Ela K. Posted November 3, 2015 Report Share #1 Posted November 3, 2015 (edited) Pieczenie ciast to jest to od czego zaczęłam swoją przygodę w kuchni Dziś chcę się podzielić przepisem na tartę z masą jogurtową . Kompilacja kilku przepisówTarta z masą jogurtowąSpód:0,5 kostki masła (100g)2 żółtkaszczypta soli3 łyżki cukru pudru1,5 szklanki mąkiCiasto zagnieść. Formę do tarty nasmarować masłem i wykleić ciastem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopniMasa jogurtowa:600 gram jogurtu greckiego3 jajkaZiarenka z 1 laski wanilii1,5 łyżki miodu3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko2 łyżki mąki pszennej przesianej przez sitkoSkładniki powinny być w temperaturze pokojowejWszystkie składniki wymieszać w misce łyżka lub mikserem.Odstawić na dziesięć minut. Masę wylać na wyjęty spód. Piec w 190 stopniach przez 30 minut.Ja polałam tartę polewą czekoladowa i położyłam na niej borówki Edited November 4, 2015 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/ Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 3, 2015 Report Share #2 Posted November 3, 2015 Slicznie sie prezentuje . Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454161 Share on other sites More sharing options...
Gwizdek Posted November 3, 2015 Report Share #3 Posted November 3, 2015 http://www.gify.net/data/media/92/kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015.gif http://pixers.pl/image/1/110/n8nLuYEi1pkNIxDKn5E1dzWTDMT1xQ9FL1ETlZ3iwN0QVN9ZfZVR88jeJpGRfNDXwYl1hEEMhonehoGRh72MhF3FqzSKhZkaMR3KhRGKm5dRkRHT0NnasiGaho2F0Rni/82/22/10/0082221086/obraz-plakat-slinotok-emotikon.jpg Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454164 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 3, 2015 Author Report Share #4 Posted November 3, 2015 Slicznie sie prezentuje .Dzięki http://www.gify.net/data/media/92/kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015.gif http://pixers.pl/image/1/110/n8nLuYEi1pkNIxDKn5E1dzWTDMT1xQ9FL1ETlZ3iwN0QVN9ZfZVR88jeJpGRfNDXwYl1hEEMhonehoGRh72MhF3FqzSKhZkaMR3KhRGKm5dRkRHT0NnasiGaho2F0Rni/82/22/10/0082221086/obraz-plakat-slinotok-emotikon.jpgOj Gwizdek zapraszam Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454173 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 3, 2015 Report Share #5 Posted November 3, 2015 Ela .. ''pikna'' ta Twoja tarta Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454182 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 3, 2015 Author Report Share #6 Posted November 3, 2015 Ela .. ''pikna'' ta Twoja tarta Anuś dzięki Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454192 Share on other sites More sharing options...
eli55 Posted November 4, 2015 Report Share #7 Posted November 4, 2015 To ja poprosze kawalek :clap: Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454211 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 4, 2015 Report Share #8 Posted November 4, 2015 Super wyglada ! a teraz mam pytanie 0.5 kostki masla ? ile to wagowo bo u mnie kostki to sa od 125 g do pol kg.drugie pytanie czemu przesiewamy cukier? a jezeli tak to jakie sitko bo mam takie do pudru i raczej przez takowe nie przejdzie . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454244 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 4, 2015 Author Report Share #9 Posted November 4, 2015 Super wyglada ! a teraz mam pytanie 0.5 kostki masla ? ile to wagowo bo u mnie kostki to sa od 125 g do pol kg.drugie pytanie czemu przesiewamy cukier? a jezeli tak to jakie sitko bo mam takie do pudru i raczej przez takowe nie przejdzie . Już popoprawiałam. Wrrrrr pisanie na telefonie to jednak pomyłka . Dzięki za czujność To ja poprosze kawalek :clap:Zapraszam jeszcze jest. Robiłam ją po raz pierwszy i dopiero dziś spróbowałam . Muszę powiedzieć, że jest pyszna . Delikatna . Dla niektórych może być za mało słodka jednak ja w niej nic nie zmienię , Na pewno do powtórzenia . No i najważniejsze - robi się prędzikiem Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454310 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted November 5, 2015 Report Share #10 Posted November 5, 2015 Dla niektórych może być za mało słodka IMO do spodu można sobie cukier darować.Będzie dobrze kontrastować ze (przeraźliwie) słodkim kremem jogurtowym.Nawet zrezygnowałabym z cukru w masie jogurtowej. Można zwiększyć ilośc miodu do 2 Ł.Wtedy zostaną wydobyte wszystkie smaki i aromaty tej wspaniałej kompozycji.Wykonanie bardzo piękne !!! Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454471 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 5, 2015 Author Report Share #11 Posted November 5, 2015 IMO do spodu można sobie cukier darować. Będzie dobrze kontrastować ze (przeraźliwie) słodkim kremem jogurtowym. Wbrew pozorom ta masa jogurtowa z tych składników nie jest słodka,. Cała tarta jest zaskakująco delikatna i nie jest to moje subiektywne odczucie Wykonanie bardzo piękne !!! Dzięki bardzo Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454488 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 5, 2015 Report Share #12 Posted November 5, 2015 Moja mama robi paj ananasowy nie pamietam przepisu ale wydaje mi sie ze stosunek cukru do jogurtu jest 1do 2, a tu jest podobnie nie jest za slodka , przynajmniej dla mnie a ja ogolnie i malo slodka i malsolna jestem ,ale oczywiscie to rzecz gustu . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454490 Share on other sites More sharing options...
Wujaszek Tom Posted November 5, 2015 Report Share #13 Posted November 5, 2015 Nawet mi się nie pokazuj w ZRYTYCH bez Tarty Quote Myślisz , że możesz wszystko ? Spróbuj trzasnąć drzwiami obrotowymi Myślałem ,że jestem już na dnie !!!! Ale ktoś rzucił mi łopatę. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454520 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 6, 2015 Author Report Share #14 Posted November 6, 2015 Wujaszku Twoja prośba jest dla mnie rozkazem Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454588 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 6, 2015 Author Report Share #15 Posted November 6, 2015 Moja mama robi paj ananasowy nie pamietam przepisu ale wydaje mi sie ze stosunek cukru do jogurtu jest 1do 2 Electra dziś znów robiłam znów tą tartę i zważyłam cukier . Na 600g jogurtu idzie 3/4 szklanki cukru pudru , który waży 125g Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454699 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 6, 2015 Report Share #16 Posted November 6, 2015 Elu , czyli to jak sadzilam ze za slodka nie jest ,przy okazji zrobie taka jak Twoja i posmakuje Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454726 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 7, 2015 Author Report Share #17 Posted November 7, 2015 (edited) Delicja - biszkopt, galaretka , mus, polewa . Przepis wpiszę w poniedziałekDziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie .Mniam Edited November 7, 2015 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454884 Share on other sites More sharing options...
electra Posted November 7, 2015 Report Share #18 Posted November 7, 2015 ooo wlasnie ja mam cala mase wisni ponalewkowych bedzie jak znalesc do tarty, Ta galaretkowa super wyglada ,ja niestety galaretki nie lubie ,no chyba ze taka wytrawna . Quote https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454891 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted November 7, 2015 Report Share #19 Posted November 7, 2015 Delicja - biszkopt, galaretka , mus, polewa Dziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie . Ela .. wypieki piękne rum lubię tylko do herbaty, ale można przecież użyć wiśni ponalewkowych Za kolorystykę tych ciast masz ode mnie piątkę z plusem Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454991 Share on other sites More sharing options...
pis67 Posted November 7, 2015 Report Share #20 Posted November 7, 2015 (edited) Dziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie . Takie cudo w piątek by się zjadło.... 13-go ... wiśnie i czereśnie w rumie, to przykuło mą uwagę ... Edited November 7, 2015 by pis67 Quote Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-454999 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 9, 2015 Author Report Share #21 Posted November 9, 2015 Takie cudo w piątek by się zjadło.... 13-go ... wiśnie i czereśnie w rumie, to przykuło mą uwagę ... Piotrze będzie tarta 13-tego. Wiśnie i czereśnie w rumie ................. pyszne Za kolorystykę tych ciast masz ode mnie piątkę z plusem Dzieki Anuś Wisienki i czereśnie w rumie smakują lepiej niż te z Mon Cheri Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-455266 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 16, 2015 Author Report Share #22 Posted November 16, 2015 (edited) Śliwki w rumie nadziewane marcepanem Składniki:śliwka kalifornijska 300 gbiały rum - około szklankimasa marcepanowa 200 gczekolada deserowa, gorzka lub mleczna w zależności co kto lubi 250 g Sposób wykonaniaŚliwki zalewamy rumem. Odstawiamy do nasączenia. Można to zrobić wieczorem. Potem śliwki nadziewamy przygotowanymi wcześniej kulkami marcepanu. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (miseczka z czekoladą na gotującym się garnku z wodą ) . Śliwki nadziane marcepanem obtaczamy w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia na kratce Smacznego Edited November 16, 2015 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-456658 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted November 16, 2015 Report Share #23 Posted November 16, 2015 Elu , ja robilam sliwki ,nadziewalam tylko chekolada. Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-456715 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 16, 2015 Author Report Share #24 Posted November 16, 2015 Elu , ja robilam sliwki ,nadziewalam tylko chekolada.Aniu spróbuj tych nie będziesz zawiedziona Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-456763 Share on other sites More sharing options...
KURP Posted November 16, 2015 Report Share #25 Posted November 16, 2015 Ela Ty lepiej podaj przepis na te kulki z kokosem (kokos z nalewu) Quote Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną. Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/#findComment-456774 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.