Ela K. Posted August 7, 2016 Author Report Share #51 Posted August 7, 2016 Żeby nie było, że się operdzielam w tym roku . OGÓRKI Z CURRY Składniki:3 kg ogórków,4 cebule,2 litry wody,3 szklanki octu 10%,3 szklanki cukru,3 łyżki soli,6 łyżeczek curry,Do każdego słoika wg przepisu po kilka listków selera i po pół łyżeczki gorczycy. Tym razem dałam liście lubczyku Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki. Do garnka wlewamy wodę, ocet , wsypujemy pozostałe składniki oprócz cebuli. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do gotującej się zalewy. Odstawiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do umytych i wyparzonych słoików wkładamy liście selera(lubczyku) i gorczycę , ściśle układamy ogórki , zalewamy zimną zalewą.Pasteryzujemy około 5 minut na mokro . W piekarniku około 30 min w temp. 120 stopni. S M A C Z N E G O ! ! !PRZECIER POMIDOROWY Składniki:pomidory, sól SAŁATKA Z CUKINII Składniki:2,5 kg cukinii - waga po przygotowaniu ( małe tylko myję i kroję w plastry, duże obieram wykrawam pestki i kroję w pół plastry),3 czerwone cebule - pokrojone w piórka1 zielona papryka - pokrojone w paski2 czerwone papryki - pokrojone w paski5 marchewek średniej wielkości - pokrojone w cienkie plasterki4 płaskie łyżki soli,13 łyżek cukru,3/4 łyżki mielonej kolendry,1,5 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach,1,5 łyżki gorczycy,4 duże ząbki czosnku,1 papryczka chilli,250 ml octu winnego Wszystkie składniki oprócz octu wymieszałam w misce odstawiłam na 2 godziny . Po tym czasie dodałam ocet i odstawiłam jeszcze na godzinę. Ściśle zapakowałam do słoiczków. Zalałam zalewą, która została w misce. Zakręciłam słoiczki i pasteryzowałam w piekarniku 40 min w 120 stopniach Cierpię na urodzaj lubczyku . Oczywiście mrożę ale szukałam innej możliwości przechowania. Gdzieś kiedyś czytałam o takim rozwiązaniu no i spróbowałam.LUBCZYK NA ZIMĘ Składniki:ok 150 g liści lubczyku wymytych i wysuszonych3 czubate łyżeczki soli niejodowanej6 łyżek dobrej oliwy Wszystko razem zblendowałam i przełożyłam do wyparzonego słoiczka. Słoiczek trzymam w lodówce. I to wszystkoOGÓRKI Z CHILLI CUKINIA Z CHILLI I CZOSNKIEM Składniki:2,7 kg cukinii (waga po obraniu),5 czubatych łyżek soli,1,5 główki czosnku ( 1 główka drobno pokrojona, połówka pokrojona w plasterki)2 łyżeczki chilli w płatkachZalewa:2 szklanki octu 10%,1 1/3 szklanki cukru,1/3 szklanki oleju, 1 sztuka papryczki chilli pokrojonej w plasterki (oczyszczona z pestek) Dużą cukinię obrałam, wydrążyłam nasiona, małą zostawiłam ze skórką . Cukinię pokroiłam w słupki, wymieszałam z solą, czosnkiem i chilli w płatkach. Mieszałam w rękawicach . Odstawiłam na 2 godziny. Zagotowałam wszystkie składniki zalewy i wlałam do cukinii. Wymieszałam. Napełniłam wcześniej przygotowane słoiki, Dołożyłam papryczkę chilli pokrojoną w plasterki, zalałam zalewą, zakręciłam słoiczki. Pasteryzowałam w piekarniku 40 min w 120 stopniach. S M A C Z N E G O ! ! ! słoiczki przygotowane do wymarszu do piwnicy Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509338 Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted August 7, 2016 Report Share #52 Posted August 7, 2016 Ela przygarniesz kropka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509346 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 7, 2016 Author Report Share #53 Posted August 7, 2016 Ela przygarniesz kropka No nie wiem , trochę się boję Twojej żony Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509348 Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted August 7, 2016 Report Share #54 Posted August 7, 2016 Eluniu a na nadmiar Lubczyka jeszcze cierpisz co ?????????????? Quote „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509350 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 7, 2016 Author Report Share #55 Posted August 7, 2016 Eluniu a na nadmiar Lubczyka jeszcze cierpisz co ?????????????? Ostatnio ścięłam i czekam , a czemu pytasz ? Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509351 Share on other sites More sharing options...
Sla100 Posted August 7, 2016 Report Share #56 Posted August 7, 2016 Ja nie moge sie dochodowac jakos wiesz posadzilem w tym roku ale nie przyjol mi sie. Sasiadka ma i zawsze cos mo tam odpali no ale tym razem nie ma mie w domu wiec na taki zamrozony albo prozniowy to bym sie chetnie do Ciebie podpiol co ty na to Eluniu ??? Quote „Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz” Pozdrawiam Sylwester Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509352 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 7, 2016 Author Report Share #57 Posted August 7, 2016 co ty na to Eluniu ??? priv Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509357 Share on other sites More sharing options...
Pools Posted August 7, 2016 Report Share #58 Posted August 7, 2016 Ela, śliczne słoiki (wraz z zawartością ), piękne zdjęcia, super aranżacja Mam nadzieję, że do Rytych coś zostanie z tych pyszności . Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509394 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 7, 2016 Author Report Share #59 Posted August 7, 2016 Ela, śliczne słoiki (wraz z zawartością ), piękne zdjęcia, super aranżacja :clap: Mam nadzieję, że do Rytych coś zostanie z tych pyszności . Dzięki Pools Jasne, że zostanie , schowam Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509402 Share on other sites More sharing options...
electra Posted August 8, 2016 Report Share #60 Posted August 8, 2016 Elu jak bedziesz cierpiec na nadwyzki zielonej pietruszki zrob w ten am sposob a szczegolnie lodygi ,super do zup ! Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509417 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 8, 2016 Report Share #61 Posted August 8, 2016 Pięknie. .kolorowo..dużo zapasu z przyjemnością tutaj zaglądam Elu. Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509421 Share on other sites More sharing options...
filemonek Posted August 8, 2016 Report Share #62 Posted August 8, 2016 Ela u ciebie zapasy jak dla wojska Quote Filemonek Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509463 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 8, 2016 Report Share #63 Posted August 8, 2016 Żeby nie było, że się operdzielam w tym roku Elu .. Pracowita Mróweczko Twoje przetwory prezentują się pięknie Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509475 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 8, 2016 Author Report Share #64 Posted August 8, 2016 Elu jak bedziesz cierpiec na nadwyzki zielonej pietruszki zrob w ten am sposob a szczegolnie lodygi ,super do zup ! W tym roku nie mam ale będę pamiętała , dzięki Pięknie. .kolorowo..dużo zapasu z przyjemnością tutaj zaglądam Elu. Dzięki Halinko Ela u ciebie zapasy jak dla wojska Filemonku dla wojska to pewnie na jeden posiłek Twoje przetwory prezentują się pięknie Dzięki Anuś Ten weekend OGÓRKI PO WARSZAWSKU OGÓRKI PO ŻYDOWSKU * Od razu przepraszam tych, których uraziłam tą nazwą , czytałam dyskusję na ten temat. Dla mnie jest to nazwa własna tego typu wyrobów tak jak sałatka grecka, pierogi ruskie i bardzo proszę o nie podnoszenie na ten temat dyskusji w tym wątku . SOK Z WIŚNI Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-509484 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 25, 2016 Author Report Share #65 Posted August 25, 2016 W piątek nabyłam pomidorki i papryczkę co zaowocowało blisko 40 słoiczkami przetworów. Zrobiłam : Bardzo mocno polecam Wszystkim sos boloński, który robię z przepisu Anuś. Anuś mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wstawię tu tą recepturę. To tak dla mnie .Wszyscy, którzy próbowali chwalili , wiele osób wzięło przepis.Anuś sos jest G E N I A L N Y Sos boloński wg Anuś-3kg pomidorów .. najlepiej Lima- 1,5 kg papryki-3 cebule średniej wielkości cebule-4 marchewki- 1 średni seler-6 łyżek octu jabłkowego ( mam własnej produkcji)-4 łyżki cukru-4 łyżki bazylii suszonej-3 łyżki suszonego oregano- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej-1 łyżka pieprzu ziołowego-1 łyżeczka pieprzu cayeen-2 łyżki papryki słodkiej-2 łyżeczki płaskie soli.Wykonanie:Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję pokrojoną paprykę, . Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości oliwy starty na tarce jarzynowej seler, marchew i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie łączę wszystkie składniki i gotuję to na wolnym ogniu około 40 minut. przy użyciu blendera miksuje to do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaję przyprawy i gotuję kolejne 10 minut. Następnego dnia przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.Warzywa podsmażone na oliwie można dodać po wcześniejszym zmiksowaniu papryki i pomidorów, takim sposobem też robiłam. To co widać na fotce zrobiłam z 2 porcji a tymczasem po wtorkowych zakupach w szybkowarze 17 litrowym pyrkoli się 3 porcje tego genialnego sosu . Taką piękną papryczkę znalazłam w worku Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512001 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted August 25, 2016 Report Share #66 Posted August 25, 2016 Eluniu.. zasłoikowałaś się, że żadna zima nie będzie Ci straszna Pięknie... smacznie... kolorowo Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512007 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted August 25, 2016 Report Share #67 Posted August 25, 2016 Anuś mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wstawię tu tą recepturę. To tak dla mnie . Elu .. widziałaś mnie kiedyś ''fochniętą''? bardzo się cieszę, że sos smakuje. Jutro i ja będę go robić. W tym roku zrobię go na dwa sposoby. Zobaczymy co wyjdzie. To co widać na fotce zrobiłam z 2 porcji a tymczasem po wtorkowych zakupach w szybkowarze 17 litrowym pyrkoli się 3 porcje tego genialnego sosu . Trzecia porcja ? Kryste Panie .. tyle to chyba nawet ja nie zrobię tego sosu Zrobiłam coś jeszcze .. podpatrzyłam i podkradłam sposób na przykrywanie nakrętek serwetkami .. kupiłam dzisiaj zarąbiste .. w kropeczki i krateczkę taką ''korolową'' Są bardziej miękkie od szarego papieru i lepiej przylegają do słoika. Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512119 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 25, 2016 Report Share #68 Posted August 25, 2016 A ja sobie go juz zapisalam, i tez zrobie jak czas nastapi A sloiczkow to widze ,ze wyscigi z Anusia masz Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512127 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted August 25, 2016 Report Share #69 Posted August 25, 2016 Wszyscy, którzy próbowali chwalili , wiele osób wzięło przepis. Anuś sos jest G E N I A L N Y Mialam już nic nie robić, ale skoro jest tak zachwalany jestem gotowa .... Nic i nikt mnie nie powstrzyma Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512128 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 25, 2016 Author Report Share #70 Posted August 25, 2016 podpatrzyłam i podkradłam sposób na przykrywanie nakrętek serwetkami .. kupiłam dzisiaj zarąbiste .. w kropeczki i krateczkę taką ''korolową'' Są bardziej miękkie od szarego papieru i lepiej przylegają do słoika. Anuś uważaj to wciąga . Zapasy serwetek rosną A sloiczkow to widze ,ze wyscigi z Anusia masz No ja w tym roku na luziku tak ogólnie , tylko pomidorów duuuuużooooo, bo to schodzi w zastraszającym tempie. . Nic i nikt mnie nie powstrzyma :thumbsup: warto Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512136 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted August 25, 2016 Report Share #71 Posted August 25, 2016 u mnie ketchup i sos boloński pyrka na palnikach Jutro wybieram się na grzybki, a po powrocie sos przełożony przez moją małążonkę jeszcze w szybkowarze zapasteryzuję Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512171 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted August 25, 2016 Report Share #72 Posted August 25, 2016 A z jakiego przepisu robicie ketchup? Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512175 Share on other sites More sharing options...
beatag Posted August 25, 2016 Report Share #73 Posted August 25, 2016 Ja w ubiegłym roku robiła po kilka słoiczków korzystajac z różnych przepisów Wszystkie były smaczne.Robiłam jabłkowo śliwkowy,paprykowy,z dodatkiem malinKorzystałam ze strony forum ogrodniczego [chyba - nasze najlepsze przepisy-przetwory z działki]Mają sporo fajnych sprawdzonych przepisów.Jak bedziesz chciała to poszukam linka do strony. Quote beata Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512179 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted August 26, 2016 Author Report Share #74 Posted August 26, 2016 A z jakiego przepisu robicie ketchup? Aniu ja od kilku lat robię cały czas z tych samych receptur . Przesłałam Ci je na priv. Później wstawię w wątku Ja w ubiegłym roku robiła po kilka słoiczków korzystajac z różnych przepisów Wszystkie były smaczne. Ja też robiłam z kilku różnych. W tym roku po uzgodnieniach z Kubusiem robimy tylko 2 najlepsze Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512197 Share on other sites More sharing options...
Eugeniusz_2015 Posted August 26, 2016 Report Share #75 Posted August 26, 2016 Czytam ten wątek i coraz bardziej mnie on wciąga. Chyba jest to zaraźliwe.Zamiast byczyć się na słońcu, zaczynam myśleć: a może też by coś zrobić oprócz ogórków kiszonych w słoikach?Spróbuję wykonać, tak bardzo tutaj zachwalany, sos boloński. W tym roku po uzgodnieniach z Kubusiem robimy tylko 2 najlepsze Może zdradzisz jakie to przepisy? Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12069-spi%C5%BCarnia-eli-k/page/3/#findComment-512214 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.