lilliwashere Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 8 Października 2015 Witajcie - ma ładne (w sensie wyrośnięte, bo oberwało od roztoczy, ale poradziło sobie bez pryskania) drzewo pigwowe, które nieźle obrodziło w tym roku. Jako że na nalewkę raczej nadaje się pigwowiec, a nie tradycyjna polska pigwa, mam pytanie czy jest chętny ktoś na owoce do przetworów ? Okolice Torunia (a nawet bardziej Lubicza)Zapomniałem obrócić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 8 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 8 Października 2015 Owoce pigwy nadają się na nalewkę,kompoty i dżem.Jest tylko problem z obieraniem,mają twardą skórkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@hana Opublikowano 9 Października 2015 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 9 Października 2015 Na nalewkę zdecydowanie lepszy pigwowiec Cytuj "Błogosławiony, który nie mając nic do powiedzenia, nie obleka tego w słowa." Julian Tuwim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lilliwashere Opublikowano 9 Października 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 9 Października 2015 problem w tym, że całe są twarde jak cholera.No ci, może spróbuje sok z sokowirówki zrobić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 22 Września 2016 Pigwę mogę zbierać już, czy faktycznie czekać na pierwszy przymrozek?Zawsze mam z tym problem. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szaja Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 22 Września 2016 Na nalewkę nadaje się i pigwowiec i pigwa, pigwa na nalewkę musi być dojrzała, ale nie koniecznie przejrzała, do przymrozków raczej nie ma sensu czekać, bo i po co. A z pigwy , bez prasy nic się ręcznie nie wyciśnie, twarda jak huba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 22 Września 2016 Pigwa nie doczeka przymrozków - spadnie na ziemię i zgnije a pigwowca trzeba samemu przemrozić w zamrażarce. Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 22 Września 2016 To dobrze że zapytałem, bo: Owoce pigwy na przetwory najlepiej zbierać po pierwszych przymrozkach http://www.wymarzonyogrod.pl/zakladanie-ogrodu/owoce-i-warzywa-w-ogrodzie/przetwory-z-pigwy-kiedy-zbierac-owoce-pigwy-co-mozna-zrobic-z-owocow-pigwy,29_3109.html Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 22 Września 2016 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 22 Września 2016 No a ja właśnie wróciłem z działki kolegi i wszystko nadgnite leży na ziemi Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Września 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Września 2018 Pigwa w tym roku obrodziła - na pewno nastawie wino , mamy jeszcze galaretki z zeszłego roku .... widzę w necie przepisy na kompoty - ktoś robił ? mogę tez komuś podarować ….. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.