Jump to content

Mała masarnia MLO


Recommended Posts

Myślę, że do nazwy masarni trzeba podejść nieco bardziej "marketingowo". Mamy do wyboru kilka "ścieżek":

Stawiamy na tradycję (jak kiedyś):

Np: "Tradycyjne wędliny Piotra", "Wędliny Piotra jak kiedyś", "Wędliny Piotra jak w PRL'u" (PRL jest kontrowersyjny, ale większość ludzi kojarzy wędliny z tego okresu ze smakiem, do młodzieży może to nie trafić), "Swojskie specjały Piotra"

Stawiamy na lokalność:

Np: "Chełmińskich wędlin czar", "Brodnickie smaki Piotra", "Wędliny znad Drwęcy", "Wędliny Brodnickie"

Stawiamy na "od czapy":

"Kiełba Piotra", "Wędlinowy rarytas", "Niebo w gębie", "Chłopski wyrób"

Ogólnie rzecz ujmując nazwa powinna być krótka, treściwa. Chcesz trafić do klientów, którzy chcą zapłacić więcej ze świadomością, że proponuje się im coś nieprzeciętnego. I do takich klientów trzeba puścić "oczko"  ;).

Innym pomysłem na nazwę masarni jest adres "www" pod którym byś zaistniał w internecie, np: "www.wedlinypiotra.pl", "www.poiotrdymi.pl"

To tak na szybko, co mi przyszło do głowy. I powodzenia życzę  :D

Edited by Pools
Link to comment
Share on other sites

Nazwa jest rzeczą bardzo ważną i tego się będę trzymał..... :cool:

Nie co ma wspólnego biedronka z "Biedronką"

Nazwa jest ważna ale jak jest brand-em .Co oznacz Mercedes -imię , BMW- bawarskie  zakłady samochodowe , co te nazwy łączy nic , czy ktoś kupi samochód  "Jola" to przecież też imię kobiety,   czy na przykład  samochód  - bydgoskiej manufaktury wozów wątpię chociaż akronim BMW. Nazwę wypromowały produkty a obecnie te brand  jest synonimem dobrych samochodów, a nie o odwrotnie . Reasumując  daj "normalną" nazwę którą jednocześnie będziesz mógł promować poprzez wyroby , a dobre wyroby ją .Np "Masarnia Piotr"  wtedy możesz  np mieć linie produktów premium   Piotra  : szynka Piotra , krakowska-Piotra, żeberka pieczone- Piotra itp a wyroby ekonomiczne (bez Piotr ) - jako szynka, żeberka pieczone itp .To jest oczywiście propozycja .

Pobieżnie czytając temat

Masarnia 300 m kwadratowych to tak z 10 ludzi (na zmianę załóżmy na początek tylko jedna ) , żeby jakoś wyjść na swoje to tak pewnie  2-3 tony dziennie w surowcu . I wszystkie z tym problemy  to tak z grubego palca bez znajomości tematu . Od strony ekonomicznej logistycznej odnoszę wrażenie że słabo masz to rozpracowane.

Nie celuj tylko w segment premium masz go mieć ale ile sprzedaje się szynki parmeńskiej w sklepie  3 kg w ciągu miesiąca po 80 PLN/kg  nawet jak będziesz miał marżę  60 % to ile Ci to da zarobić około  150 PLN miesięcznie, tyle albo więcej zarobisz w jeden dzień  na przyzwoitej kaszance . 

Masz mieć przyzwoite wyroby, troszkę lepsze od przeciętnych w przyzwoitych cenach

 

P.S

poczytaj :

http://grupatarczynski.pl/ to tak ogólnie  wiem ze nie ta skala ale zasady i reguły są podobne

http://grupatarczynski.pl/wp-content/uploads/2016/08/GTA_-Sprawozdanie-z-Dzialalnosci-Grupy_2016_06.pdf

zwłaszcza o ryzyku strona 19-21

http://grupatarczynski.pl/wp-content/uploads/2016/08/GTA_Sprawozdanie-finansowe-MSSF-skr%C3%B3cone-2016_06.pdf

strona 31-40  Bilans , RZiS , Przepływy (bez zmian w KW)  masz wzór  sprawozdań do swojego business  planu (oczywiście dane mają być Twojej działalności - najlepiej w układzie miesięcznym - jak płacisz podatki ZUS-y  tak na 3 lata naprzód - później do czasu spłaty kredytu ale to w układzie kwartalnym półrocznym  )

Dodatkowo możesz zrobić analizę wrażliwości . W sumie np prospekt emisyjny to "gotowiec" mapy drogowej bisness planu (oczywiście nie ta skala i nie wszystkie punkty :D )

Zobacz na jakiej marzy netto "jedzie" Tarczyński a to zawodowiec i korzysta z ekonomiki skali 3-4% margines błędu jest niewielki

Business-plan robisz dla siebie nie Banku , to Ty będziesz bankrutował i będziesz licytowany  albo będziesz bogaty nie Bank. Jak coś to pytaj jak będę mógł pomóc to pomogę

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

 

 

http://grupatarczyns...upy_2016_06.pdfzwłaszcza o ryzyku strona 19-21 http://grupatarczyns...one-2016_06.pdf strona 31-40 Bilans , RZiS , Przepływy (bez zmian w KW) masz wzór sprawozdań do swojego business planu (oczywiście dane mają być Twojej działalności - najlepiej w układzie miesięcznym - jak płacisz podatki ZUS-y tak na 3 lata naprzód - później do czasu spłaty kredytu ale to w układzie kwartalnym półrocznym )

 

 

Linki nie chodzą...

 

 :cool: 

 

Masarnia 300 m kwadratowych to tak z 10 ludzi (na zmianę załóżmy na początek tylko jedna ) , żeby jakoś wyjść na swoje to tak pewnie 2-3 tony dziennie w surowcu . I wszystkie z tym problemy to tak z grubego palca bez znajomości tematu . Od strony ekonomicznej logistycznej odnoszę wrażenie że słabo masz to rozpracowane.

 

Na początek 4-5 ludzi - do 2 ton wyrobów tygodniowo, czy logistycznie mam rozpracowane - na razie w ogóle nie mam....  :cool: 

 

 

 

Masz mieć przyzwoite wyroby, troszkę lepsze od przeciętnych w przyzwoitych cenach

 

Założenie - wyroby dobre i tylko takie - od smalcu, kaszanki, wątrobianki po wędliny i wędzonki....

 

 

 

Stawiamy na tradycję (jak kiedyś):

 

Dobra ścieżka...

 

 

 

Stawiamy na lokalność:

 

Raczej nie - choć na rynku lokalnym też towar będzie - ale to nie jest klient docelowy...  :cool:  Za mały potencjał...

 

 

 

Nazwę wypromowały produkty a obecnie te brand jest synonimem dobrych samochodów, a nie o odwrotnie . Reasumując daj "normalną" nazwę którą jednocześnie będziesz mógł promować poprzez wyroby , a dobre wyroby ją .Np "Masarnia Piotr" wtedy możesz np mieć linie produktów premium Piotra : szynka Piotra , krakowska-Piotra, żeberka pieczone- Piotra itp a wyroby ekonomiczne (bez Piotr ) - jako szynka, żeberka pieczone itp .To jest oczywiście propozycja .

 

Masz rację, nazwa musi być normalna, rynek tworzy się latami - mam na to czas, a i te linie produktów standard(oczywiście czystych chemicznie) i premium - niezła myśl. :cool:

 

Na rynku lokalnym będzie marketing i reklama w prasie, akcje promocyjne w sklepach - degustacje... itp.  :cool:

pracuję tu od 94 roku w handlu - codziennie miałem do czynienia z klientami, minimum 100 osób dziennie, znam ludzi, ludzie mnie znają - moje wyroby też....   :cool:  W sprzedaży mieliśmy  też artykuły pomocnicze do produkcji wędlin, serów oraz warzenia piwa czy robienia winka i destylatów... Robiliśmy pokazy i szkolenia na temat domowego wytwarzania dobrego swojego jedzenia czy napitków...   i życie toczy się dalej....  i damy radę ....  Razem wymyślimy nazwę, ustalimy listę wyrobów, które będziemy produkować, bo co wiele głów - to nie jedna ...  :cool:    

 

 

 

 

 

 

to Ty będziesz bankrutował i będziesz licytowany albo będziesz bogaty

 

Bankructwo i bogactwo nie są mi potrzebne, chcę robić to na co mam ochotę i o czym myślałem już jakiś czas. Splot wydarzeń pozwolił na taką decyzję...

:cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

http://www.zmkania.pl/

to też producent wędlin  - patrz zakładka "relacje inwestorskie - raporty "

http://www.zmkania.pl/wp-content/uploads/2016/08/Sprawozdanie_z_Dzialalnosci_Zarzadu_ZM_HK_SA_30.06.2016.pdf

http://www.zmkania.pl/wp-content/uploads/2016/08/Sprawozdanie_finansowe_ZM_HK_SA_30.06.2016.pdf

 

(jak będziesz szukał w to spółkach giełdowych zakładka "relacje inwestorskie"- "raporty....okresowe , finansowe ) najwięcej info jest w rocznym , mniej w półrocznym najmniej w kwartalnym

 

 

Co do finansowania może ?  bank , syndyk zgodzi się na dzierżawę, leasing  itp to już musisz rozmawiać  z finansującym masarnie  (wiadomo bank, właściciel , najchętniej  "wzięliby"  gotówkę :D ) ale zdają sobie sprawę że premię dostana za sprzedaż całości (w tym zezwoleń itp) przy sprzedaży składników majątku rzadko da to się osiągnąć wiec jest szansa,  trzeba próbować bo jak nie będzie po  za Tobą chętnego to dla finansującego jest to rozwiązanie  może nie idealne ale jednak :). Oczywiście trzeba przeliczyć co lepsze kredyt leasing dzierżawa itp (ale jak nie masz zdolności kredytowej to jest to jakaś możliwość finansowania)

 

W Twojej działalności bardzo istotnym będzie kapitał obrotowy , jak pracujesz w handlu to wiesz jakie są terminy płatności  (często  i 30 dni a faktycznie  :facepalm: )  a nie pójdziesz na "udry" ze sklepem, siecią  jak się spóźnią bo stracisz odbiorcę, a z kolei Tobie półtusze na początku sprzedadzą za gotówkę.(zwróć na to uwagę tz kapitał obrotowy)  

Edited by Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Link to comment
Share on other sites

 

 

Co do finansowania może ? bank ,

 

Kredyt  załatwiony ...   podobno lepiej niż za gotówkę...  :cool:  Zdolność jest ...  rzeczoznawca i biznes plan zrobić....  pozostaje..

 

 

 

syndyk zgodzi się na dzierżawę, leasing itp to już musisz rozmawiać z finansującym masarnie (wiadomo bank, właściciel , najchętniej "wzięliby" gotówkę

 

Właściciel jeden....  :cool: 

 

 

 

bardzo istotnym będzie kapitał obrotowy , jak pracujesz w handlu to wiesz jakie są terminy płatności (często i 30 dni a faktycznie

 

Kapitał jest,  w mojej dotychczasowej branży terminy 30, 45, 90, 120 dni obowiązujące i dawali też na pół roku....  :cool:  

 

 

 

a nie pójdziesz na "udry" ze sklepem, siecią jak się spóźnią bo stracisz odbiorcę, a z kolei Tobie półtusze na początku sprzedadzą za gotówkę

 

Na udry nie pójdę, ale zasad trzymałem się i będę trzymać, nie ma kasy - nie ma towaru...    10-15 lat temu na porządku dziennym było 200-300 tys. zł faktur po terminie - ostatnie lata 10-15. tys. czasem do 30tys.  konsekwencja przynosiła efekty...  :cool:  

 

Łatwo nie będzie ....   :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

 

 

A może po prostu ...."Wędliny domowe Piotra" ?

 

Jest pomysł...

 

Na dzień dzisiejszy myślę nad osobowością prawną nowej firmy, no i o nazwie nie wspomnę - machina ruszyła...... będziemy robić prawdziwe wyroby wędliniarskie.       :cool: 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

Guest ArkoGdynia

 

 

machina ruszyła...... będziemy robić prawdziwe wyroby wędliniarskie.        

 

Ściskam mocno kciuki...aż mi sinieją.... za powodzenie Twojego projektu!!

:clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap:  :clap: 

Link to comment
Share on other sites

 

A może po prostu ...."Wędliny domowe Piotra" ?

 

Jest pomysł...

 

Na dzień dzisiejszy myślę nad osobowością prawną nowej firmy, no i o nazwie nie wspomnę - machina ruszyła...... będziemy robić prawdziwe wyroby wędliniarskie.       :cool:

 

 

No ja po swoich przejściach prawnie przy takich kwotach poszedł tylko w Sp. z o.o. i to w dwie druga Sp. z o.o. Komandytowa  zauważ ile tego na rynku powstalo, ile ich jest i trzeba zadać sobie pytanie dlaczego ?? To takie moje osobiste zdanie i odczucie. Chyba że jesteś przekonany o sukcesie to można iść po własności ale osobiście już bym nie ryzykował. 

Nazwa to inny temat tego co na pięczotkę wpiszesz i w KRS

Edited by kwlj
Link to comment
Share on other sites

Mimo iż bardzo wierzę w ciebie życzę dużo szczęścia i powodzenia oraz mocno trzymam kciuki za powodzenie twoich planów a co do osobowości prawnej to proponuję mocno zastanowić się nad tym co pisze kolega kwlj. Bo w tym kraju urzędnik ustala ci cenę w jakiej powinieneś sprzedawać i wydajność jaką powinieneś osiągnąć.

Edited by EAnna
lit.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11202-kaszubska-sp%C3%B3%C5%82dzielnia-smaku-pil%C3%ABce/
fajnie że powstała ta strona bo dzięki niej nie tylko tworzymy ale też uczymy się od innych jak byś lepszymi w tym co robimy

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

 

 

Bo w tym kraju urzędnik ustala ci cenę w jakiej powinieneś sprzedawać i wydajność jaką powinieneś osiągnąć.

 

Nie wspomniałeś, że ma zawsze rację....

 

To wracamy do nazwy.....i propozycji, bo ludzie od reklamy zaczynają naciskać....  trzeba się brać ostro, co w listopadzie wystartujemy......  :cool:  No i listę asortymentu trzeba opracować.....  :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

Nie wspomniałeś, że ma zawsze rację...

 

 

Najgorsze że ma racje :-), miałem kolege który prowadził piekarnię w ten sposób i US wyliczył mu że nie zużył tyle mąki na ten chleb , wg ich norm musiał zuzyć dużo mniej bo im się nie zgadza, oczywiście nie znając jego receptur na wypiek chleba, wszystko sobie zciągneli z "chmury" wyliczyli i doj....bali tak jak trzeba żeby im się zgadzało i odpowiednie wpływy były do budżetu !!! Dla mnie masakra !!! Interpretajcja urzędnika wg jego widzi mi się bo tak mu wolno !!!!. Trzymam kciuki i jestem jak nabardziej za !!!!! Oby takich inwestycji więcej !!! A Nazwa ?? "Wędliny domowe Piotra" czy "Wyroby domowe Piotra" wg mnie jest OK 

Edited by kwlj
Link to comment
Share on other sites

Może -" Prawdziwe wędliny" sp. zoo. sp komandytowa

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Link to comment
Share on other sites

"Z wędzarni Babci Heli." "Kiełbasa wg mojej Babci" "Smaczki z bukowego dymu","Na olchowym dymie " Wędzarnia pod miastem", "pod lasem", "na krzyżówce" "Twoja wędzarnia",

Konsument bardziej ufa i babci i kobiecie jako kucharce. Od pokoleń. Wiem, że wciąganie babć jak i dziadków do nomenklatury wędliniarskiej rozpoczęło się już dość dawno, ale uważam, że to dobra, niezbyt wyboista droga.

Teraz masarze przez  kucharzy bardziej kojarzą się z telewizyjnym show niż z rzetelnym wyrobem.

Dymna droga też może być dobra.

Edited by andym

Pozdrawiam, Andrzej

Link to comment
Share on other sites

Nazwa musi być chwytliwa i prosta, co do formy i osobowości, jeśli nie zamierzamy obracać od razu milionami :) czego życzę - to 1 osobowa działalność gosp. Po pierwsze tańsze księgowanie za spółki płaci się miesięcznie nawet 4 krotnie więcej, do tego dochodzi pełna księgowość, a przy produkcji upierdliwe każdy grosz wydany zaewidencjonowany, nie ma że coś se tam kupimy czy sprzedamy. Jednym słowem na początek masakra. wybór formy najlepiej pod liniowy 19% jeśli spodziewamy się od razu dużych obrotów, VAT?- zdążymy mamy 150.000 tyś do limitu - zawsze to tylko 19 % od zysku a nie jeszcze 5%, czy 8% wysoko przetworzone.

Link to comment
Share on other sites

Z.M. Piotr

MASARNIA

           pis-a

    Piotr i Spółka

 

Pieprznie i Soczyście

Wędliniarstwo Tradycyjne

Piotr i Spółka

"PisMas" .

Po..PIS..owe Wyroby Firmowe

"Tradycyjne wędliny Piotra", "Wędliny Piotra jak kiedyś", "Wędliny Piotra jak w PRL'u"

"Kiełba Piotra", "Wędlinowy rarytas", "Niebo w gębie", "Chłopski wyrób"

"Masarnia Piotr"

"Swojskie specjały Piotra"

"Wędliny znad Drwęcy",

"Wędliny domowe Piotra

Masarnia Szczepański

" Prawdziwe wędliny"

"Z wędzarni Babci Heli." "Kiełbasa wg mojej Babci" "Smaczki z bukowego dymu","Na olchowym dymie " Wędzarnia pod miastem", "pod lasem", "na krzyżówce" "Twoja wędzarnia",

Wędliny Wuja Piotra

Masarnia Piotra

Akademia Wędlin

Fabryka Wędlin

Studio Wędlin

 

Zebrałem dotychczasowe propozycje, może będą nowe, ale można pomyśleć o powyższych....  :cool:   

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Link to comment
Share on other sites

Najbardziej poważnie brzmi "Masarnia Szczepański" , jak zamierzasz ograniczyć się do NML, to wystarczy Babci Heli. Nazwa musi budzić szacunek, więc ...Szczepański brzmi jak należy. Kto wie, może kiedyś granice wschodnią otworzą(za naszego życia) to niech mają do czynienia z poważnym kontrahentem, a nie z jego babcią, tak myślę. ;)  Jak Zakłady Mięsne  Olewnik, Duda..., bardziej pasuje szynka Babci  Heli ;) No i ty ten nick masz taki nie polityczny :D​ 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.