bulipunk Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 6 Października 2015 Witam, jutro moje drugie wędzenie. Wedze narazie w grillu gazowym z braku wędzarni (buduje się). Poprzednio, po uwędzeniu szynek porterowych, parzyłem je w garze, ale szynki trzymałem zawinięte folią spożywczą + w workach z żyłką. teraz czytam i czytam i widzę że spora część z was parzy szynki w garze bez woreczków. Zastanawiam się czy to nie wypłucze wszystkich miłych smaków i zapachów z szynek. Proszę o rady jak to zrobić najlepiej, bo muszę się przygotować jakoś... Plan na jutro dwie polędwice, szynka i szynka z indyka. Buli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 6 Października 2015 Nigdy nie parzyłem w workach, nie widzę potrzeby ich użycia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 6 Października 2015 Tak się wcześniej naczytałem i zrobiłem... aromaty nei uciekają do gara podczas parzenia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 6 Października 2015 A do woreczka nie wycieka ci sok podczas parzenia ?Coś tam zawsze wycieknie, ale tego nie unikniesz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 6 Października 2015 Część zrób w workach a część bez..... Najlepiej te same asortymenta...Porównasz i wybierzesz system Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 6 Października 2015 no to fakt, pomysł dobry. Zastanawiałem się tylko czy macie jakieś specjalne woreczki do tego. Nie każdy plastik może być podgrzewany... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 6 Października 2015 Ja parzylam raz piers gesia ze skora w worku zapakowanym prozniowo ,byla bardzo soczysta, tluszczyk sie troche wytopil ale nie mam porownania bo nie parzylam bez wiec nie wiem.Sproj zrobic jak koledzy radza i tak i tak. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 6 Października 2015 Można tak robić ale uzyskujesz całkiem inny samakowo produkt (dla mnie o wiele smaczniejszy ale wymaga innego przygotowania produktu). Metoda ta nazywa się sous vide i polega na parzeniu produktów w specjalnych workach w niskich temperaturach przez długi czas. Jak zapeklowaną szynkę zaparzysz w worku foliowym to wyjdzie dużo za słona.Pytanie do Ciebie - jak mierzysz temperaturę wewnątrz produktu jak jest w worku? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 6 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 6 Października 2015 (edytowane) Jak dłuuugo- np 4 h- będzie parzył to termometr w środku nie potrzebny... tempy się wyrównają i jest dobrze Zresztą można zaworować z termometrem.. analogowym już to było rebuszone https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/ Edytowane 6 Października 2015 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 6 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 6 Października 2015 owinąłem szynkę kulkę folią spożywczą kilkukrotnie, Wbiłem sondę termometru i już. Nie przeciekało. Reszta wędlin była w woreczkach. Nie wbijałem przecież sondy w każdą szynkę z osobna. Parzyłem 2h i w szynce obwiniętej folią temperatura była OK więc skończyłem.Spróbuję jutro zrobić obiema metodami po trochu. Zobaczymy.dzięki za rady! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marko Opublikowano 7 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 7 Października 2015 Ja parzę polędwicę zapakowaną próżniowo. Moim zdaniem jest bardziej soczysta i krucha.Polędwice, które planuję tak parzyć pekluję w nieco słabszej solance i nie są za słone.Parzę w garnku elektrycznym, więc nie muszę się martwić o temperaturę. Cytuj PozdrawiamMarko Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 22 Października 2015 Nie pisałem wczesniej bo nei bardzo mogłem. Więc zrobiłem dwojako. Jedna szynka w worku, druga bez. Polędwice bez worka. To samo z indykiem.Wszystko wyszło dobre a jak pisał kolega nieco wyżej - te w worku wyszły nieco bardziej słone. Na przyszłość jeśli będę robił w worku to solanka musi być słabsza. Polędwice zaraz po parzeniu do zimnej wody. To samo z indykiem. Wyszło zacnie. Naprawdę dobre i smaczne. Teraz czas budować wędzawnie drewnianą, bo czyszczenie grilla po takim wędzeniu jest czasochłonne... A wracając do worków, możecie jakieś konkretne polecić? By byly na temp. odporne na 100%.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Października 2015 Od siebie gratuluję udanego wędzenia w tak prowizorycznych warunkach.Szacun chłopie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 22 Października 2015 Dzięki! To już drugi raz Wszystko naprawdę smaczne!Ale plan budowy drewnianej wędzarni wielkosci beczki już jest i to coraz bliżej. Za dwa tygodnie bede miał chwilę wiec zbiję ją i zacznę "na poważnie" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 22 Października 2015 (edytowane) Zapomniałem dodać.... Zamiast worków możesz do parzenia używać osłonek poliamidowych.Jak najbardziej nadają się do parzenia. Edytowane 22 Października 2015 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bulipunk Opublikowano 22 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 22 Października 2015 Osłonki na kiełbasy? Nie przeciekną? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 22 Października 2015 Dobrze zwiążesz i nie przecieknie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mojerto Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Października 2015 IMG_7423.JPG Na tym zdjęciu dostrzegam niestety ten sam problem co i u mnie - wewnątrz wyrobu tworzą się ciemne, nieestetyczne miejsca od nastrzykiwania wywarem ziołowym. Może więc zastrzykiwać samą solanką a przyprawy dać na te kilka dni tylko na zewnątrz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 24 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Października 2015 Jak nastrzykujesz wywarem ziołowym, to takie miejsca będą w przekroju.Solanka wycieknie z mięsa, a przyprawy zostaną.Jeśli Ci to przeszkadza, to faktycznie nastrzykuj samą solanką, a zapachu mięso nabierze z zalewy z ziołami. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Basiax89 Opublikowano 26 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 26 Października 2015 Ja używam osłonek polimaidowych i efekty są naprawdę wspaniałe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 14 Listopada 2015 Mam pytanie odnośnie parzenia; wędzonki wkładamy do zimnej czy gorącej wody ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 14 Listopada 2015 Szkoły są różne, ale na pewno nie do zimnej. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 14 Listopada 2015 w takim razie - na wrzątek - a potem studzenie w zimnej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 14 Listopada 2015 Nie na wrzątek !Niech to będzie zakres 50-80 C ..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 14 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 14 Listopada 2015 ok dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.