Jump to content

Recommended Posts

Żeby nie było, że się operdzielam w tym roku :).

 

OGÓRKI Z CURRY

 

post-70567-0-84877200-1470580165_thumb.jpg      post-70567-0-17505800-1470580150_thumb.jpg

 

Składniki:

3 kg ogórków,

4 cebule,

2 litry wody,

3 szklanki octu 10%,

3 szklanki cukru,

3 łyżki soli,

6 łyżeczek curry,

Do każdego słoika wg przepisu po kilka listków selera i po pół łyżeczki gorczycy. Tym razem dałam liście lubczyku :)

 

Ogórki obieramy i kroimy w ćwiartki. Do garnka wlewamy wodę, ocet , wsypujemy pozostałe składniki oprócz cebuli.  Cebulę kroimy w piórka i dodajemy do gotującej się zalewy. Odstawiamy i pozostawiamy do ostudzenia. Do umytych i wyparzonych  słoików wkładamy liście selera(lubczyku) i gorczycę , ściśle układamy ogórki , zalewamy zimną zalewą.

Pasteryzujemy około 5 minut na mokro .  W piekarniku około 30 min w temp. 120 stopni.

 

S M A C Z N E G O ! ! !


PRZECIER POMIDOROWY

post-70567-0-15861500-1470580835_thumb.jpg

 

Składniki:

pomidory, sól

 

:)


SAŁATKA Z CUKINII

post-70567-0-18053200-1470581038_thumb.jpg     post-70567-0-45512700-1470581053_thumb.jpg

 

Składniki:

2,5 kg cukinii - waga po przygotowaniu ( małe tylko myję i kroję w plastry, duże obieram wykrawam pestki i kroję w pół plastry),

3 czerwone cebule - pokrojone w piórka

1 zielona papryka -  pokrojone w paski

2 czerwone papryki - pokrojone w paski

5 marchewek średniej wielkości - pokrojone w cienkie plasterki

4 płaskie łyżki soli,

13 łyżek cukru,

3/4  łyżki mielonej kolendry,

1,5 łyżki czerwonego pieprzu w ziarnach,

1,5 łyżki gorczycy,

4 duże ząbki czosnku,

1 papryczka chilli,

250 ml octu winnego

 

Wszystkie składniki oprócz octu wymieszałam w misce odstawiłam na 2 godziny . Po tym czasie dodałam ocet i odstawiłam jeszcze na godzinę. Ściśle zapakowałam do słoiczków. Zalałam zalewą, która została w misce. Zakręciłam słoiczki i pasteryzowałam w piekarniku 40 min  w 120 stopniach

 

 

 


Cierpię na urodzaj lubczyku . Oczywiście mrożę ale szukałam innej możliwości przechowania. Gdzieś kiedyś czytałam o takim rozwiązaniu no i spróbowałam.

LUBCZYK NA ZIMĘ

post-70567-0-88113900-1470581713_thumb.jpg

 

Składniki:

ok 150 g liści lubczyku wymytych i wysuszonych
3 czubate łyżeczki soli niejodowanej
6 łyżek dobrej oliwy

 

Wszystko razem zblendowałam i przełożyłam do wyparzonego słoiczka. Słoiczek trzymam w lodówce. :) I to wszystko


OGÓRKI Z CHILLI

post-70567-0-81868900-1470582314_thumb.jpg

 

:)


CUKINIA Z CHILLI I CZOSNKIEM

post-70567-0-02338300-1470582577_thumb.jpg

 

Składniki:

2,7 kg cukinii (waga po obraniu),

5 czubatych łyżek soli,

1,5 główki czosnku ( 1 główka drobno pokrojona, połówka pokrojona w plasterki)

2 łyżeczki chilli w płatkach

Zalewa:

2 szklanki octu 10%,

1 1/3 szklanki cukru,

1/3 szklanki oleju,

 

1 sztuka papryczki chilli pokrojonej w plasterki (oczyszczona z pestek)

 

Dużą cukinię obrałam, wydrążyłam nasiona, małą zostawiłam ze skórką . Cukinię pokroiłam w słupki, wymieszałam z solą, czosnkiem i chilli w płatkach. Mieszałam w rękawicach ;) . Odstawiłam na 2 godziny. Zagotowałam wszystkie składniki zalewy i wlałam do cukinii. Wymieszałam. Napełniłam wcześniej przygotowane słoiki, Dołożyłam papryczkę chilli pokrojoną w plasterki, zalałam zalewą, zakręciłam słoiczki. Pasteryzowałam w piekarniku 40 min w 120 stopniach.

 

S M A C Z N E G O ! ! !

 

 

 


:) słoiczki przygotowane do wymarszu do piwnicy

post-70567-0-29548100-1470583172_thumb.jpg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

  • Replies 108
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

Ela przygarniesz kropka :cool:

No nie wiem , trochę się boję Twojej żony :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

Eluniu a na nadmiar Lubczyka jeszcze cierpisz co ??????????????

Ostatnio ścięłam i czekam  :), a czemu pytasz ?

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Ja nie moge sie dochodowac jakos wiesz posadzilem w tym roku ale nie przyjol mi sie. Sasiadka ma i zawsze cos mo tam odpali no ale tym razem nie ma mie w domu wiec na taki zamrozony albo prozniowy to bym sie chetnie do Ciebie podpiol co ty na to Eluniu ???

:D  :D  :D  :D  :D  :D  :D

„Najpierw spojrzyj, z kim pijesz i jesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz”

 

Pozdrawiam Sylwester

 

 

co ty na to Eluniu ???

priv :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

Ela, śliczne słoiki (wraz z zawartością :D ), piękne zdjęcia, super aranżacja :clap: :clap: :clap: Mam nadzieję, że do Rytych coś zostanie z tych pyszności :angel: .

Dzięki Pools :) Jasne, że zostanie  , schowam :)
 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Elu jak bedziesz cierpiec na nadwyzki zielonej pietruszki zrob w ten am sposob a szczegolnie lodygi ,super do zup !

 

 

Żeby nie było, że się operdzielam w tym roku

Elu .. Pracowita Mróweczko :) Twoje przetwory prezentują się pięknie :clap:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Elu jak bedziesz cierpiec na nadwyzki zielonej pietruszki zrob w ten am sposob a szczegolnie lodygi ,super do zup !

W tym roku nie mam ale będę pamiętała , dzięki :)


 

 

Pięknie. .kolorowo..dużo zapasu z przyjemnością tutaj zaglądam Elu. :)

Dzięki Halinko :)


 

 

Ela u ciebie zapasy jak dla wojska

Filemonku dla wojska to pewnie na jeden posiłek :D


 

 

Twoje przetwory prezentują się pięknie :clap:

Dzięki Anuś :)


Ten weekend :)

OGÓRKI PO WARSZAWSKU

post-70567-0-92530600-1470681204_thumb.jpg

post-70567-0-46048500-1470681218_thumb.jpg

 

OGÓRKI PO ŻYDOWSKU

post-70567-0-38182800-1470681391_thumb.jpg

post-70567-0-58858700-1470681366_thumb.jpg

 

* Od razu przepraszam tych, których uraziłam tą nazwą , czytałam dyskusję na ten temat. Dla mnie jest to nazwa własna tego typu wyrobów tak jak sałatka grecka, pierogi ruskie i bardzo proszę o nie podnoszenie na ten temat dyskusji w tym wątku .

 

SOK Z WIŚNI

post-70567-0-72844200-1470681583_thumb.jpg

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

  • 3 weeks later...

W piątek nabyłam pomidorki i papryczkę co zaowocowało blisko 40 słoiczkami przetworów.

post-70567-0-81996600-1472115000_thumb.jpg

 

Zrobiłam :

post-70567-0-69394500-1472115042_thumb.jpg  post-70567-0-26210600-1472115061_thumb.jpg

post-70567-0-71537800-1472115076_thumb.jpg  post-70567-0-70006600-1472115092_thumb.jpg

 

Bardzo mocno polecam Wszystkim sos boloński, który robię z przepisu Anuś.  Anuś mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wstawię tu tą recepturę. To tak dla mnie :) .

Wszyscy, którzy próbowali chwalili , wiele osób wzięło przepis.

Anuś sos jest G E N I A L N Y

 

Sos boloński wg Anuś

-3kg pomidorów .. najlepiej Lima

- 1,5 kg papryki

-3 cebule średniej wielkości cebule

-4 marchewki

- 1 średni seler

-6 łyżek octu jabłkowego ( mam własnej produkcji)

-4 łyżki cukru

-4 łyżki bazylii suszonej

-3 łyżki suszonego oregano

- 3 łyżeczki musztardy sarepskiej

-1 łyżka pieprzu ziołowego

-1 łyżeczka pieprzu cayeen

-2 łyżki papryki słodkiej

-2 łyżeczki płaskie soli.

Wykonanie:

Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kostkę i dodaję pokrojoną paprykę,  . Na patelni podsmażam na niewielkiej ilości oliwy  starty na tarce jarzynowej seler, marchew i cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie łączę wszystkie składniki i gotuję to na wolnym ogniu około 40 minut. przy użyciu blendera miksuje to do momentu uzyskania konsystencji gęstego sosu. Dodaję przyprawy i gotuję kolejne 10 minut. Następnego dnia przekładam do słoików i pasteryzuję 30 minut.

Warzywa podsmażone na oliwie można dodać po wcześniejszym zmiksowaniu papryki i pomidorów, takim sposobem też robiłam.

 

To co widać na fotce zrobiłam z 2  porcji a tymczasem po wtorkowych zakupach w szybkowarze 17 litrowym pyrkoli się 3 porcje tego genialnego sosu .

post-70567-0-41998400-1472115594_thumb.jpg  post-70567-0-76702100-1472115606_thumb.jpg

 

 

Taką piękną papryczkę znalazłam w worku  :D

post-70567-0-65619600-1472115643_thumb.jpg

 

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

Anuś mam nadzieję, że się nie obrazisz, że wstawię tu tą recepturę. To tak dla mnie :) .

Elu .. widziałaś mnie kiedyś ''fochniętą''? :laugh: bardzo się cieszę, że sos smakuje. :) Jutro i ja będę go robić. W tym roku zrobię go na dwa sposoby. Zobaczymy co wyjdzie. :)

 

 

To co widać na fotce zrobiłam z 2 porcji a tymczasem po wtorkowych zakupach w szybkowarze 17 litrowym pyrkoli się 3 porcje tego genialnego sosu .

Trzecia porcja ? :D Kryste Panie .. tyle to chyba nawet ja nie zrobię tego sosu :D:clap: Zrobiłam coś jeszcze .. podpatrzyłam i podkradłam sposób na przykrywanie nakrętek serwetkami .. kupiłam dzisiaj zarąbiste .. w kropeczki i krateczkę taką ''korolową'' :laugh: Są bardziej miękkie od szarego papieru i lepiej przylegają do słoika.

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

A ja sobie go juz zapisalam,  i tez zrobie jak czas nastapi  :D

 

 A sloiczkow to widze ,ze wyscigi z Anusia masz  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

 

 

Wszyscy, którzy próbowali chwalili , wiele osób wzięło przepis. Anuś sos jest G E N I A L N Y

 

 

Mialam już nic nie robić, ale skoro jest tak zachwalany jestem gotowa .... Nic i nikt mnie nie powstrzyma :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

 

 

podpatrzyłam i podkradłam sposób na przykrywanie nakrętek serwetkami .. kupiłam dzisiaj zarąbiste .. w kropeczki i krateczkę taką ''korolową'' :laugh: Są bardziej miękkie od szarego papieru i lepiej przylegają do słoika.

Anuś uważaj to wciąga . Zapasy serwetek rosną :D

 

 

A sloiczkow to widze ,ze wyscigi z Anusia masz :clap:

No ja w tym roku na luziku tak ogólnie , tylko pomidorów duuuuużooooo, bo to schodzi w zastraszającym tempie. .

 

 

Nic i nikt mnie nie powstrzyma :)

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:  warto

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

u mnie ketchup i sos boloński pyrka na palnikach ;) Jutro wybieram się na grzybki, a po powrocie sos przełożony przez moją małążonkę jeszcze w szybkowarze zapasteryzuję ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Ja w ubiegłym roku robiła po kilka słoiczków korzystajac z różnych przepisów Wszystkie były smaczne.

Robiłam jabłkowo śliwkowy,paprykowy,z dodatkiem malin

Korzystałam ze strony forum ogrodniczego [chyba   - nasze najlepsze przepisy-przetwory z działki]

Mają sporo fajnych sprawdzonych przepisów.

Jak bedziesz chciała to poszukam linka do strony.

beata

 

 

A z jakiego przepisu robicie ketchup?

Aniu ja od kilku lat robię cały czas z tych samych receptur . Przesłałam Ci je na priv. Później wstawię w wątku :)

 

 

 

Ja w ubiegłym roku robiła po kilka słoiczków korzystajac z różnych przepisów Wszystkie były smaczne.

Ja też robiłam z kilku różnych. W tym roku po uzgodnieniach z Kubusiem robimy tylko 2 najlepsze :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Czytam ten wątek i coraz bardziej mnie on wciąga. Chyba jest to zaraźliwe.

Zamiast byczyć się na słońcu, zaczynam myśleć: a może też by coś zrobić oprócz ogórków kiszonych w słoikach?

Spróbuję wykonać, tak bardzo tutaj zachwalany, sos boloński.

 

W tym roku po uzgodnieniach z Kubusiem robimy tylko 2 najlepsze

Może zdradzisz jakie to przepisy?

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.