kangur00 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 To jest dobre , dowiedziałem się wielu rzeczy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dymny Opublikowano 8 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 8 Kwietnia 2013 To jest dobre , dowiedziałem się wielu rzeczy Ja też, że zabrze jest w Polsce a Krecik nie napisał czy uwędził te swoje "problemy" Cytuj "Bardziej miłuj tego, kto wytyka ci błędy, niż tego, kto cię wciąż chwali". Aforyzm arabski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Jako że jestem początkujący chciałbym zadać pytanie. Robię pierwsze próbne wędzenie. Z programu wychodzi że 0,8 wody i dwa nastrzyki w sumie 180ml. Wodę do nastrzyków trzeba zabrać z tych 0,8 czy jest to osobna bajka? Nastrzykiwać po na koniec peklowania czy przed peklowaniem? Proszę o radę czytam i czytam i wydaje mi się że coraz to głupszy jestem Zrzut z programu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 nastrzykujesz nie wodą tylko solanką solankę do nastrzyku bierzesz z ogólnej ilości, czyli z tego 0,8 litranastrzykujesz przed peklowaniem solanka i mięso muszą być schłodzone Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Kwietnia 2013 Dziękuję piszą woda myślałem o solance Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 witam wszystkich mam takie pytanko..a mianowicie chcialem wywiesic do ociekania mieso w piwnicy ale mam tam 17 stopni boje sie ze troche za cieplo i nie wiem co robic nie mam innego miejsca (chlodniejszego) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 troche za cieplotrochę to za mało powiedziane !!! 17* to gorąc (dla mnie :wink: ) !! ja wieszam zawsze na noc w przewiewnym miejscu, w nocy wiadomo, troszkę chłodniej jest latem problem bo i w nocy gorąco, choć ja zawsze tak robię i nigdy mi się nic z mięsem nie działo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Emil Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 witam wszystkich mam takie pytanko..a mianowicie chcialem wywiesic do ociekania mieso w piwnicy ale mam tam 17 stopni boje sie ze troche za cieplo i nie wiem co robic nie mam innego miejsca (chlodniejszego) Jak starannie przeprowadzisz proces osuszania w wędzarni , to i bez ociekania może się obejść Będzie to 100kroć bezpieczniejsze rozwiązanie niż osadzanie w takich warunkach jak piszesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Osid kolega się pytał o ociekanie a nie peklowanie. Jak czas ociekania nie będzie długi to 17 st. nic nie zrobi. Ja wyjmuję z solanki mięso chwilę odciekną a później osuszam papierowymi ręcznikami i wieszam na trochę. W tym czasie rozpalam wędzarnię i dalsze osuszanie w wędzarni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawel.K Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 22 Kwietnia 2013 Ja wyjmuję z solanki mięso chwilę odciekną a później osuszam papierowymi ręcznikami i wieszam na trochętak robilem wczesniej i mialem osmolone i to grubo pisalem tutaj o tym problemie i doradzono mi dluzszy czas osuszania i dziala!! wiec wyjmuje rano wykladam na kratke i do lodowki puzniej sznuruje i wypadalo by powiesic wiec piwnica w zime niebylo problemu ale jak kolega mowi teraz zaczyna sie robic cieplej wiec lipa ...ale cos wymysle zeby wywiesic w lodowce najwyzej wywale zonie wszystko na balkon hehehee pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mateusz.b Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Witam chciałbym przygotować golonkę z grilla. Czy można grillować peklowane mięso i czy wystarczy dla golonki peklowanie jedno dniowe?? Czy może lepiej obgotować ją wcześniej ? Dziękuje za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 27 Kwietnia 2013 Peklowanych mięs nie powinno się grillować .Ja bym tą golonkę przed grillowaniem obgotował bo może być twarda. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
berciak Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 22 Maja 2013 Zapeklowałem mięso według tabeli na 14 dniCzy po tygodniu muszę zmienić zalewę?Czy robiąc nowa zalewę używam tyle samo soli? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 22 Maja 2013 Zapeklowałem mięso według tabeli na 14 dniJeżeli zapeklowałeś na ten okres to po co chcesz wymieniać zalewę ?,zapewnij tylko odpowiednią temp. i będzie ok. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 22 Maja 2013 Witam, to mój pierwszy post dlatego muszę się podpiąć. Właśnie zapeklowałem mój pierwszy boczek. Pech chciał, że po zrobieniu zalewy zapomniałem dodać peklosoli, zorientowałem się dopiero po zrobieniu nastrzyku, dodałem peklosól do zalewy i nastrzyknąłem jeszcze raz. Moje pytanie brzmi czy przy 5 dniowym peklowaniu może się coś stać niedobrego z mięsem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 22 Maja 2013 Pierwszy nastrzyk był z wody, czy z solanki?.Boczku w zasadzie nie trzeba nastrzykiwać ,ale jak zrobiłeś tylko jeden nastrzyk z solanki to będzie dobrze.Możesz peklować dalej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 22 Maja 2013 Pierwszy nastrzyk był z wywaru przypraw, potem zobaczyłem że nie dosypałem peklosoli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 22 Maja 2013 Rozumiem ,że zorientowałeś się od razu i dodałeś peksoli.Jeśli tak to pekluj spokojnie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 22 Maja 2013 Tak, po nastrzyku zlałem zalewę dodałem peklosoli i ponownie zalałem mięso, tylko że znowu jak już tak czytam nie potrzebnie zrobiłem 2 nastrzyk już z peklosolą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 22 Maja 2013 Nic nie szkodzi.Ja niekiedy też sobie boczuś nastrzykuję a szczególnie jak się krótko pekluje tak jak w Twoim wypadku.Śpij spokojnie.Będzie dobrze.Co najwyżej będzie bardziej soczysty :grin: Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pawcio416 Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 22 Maja 2013 Ostatnie pytanie, czy jeżeli boczek leży skórą do dołu i jest z góry lekko przyciśnięty to powinienem go co dziennie obracać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 22 Maja 2013 Ja zostawiam skórą do góry i nie ruszam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 22 Maja 2013 góry lekko przyciśnięty to powinienem go co dziennie obracać? Dobrze by było jak byś go przewracał od czasu do czasu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 23 Maja 2013 Ja zostawiam skórą do góry i nie ruszamDobrze by było jak byś go przewracał od czasu do czasu.Mam podobne zdanie do Arka trzeba tak myślę przewracać dla mnie to sama radocha jak wszystko co się z wyrobami wiąże :lol: udanego przewracania lub nie życze Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Misiekk85 Opublikowano 23 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 23 Maja 2013 Moje peklowanie trwa nie wiecej niż 6 dni i niezależnie od czasu peklowania co drugi dzień masuję mięso. Przeważnie pekluję około 20 kg także po masowaniu część mięs leci z góy na dół i odwrotnie. Dzięki masowaniu mam większą pewność, że mieszanka peklująca mimo nastrzyku doszła wszędzie tam gdzie miała dojść. Cytuj ...Kwestia smaku jest różna u różnych osób..._____________________________________http://swinskiekawaly.blox.pl/htmlmichal.pogorzelec@gmail.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.