Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie w ocynkowanym parniku


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
13 odpowiedzi w tym temacie

#1 piortek_

piortek_

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • Miejscowośćignatki osiedle

Napisano 06 paź 2015 - 18:12

Witam ,z uwagi na to że znacznie zwiększyłem produkcję mój trzydziestolitrowy gar jest za mały.Zastanawiam się nad kupnem parnika ,jest on ocynkowany.I tu moje pytanie : czy parzenie w parniku nie jest szkodliwe dla zdrowia? (ocynk).

Użytkownik piortek_ edytował ten post 06 paź 2015 - 18:17


#2 Wirus

Wirus

    Weteran

  • **VIP-Organizator**
  • 2618 postów
  • MiejscowośćWielkopolska

Napisano 06 paź 2015 - 18:25

Biorąc pod uwagę zakres temperatur przy parzeniu wędlin - nie.



#3 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4154 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 paź 2015 - 19:23

mój trzydziestolitrowy gar jest za mały.Zastanawiam się nad kupnem parnika

Osobiście polecam taboret gazowy i gar 100l z kwasówki. Wiem, że inwestycja dość duża ale komfort mycia i wygląd znacznie ciekawszy, niż parnik.



#4 piortek_

piortek_

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • Miejscowośćignatki osiedle

Napisano 06 paź 2015 - 19:26

Hmm ,garnek 100 L z kwasówki na allegro ok 700zł + taboret = 750 zł .Trochę sporo ,za 750 zł zdecydowanie wolałbym nadziewarkę kupić :)


Użytkownik piortek_ edytował ten post 06 paź 2015 - 19:31


#5 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4154 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 paź 2015 - 19:33

Taboret możesz kupić tańszy  np. +- 200zł, dodatkowo zmusisz dorobić stojak.



#6 piortek_

piortek_

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • Miejscowośćignatki osiedle

Napisano 06 paź 2015 - 19:37

Bagno a wracając do tematu , co myślisz o wpływie ocynku z parnika na zdrowie? Ludzie na wsi do dziś parzą w parnikach.



#7 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4154 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 06 paź 2015 - 19:44

W toksykologii jest takie powiedzenie. Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Wszystko zależy pod dawki.  Dlatego, trudno się wypowiadać nie znając wielkości cynku w wyrobach.



#8 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5234 postów

Napisano 06 paź 2015 - 20:42

z uwagi na to że znacznie zwiększyłem produkcję mój trzydziestolitrowy gar jest za mały.

garnek 100 L z kwasówki na allegro ok 700zł + taboret = 750 zł .Trochę sporo ,za 750 zł zdecydowanie wolałbym nadziewarkę kupić :)

Przepraszam za ciekawość ale jaki asortyment robisz skoro potrzebujesz 100litrowy gar a obywasz sie bez nadziewarki :rolleyes:



#9 Andyandy

Andyandy

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4304 postów
  • Miejscowość!

Napisano 06 paź 2015 - 20:54

Cynk nie jest taki straszny! Niedobór cynku powoduje niedokrwistość, spowolnienie tempa wzrostu, wady wrodzone, złe gojenie się ran, łuszczycopodobne zmiany skórne, zapalenia skóry i utratę owłosienia, złą tolerancję glukozy, biegunki, utratę apetytu. U dorosłych mogą również wystąpić: kurza ślepota, zmniejszenie odporności, zaburzenia w grasicy i węzłach chłonnych, zaburzenia smaku i węchu (ocenia się, że przyczyną ok. 25% objawów zaburzeń smaku i węchu jest niedobór cynku). Może sprzyjać miażdżycy tętnic, ponieważ zmniejsza odporność komórek na uszkodzenia. U dzieci niedobór cynku sprawia, że są niższe niż rówieśnicy i gorzej się rozwijają umysłowo.

Niedobór pierwiastka u roślin powoduje chlorozę i karlenie liści.

Cynk działa leczniczo na wrzody żołądka, uporczywe żylakireumatyzmowrzodzeniatrądzik, choroby skórne.

Sole cynku(II) w dużych ilościach są rakotwórcze

Duże ilości oznacza że, nie wolno używać związków powodujących silne utlenianie się czyli kwasów itd.

Parzyć wyroby można, byle nie gotować kapuśniaku i pędzić bimbru.   



#10 piortek_

piortek_

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • Miejscowośćignatki osiedle

Napisano 06 paź 2015 - 21:26

Chudziak ,dziś np. Zapeklowałem 31 kg mięsa , karkówka,boczek, polędwicę ,szynki (same duże kawałki).Narazie nadziewam alfą 10. Ale nadziewarka jest już w poważnym planie zakupu.Wędzarnia się powiększyła to i produkcja wzrosła.
Andyandy dzięki za rozwianie wątpliwości

Załączone pliki


Użytkownik piortek_ edytował ten post 06 paź 2015 - 21:30


#11 cezar

cezar

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 697 postów
  • MiejscowośćCzęstochowa

Napisano 06 paź 2015 - 21:39

Chudziak ,dziś np. Zapeklowałem 31 kg mięsa , karkówka,boczek, polędwicę ,szynki (same duże kawałki).Narazie nadziewam alfą 10. Ale nadziewarka jest już w poważnym planie zakupu.


Jak zakupisz nadziewarkę to zobaczysz wtedy jaki jest komfort pracy

#12 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3303 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 07 paź 2015 - 09:44

Witam ,z uwagi na to że znacznie zwiększyłem produkcję mój trzydziestolitrowy gar jest za mały.Zastanawiam się nad kupnem parnika ,jest on ocynkowany.I tu moje pytanie : czy parzenie w parniku nie jest szkodliwe dla zdrowia? (ocynk).

 

...cynk nie jest szkodliwy , ale jego tlenek , i , jak podaje andyandy , jego sole....



#13 piortek_

piortek_

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 48 postów
  • Miejscowośćignatki osiedle

Napisano 07 paź 2015 - 10:35

Andyandy napisał że wędliny parzyć można.Po opisie widać że pojęcie i wiedzę na ten temat,jak i na wiele innych ma(budowa wędzarni,naprawdę rewelacyjny artykuł , powinien być na stronie głównej).Rozumiem że parzenie wędlin w parniku (ocynkowanym) nie jest niebezpieczne i można to praktykować bez obawy o zdrowie.

Użytkownik piortek_ edytował ten post 07 paź 2015 - 10:41


Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#14 Maciekzbrzegu

Maciekzbrzegu

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2878 postów
  • MiejscowośćBrzeg

Napisano 07 paź 2015 - 10:52

Kup jak Ci radzi Bagno taboret + garnek  to zrobisz wszystko (łącznie z wykorzystaniem garnka do peklowania mięsa  i gotowaniem w nim kwaśnicy na koleżeńskie :D  spotkanie ,  słoików itp itd ). Chyba że parnik  masz za darmo . A tak wydasz kasę i za rok stwierdzisz że  trzeba kupić w/w zestaw . I chyba zestaw taboret +garnek jest łatwiejszy logistycznie w obsłudze .Reasumując wolałbym się przemęczyć jeszcze trochę odłożyć kaskę  i kupić rozwiązanie docelowe .(oczywiście to moje zdanie,  a Twoje pieniądze wiec zrobisz jak uznasz )


Użytkownik Maciekzbrzegu edytował ten post 07 paź 2015 - 11:02





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych