Skocz do zawartości

Prosię.. Wędliny i wędzonki..


Gregtom

Rekomendowane odpowiedzi

Mamy wlasnie promocje na wytrybowane szynki z prosiat.

Dotychczas prosiecine kosztowalem w postaci pieczonej i zastanawiam sie czy mozna z tego mieska zrobic kielbaske albo wedzone szynki.

Jesli tak, to jak wyglada peklowanie tak delikatnego miesa. Chodzi mi o stezenie solanki i czas peklowania..?

Czy zmieniaja sie tez czasy osadzania wedlin przed wedzeniem oraz czy temp. wedzenia, podpiekania i parzenia sa takie czy podobne jak u "doroslych osobnikow"..

Czy przyprawianie farszu z prosieciny na kielbasy, wyglada tak samo..?

 

Slicznie pozdrawiam..  :)

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jesli tak, to jak wyglada peklowanie tak delikatnego miesa. Chodzi mi o stezenie solanki i czas peklowania..? Czy zmieniaja sie tez czasy osadzania wedlin przed wedzeniem oraz czy temp. wedzenia, podpiekania i parzenia sa takie czy podobne jak u "doroslych osobnikow".. Czy przyprawianie farszu z prosieciny na kielbasy, wyglada tak samo..?

1.Peklowanie takie same jak dla innych gatunków mięsa. ( tabela Dziadka lub inne )

2. Osadzanie, wędzenie etc. zgodnie z ogólnie przyjętymi zasadami.

3. Ilość przypraw dowolna. osobiście dałbym mniej przypraw, gdyż mamy do czynienia z delikatnym mięsem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Andrzeju, a czy smakowo bedzie mozna odczuc roznice w smaku i konsystencji np. w kilebasach no i oczywiscie czy sie to oplaca..?

Edytowane przez Gregtom
Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

a czy smakowo bedzie mozna odczuc roznice w smaku i konsystencji np. w kilebasach no i oczywiscie czy sie to oplaca..?
Bardziej będzie wyróżniać się konsystencja i smak wynikające z delikatności i "młodości" mięsa. Czy się opłaca? Nie wiem ale warto zrobić "trochę na śniadanie".
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.