i okryć kocykiem. Na drugi dzień będą gotowe. Przepis sprawdzony ! Kto jest autorem - niestety nie wiem. Quote Z wyrazami szacunku Stanisław Leszczyński Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-448094 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted October 4, 2015 Author Report Share #46 Posted October 4, 2015 Pracowita sobota i kolejne skarby trafią do spiżarki. Buraczków już nam wystarczy. Przerobiliśmy 30 kg . Będzie po co sięgać w zimę . Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-448251 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted October 4, 2015 Author Report Share #47 Posted October 4, 2015 A tak w ogóle jakbyście gdzieś w sklepie trafili te wino to kupujcie jest pyszne Czerwone, wytrawne Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-448291 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted July 23, 2016 Author Report Share #48 Posted July 23, 2016 No to ja też zaczęłam słoikowanie AD 2016 .Dżemior z czarnej porzeczki i czarna porzeczka z czereśniami . Na kuchence pyrkoli dżem z wiśni i czereśni z kardamonem - lubimy Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-507764 Share on other sites More sharing options...
electra Posted July 23, 2016 Report Share #49 Posted July 23, 2016 Elu Sloiczki przepiekne..ja w tym roku na latwizne ide ..zamrozilam troche malin lenych i czesc na sok poszlo...zapach niebianski Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-507765 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted July 23, 2016 Report Share #50 Posted July 23, 2016 A wy to dziewczyny teraz wszystko tak ladnie pakujecie Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/2/#findComment-507766 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.