Skocz do zawartości

Metka wiejska wieprzowa wg Kostka


Maxell

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 miesiące temu...

Chcialam zrobic metke cebulowa ale bez wedzenia i mam pytanie czy przepis Arkadiusza dotyczy boczku swiezego?

przepis z tego postu 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12217-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/?p=600798

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chcialam zrobic metke cebulowa ale bez wedzenia i mam pytanie czy przepis Arkadiusza dotyczy boczku swiezego?

 

Nie .Wędzonego. 


[Dodano: 16 lis 2018 - 15:07]

 

 

A ja metkę robię tak.Pekluję średnio tłusty boczek i to na mokro,ale można i na sucho.Wędzę ten boczek razem z innymi wędzonkami na gorąco 45-55C.Uwędzony mielę,doprawiam,pakuję w osłonki białkowe i podwędzam na ciepło ok.25-30C przez 10h i gotowe.
 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

dzieki , ale mozna zrobic i ze swiezego ,chce zrobic niewielka ilosc tak na 1-2 dni do zjedzenia 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kilka dni temu miałam przyjemność skosztować ''pisowskiej'' metki.

Powiadam Wam...niebo w gębie.

Piotr robi metkę z szynki, dodatkiem jest suszona cebula

(czytałam o tym kiedyś, gdzieś tu na forum)

Nie było czasu pytać o dokładny przepis, ale teraz...

Piotrze, Piortusiu, Piotruniu ja Cię bardzo proszę, podziel się przepisem :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kilka dni temu miałam przyjemność skosztować ''pisowskiej'' metki. Powiadam Wam...niebo w gębie. Piotr robi metkę z szynki, dodatkiem jest suszona cebula (czytałam o tym kiedyś, gdzieś tu na forum) Nie było czasu pytać o dokładny przepis, ale teraz... Piotrze, Piortusiu, Piotruniu ja Cię bardzo proszę, podziel się przepisem
 

 

 Kiedys Pis podal przepis na swoja metke https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/?p=125532

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nie mam mozliwosci uwedzic wiec bedzie wersja boczkowa , jak bylam w Pl to smakowalam tez taka nie wedzona , wczesniej nigdy nie jadlam metki zadnej . :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Kiedys Pis podal przepis na swoja metke

 

Aniu, ta metka którą jadłam to zupełnie inny przepis.

Być może gdzieś tu na forum on jest. 

Na pewno gdzieś o tym czytałam, bo gdy powiedziałam przy stole,

że Piotr używa suszonej cebuli, to od razu potwierdził.

Mam nadzieję, że się odezwie :)  

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Masz acje. Ja kiedys robilam cos z suszona cebula, wlasnie za jego rada. Bylo bardzo smaczne. Pogrzebie jeszze u siebie, mioze gdzies mam copy tego przepisu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Suszona tez mam cebule , moze zrobie 2 wersie i porownam  :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A ja mam nadzieję, że uroki Alinki zmiękczą serducho Pis-Pana w kwestii tej świetnej metki :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Napisano przez pis67 w 25 cze 2018 - 21:40 w Moje wyroby

Metka cebulowa

Mięso wp. kl.II 90/10 5kg - z szynki, 20-21g/kg peklosól - peklowanie 48 do 120godzin 2-3stopnie

Sitko 5mm
Przyprawy na kg mięsa:

Cebula suszona 4g -rozdrobniona - młynek do kawy....
Pieprz czarny mielony - 3g
Mieszanie - zmielone mięso, pieprz, cebula, woda- 0,4litra - krótko.
Napełnić osłonki poliamidowe - do metki.
Pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin,
metka z szarej, zrobi się intensywnie czerwona. Po tym do lodówki
-trwałość 7 dni w temp do 4 stopni.  :cool:
Można użyć cebuli świeżej- 5g/kg, trwałość nieco krótsza. 
Edytowane przez sebarod
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Napisano przez pis67 w 25 cze 2018 - 21:40 w Moje wyrob

Robiłam metkę wg tego przepisu. 

Biorąc jednak pod uwagę tempo eksperymentów technologicznych Pis-Pana podejrzewam, że Alinka jadła metkę na następnym  poziomie rozwoju  :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Napisano przez pis67 w 25 cze 2018 - 21:40 w Moje wyrob

Robiłam metkę wg tego przepisu. 

Biorąc jednak pod uwagę tempo eksperymentów technologicznych Pis-Pana podejrzewam, że Alinka jadła metkę na następnym  poziomie rozwoju  :frantics:

 

 

Aniu, patrząc na przepis Sebastiana,

to mogła być metka z takiego przepisu.

Była z szynki, z suszoną cebulą, nie wędzona.

Była po prostu pyszna  :D jeszcze smak pamiętam

bo ją jadłam niedawno, na zlocie w Spychowie :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Często robię metkę a raczej smarówkę bo nie napełniam w osłonki i nie wędzę . 

 

Składniki to tylko chudy boczek pokrojony w słupki i zapeklowany na 24 h. Następnie dodaję przyprawy papryka słodka i ostra , suszony czosnek i cebula , gałka muszkatułowa , pieprz ziołowy i troszkę wody . 

 

Wszystko wymieszane i zmielone dwa razy sitko 6 .zapakowane do pojemników i 24 h lodówka . 

post-41581-0-93818200-1543233453_thumb.jpg

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Henio, Zapisalam przepis , chyba zaczne odzywiac sie surowizna :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

 Zapisalam przepis , chyba zaczne odzywiac sie surowizna

 

pięknie się prezentuje

 

Ja jestem tłustolubny , ale można zrobić wersję chudszą i wtedy daję 50% boczek i 50% polędwica no i zapomniałem o niewielkiej ilości cukru dodanego z peklosolą .

 

Dzięki Marku za opinię . 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.