Jump to content

Recommended Posts

Żeby nie było, że się operdzielam w tym roku :).

OGÓRKI Z CURRY

post-70567-0-84877200-1470580165_thumb.jpg      post-70567-0-17505800-1470580150_thumb.jpg

Składniki:

3 kg ogórków,

4 cebule,

2 litry wody,

3 szklanki octu 10%,

3 szklanki cukru,

3 łyżki soli,

6 łyżeczek curry,

Do każdego słoika wg przepisu po kilka listków selera i po pół łyżeczki gorczycy. Tym razem dałam liście lubczyku :)

Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki. Do garnka wlewamy wodę, ocet , wsypujemy pozostałe składniki oprócz cebuli.  Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do gotującej się zalewy. Odstawiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do umytych i wyparzonych  słoików wkładamy liście selera(lubczyku) i gorczycę , ściśle układamy ogórki , zalewamy zimną zalewą.

Pasteryzujemy około 5 minut na mokro .  W piekarniku około 30 min w temp. 120 stopni.

S M A C Z N E G O ! ! !

PRZECIER POMIDOROWY

post-70567-0-15861500-1470580835_thumb.jpg

Składniki:

pomidory, sól

:)

SAŁATKA Z CUKINII

post-70567-0-18053200-1470581038_thumb.jpg     post-70567-0-45512700-1470581053_thumb.jpg

Składniki:

2,5 kg cukinii - waga po przygotowaniu ( małe tylko myję i kroję w plastry, duże obieram wykrawam pestki i kroję w pół plastry),

3 czerwone cebule - pokrojone w piórka

1 zielona papryka -  pokrojone w paski

2 czerwone papryki - pokrojone w paski

5 marchewek średniej wielkości - pokrojone w cienkie plasterki

4 płaskie łyżki soli,

13 łyżek cukru,

3/4  łyżki mielonej kolendry,

1,5 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach,

1,5 łyżki gorczycy,

4 duże ząbki czosnku,

1 papryczka chilli,

250 ml octu winnego

Wszystkie składniki oprócz octu wymieszałam w misce odstawiłam na 2 godziny . Po tym czasie dodałam ocet i odstawiłam jeszcze na godzinę. Ściśle zapakowałam do słoiczków. Zalałam zalewą, która została w misce. Zakręciłam słoiczki i pasteryzowałam w piekarniku 40 min  w 120 stopniach

Cierpię na urodzaj lubczyku . Oczywiście mrożę ale szukałam innej możliwości przechowania. Gdzieś kiedyś czytałam o takim rozwiązaniu no i spróbowałam.

LUBCZYK NA ZIMĘ

post-70567-0-88113900-1470581713_thumb.jpg

Składniki:

ok 150 g liści lubczyku wymytych i wysuszonych
3 czubate łyżeczki soli niejodowanej
6 łyżek dobrej oliwy

Wszystko razem zblendowałam i przełożyłam do wyparzonego słoiczka. Słoiczek trzymam w lodówce. :) I to wszystko

OGÓRKI Z CHILLI

post-70567-0-81868900-1470582314_thumb.jpg

:)

CUKINIA Z CHILLI I CZOSNKIEM

post-70567-0-02338300-1470582577_thumb.jpg

Składniki:

2,7 kg cukinii (waga po obraniu),

5 czubatych łyżek soli,

1,5 główki czosnku ( 1 główka drobno pokrojona, połówka pokrojona w plasterki)

2 łyżeczki chilli w płatkach

Zalewa:

2 szklanki octu 10%,

1 1/3 szklanki cukru,

1/3 szklanki oleju,

1 sztuka papryczki chilli pokrojonej w plasterki (oczyszczona z pestek)

Dużą cukinię obrałam, wydrążyłam nasiona, małą zostawiłam ze skórką . Cukinię pokroiłam w słupki, wymieszałam z solą, czosnkiem i chilli w płatkach. Mieszałam w rękawicach ;) . Odstawiłam na 2 godziny. Zagotowałam wszystkie składniki zalewy i wlałam do cukinii. Wymieszałam. Napełniłam wcześniej przygotowane słoiki, Dołożyłam papryczkę chilli pokrojoną w plasterki, zalałam zalewą, zakręciłam słoiczki. Pasteryzowałam w piekarniku 40 min w 120 stopniach.

S M A C Z N E G O ! ! !

:) słoiczki przygotowane do wymarszu do piwnicy

post-70567-0-29548100-1470583172_thumb.jpg

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

• Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Ela przygarniesz kropka :cool:

No nie wiem , trochę się boję Twojej żony :D

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Eluniu a na nadmiar Lubczyka jeszcze cierpisz co ??????????????

Ostatnio ścięłam i czekam  :), a czemu pytasz ?

Ja nie moge sie dochodowac jakos wiesz posadzilem w tym roku ale nie przyjol mi sie. Sasiadka ma i zawsze cos mo tam odpali no ale tym razem nie ma mie w domu wiec na taki zamrozony albo prozniowy to bym sie chetnie do Ciebie podpiol co ty na to Eluniu ???

:D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

Pozdrawiam Sylwester

co ty na to Eluniu ???

priv :)

Ela, śliczne słoiki (wraz z zawartością :D ), piękne zdjęcia, super aranżacja :clap: :clap: :clap: Mam nadzieję, że do Rytych coś zostanie z tych pyszności :angel: .

Dzięki Pools :) Jasne, że zostanie  , schowam :)

Elu jak bedziesz cierpiec na nadwyzki zielonej pietruszki zrob w ten am sposob a szczegolnie lodygi ,super do zup !

Żeby nie było, że się operdzielam w tym roku

Elu .. Pracowita Mróweczko :) Twoje przetwory prezentują się pięknie :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Elu jak bedziesz cierpiec na nadwyzki zielonej pietruszki zrob w ten am sposob a szczegolnie lodygi ,super do zup !

W tym roku nie mam ale będę pamiętała , dzięki :)

Pięknie. .kolorowo..dużo zapasu z przyjemnością tutaj zaglądam Elu. :)

Dzięki Halinko :)

Ela u ciebie zapasy jak dla wojska

Filemonku dla wojska to pewnie na jeden posiłek :D

Twoje przetwory prezentują się pięknie :clap:

Dzięki Anuś :)

Ten weekend :)

OGÓRKI PO WARSZAWSKU

post-70567-0-92530600-1470681204_thumb.jpg

post-70567-0-46048500-1470681218_thumb.jpg

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

post-70567-0-38182800-1470681391_thumb.jpg

post-70567-0-58858700-1470681366_thumb.jpg

* Od razu przepraszam tych, których uraziłam tą nazwą , czytałam dyskusję na ten temat. Dla mnie jest to nazwa własna tego typu wyrobów tak jak sałatka grecka, pierogi ruskie i bardzo proszę o nie podnoszenie na ten temat dyskusji w tym wątku .

SOK Z WIŚNI

post-70567-0-72844200-1470681583_thumb.jpg

• 3 weeks later...

W piątek nabyłam pomidorki i papryczkę co zaowocowało blisko 40 słoiczkami przetworów.

post-70567-0-81996600-1472115000_thumb.jpg

Zrobiłam :

post-70567-0-69394500-1472115042_thumb.jpg  post-70567-0-26210600-1472115061_thumb.jpg

post-70567-0-71537800-1472115076_thumb.jpg  post-70567-0-70006600-1472115092_thumb.jpg

Bardzo mocno polecam Wszystkim sos boloński, który robię z przepisu Anuś.  Anuś mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wstawię tu tą recepturę. To tak dla mnie :) .

Wszyscy, którzy próbowali chwalili , wiele osób wzięło przepis.

Anuś sos jest G E N I A L N Y

Sos boloński wg Anuś

-3kg pomidorów .. najlepiej Lima

- 1,5 kg papryki

-3 cebule średniej wielkości cebule

-4 marchewki

- 1 średni seler

-6 łyżek octu jabłkowego ( mam własnej produkcji)

-4 łyżki cukru

-4 łyżki bazylii suszonej

-3 łyżki suszonego oregano

- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

-1 łyżka pieprzu ziołowego

-1 łyżeczka pieprzu cayeen

-2 łyżki papryki słodkiej

-2 łyżeczki płaskie soli.

Wykonanie:

Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję pokrojoną paprykę,  . Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości oliwy  starty na tarce jarzynowej seler, marchew i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie łączę wszystkie składniki i gotuję to na wolnym ogniu około 40 minut. przy użyciu blendera miksuje to do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaję przyprawy i gotuję kolejne 10 minut. Następnego dnia przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.

Warzywa podsmażone na oliwie można dodać po wcześniejszym zmiksowaniu papryki i pomidorów, takim sposobem też robiłam.

To co widać na fotce zrobiłam z 2  porcji a tymczasem po wtorkowych zakupach w szybkowarze 17 litrowym pyrkoli się 3 porcje tego genialnego sosu .

post-70567-0-41998400-1472115594_thumb.jpg  post-70567-0-76702100-1472115606_thumb.jpg

Taką piękną papryczkę znalazłam w worku  :D

post-70567-0-65619600-1472115643_thumb.jpg

Anuś mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wstawię tu tą recepturę. To tak dla mnie :) .

Elu .. widziałaś mnie kiedyś ''fochniętą''? :laugh: bardzo się cieszę, że sos smakuje. :) Jutro i ja będę go robić. W tym roku zrobię go na dwa sposoby. Zobaczymy co wyjdzie. :)

To co widać na fotce zrobiłam z 2 porcji a tymczasem po wtorkowych zakupach w szybkowarze 17 litrowym pyrkoli się 3 porcje tego genialnego sosu .

Trzecia porcja ? :D Kryste Panie .. tyle to chyba nawet ja nie zrobię tego sosu :D:clap: Zrobiłam coś jeszcze .. podpatrzyłam i podkradłam sposób na przykrywanie nakrętek serwetkami .. kupiłam dzisiaj zarąbiste .. w kropeczki i krateczkę taką ''korolową'' :laugh: Są bardziej miękkie od szarego papieru i lepiej przylegają do słoika.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

A ja sobie go juz zapisalam,  i tez zrobie jak czas nastapi  :D

A sloiczkow to widze ,ze wyscigi z Anusia masz  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Wszyscy, którzy próbowali chwalili , wiele osób wzięło przepis. Anuś sos jest G E N I A L N Y

Mialam już nic nie robić, ale skoro jest tak zachwalany jestem gotowa .... Nic i nikt mnie nie powstrzyma :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

podpatrzyłam i podkradłam sposób na przykrywanie nakrętek serwetkami .. kupiłam dzisiaj zarąbiste .. w kropeczki i krateczkę taką ''korolową'' :laugh: Są bardziej miękkie od szarego papieru i lepiej przylegają do słoika.

Anuś uważaj to wciąga . Zapasy serwetek rosną :D

A sloiczkow to widze ,ze wyscigi z Anusia masz :clap:

No ja w tym roku na luziku tak ogólnie , tylko pomidorów duuuuużooooo, bo to schodzi w zastraszającym tempie. .

Nic i nikt mnie nie powstrzyma :)

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:  warto

u mnie ketchup i sos boloński pyrka na palnikach ;) Jutro wybieram się na grzybki, a po powrocie sos przełożony przez moją małążonkę jeszcze w szybkowarze zapasteryzuję ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

Ja w ubiegłym roku robiła po kilka słoiczków korzystajac z różnych przepisów Wszystkie były smaczne.

Robiłam jabłkowo śliwkowy,paprykowy,z dodatkiem malin

Korzystałam ze strony forum ogrodniczego [chyba   - nasze najlepsze przepisy-przetwory z działki]

Mają sporo fajnych sprawdzonych przepisów.

Jak bedziesz chciała to poszukam linka do strony.

beata

A z jakiego przepisu robicie ketchup?

Aniu ja od kilku lat robię cały czas z tych samych receptur . Przesłałam Ci je na priv. Później wstawię w wątku :)

Ja w ubiegłym roku robiła po kilka słoiczków korzystajac z różnych przepisów Wszystkie były smaczne.

Ja też robiłam z kilku różnych. W tym roku po uzgodnieniach z Kubusiem robimy tylko 2 najlepsze :D

Czytam ten wątek i coraz bardziej mnie on wciąga. Chyba jest to zaraźliwe.

Zamiast byczyć się na słońcu, zaczynam myśleć: a może też by coś zrobić oprócz ogórków kiszonych w słoikach?

Spróbuję wykonać, tak bardzo tutaj zachwalany, sos boloński.

W tym roku po uzgodnieniach z Kubusiem robimy tylko 2 najlepsze

Może zdradzisz jakie to przepisy?