Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie mięsa - czas peklowania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#21 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 mar 2013 - 17:45

Jeśli sypałeś na jajko, to pewnie może peklować się i miesiąc. :D Teraz poważnie. Szkoda, że nie zastosowałeś opisywanych tutaj metod peklowania. Teraz nie wiesz nawet jakie jest stężenie soli w zalewie i jak słone będzie mięso. Jeśli dałeś 0,4 kg peklosoli na 5 l wody i jeszcze dosypywałeś peklosól, nie obejdzie się pewnie bez moczenia. Przytrzymaj mięso jeszcze tydzień w solance, a następnie wytnij kawałeceh gdzieś ze środka i spróbuj.
Temperatura stanowczo za wysoka. Powinno być ok. 4-6 st.C.

#22 Krecik

Krecik

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 21 mar 2013 - 17:50

dziękuję za odpowiedz!kurde nie wiem co z tą temperaturą zrobić bo kamionka mi do lodówki nie wejdzie a szkoda żeby sie to wszystko popsuło.Babcia twierdzi ze panikuję ale ja jakoś nie wierzę ze to tak długo i że sie nie spsuje. Może ma rację!!

#23 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26298 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 21 mar 2013 - 18:02

Wystawiaj na dwór. U nas np. temperatura oscyluje w granicach -1, +4. Trochę na dworze, trochę w pomieszczeniu bez ogrzewania i będzie ok.

#24 Krecik

Krecik

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 21 mar 2013 - 20:34

Myślę ze gdybym wystawił takie pysznosci przed blok to zostałaby tylko kamionka :grin: dziękuję za rady!jakoś udało się to upchnąć po sąsiadach w lodówkach.pozdrawiam

#25 Krecik

Krecik

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 4 postów
  • MiejscowośćPolska

Napisano 27 mar 2013 - 20:06

Witam!!teraz mięsko się już moczy bo jutro wędzenie.Pięknie pachnie więc powinno wszystko być ok.Pozdrawiam :grin:

#26 kangur00

kangur00

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 43 postów
  • Miejscowośćzabrze

Napisano 08 kwi 2013 - 17:53

To jest dobre , dowiedziałem się wielu rzeczy

#27 Dymny

Dymny

    Stały bywalec

  • Zbanowani
  • 242 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 08 kwi 2013 - 18:09

To jest dobre , dowiedziałem się wielu rzeczy


Ja też, że zabrze jest w Polsce a Krecik nie napisał czy uwędził te swoje "problemy" :)

#28 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1675 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 09 kwi 2013 - 08:08

Jako że jestem początkujący chciałbym zadać pytanie. Robię pierwsze próbne wędzenie. Z programu wychodzi że 0,8 wody i dwa nastrzyki w sumie 180ml. Wodę do nastrzyków trzeba zabrać z tych 0,8 czy jest to osobna bajka?
Nastrzykiwać po na koniec peklowania czy przed peklowaniem?

Proszę o radę czytam i czytam i wydaje mi się że coraz to głupszy jestem ;)Zrzut z programu

#29 Maad

Maad

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 6891 postów

Napisano 09 kwi 2013 - 08:23

nastrzykujesz nie wodą tylko solanką
solankę do nastrzyku bierzesz z ogólnej ilości, czyli z tego 0,8 litra
nastrzykujesz przed peklowaniem

solanka i mięso muszą być schłodzone

#30 KarKan

KarKan

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1675 postów
  • MiejscowośćRawicz

Napisano 09 kwi 2013 - 08:33

Dziękuję piszą woda myślałem o solance ;)

#31 Pawel.K

Pawel.K

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • Miejscowośćszwecja

Napisano 22 kwi 2013 - 13:52

witam wszystkich mam takie pytanko..a mianowicie chcialem wywiesic do ociekania mieso w piwnicy ale mam tam 17 stopni boje sie ze troche za cieplo i nie wiem co robic nie mam innego miejsca (chlodniejszego)

#32 osid

osid

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 740 postów

Napisano 22 kwi 2013 - 13:59

troche za cieplo

trochę to za mało powiedziane !!! 17* to gorąc (dla mnie :wink: ) !! ja wieszam zawsze na noc w przewiewnym miejscu, w nocy wiadomo, troszkę chłodniej jest ;) latem problem bo i w nocy gorąco, choć ja zawsze tak robię i nigdy mi się nic z mięsem nie działo.

#33 Emil

Emil

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 357 postów
  • MiejscowośćNasielsk

Napisano 22 kwi 2013 - 14:08

witam wszystkich mam takie pytanko..a mianowicie chcialem wywiesic do ociekania mieso w piwnicy ale mam tam 17 stopni boje sie ze troche za cieplo i nie wiem co robic nie mam innego miejsca (chlodniejszego)


Jak starannie przeprowadzisz proces osuszania w wędzarni , to i bez ociekania może się obejść

Będzie to 100kroć bezpieczniejsze rozwiązanie niż osadzanie w takich warunkach jak piszesz

#34 Jojo

Jojo

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 947 postów
  • MiejscowośćLeszno

Napisano 22 kwi 2013 - 14:12

Osid kolega się pytał o ociekanie a nie peklowanie.
Jak czas ociekania nie będzie długi to 17 st. nic nie zrobi.
Ja wyjmuję z solanki mięso chwilę odciekną a później osuszam papierowymi ręcznikami i wieszam na trochę. W tym czasie rozpalam wędzarnię i dalsze osuszanie w wędzarni.

#35 Pawel.K

Pawel.K

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 22 postów
  • Miejscowośćszwecja

Napisano 22 kwi 2013 - 20:07

Ja wyjmuję z solanki mięso chwilę odciekną a później osuszam papierowymi ręcznikami i wieszam na trochę

tak robilem wczesniej i mialem osmolone i to grubo pisalem tutaj o tym problemie i doradzono mi dluzszy czas osuszania i dziala!! wiec wyjmuje rano wykladam na kratke i do lodowki puzniej sznuruje i wypadalo by powiesic wiec piwnica w zime niebylo problemu ale jak kolega mowi teraz zaczyna sie robic cieplej wiec lipa ...ale cos wymysle zeby wywiesic w lodowce najwyzej wywale zonie wszystko na balkon hehehee pozdrawiam

#36 mateusz.b

mateusz.b

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćOpole

Napisano 27 kwi 2013 - 17:27

Witam chciałbym przygotować golonkę z grilla. Czy można grillować peklowane mięso i czy wystarczy dla golonki peklowanie jedno dniowe?? Czy może lepiej obgotować ją wcześniej ?

Dziękuje za odpowiedzi

#37 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10565 postów

Napisano 27 kwi 2013 - 18:02

Peklowanych mięs nie powinno się grillować .Ja bym tą golonkę przed grillowaniem obgotował bo może być twarda.

#38 berciak

berciak

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćJarocin

Napisano 22 maj 2013 - 12:44

Zapeklowałem mięso według tabeli na 14 dni
Czy po tygodniu muszę zmienić zalewę?
Czy robiąc nowa zalewę używam tyle samo soli?

#39 kostek61

kostek61

    Weteran

  • **VIP**
  • 2415 postów

Napisano 22 maj 2013 - 13:36

Zapeklowałem mięso według tabeli na 14 dni

Jeżeli zapeklowałeś na ten okres to po co chcesz wymieniać zalewę ?,zapewnij tylko odpowiednią temp. i będzie ok.

#40 pawcio416

pawcio416

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 28 postów
  • MiejscowośćOlsztyn

Napisano 22 maj 2013 - 14:41

Witam, to mój pierwszy post dlatego muszę się podpiąć. Właśnie zapeklowałem mój pierwszy boczek. Pech chciał, że po zrobieniu zalewy zapomniałem dodać peklosoli, zorientowałem się dopiero po zrobieniu nastrzyku, dodałem peklosól do zalewy i nastrzyknąłem jeszcze raz.

Moje pytanie brzmi czy przy 5 dniowym peklowaniu może się coś stać niedobrego z mięsem?




Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych