Jump to content

Recommended Posts

Pieczenie ciast to jest to od czego zaczęłam swoją przygodę w kuchni :)
Dziś chcę się podzielić przepisem na tartę z masą jogurtową . Kompilacja kilku przepisów
Tarta z masą jogurtową
Spód:
0,5 kostki masła (100g)
2 żółtka
szczypta soli
3 łyżki cukru pudru
1,5 szklanki mąki

Ciasto zagnieść. Formę do tarty nasmarować masłem i wykleić ciastem. Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni

Masa jogurtowa:
600 gram jogurtu greckiego
3 jajka
Ziarenka z 1 laski wanilii
1,5 łyżki miodu
3/4 szklanki cukru pudru przesianego przez sitko
2 łyżki mąki pszennej przesianej przez sitko
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej
Wszystkie składniki wymieszać w misce łyżka lub mikserem.
Odstawić na dziesięć minut. Masę wylać na wyjęty spód. Piec w 190 stopniach przez 30 minut.

Ja polałam tartę polewą czekoladowa i położyłam na niej borówki

post-70567-0-71450300-1446584269_thumb.jpg

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Link to comment
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/
Share on other sites

  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

http://www.gify.net/data/media/92/kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015.gif http://pixers.pl/image/1/110/n8nLuYEi1pkNIxDKn5E1dzWTDMT1xQ9FL1ETlZ3iwN0QVN9ZfZVR88jeJpGRfNDXwYl1hEEMhonehoGRh72MhF3FqzSKhZkaMR3KhRGKm5dRkRHT0NnasiGaho2F0Rni/82/22/10/0082221086/obraz-plakat-slinotok-emotikon.jpg

Slicznie sie prezentuje :clap: .

Dzięki :)

http://www.gify.net/data/media/92/kucharz-i-szef-kuchni-ruchomy-obrazek-0015.gif http://pixers.pl/image/1/110/n8nLuYEi1pkNIxDKn5E1dzWTDMT1xQ9FL1ETlZ3iwN0QVN9ZfZVR88jeJpGRfNDXwYl1hEEMhonehoGRh72MhF3FqzSKhZkaMR3KhRGKm5dRkRHT0NnasiGaho2F0Rni/82/22/10/0082221086/obraz-plakat-slinotok-emotikon.jpg

Oj Gwizdek zapraszam :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Ela .. ''pikna'' ta Twoja tarta  :thumbsup: 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Ela .. ''pikna'' ta Twoja tarta  :thumbsup:

 

Anuś dzięki :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Super wyglada  ! a teraz mam pytanie 0.5 kostki masla ? ile to wagowo bo u mnie kostki to sa od 125 g do pol kg.

drugie pytanie czemu przesiewamy cukier? a jezeli tak to jakie sitko bo mam takie do pudru i raczej przez takowe nie przejdzie .

Super wyglada  ! a teraz mam pytanie 0.5 kostki masla ? ile to wagowo bo u mnie kostki to sa od 125 g do pol kg.

drugie pytanie czemu przesiewamy cukier? a jezeli tak to jakie sitko bo mam takie do pudru i raczej przez takowe nie przejdzie .

 

Już popoprawiałam. Wrrrrr pisanie na telefonie to jednak pomyłka . Dzięki za czujność :)

To ja poprosze kawalek :D:clap: :clap:

Zapraszam jeszcze jest.

 

Robiłam ją po raz pierwszy i dopiero dziś spróbowałam . Muszę powiedzieć, że jest pyszna . Delikatna . Dla niektórych może być za mało słodka jednak ja w niej nic nie zmienię , Na pewno do powtórzenia . No i najważniejsze - robi się prędzikiem ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

Dla niektórych może być za mało słodka

IMO do spodu można sobie cukier darować.

Będzie dobrze kontrastować ze (przeraźliwie) słodkim kremem jogurtowym.

Nawet zrezygnowałabym z cukru w masie jogurtowej. Można zwiększyć ilośc miodu do 2 Ł.

Wtedy zostaną wydobyte wszystkie smaki i aromaty tej wspaniałej kompozycji.

Wykonanie bardzo piękne !!!

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

IMO do spodu można sobie cukier darować. Będzie dobrze kontrastować ze (przeraźliwie) słodkim kremem jogurtowym.

 

Wbrew pozorom ta masa jogurtowa z tych składników nie jest słodka,. Cała tarta jest zaskakująco delikatna i nie jest to moje subiektywne odczucie ;)

 

 

 

Wykonanie bardzo piękne !!!

 

Dzięki  bardzo :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Moja mama robi paj ananasowy nie pamietam przepisu ale wydaje  mi sie ze stosunek cukru do jogurtu jest 1do 2, a tu jest podobnie nie jest za slodka , przynajmniej dla mnie a ja ogolnie i malo slodka i malsolna jestem ,ale oczywiscie to rzecz gustu .  

Wujaszku Twoja prośba jest dla mnie rozkazem ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

Moja mama robi paj ananasowy nie pamietam przepisu ale wydaje mi sie ze stosunek cukru do jogurtu jest 1do 2

 

Electra dziś znów robiłam znów tą tartę i zważyłam cukier . Na 600g jogurtu idzie 3/4 szklanki cukru pudru , który waży 125g :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Elu , czyli to jak sadzilam ze za slodka nie jest ,przy okazji zrobie taka jak Twoja i posmakuje :)

Delicja - biszkopt, galaretka , mus, polewa :). Przepis wpiszę w poniedziałek

post-70567-0-61071500-1446903028_thumb.jpg

Dziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie .

Mniam

post-70567-0-32044300-1446902017_thumb.jpg

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

ooo wlasnie ja mam cala mase wisni ponalewkowych  bedzie jak znalesc do tarty, Ta galaretkowa super wyglada :thumbsup: ,ja niestety galaretki nie lubie ,no chyba ze taka wytrawna .

 

 

Delicja - biszkopt, galaretka , mus, polewa

 

 

Dziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie .

Ela .. wypieki piękne :thumbsup: rum lubię tylko do herbaty, ale można przecież użyć wiśni ponalewkowych :) 

Za kolorystykę tych ciast masz ode mnie piątkę z plusem :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

Dziś też zrobiłam tartę. Tym razem do dekoracji użyłam wiśni i czereśni w rumie .

Takie cudo w piątek by się zjadło.... 13-go ... wiśnie i czereśnie w rumie, to przykuło mą uwagę ... :cool:

Edited by pis67
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.

 

 

Takie cudo w piątek by się zjadło.... 13-go ... wiśnie i czereśnie w rumie, to przykuło mą uwagę ...

 

Piotrze będzie tarta 13-tego. Wiśnie i czereśnie w rumie ................. pyszne :D

 

 

 

Za kolorystykę tych ciast masz ode mnie piątkę z plusem :D

 

Dzieki Anuś :) Wisienki i czereśnie w rumie smakują lepiej niż te z Mon Cheri ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Śliwki w rumie nadziewane marcepanem

 

Składniki:

śliwka kalifornijska 300 g

biały rum - około szklanki

masa marcepanowa  200 g

czekolada deserowa, gorzka lub mleczna w zależności co kto lubi 250 g

 

Sposób wykonania

Śliwki zalewamy rumem. Odstawiamy do nasączenia. Można to zrobić wieczorem. Potem śliwki nadziewamy przygotowanymi wcześniej kulkami marcepanu. Rozpuszczamy czekoladę w kąpieli wodnej (miseczka z czekoladą na gotującym się garnku z wodą ) . Śliwki nadziane marcepanem obtaczamy w czekoladzie i odkładamy do zastygnięcia na kratce

 

Smacznego :)

post-70567-0-50497800-1447683554_thumb.jpg
post-70567-0-29935600-1447683498_thumb.jpg

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Elu  :clap: , ja robilam sliwki  ,nadziewalam tylko chekolada.

Aniu spróbuj tych nie będziesz zawiedziona :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Ela Ty lepiej podaj przepis na te kulki z kokosem (kokos z nalewu) ;)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

 

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

 

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.