Skocz do zawartości

Skrócone peklowanie słoniny (?)


rademar

Rekomendowane odpowiedzi

:) .. jeszcze można...

Dzień przed wędzeniem słonina do garnka, zagotuj wodę, posoloną 1 szklanka soli / litr.

Ze słoniną. Jak się zagotuje to wyłącz gaz i zostaw to na klika godzin (na noc np) do wystygnięcia.

Przed wędzeniem osusz słoninę ręcznikiem papierowym, pętelek albo pętelka i do wędzarni.

Wędź możliwie długo.... :)

Można maić przyprawami...

W każdej kompozycji to będzie refren :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słoniny nie da się zapeklować,można ją tylko zasolić!

 

Jak zwał tak zwał ale ja czasami trzymam słoninę w zalewie razem z innymi wędzonkami i jest dobra.A zwłaszcza trzymam te kawałki z przerostami mięsnymi, które gdyby leżały w soli 2 tyg. to nie do zjedzenia by były.Ludzie nie raz jedli taką słoninę z zalewy peklującej i ich opinia dla mnie jest najważniejsza.

 

A tu masz wariant słonyny z Podlasia podany przez Kruszynkę, tylko ja bym zwiększył ilośc soli do szklanki, półtorej.Jak przeznaczona do wędzenia to łupiny cebuli pomijamy.Mają one na celu dać kolor wędzonki  :)

 

"Wywar:

 

1 l wody,

1/2 szklanki soli,

garść łupin z cebuli,

3 liście laurowe,

15 ziaren czarnego pieprzu.

 

Składniki wywaru zagotować i do wrzątku włożyć słoninę. Gotować 15-30 min. (zależy to od grubości słoniny i od tego, jaką chcemy uzyskać - jędrną, czy bardziej miękką). Zdjąć z ognia, zostawić w wywarze na dobę pod przykryciem. Wyjąć, osuszyć. Czosnek przepuścić przez praskę i natrzeć słoninę. Włożyć do chłodziarki, a potem na kilka dni do zamrażarki. Sprawdzone - pycha."

 

Możesz tak jak pisał ziezielony po osuszeniu i natarciu słoniny przyprawami, wędzić.Z tym, że ja nie proponowałbym jak najdłużej, żeby nie nabrała goryczy dymu.

Edytowane przez Gonzo

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ludzie nie raz jedli taką słoninę z zalewy peklującej i ich opinia dla mnie jest najważniejsza.

Jako "ludż " który jadł coś takiego z przerostami potwierdzam - jest super. :thumbsup:

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.