Skocz do zawartości

Spiżarnia Eli K.


Ela K.

Rekomendowane odpowiedzi

W tym temacie będę zamieszczała przepisy na przetwory z owoców i warzyw.  Swoją przygodę z przetwarzaniem zaczęłam ponownie w tamtym roku. Od tego czasu uwielbiam zamykać lato w słoiczki. Z tego co mówi rodzinka i znajomi wychodzi pysznie. Dziś wieczorkiem wrzucę przepis na dżem jabłkowo-malinowy, który w tamtym roku powstał przez przypadek w wyniku sprzątania koszyka z owocami. :) Na szczęście zapisałam jak robiłam ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 108
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

DŻEM JABŁKOWO - MALINOWY

 

Składniki:

2 kg jabłek

0,5 kg malin

1 szklanka cukru

sok z jednej cytryny

0,5 szklanki wody

 

Jabłka obrać, pokroić w kostkę. W trakcie obierania podlewać sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Włożyć do garnka, podlać wodą. przesypać cukrem. Dusić na maleńkim ogniu do miękkości jabłek. W międzyczasie oczyścić i umyć maliny. Dodać je do miękkich jabłek. Gotować dalej na małym ogniu około godziny.  Przełożyć do wyparzonych słoiczków. Można nie pasteryzować, ja jednak wszytko oprócz kiszonek pasteryzuję w piekarniku. Ten dżem 15 minut w 110 stopniach C. Z tej porcji wychodzi 5 słoiczków 315 ml. 

 

Gorąco polecam. Na prawdę jest pyszny i na kanapki i na naleśniki i do ciasta :D


DŻEM WIŚNIOWO - BANANOWY

 

Składniki:

2 kg wydrylowanych wiśni

1 kg pokrojonych w plasterki bananów

sok z jednej cytryny

1 kg cukru żelującego 3:1

ziarenka z 1 laski wanilii

1,5 łyżeczki mielonego cynamonu

7 szt goździków utłuczonych w moździerzu

 

Wszystkie składniki razem wymieszać i odstawić na 4 godziny.

Żeby uzyskać galaretkę owoce z cukrem i przyprawami przed zagotowaniem zblendować.

Gotujemy mieszając około 5 minut. Gorący wlewamy do słoików. Pasteryzujemy 15 min w piekarniku w 110 stopniach C. 
Z porcji wyszło 12 słoiczków x 330 ml .

 

Raczej teraz nie do zrobienia, no chyba że z mrożonych wisienek jednak podaję na prośbę Gwizdka a w zasadzie jego LP. :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Gwizdek dzięki za miłe słowa . Bardzo się cieszę, że smakowały.  Proszę jeszcze przepis na drugi dżemik, który miałam na zlocie i który miał szczególnie jedną fankę , która nie bardzo chciała dzielić się nim z innymi ;)

 

WIŚNIE I CZEREŚNIE Z KARDAMONEM

 

Składniki:

  760 g wiśni wydrylowanych

1170 g czereśni wydrylowanych

  600 g cukier jasny trzcinowy

      8 ziarenek kardamonu roztartych w moździerzu

      4 łyżki soku z cytryny

         skórka z jednej cytryny

 

Owoce zasypać cukrem wymieszanym z kardamonem i otartą skórką z cytryny. Odstawić na noc. Następnego dnia owoce zagotować i smażyć tak długo, aż dżem będzie odpowiedniej konsystencji. Od czasu do czasu mieszać i zbierać ewentualne szumowiny z powierzchni dżemu. Możemy dodać sok z cytryny, jeżeli dżem nadal jest zbyt płynny. Dżem wyłożyć do wyparzonych słoików i pasteryzować w piekarniku 15 minut w 110 stopniach C.

Z tej porcji wyszło 5 słoiczków po 330 ml .

 

Dżem jest cudownie aromatyczny. Robiłam go po raz drugi i jest dżemem, który koniecznie musi być zrobiony :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

WIŚNIE I CZEREŚNIE Z KARDAMONEM

 

chyba go próbowałem w Gąsiorowie ;)

faktycznie jest zarąbisty :)

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proszę fotki dżemiku wiśniowo-bananowego :)

 

post-70567-0-76238900-1442829613_thumb.jpg


ja nie  :angel:

Na pewno swoje przetwory zabiorę na zlot w listopadzie jeśli będziesz będzie szansa popróbować :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

post-70567-0-30093100-1442851949_thumb.jpg

 

Jedna z wielu partii przetworów 2015 :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Super Elu.. przynajmniej brzmi super hehe na słodko chyba nic nie jadłem :P nawet drożdżowe, które Zapka przywiozła smalcem posmarowałem :D 

wielka szkoda.. nie wiedziałem, że takie specjały nad specjałami były do próbowania :D 

chyba się pokuszę  :devil:

 

 

Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je 

a co Jacuś, ominął Cię ten pyszny pasztet Zbysia? :cool: Pozdrawiam 

Boldly go where no Boczek has gone before  :cool: w morde jeża! 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

SOS SŁODKO - KWAŚNY

 

post-70567-0-12510400-1442856905_thumb.jpg

post-70567-0-39180000-1442856902_thumb.jpg

 

Składniki:

6 kg pomidorów lima

1,5 kg cebuli

3 szt. czerwonej papryki

2 puszki ananasa

2 puszki kukurydzy

1 łyżeczka chilli 

6 ząbków czosnku

5 łyżek musztardy

2 łyżki słodkiej papryki mielonej

2 łyżki curry

1 łyżeczka mielonego pieprzu

4 niepełne szklanki cukru

1,5 szklanki octu 10%

4 łyżki soli

4 czubate łyżki mąki ziemniaczanej

 

Pomidory obrać ze skórek, pokroić w kostkę . Cebulę obrać i pokroić w kostkę.

Pomidory i cebulę włożyć do 10l garnka dodać 2 łyżki soli i gotować około 1,5 godziny (do prawie miękkiej cebuli). Pokroić w kostkę paprykę i ananasa (ja kupuję już pokrojonego ;) ). Sok z ananasa odstawiamy do lodówki będzie potrzebny na koniec :). Paprykę, ananasa, kukurydzę i pozostałe przyprawy dodać do garnka. Wszystko poza mąką ziemniaczaną. Pamiętajmy, że już 2 łyżki soli były dodane. Gotować około 0,5 godziny tak, żeby nie rozgotować papryki. Następnie dodać mąkę rozrobioną w soku z ananasa.Zagotować. Przelać do wyparzonych słoików. Pasteryzować w piekarniku w 130 stopniach C 30 minut.

Z tej porcji wychodzi prawie 10 l sosu. Ja zapakowałam go  w 20 słoików 0,5 l . 

 

Sos jest rewelacyjny. Wiele osób podobne sosy kupuje w sklepach. Niestety mają wzbogacony smak ;) . Zrobienie obiadu z takim słoiczkiem zajmuje chwilę. Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Wszystkie składniki są dostępne więc polecam spróbować

 

 

Ja jeszcze dodaję  :)

attachicon.gifbambus.jpg

 

My nie dajemy ze względu na dziecko, które nie przepada :), ale oczywiście jest to dodatek, który jeśli się lubi warto dołożyć .

A moje dżemiki kto próbował. .przywiozłam z wiśni i moreli .☺

Halinko ja próbowałam morelowego pyszny , Zresztą już wcześniej miałam okazję :)

Elu a mąż oprócz dżemów to jakieś mięso to je  :D

Jacku założyłam Zbyszkowy temat , żeby nie było. :tongue: 

Ja w domu piekę ciasta, robię sałatki , przystawki (czyt. pierdołki ) , robię przetwory a konkretne rzeczy robi moja LP :)  

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedna z wielu partii przetworów 2015

Ela :thumbsup: widzę, że również lubić mieć kolorowe słoiczki z przetworami :) choć wymaga to więcej pracy. 

Tak trzymaj :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Anuś niestety nie zawsze jest na to czas, chociaż bardzo bym chciała . Fakt wymaga to jednak dużo więcej pracy, no ale warto :) . Twoja cała spiżarnia jest "wyjściowa" ;) , u mnie jeszcze nie 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dziewczyny..podziwiam Wasze słoiczki i przetwory. :clap:  :thumbsup:  Mam nadzieję,że w kolejnym sezonie będę miała czas na zajęcie się  tymi rzeczami :rolleyes: ...ale takie piękne jak Wasze na pewno mi nie będą dane. :(  Teraz mam przeprowadzkę więc od następnego roku zacznę "słoikować". Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków :blush:  :mellow:.Ale będę próbować  :thumbsup:  :laugh: .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków   .Ale będę próbować   

 

Małgoś to jest dopiero mój drugi rok przetwarzania w takich "szalonych" ilościach. Jak już zaczniesz ;) i rodzina będzie jadła, to będzie ciężko się zatrzymać :). No ale chociaż powidła śliwkowe zrób w tym roku. Będziesz miała swoje do najlepszego ze wszystkich piernika staropolskiego na święta :) 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Już wiem,że daleko mi będzie do Waszych pięknych opisanych słoiczków :blush::mellow:.Ale będę próbować :thumbsup::laugh: .

Oj tam .. oj tam :) zobaczysz, że jak zaczniesz ozdabiać słoiki  to Ci się lata szkolne przypomną .. wycinanie .. ozdabianie .. przyklejanie :) frajda z tego niesamowita  :D 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kochana... powidła rozdaję ,bo w poprzednich latach zrobiłam tego nadprodukcję :laugh:

Pisałam,że w tym roku nie robię ,co nie znaczy ,że piwnica u mnie pełna..tyle,że nie taka piękna jak Wasza . Rodzinie nie rozdaję ,bo też robią swoje przetwory ..Po prostu w tym roku mam taki urlopik od kuchni....(czasem trzeba :cool:;) )

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po prostu w tym roku mam taki urlopik od kuchni....(czasem trzeba )

 

 

Hahahaha masz rację, czasem trzeba . Byle nie za długo u mnie trwała z 18 lat przerwa w słoikowaniu :D

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.