Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

"Nieuświadomiona" wędzarnia waldemana

wędzarnia kibelek palenisko bezpośrednie wędzarnik budowa

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
99 odpowiedzi w tym temacie

#81 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4894 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 11 maj 2018 - 12:00

Dzięki :D :thumbsup:.



#82 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2157 postów

Napisano 11 maj 2018 - 15:23

:) Waldeman, kunsztownie podszedłeś do tematu :yes: :thumbsup:

Finezja kiełbasofilska :clap:

PKP.... :D :thumbsup:



#83 sonicsquad

sonicsquad

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 138 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 maj 2018 - 21:55

Widziałem na FB - gratuluję pięknych wyrobów.



#84 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 366 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 28 maj 2018 - 21:03

Dzisiaj grzało. Temperatura 27 stopni w porywach do 30. Wędzenie zaplanowane... odbyć się musiało. 

Miszmasz na najbliższe tygodnie: szynka, łopatka, schab, karkówka, boczek, pachwina, polędwiczki, prawie żywiecka, prawie szynkowa i prawie kabanosy...

 

 

Załączony plik  a.jpg   97,86 KB   12 Ilość pobrań

 

Załączony plik  b.jpg   134,98 KB   11 Ilość pobrań

 

Załączony plik  c.jpg   109,03 KB   11 Ilość pobrań

 

Załączony plik  d.jpg   87,08 KB   11 Ilość pobrań

 


Użytkownik waldeman edytował ten post 28 maj 2018 - 21:05


#85 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8607 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 28 maj 2018 - 21:08

Wędzenie zaplanowane... odbyć się musiało. 

Ze znakomitym rezultatem  :clap: 

Chętnie bym kabanoska chrupnęła  :tongue:  



#86 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 28 maj 2018 - 21:16

Kolorystyka znakomita  :thumbsup:



#87 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2157 postów

Napisano 28 maj 2018 - 21:25

prawie żywiecka, prawie szynkowa i prawie kabanosy...

:) ......Prawie....... Ci się udało :thumbsup: :D

Fajny, wielowątkowy locik..... Batony kiełbasowe, choć krótkawe, nienagannie przystrzyżone :thumbsup:

Sugeruję ocenę 3+..... w skali 1-3 :laugh:



#88 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 366 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 30 maj 2018 - 16:28

Batony kiełbasowe, choć krótkawe, nienagannie przystrzyżone

 

Przekroje króciaków...  :)

 

Załączony plik  kiba.jpg   55,44 KB   11 Ilość pobrań


Użytkownik waldeman edytował ten post 30 maj 2018 - 16:29


#89 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6414 postów

Napisano 30 maj 2018 - 20:11

Przekroje króciaków...
wyglądają smakowicie :thumbsup: 

#90 jac007

jac007

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1191 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 maj 2018 - 07:35

Przekroje króciaków...

 

Apetyczne. :clap:



#91 krzychuzab

krzychuzab

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 262 postów
  • MiejscowośćKujawsko-pomorskie

Napisano 31 maj 2018 - 09:00

Całe ziarna pieprzu się wrzuca do kiełbasy?

#92 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8607 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 maj 2018 - 09:17

Całe ziarna pieprzu się wrzuca do kiełbasy?

Generalnie mielony/tłuczony w moździerzu i młotkowany.

Całe ziarna można wrzucić  wyłącznie marynowane i to jedynie wtedy, gdy są w przepisie.

To znaczy, że tylko do niektórych typów wyrobów.



#93 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 366 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 31 maj 2018 - 10:07

To jest pieprz zielony, cały, nie marynowany. Namoczony przez noc. Jest jadalny, smaczny, i plomb nie kruszy  ;) .

 

Całe ziarna można wrzucić  wyłącznie marynowane i to jedynie wtedy, gdy są w przepisie.
 

 

...a w przepisie nie ma, bo to przepis z głowy  :tongue:


Użytkownik waldeman edytował ten post 31 maj 2018 - 10:11


#94 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8607 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 31 maj 2018 - 10:18

w przepisie nie ma, bo to przepis z głowy 

Specjalnie to napisałam, żeby podkreślić w mojej wypowiedzi, że podane formy pieprzu nie są równoważne.

IMO wszystkie kiełbasy do grzania mogą mieć  dodatek marynowanego lub namoczonego - jak podałeś, zielonego pieprzu.

Natomiast do kiełbas suszonych powinien być dodany pieprz suchy.

 

plomb nie kruszy 
 

To też miałam na myśli  :thumbsup:   :)


Użytkownik EAnna edytował ten post 31 maj 2018 - 10:20


#95 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2157 postów

Napisano 31 maj 2018 - 17:28

:) Przekroje klawe....
Parametr krótkości gwarantuje większą ilość "piętek" :)
Ziezielony pieprz to b.dobry plan, zagwarantować sukces jest w stanie....nawet :)

#96 waldeman

waldeman

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 366 postów
  • MiejscowośćNowogard

Napisano 16 kwi 2019 - 07:33

Nie wiadomo kiedy pyknął kolejny roczek :blush: . Jeszcze stoimy (w sensie wędzarnia  ;) ), ciągle wędzimy  :thumbsup: . Pozdrawiam BiS serdecznie.

 

Załączony plik  1.jpg   30,53 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  2.jpg   55,9 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  3.jpg   135,65 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  4.jpg   46,33 KB   7 Ilość pobrań

 

Załączony plik  5.jpg   46,38 KB   7 Ilość pobrań



#97 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8607 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 16 kwi 2019 - 07:38

ciągle wędzimy 

I to pięknie wędzicie, wielkie brawa  :clap:  



#98 wróbel75

wróbel75

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1281 postów
  • Miejscowośćzachodniopomorskie

Napisano 16 kwi 2019 - 08:31

waldeman :clap: :clap: :clap:



#99 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2157 postów

Napisano 16 kwi 2019 - 15:38

:) również plotę czynności okołowędzarynkowe...
Pozdymiam Serde(l)cznie :D

Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#100 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2595 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 16 kwi 2019 - 17:32

Kurcze coraz lepsze  :tongue:  aparaty fotograficzne te wędzarniki mają.

Aż  :rolleyes:  "oczy bolą patrzeć" - cudeńka  :thumbsup:  .







Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: wędzarnia, kibelek, palenisko bezpośrednie, wędzarnik, budowa

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych