Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie w worku? Konieczne?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
24 odpowiedzi w tym temacie

#1 bulipunk

bulipunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 paź 2015 - 09:17

Witam,

 

jutro moje drugie wędzenie. Wedze narazie w grillu gazowym  z braku wędzarni (buduje się).

 

Poprzednio, po uwędzeniu szynek porterowych, parzyłem je w garze, ale szynki trzymałem zawinięte folią spożywczą + w workach z żyłką.  

teraz czytam i czytam i widzę że spora część z was parzy szynki w garze bez woreczków. Zastanawiam się czy to nie wypłucze wszystkich miłych smaków i zapachów z szynek.

 

Proszę o rady jak to zrobić najlepiej,  bo muszę się przygotować jakoś... 

 

Plan na jutro dwie polędwice, szynka i szynka z indyka. :)

 

Buli



#2 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13987 postów

Napisano 06 paź 2015 - 09:21

Nigdy nie parzyłem w workach, nie widzę potrzeby ich użycia.



#3 bulipunk

bulipunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 paź 2015 - 09:31

Tak się wcześniej naczytałem i zrobiłem...  aromaty nei uciekają do gara podczas parzenia? 



#4 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13987 postów

Napisano 06 paź 2015 - 09:34

A do woreczka nie wycieka ci sok podczas parzenia ?

Coś tam zawsze wycieknie, ale tego nie unikniesz.



#5 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2255 postów

Napisano 06 paź 2015 - 09:35

Część zrób w workach a część bez..... :)

Najlepiej te same asortymenta...

Porównasz i wybierzesz system :)



#6 bulipunk

bulipunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 paź 2015 - 09:38

no to fakt, pomysł dobry.  Zastanawiałem się tylko czy macie jakieś specjalne woreczki do tego. Nie każdy plastik może być podgrzewany...



#7 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5553 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 06 paź 2015 - 09:53

Ja parzylam raz piers gesia ze skora w worku zapakowanym prozniowo ,byla bardzo soczysta, tluszczyk sie troche wytopil ale nie mam porownania bo nie parzylam bez wiec nie wiem.

Sproj zrobic jak koledzy radza i tak i tak.



#8 piksiak

piksiak

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1251 postów
  • MiejscowośćKielce

Napisano 06 paź 2015 - 10:19

Można tak robić ale uzyskujesz całkiem inny samakowo produkt (dla mnie o wiele smaczniejszy ale wymaga innego przygotowania produktu). Metoda ta nazywa się sous vide i polega na parzeniu produktów w specjalnych workach w niskich temperaturach przez długi czas. Jak zapeklowaną szynkę zaparzysz w worku foliowym to wyjdzie dużo za słona.Pytanie do Ciebie - jak mierzysz temperaturę wewnątrz produktu jak jest w worku?



#9 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2255 postów

Napisano 06 paź 2015 - 10:59

Jak dłuuugo- np 4 h- będzie parzył to termometr w środku nie potrzebny... tempy się wyrównają i jest dobrze :)

Zresztą można zaworować z termometrem.. analogowym :)

już to było rebuszone :) https://wedlinydomow...cco-sie-stanie/


Użytkownik ziezielony edytował ten post 06 paź 2015 - 11:03


#10 bulipunk

bulipunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 06 paź 2015 - 19:43

owinąłem szynkę kulkę folią spożywczą kilkukrotnie, Wbiłem sondę termometru i już. Nie przeciekało. Reszta wędlin była w woreczkach. Nie wbijałem przecież sondy w każdą szynkę z osobna. Parzyłem 2h i w szynce obwiniętej folią temperatura była OK więc skończyłem.

Spróbuję jutro zrobić obiema metodami po trochu. Zobaczymy.

dzięki za rady!



#11 Marko

Marko

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 467 postów
  • MiejscowośćWarszawa

Napisano 07 paź 2015 - 10:26

Ja parzę polędwicę zapakowaną próżniowo. Moim zdaniem jest bardziej soczysta i krucha.

Polędwice, które planuję tak parzyć pekluję w nieco słabszej solance i nie są za słone.

Parzę w garnku elektrycznym, więc nie muszę się martwić o temperaturę.



#12 bulipunk

bulipunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 22 paź 2015 - 10:02

Nie pisałem wczesniej bo nei bardzo mogłem.

 

Więc zrobiłem dwojako. Jedna szynka w worku, druga bez. Polędwice bez worka. To samo z indykiem.

Wszystko wyszło dobre a jak pisał kolega nieco wyżej - te w worku wyszły nieco bardziej słone.  Na przyszłość jeśli będę robił w worku to solanka musi być słabsza. 
Polędwice zaraz po parzeniu do zimnej wody. To samo z indykiem. Wyszło zacnie. Naprawdę dobre i smaczne.

 

Teraz czas budować wędzawnie drewnianą, bo czyszczenie grilla po takim wędzeniu jest czasochłonne... 

 

A wracając do worków, możecie jakieś konkretne polecić? By byly na temp. odporne na 100%..

 

Załączony plik  IMG_7423.JPG   64,83 KB   31 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_7367.JPG   71,25 KB   11 Ilość pobrańZałączony plik  IMG_7383.JPG   74,64 KB   9 Ilość pobrań



#13 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13987 postów

Napisano 22 paź 2015 - 10:33

Od siebie gratuluję udanego wędzenia w tak prowizorycznych warunkach.

Szacun chłopie.  :clap:



#14 bulipunk

bulipunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 22 paź 2015 - 14:04

Dzięki! :) To już drugi raz :) Wszystko naprawdę smaczne!

Ale plan budowy drewnianej wędzarni wielkosci beczki już jest i to coraz bliżej. Za dwa tygodnie bede miał chwilę wiec zbiję ją i zacznę "na poważnie" :)



#15 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13987 postów

Napisano 22 paź 2015 - 14:07

Zapomniałem dodać....

 

Zamiast worków możesz do parzenia używać osłonek poliamidowych.

Jak najbardziej nadają się do parzenia.


Użytkownik miro edytował ten post 22 paź 2015 - 14:07


#16 bulipunk

bulipunk

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 13 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 22 paź 2015 - 14:11

Osłonki na kiełbasy? Nie przeciekną?



#17 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13987 postów

Napisano 22 paź 2015 - 14:41

Dobrze zwiążesz i nie przecieknie.

#18 Mojerto

Mojerto

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćKobyłka

Napisano 24 paź 2015 - 18:22

 

Na tym zdjęciu dostrzegam niestety ten sam problem co i u mnie - wewnątrz wyrobu tworzą się ciemne, nieestetyczne miejsca od nastrzykiwania wywarem ziołowym. Może więc zastrzykiwać samą solanką a przyprawy dać na te kilka dni tylko na zewnątrz?



#19 miro

miro

    Uzależniony od forum

  • **VIP Junior**
  • 13987 postów

Napisano 24 paź 2015 - 18:29

Jak nastrzykujesz wywarem ziołowym, to takie miejsca będą w przekroju.

Solanka wycieknie z mięsa, a przyprawy zostaną.

Jeśli Ci to przeszkadza, to faktycznie nastrzykuj samą solanką, a zapachu mięso nabierze z zalewy z ziołami.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 Basiax89

Basiax89

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 2 postów
  • MiejscowośćPoznań

Napisano 26 paź 2015 - 13:11

Ja używam osłonek polimaidowych i efekty są naprawdę wspaniałe :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych