mattpl Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 10 Stycznia 2022 (edytowane) 18 grudnia wędzona, do dzisiaj wisiała na strychu. Ściągam i tak jak na zdjęciu biały nalot/pleśń. Śmietnik czy ok? Czytałem że biały jest w porządku gdyby pojawił się zielony wtedy można się martwić Edytowane 10 Stycznia 2022 przez mattpl Cytuj Raczkujący w świecie wędzenia Praca nad doskonaleniem wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Romii Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Od 18 grudnia ta kiełbasa na strychu powinna uschnąć tak, że można by nią wbijać gwoździe.Wygląda jakby 3-4 dni w wilgotnej piwnicy wisiała. Nic nie napisałeś o procesie technologicznym. Gdybym ja ją robił i użył 20g peklosoli na kilogram, odpowiednio uwędził i sparzyłto po takim wiszeniu dalej byłaby jadalna. Co się stało z Twoją, z jakiego była mięsa i czym potraktowania niestety nie wiem.Bez tych informacji nie będę taki odważny, żeby powiedzieć "da się jeść".--Romii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattpl Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Mięso wieprzowina : łopatka+boczek+karkówka i podgardlePeklosol 18g na 1kg, wędzona 3.5h i później podpiekana. Kiełbasa jadalna wczoraj zjedzony kawałek bez nalotu ok, dzisiaj kolejny z innej i w smaku ok Cytuj Raczkujący w świecie wędzenia Praca nad doskonaleniem wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bossky Opublikowano 10 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 10 Stycznia 2022 Tak jak pisze Romii. 3 tyg na strychu a wygląda jak po jednym dniu "odpoczywania". Wisiała w zbyt dużej wilgotności lub/oraz zerowym przewiewie. Ja bym tego nie jadł jednak nie jestem specem od pleśni więc może wypowiedzą się fachowcy Wysłane z mojego M2101K7AG przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Kiedyś wykonałem kiełbasę z dzika i wieprzowiny. Wędziłem w "wiejskiej" beczce (palenisko tuż przy beczce), gdyż jeszcze wtedy mieszkałem w bloku i nie miałem własnej wędzarni. Nadmiar mojego "udziału" powiesiłem na tym zaprzyjaźnionym, CIEPŁYM i PRZEWIEWNYM strychu (dwa okienka na ścianach szczytowych "na przestrzał"). O tej kiełbasie zapomniałem zarówno ja, jak i gospodarze budynku. Po TRZECH(!) miesiącach gdy pełen obaw wlazłem na ten strych, zastałem lekko "zjełczałe" ale jadalne, o połowę cieńsze KABANOSY bez żadnego nalotu czy pleśni Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 11 Stycznia 2022 To jest normalny objaw. Na strychu jest z zasady gorąco, ale jednocześnie sucho. Konserwacja kiełbas w ten sposób przechowywanych, polega w głównej mierze na pozbyciu się w jak najkrótszym czasie, wody z produktu. Strych wiejski zapewnia te warunki. My zawsze podsuszamy nadwyżki kiełbas na strychu. Oczywiście warunkiem jest zabezpieczenie przed owadami i gryzoniami. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattpl Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Tu akurat strych w kamienicy dosyć mocno chłodny, powiedziałabym że przy -2 na strychu temp w okolicy max 8 stopni. Raczej przewiewny z racji tego że od góry deska i papa w dodatku w niektórych miejscach dziurawa, do tego okna szczelne"jako tako" taki nalot pokazał się tylko na tej jednej która była po środku, kiełbasa rozwieszona dosyć luźno, nie dotykały się wzajemnie. Cześć mocniej przysuszona część (większe) mniej Cytuj Raczkujący w świecie wędzenia Praca nad doskonaleniem wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 11 Stycznia 2022 Dlatego właśnie pokazała się taka pleśń. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattpl Opublikowano 11 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 11 Stycznia 2022 No dobra ale nadal nie wiem śmietnik czy zdatna ? Pozostałe w smaku ok, po wczorajszej degustacji żyję Cytuj Raczkujący w świecie wędzenia Praca nad doskonaleniem wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 11 Stycznia 2022 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 11 Stycznia 2022 (edytowane) Moim zdaniem, niestety ale kosz. Gdyby tej pleśni było mniej, można by ją było zetrzeć solanką lub alkoholem, ale ten kolor na zgięciu batona, jest niezbyt ładny. Edytowane 11 Stycznia 2022 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 12 Stycznia 2022 No dobra ale nadal nie wiem śmietnik czy zdatna Expresem do koszalina (utylizacja). Myślę, że żadna osoba nie podejmie się oceny czy pleśń która wystąpiła na kiełbasie jest "pleśnią bezpieczną", ponieważ potrzebne jest badanie w laboratorium celem potwierdzenia bezpieczeństwa. Na forum jest kilka wpisów nt. pleśni, jak jest biała to powinno być ok itd. oraz jak i czym usunąć warstwę wierzchnią wystarczy trochę pogrzebać natomiast nikt nie zaleci Tobie abyś wyrób jadł !!!. W takich okolicznościach nie oczekuj na inną odpowiedź decyzja leży tylko im wyłącznie w Twojej gestii co zrobisz z wyrobem, moje zalecenie napisałem na samym początku wpisu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 12 Stycznia 2022 śmietnik czy zdatna ? Kiedyś Małgo zabezpieczyła wiszące kiełby przed muchami - bardzo skutecznie , niestety bez możliwości przewiewu jak przyjechałem do domu po 3 dniach nieobecności - zutylizowałem ok 5 kg spleśniałych kiełbas . Zdarza się niestety, sporadycznie ale musi to być "wkalkulowane w ryzyko produktu" . Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 12 Stycznia 2022 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 12 Stycznia 2022 (edytowane) tak minimalnie pod 40% to podchodzi...Umyć, zesmażyć...Dla Konsumentów niewybrednie znietrzeźwionych...W codziennym spożywaniu to nieeee...Jest nauka Edytowane 12 Stycznia 2022 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattpl Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Panowie i Panie mam pytanie o kiełbasę. Głównym składnikiem jest wieprzowina prawdopodobnie będzie to kiełbaska według przepisu Szczepana bo wszystko mam w zamrażarce ale znalazłem kawałeczek Stadniny. Czy mogę bez żadnego strachu dodać ten kawałeczek do kiełbasy ? Cytuj Raczkujący w świecie wędzenia Praca nad doskonaleniem wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 14 Grudnia 2022 Nie mam pojęcia na temat stadniny.Ale jesli masz na myśli sarninę to wspanialy dodatek do kielbasy. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 14 Grudnia 2022 ... ale znalazłem kawałeczek Stadniny. Czy mogę bez żadnego strachu dodać ten kawałeczek do kiełbasy ? Jeśli masz na myśli słoninę to jak najbardziej. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattpl Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 14 Grudnia 2022 (edytowane) Przepraszam słownik zmienił w telefonie:) sarnina oczywiście, kawałek polędwicy z tego co widzę Edytowane 14 Grudnia 2022 przez mattpl Cytuj Raczkujący w świecie wędzenia Praca nad doskonaleniem wędzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 14 Grudnia 2022 sarnina oczywiście, kawałek polędwicy Tak , oczywiście Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.