Misiek_77 Opublikowano 1 Września 2012 Zgłoś Udostępnij #51 Opublikowano 1 Września 2012 Ja zajmuje się szeroko rozumianym ratownictwem i pierwszą pomocą. Prowadzę własny ośrodek szkoleniowy. Poza tym wspinaczka - dobry kontakt z Lhotse (Polski producent uprzęży wspinaczkowych, taśm, butów wspinaczkowych) - doradzę, lub załatwię w cenie niższej niż sklepowa nieco sprzętu. W domu wszystko zrobiłem sam - od podłóg, poprzez ściany, elektrykę, wodę, na dachu skończywszy (wszystko od podstaw, łącznie z więźbą). Nieco mechaniki samochodowo-motocyklowej. Niektóre rzeczy można zrobić samemu, a niektóre taniej niż u mechanika. Ostatnia praca to wymiana rozrządu, naprawa całego zawieszenia, półosi, uszczelnienie skrzyni biegów i uszczelniaczy silnika w 1,9TD) Jeśli moje umiejętności mogą komuś się przydać to zapraszam 663770321 Czasem jest problem z zasięgiem, więc mail jest formą kontaktu preferowaną isha.ratownictwo@onet.eu Cytuj No risk, no fun :-)Honda Cb 500 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krykiet66 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #52 Opublikowano 3 Listopada 2012 A ja podobno mam ładne pismo. Ci co o tym wiedzą podsyłają mi różne , różności do wypisania .Lubię to robić więc jak by ktoś coś...694 579 545 - Krykiet Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mtomaszko Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #53 Opublikowano 3 Listopada 2012 instalacje elektryczne, alarmowe, CCTV automatyka.w razie pomocy pisać na pw.... małopolskie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9352&postdays=0&postorder=asc&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotrekpiter2 Opublikowano 3 Listopada 2012 Zgłoś Udostępnij #54 Opublikowano 3 Listopada 2012 Bagno, super facet udzielił instrukcji wyczerpująco Polecam Cytuj Gdy ludzie rzucają ci kłody pod nogi to nie patrz na nie idź dalej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mirekr134a Opublikowano 27 Grudnia 2012 Zgłoś Udostępnij #55 Opublikowano 27 Grudnia 2012 Witam W razie potrzeby będę próbował pomóc chłodnictwo - głównie gastronomiczneinstalacje elektryczneautomatyka elektronika GG 1648931r134a@o2.pl Cytuj Naturę mam zimną a dym robię tylko kiedy potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
markoserwismm Opublikowano 28 Stycznia 2013 Zgłoś Udostępnij #56 Opublikowano 28 Stycznia 2013 Witam w sprawie ueządzeń gastronomicznych a najlepiej piece Konwekcyjno Parowe chętnie pomogę serwisobsługa pomoc przy zakupieopinie o używanych Cytuj Marek Michalski Jedzenie jest dobre lub zdrowe ja wolę dobre www.mmichalski.pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
picardi Opublikowano 10 Maja 2013 Zgłoś Udostępnij #57 Opublikowano 10 Maja 2013 na alle... tez kupiszralf325 wiem ale chodzi mi o sprawdzone na borniaku źródło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ralf325 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Zgłoś Udostępnij #58 Opublikowano 7 Czerwca 2013 Stolarstwo meblowe , meble na wymiar , służe radą i pomocą.792905359. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=9538 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kiniula Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Zgłoś Udostępnij #59 Opublikowano 31 Sierpnia 2013 Psycholog, prawnik, marketingowiec, prezes (kobieta). Śpię do 9.00 rano i za chiny ludowe nie odbiorę. 503782031. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 15 Września 2013 Zgłoś Udostępnij #60 Opublikowano 15 Września 2013 A kto może pomóc w temacie garażowych drzwi uchylnych robionych na konkretny wymiar? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
woocasch Opublikowano 6 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #61 Opublikowano 6 Stycznia 2014 Przepraszam, że odgrzewam kotleta, ale jeżli ktoś potrzebuje porad dotyczących murarstwa, materiałów do budowy domu, oraz ma jakikolwiek problem z gazem w C.O i nie tylko a jest potrzebny fachowiec z uprawnieniami SEP (np.odbiory, szczelności itp.) - oferuję swoją pomoc. Łukasz 519445627 Cytuj http://www.opti-max.eu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stówa Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #62 Opublikowano 2 Kwietnia 2014 Jeżeli ktoś potrzebuje pomocy w sprawie budowy, remontu lub podpowiedzi co i jak w budownictwie, to chetnie pomogę. Moim doswiadczeniem jest 30 lat w temacie budownictwa. Obecnie tylko dla znajomych wykonuje jakieś prace, ale jak potrzeba, to walić jak w dym. Janusz woj. mazowieckie tel 501-142-701 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baklava90 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #63 Opublikowano 7 Kwietnia 2014 Dziedzina DDD, zwalczanie szkodników (krety, gryzonie, kuny, komary itp), lampy do przemysłu spożywczego (lepowe lampy owadobójcze), monitoring. Gdyby ktoś nie wiedział jak się pozbyć niechcianych lokatorów, doradzę. Najchętniej nie w poniedziałki . Proszę o pw kontakt na pw, oddzwonie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz_2000 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #64 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Czy nadziewane royal mogę myć. W zmywarce? Wysłane z mojego Lenovo A806 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #65 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Producent powinien odpowiedzieć Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #66 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Czy nadziewane royal mogę myć. W zmywarce? Jeśli posiadasz o odpowiednich gabarytach zmywarkę to: tak. Ale, w nadziewarce znajduje się przekładnia, która wykonana jest ze stali węglowej, ponadto zmyjesz smar w przekładni. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #67 Opublikowano 7 Kwietnia 2017 Całej nadziewarki nie wolno myć w zmywarce.Można myć sam cylinder i lejki, ale też bym tego nie robił ponieważ środki myjące w postaci tabletek czy proszku uszkadzają powierzchnię.Widać to pięknie na szklankach czy talerzach z nadrukiem.Nie są to jakieś głębokie rysy, ale mimo wszystko są. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej58 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #68 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Serdeczne podziękowanie dla kolegi Bagno za pomoc nt. wędzonek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattpl Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #69 Opublikowano 7 Lipca 2021 (edytowane) Witajcie, mam spory problem i pytanie w związku z tym :/ dzisiaj padła niefortunnie lodówka mięsko, ok 7kg (3kg szynki,1.5kg łopatki, boczek podgardle, kawałek schabu) właśnie się rozmrozil. Nowa lodówka najwcześniej jutro stanie w kuchni. Mam plan na kiełbasę z tego, i jestem już w trakcie selekcjonowania mięsa. Plan mam taki, żeby dać 16g peklosoli na 1kg i zostawić u sąsiada w lodówce, wędzenie dopiero w sobotę wiec mielenie albo jutro lub piątek. Mogę tak zostawić? Ewentualnie zwiększyć ilość soli ? Zawsze robiłem kiełbasę jakieś 16h przed wędzeniem, dodając właśnie 16g na 1kg.Widziałem już przepisy w których peklowanie trwało 24-36hDodatkowo mięso w misce przykryć folią spożywczą? Edytowane 7 Lipca 2021 przez mattpl Cytuj Raczkujący w świecie wędzenia Praca nad doskonaleniem wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #70 Opublikowano 7 Lipca 2021 Plan mam taki, żeby dać 16g peklosoli na 1kg i zostawić u sąsiada w lodówce, wędzenie dopiero w sobotę wiec mielenie albo jutro lub piątek. Mogę tak zostawić? Tak, jak najbardziej Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattpl Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #71 Opublikowano 7 Lipca 2021 (edytowane) Plan mam taki, żeby dać 16g peklosoli na 1kg i zostawić u sąsiada w lodówce, wędzenie dopiero w sobotę wiec mielenie albo jutro lub piątek. Mogę tak zostawić?Tak, jak najbardziej No to jestem spokojny, dziękuję pytanko dodatkowe czy miski z mięsem przykryć folią spożywczą czy mają być odkryte zawsze używałem worków strunowych spożywczych ale się skończyłyMielić i dodawać resztę przypraw w czwartek i zostawić dalej w lodówce czy ogarnąć lepiej całość w piątek? Edytowane 7 Lipca 2021 przez mattpl Cytuj Raczkujący w świecie wędzenia Praca nad doskonaleniem wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #72 Opublikowano 7 Lipca 2021 czy miski z mięsem przykryć folią spożywczą czy mają być odkryte Przykryć folią (stykowo) lub skórkami wp. ogarnąć lepiej całość w piątek? W piątek. Tak jest lepiej ze względu na wysokie temperatury. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 7 Lipca 2021 Zgłoś Udostępnij #73 Opublikowano 7 Lipca 2021 "Widziałem już przepisy w których peklowanie trwało 24-36h"Bo to były jak najbardziej prawidłowe przepisy.Twoje 16 godzin wydłuż do 24 i będzie ok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
archivi Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #74 Opublikowano 23 Września 2021 Witam. Pierwsza większą porażka - 4kg karkówki w kosz. Teraz pytanie do Was - co to mogło pójść nie tak. Cały proces przebiegał wg mnie poprawnie - peklowanie solą 60g/litr w lodówce, nastrzyk ok 100-150ml na 2kg, w solance 3 dni, klarowna (lekko krwista), pachnące, że surowe chciało się jeść. Ociekanie w lodówce, suszenie w Borniaku i wędzenie. Nockę spędziło na zewnątrz ok 7-8 stopni. Następnego dnia parzenie. I tu po parzeniu (temp. mięsa 80 stopni, wody do 90) coś było nie tak. Jedna karkówka lekko pękła w poprzek włókien. Taka dziura na długość ok 5cm. Ale ok - chłodzenie w temp. ok 10 stopni. Wieczorem chciałem poporcjować i zafoliować. W najgrubszej części po przecięciu (okolice pęknięcia) w środku wszystko wygląda jak masło mięsne... Pasztet... Klei się do noża, pasterka się nie ukroi. W zapachu nie mam zastrzeżeń, ale jadł tego nie będę. Co myślicie? Jakieś stare mięso? W tej samej solance miałem jeszcze 7kg szynki zrazowej - wyszła genialna. Mięso z dość znanego sklepu k. Rzeszowa (Karpatia Załęże). PozdrawiamPrzemek. Wysłane z mojego POCOPHONE F1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 23 Września 2021 Zgłoś Udostępnij #75 Opublikowano 23 Września 2021 Jak wyglądała woda po parzeniu, czy na wierzchu bądź w toni nic nie pływało? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.