Papcio Opublikowano 25 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Czerwca 2018 Aniu, ja mam zupełnie inne zdanie. Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 16 Listopada 2018 Chcialam zrobic metke cebulowa ale bez wedzenia i mam pytanie czy przepis Arkadiusza dotyczy boczku swiezego?przepis z tego postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12217-metka-wiejska-wieprzowa-wg-kostka/?p=600798 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Listopada 2018 Chcialam zrobic metke cebulowa ale bez wedzenia i mam pytanie czy przepis Arkadiusza dotyczy boczku swiezego? Nie .Wędzonego. [Dodano: 16 lis 2018 - 15:07] A ja metkę robię tak.Pekluję średnio tłusty boczek i to na mokro,ale można i na sucho.Wędzę ten boczek razem z innymi wędzonkami na gorąco 45-55C.Uwędzony mielę,doprawiam,pakuję w osłonki białkowe i podwędzam na ciepło ok.25-30C przez 10h i gotowe. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Listopada 2018 dzieki , ale mozna zrobic i ze swiezego ,chce zrobic niewielka ilosc tak na 1-2 dni do zjedzenia Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Listopada 2018 Kilka dni temu miałam przyjemność skosztować ''pisowskiej'' metki.Powiadam Wam...niebo w gębie.Piotr robi metkę z szynki, dodatkiem jest suszona cebula(czytałam o tym kiedyś, gdzieś tu na forum)Nie było czasu pytać o dokładny przepis, ale teraz...Piotrze, Piortusiu, Piotruniu ja Cię bardzo proszę, podziel się przepisem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Listopada 2018 Kilka dni temu miałam przyjemność skosztować ''pisowskiej'' metki. Powiadam Wam...niebo w gębie. Piotr robi metkę z szynki, dodatkiem jest suszona cebula (czytałam o tym kiedyś, gdzieś tu na forum) Nie było czasu pytać o dokładny przepis, ale teraz... Piotrze, Piortusiu, Piotruniu ja Cię bardzo proszę, podziel się przepisem Kiedys Pis podal przepis na swoja metke https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3750-wyroby-pis67-co/?p=125532 Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Listopada 2018 Ja nie mam mozliwosci uwedzic wiec bedzie wersja boczkowa , jak bylam w Pl to smakowalam tez taka nie wedzona , wczesniej nigdy nie jadlam metki zadnej . Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Listopada 2018 Kiedys Pis podal przepis na swoja metke Aniu, ta metka którą jadłam to zupełnie inny przepis.Być może gdzieś tu na forum on jest. Na pewno gdzieś o tym czytałam, bo gdy powiedziałam przy stole,że Piotr używa suszonej cebuli, to od razu potwierdził.Mam nadzieję, że się odezwie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Listopada 2018 Masz acje. Ja kiedys robilam cos z suszona cebula, wlasnie za jego rada. Bylo bardzo smaczne. Pogrzebie jeszze u siebie, mioze gdzies mam copy tego przepisu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Listopada 2018 Pogrzebie jeszze u siebie, mioze gdzies mam copy tego przepisu. Nie wiem czy znajdziesz Zobacz post 21 w tym wątku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Listopada 2018 Suszona tez mam cebule , moze zrobie 2 wersie i porownam Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Listopada 2018 A ja mam nadzieję, że uroki Alinki zmiękczą serducho Pis-Pana w kwestii tej świetnej metki Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sebarod Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Listopada 2018 (edytowane) Napisano przez pis67 w 25 cze 2018 - 21:40 w Moje wyrobyMetka cebulowaMięso wp. kl.II 90/10 5kg - z szynki, 20-21g/kg peklosól - peklowanie 48 do 120godzin 2-3stopnieSitko 5mmPrzyprawy na kg mięsa:Cebula suszona 4g -rozdrobniona - młynek do kawy....Pieprz czarny mielony - 3gMieszanie - zmielone mięso, pieprz, cebula, woda- 0,4litra - krótko.Napełnić osłonki poliamidowe - do metki.Pozostawić w temperaturze pokojowej na kilka godzin, metka z szarej, zrobi się intensywnie czerwona. Po tym do lodówki-trwałość 7 dni w temp do 4 stopni. Można użyć cebuli świeżej- 5g/kg, trwałość nieco krótsza. Edytowane 16 Listopada 2018 przez sebarod Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Listopada 2018 Napisano przez pis67 w 25 cze 2018 - 21:40 w Moje wyrob Robiłam metkę wg tego przepisu. Biorąc jednak pod uwagę tempo eksperymentów technologicznych Pis-Pana podejrzewam, że Alinka jadła metkę na następnym poziomie rozwoju Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 16 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Listopada 2018 Napisano przez pis67 w 25 cze 2018 - 21:40 w Moje wyrobRobiłam metkę wg tego przepisu. Biorąc jednak pod uwagę tempo eksperymentów technologicznych Pis-Pana podejrzewam, że Alinka jadła metkę na następnym poziomie rozwoju Aniu, patrząc na przepis Sebastiana,to mogła być metka z takiego przepisu.Była z szynki, z suszoną cebulą, nie wędzona.Była po prostu pyszna jeszcze smak pamiętambo ją jadłam niedawno, na zlocie w Spychowie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 26 Listopada 2018 (edytowane) Często robię metkę a raczej smarówkę bo nie napełniam w osłonki i nie wędzę . Składniki to tylko chudy boczek pokrojony w słupki i zapeklowany na 24 h. Następnie dodaję przyprawy papryka słodka i ostra , suszony czosnek i cebula , gałka muszkatułowa , pieprz ziołowy i troszkę wody . Wszystko wymieszane i zmielone dwa razy sitko 6 .zapakowane do pojemników i 24 h lodówka . Edytowane 26 Listopada 2018 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 26 Listopada 2018 @Henio, Zapisalam przepis , chyba zaczne odzywiac sie surowizna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 26 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 26 Listopada 2018 Henio metunia pięknie się prezentuje no i ten kolorek po papryce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Listopada 2018 Zapisalam przepis , chyba zaczne odzywiac sie surowizna pięknie się prezentuje Ja jestem tłustolubny , ale można zrobić wersję chudszą i wtedy daję 50% boczek i 50% polędwica no i zapomniałem o niewielkiej ilości cukru dodanego z peklosolą . Dzięki Marku za opinię . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.