Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Peklowanie mięsa - czas peklowania


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
89 odpowiedzi w tym temacie

#81 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 664 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 08 lis 2013 - 15:54

Nigdy nie miałem szarego oczka w środku.



#82 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5272 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 30 lis 2013 - 21:27

witam 

Postanowilam zrobic blok ozorkowy" Dziadka "na swieta ,dzis kupilam ozorki wieprzowe i sie zastanawiam czy nie kupilam ich za wczesnie, ;)

i teraz mam pytanie czy zamrozic je swieze?, czy zapeklowac je teraraz / jak dlugo?/ i zamrozic zapeklowane?moze ktos doradzic "Zosi" :)



#83 nestor

nestor

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 867 postów
  • MiejscowośćSzczawno Zdrój

Napisano 30 lis 2013 - 22:10

Radzę najpierw ozorki zapeklować,a  potem ewentualnie zamrozić.



#84 viva

viva

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 01 gru 2013 - 12:06

Witam.Ponieważ nie mam peklosoli zapeklowałam wczoraj dwie szynki tzw.kulki o łącznej wadze 2,5 kg.w zalewie z soli saletry i przypraw.

Na 1,2 l wody wsypałam 75 - 80g soli oraz 2,5 - 2,8 grama saletry.O przyprawach nie piszę bo dałam wg uznania.

Bardzo proszę o podpowiedż czy nie za mało soli i saletry .Jeśli tak to mam jeszce szansę poprawić.

Dodam ,że z tej solanki zrobiłam po 60 ml nastrzyku dla każdej szynki.wobec tego teraz już jest o tą ilość mniej solanki.

Peklować mam zamiar 7-8 dni.Pozdrawiam.viva.



#85 abratek

abratek

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6032 postów

Napisano 01 gru 2013 - 12:32

@viva,

ilość solanki o ile przykrywa mięso będzie prawidłowa

natomiast stężenie masz dość niskie (bardziej ukierunkowane na tzw solankę SZCZEPANA)...

teraz dość istotne jest ile czasu przewidujesz peklowanie...

zakładając ponad tydzień to dosypałbym jeszcze ze 20g  soli...

 

saletry dodajemy w ilości 3-5 % w stosunku do soli, a więc bezpiecznie jeszcze możesz dosypać 2g

 

oczywiście tabela DZIADKA będzie przewidywała większe stężenie, ale tu jak napisałem istotnym jest czas

 

PS

dobrze by było dać jeszcze  po jednym małym 30-40ml nastrzyku


Użytkownik abratek edytował ten post 01 gru 2013 - 12:39


#86 viva

viva

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 78 postów
  • MiejscowośćSkierniewice

Napisano 01 gru 2013 - 12:37

Bardzo dziękuję.Pozdrawiam i miłej niedzieli życzę.viva.



#87 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 179 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 08 paź 2018 - 17:20

Witam. Mam pytanie czy nic się nie stanie jak zapeklowana polędwica i szynka poleżą 2 tyg. Zastanawiam się czy wędzić w beczce czy w nowym Borniaku którego może zamówię. Wiadomo że jak dziś zamówię to w czwartek będzie może.



#88 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10540 postów

Napisano 08 paź 2018 - 18:12

W momencie wyrównania stężeń miedzy solanką a mięsem bardziej słone nie będzie.Możesz też wyjąc z solanki i zamrozić.Przed wędzeniem odmrozisz w temp.4-6 i uwędzisz.


Użytkownik arkadiusz edytował ten post 08 paź 2018 - 18:14


#89 Tomek101082

Tomek101082

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 179 postów
  • MiejscowośćPL

Napisano 08 paź 2018 - 18:20

Ok dzięki to nie wyciągam z solanki. Mogą jeszcze poleżeć.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#90 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 10540 postów

Napisano 08 paź 2018 - 19:18

A jak długo będzie w solance.?I jak mocna solanka i ile tej solanki/ kg.mięsa.?

Użytkownik arkadiusz edytował ten post 08 paź 2018 - 19:19





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych