Skocz do zawartości

Parzenie w worku? Konieczne?


bulipunk

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

jutro moje drugie wędzenie. Wedze narazie w grillu gazowym  z braku wędzarni (buduje się).

 

Poprzednio, po uwędzeniu szynek porterowych, parzyłem je w garze, ale szynki trzymałem zawinięte folią spożywczą + w workach z żyłką.  

teraz czytam i czytam i widzę że spora część z was parzy szynki w garze bez woreczków. Zastanawiam się czy to nie wypłucze wszystkich miłych smaków i zapachów z szynek.

 

Proszę o rady jak to zrobić najlepiej,  bo muszę się przygotować jakoś... 

 

Plan na jutro dwie polędwice, szynka i szynka z indyka. :)

 

Buli

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nigdy nie parzyłem w workach, nie widzę potrzeby ich użycia.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A do woreczka nie wycieka ci sok podczas parzenia ?

Coś tam zawsze wycieknie, ale tego nie unikniesz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja parzylam raz piers gesia ze skora w worku zapakowanym prozniowo ,byla bardzo soczysta, tluszczyk sie troche wytopil ale nie mam porownania bo nie parzylam bez wiec nie wiem.

Sproj zrobic jak koledzy radza i tak i tak.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Można tak robić ale uzyskujesz całkiem inny samakowo produkt (dla mnie o wiele smaczniejszy ale wymaga innego przygotowania produktu). Metoda ta nazywa się sous vide i polega na parzeniu produktów w specjalnych workach w niskich temperaturach przez długi czas. Jak zapeklowaną szynkę zaparzysz w worku foliowym to wyjdzie dużo za słona.Pytanie do Ciebie - jak mierzysz temperaturę wewnątrz produktu jak jest w worku?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak dłuuugo- np 4 h- będzie parzył to termometr w środku nie potrzebny... tempy się wyrównają i jest dobrze :)

Zresztą można zaworować z termometrem.. analogowym :)

już to było rebuszone :)https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7808-teoretyzujacco-sie-stanie/

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

owinąłem szynkę kulkę folią spożywczą kilkukrotnie, Wbiłem sondę termometru i już. Nie przeciekało. Reszta wędlin była w woreczkach. Nie wbijałem przecież sondy w każdą szynkę z osobna. Parzyłem 2h i w szynce obwiniętej folią temperatura była OK więc skończyłem.

Spróbuję jutro zrobić obiema metodami po trochu. Zobaczymy.

dzięki za rady!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja parzę polędwicę zapakowaną próżniowo. Moim zdaniem jest bardziej soczysta i krucha.

Polędwice, które planuję tak parzyć pekluję w nieco słabszej solance i nie są za słone.

Parzę w garnku elektrycznym, więc nie muszę się martwić o temperaturę.

Pozdrawiam

Marko

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Nie pisałem wczesniej bo nei bardzo mogłem.

 

Więc zrobiłem dwojako. Jedna szynka w worku, druga bez. Polędwice bez worka. To samo z indykiem.

Wszystko wyszło dobre a jak pisał kolega nieco wyżej - te w worku wyszły nieco bardziej słone.  Na przyszłość jeśli będę robił w worku to solanka musi być słabsza. 
Polędwice zaraz po parzeniu do zimnej wody. To samo z indykiem. Wyszło zacnie. Naprawdę dobre i smaczne.

 

Teraz czas budować wędzawnie drewnianą, bo czyszczenie grilla po takim wędzeniu jest czasochłonne... 

 

A wracając do worków, możecie jakieś konkretne polecić? By byly na temp. odporne na 100%..

 

post-73369-0-88218600-1445504371_thumb.jpgpost-73369-0-67776400-1445504443_thumb.jpgpost-73369-0-98290600-1445504535_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od siebie gratuluję udanego wędzenia w tak prowizorycznych warunkach.

Szacun chłopie.  :clap:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem dodać....

 

Zamiast worków możesz do parzenia używać osłonek poliamidowych.

Jak najbardziej nadają się do parzenia.

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze zwiążesz i nie przecieknie.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Na tym zdjęciu dostrzegam niestety ten sam problem co i u mnie - wewnątrz wyrobu tworzą się ciemne, nieestetyczne miejsca od nastrzykiwania wywarem ziołowym. Może więc zastrzykiwać samą solanką a przyprawy dać na te kilka dni tylko na zewnątrz?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak nastrzykujesz wywarem ziołowym, to takie miejsca będą w przekroju.

Solanka wycieknie z mięsa, a przyprawy zostaną.

Jeśli Ci to przeszkadza, to faktycznie nastrzykuj samą solanką, a zapachu mięso nabierze z zalewy z ziołami.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szkoły są różne, ale na pewno nie do zimnej.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie na wrzątek !

Niech to będzie zakres 50-80 C .....

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.