Ela K. Posted November 19, 2015 Author Report Share #26 Posted November 19, 2015 (edited) Likier kokosowy na którego wpisałam przepis robi się zalewając wiórki spirytusem. Spirytus się odciska i zostają wiórki mocno nasączone spirytusem. Żal wyrzucać. Pierwszy raz zrobiłam z nimi zapiekankę z jabłuszkami. Była niezła ale nie powaliła. Koleżanka, która zrobiła ten likier wymyśliła, że zrobi z nich raffaello . Troszkę zmieniłam jej przepis i w sumie jeszcze nad nim popracuję. Przedstawiam jednak wersję, którą niektórzy poznali na zlocie Raffaello z wiórek z likieru Składniki:150 g wiórek nasączonych spirytusem200 g herbatników200 g masła40 g cukru pudru (tu trzeba próbować masy i dostosować do swoich preferencji)około 40 szt migdałów (wcześniej sparzyć, namoczyć i obrać ze skórki)biała czekolada100 g wiórek kokosowych (ja dałam już zwykłe wiórki, wg mnie te spirytusowe spowodowałyby, że cukierki będą za mocne)Herbatniki w kielichu malaksera drobniutko rozdrobniłam. Później w misie miksera utarłam masło z cukrem, wiórkami "spirytusowymi" i cukrem pudrem. Trochę jeszcze wyrobiłam masę ręką. Formowałam kulki . U mnie ważyły około 14g każda . Do środka każdej wkładałam migdała . Ułożyłam na talerzu i włożyłam do lodówki na kilka godzin. Następnie w kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę, maczałam kulki w czekoladzie i obtoczyłam wiórkami (już bez alkoholu).Smacznego Edited November 19, 2015 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-457335 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted November 19, 2015 Report Share #27 Posted November 19, 2015 Ela :w00t: Jakie piękne Smaczniaście wyglądają W ogóle zauważyłem, że bardzo ładnie Ci wszystko wychodzi Śliwki również mistrzowskie - jak z obrazka Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-457340 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 19, 2015 Author Report Share #28 Posted November 19, 2015 W ogóle zauważyłem, że bardzo ładnie Ci wszystko wychodzi Śliwki również mistrzowskie - jak z obrazka Dzięki za miłe słowa Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-457341 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 21, 2015 Author Report Share #29 Posted November 21, 2015 Ciasto strażackieSkładniki:250g mąki pszennej100g cukru pudru100g zimnego masł1 duże jajko Z podanych składników zagnieść kruche ciasto . Wylepić nim formę do tarty albo tortownicę 24 cm ( wysmarowaną masłem , wysypaną bułką tartą). Formujemy brzeg na 2-3 cm. Wkładamy do lodówki w tym czasie przygotowujemy masę wiśniową. Masa wiśniowa:Około 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu;2 szklanki kompotu wiśniowego,1 budyń waniliowy lub śmietankowy.Wlewamy do garnka 1,5 szklanki kompotu. Gotujemy . W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń ( proszek). Do gotującego sie kompotu wlewamy masę budyniową . Gotujemy do momentu zgęstnienia . Odstawiamy . Do lekko przestudzonej masy dodajemy wiśnie , mieszamy , wylewamy na kruche ciasto.Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i zostawiamy na 30-35 minut.Wyjmujemy zostawiamy do wystudzenia . Podobno najlepsze jest po schłodzeniu w lodówce , jednak rzadko udaje mi się tak ją schować , żeby moi chłopcy nie wywąchali. Twierdza że na ciepło też jest pyszna. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-457747 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted November 27, 2015 Author Report Share #30 Posted November 27, 2015 (edited) Już zaczęłam robić pierniki. To jedne z wielu, które zamierzam zrobić na te Święta. Pyszne !!!! Muszą odstać swoje w puszce, żeby zmięknąć. PiernikiSkładniki:300 g miodu120 g masła550 g mąki pszennej + mąka do podsypywania100 g cukru pudru 50 g przyprawy do piernika 1 jajko 2 łyżeczki sody oczyszczonej Sposób wykonania:Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia się masła. Odstawić do ostygnięcia.Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować . Jeśli ciasto wyjdzie zbyt miękkie odstawić do lodówki do schłodzenia, będzie lepiej się wałkowało. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C Ciasto wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy pierniczki na choinkę to przed pieczeniem wykrawać otworek do przewlekania. Super nadaje się do tego słomka do napojów. Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę, żeby ostygły. Pierniki po upieczeniu są twarde (co łasuchom w ogóle nie przeszkadzało w wyjadaniu ) Po wystygnięciu wkładamy do szczelnej puszki , żeby zmiękły. Pierniki są dobre nawet po kilku miesiącach. Z przepisu wychodzi około 100 ciastek.Dekorowanie pierników zaplanowane na tydzień przed świętami. Zawsze robimy to rodzinnie Edited November 27, 2015 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-458946 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 16, 2015 Author Report Share #31 Posted December 16, 2015 (edited) Na te święta zrobiłam cztery zupełnie różne rodzaje pierników. Blog mojewypieki.com jest dla mnie skarbnicą przepisów na słodkie . Przeglądając tam przepisy na pierniki stwierdziłam, że chcę spróbować ciastek z różnych stron świata. Muszę Wam powiedzieć, że wszystkie są pyszne i wszystkie do powtórzenia za rok , albo wcześniej To są pierniki czekoladowe zrobione wg tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-pierniczki. W związku z tym, że ja kocham smak czekolady dla mnie NR1 Te z migdałem to Pierniki z Norymbergi cudownie mięciutkie , bardzo smakują dla mojego syna. Polecam gorącohttp://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-z-norymbergi Lebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniki. Najbardziej aromatyczne z tych co robiłam.http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen Pierniki tradycyjne , przynajmniej u mnie w domu robimy je od lat. Teraz korzystam z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-ii, ale mój przepis w zeszycie niewiele się różni od tego Cudowny aromat przypraw korzennych roznoszący się po domu to znak, że święta tuż tuż Edited December 16, 2015 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463271 Share on other sites More sharing options...
Kamil_1 Posted December 16, 2015 Report Share #32 Posted December 16, 2015 :w00t: Elu, jesteś cukiernikiem co życie najbliższych osładza piernikiem Jak widzę te lukrowe wzorki, ozdoby etc to jedyne co mogę stwierdzić to to, że dużo pracy przy tym było Pięknie wyglądają Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463278 Share on other sites More sharing options...
ANNAM Posted December 16, 2015 Report Share #33 Posted December 16, 2015 Tyle pracy a pozniej tak chetnie kazdy siega po pierniczki. Ela prawo Quote Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463279 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 16, 2015 Author Report Share #34 Posted December 16, 2015 Pięknie wyglądają Kamilku ale jesteś poeta Dzięki Ela prawo :clap: Aniu dziękuję Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463281 Share on other sites More sharing options...
BazylWidzew Posted December 16, 2015 Report Share #35 Posted December 16, 2015 (edited) Ela super wypieki O kurcze 2000 posta napisałem i zrobili ze mnie kombatanta bo mi się teraz wyświetla "weteran" Edited December 16, 2015 by BazylWidzew Quote TYLKO WIDZEW RTS !!! Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463287 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 16, 2015 Author Report Share #36 Posted December 16, 2015 Ela super wypieki Dzięki Weteranie Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463471 Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted December 16, 2015 Report Share #37 Posted December 16, 2015 Elu...I czapki z głów za takie pierniczenie się Zkosztował bym do kawki... I to nie po jednym.... ]:-> Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463481 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 16, 2015 Report Share #38 Posted December 16, 2015 No, no..... Pani Elu, co za pyszności ja tu widzę pożarłbym jednym tchem połowę z nich bez zastanowienia Brawo bo piękne one są, aż żal je jeść Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463483 Share on other sites More sharing options...
mucho Posted December 17, 2015 Report Share #39 Posted December 17, 2015 Sliczne te pierniczki i czekoladki rowniez. Jak mina swieta mam zamiar zabrac sie troche za robienie czekoladek licze na twoja pomoc Mam juz nawet jakies foremki tyko z tym czasem troche slabo Quote pozdr. maya Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463495 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 17, 2015 Author Report Share #40 Posted December 17, 2015 Sliczne te pierniczki i czekoladki rowniez. Dziękuję bardzo za miłe słowa . Mam juz nawet jakies foremki tyko z tym czasem troche slabo Jeśli znajdziesz troszkę czasu to zrób na święta śliwki . Robi się dosyć szybko . Smak rewelacja.Jeśli będę potrafiła pomóc z chęcią to zrobięElu... I czapki z głów za takie pierniczenie się Zkosztował bym do kawki... I to nie po jednym.... ]:-> Areczku zapraszam serdecznie Brawo bo piękne one są, aż żal je jeść Oj tam, oj tam proszę się częstować Dzięki Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463503 Share on other sites More sharing options...
MariuszB Posted December 17, 2015 Report Share #41 Posted December 17, 2015 Dzięki Elu, właśnie poczęstowałem się wirtualnie, są przepyszne Quote Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-463531 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 22, 2015 Author Report Share #42 Posted December 22, 2015 (edited) Tradycyjnie na wigilijne szkolne spotkania piekę ciacho w kształcie choinki jest to taki murzynek z dżemem lub powidłami z dodatkiem przyprawy piernikowej ., Edited December 22, 2015 by Ela K. Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464546 Share on other sites More sharing options...
Guest ArkoGdynia Posted December 22, 2015 Report Share #43 Posted December 22, 2015 Bardzo smacznie wygląda... Normalnie do schrupania Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464549 Share on other sites More sharing options...
Anuś Posted December 22, 2015 Report Share #44 Posted December 22, 2015 piekę ciacho w kształcie choinki jest to taki murzynek z dżemem lub powidłami z dodatkiem przyprawy piernikowej . Ela .. masz taką foremkę ? czy formujesz ciasto po upieczeniu ?choineczka Quote Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464551 Share on other sites More sharing options...
tomibass Posted December 22, 2015 Report Share #45 Posted December 22, 2015 Choineczka pierwsza klasa Quote Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464560 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted December 22, 2015 Author Report Share #46 Posted December 22, 2015 Bardzo smacznie wygląda... Normalnie do schrupania No i wszamali . Dzięki Arku:) Ela .. masz taką foremkę ? czy formujesz ciasto po upieczeniu ? choineczka Anuś dzięki. Mam taką silikonową formę, kilka lat temu kupiłam i tradycyjnie piekę w niej ciacho do szkoły Choineczka pierwsza klasa :clap: Dzięki Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-464589 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 28, 2016 Author Report Share #47 Posted January 28, 2016 Może bułeczkę ? Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-471745 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 31, 2016 Author Report Share #48 Posted January 31, 2016 Nalewka wiśniowa została zlana i zostały przepyszne wisienki, które zamierzam wykorzystać do deserów. Powiem Wam w tajemnicy , że uwielbiam wszelkie czekoladki z alkoholem . No i już wiecie co zrobiłam jako pierwsze z wisienek . Tak, tak ..... pralinki Czekoladki z wisienkami z nalewkiSkładniki:30 wisienek 200 g ulubionej czekolady u mnie mieszanka mlecznej , deserowej i gorzkiej30 papilotek do pralinek Sposób wykonania jest banalnie prosty Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Nakładałam do każdej papilotki 3/4 łyżeczki rozpuszczonej czekolady. W czekoladę wcisnęłam wisienkę, następnie zalałam to czekoladą. Wstawiłam do zastygnięcia do lodówki na około 4 godziny. No nie bądź taka, daj jeszcze jedną S M A C Z N E G O ! ! ! Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-472362 Share on other sites More sharing options...
@halusia@ Posted January 31, 2016 Report Share #49 Posted January 31, 2016 Piękne pralinki Elu... jadłabym. ...tylko te kalorie :) Quote Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-472375 Share on other sites More sharing options...
Ela K. Posted January 31, 2016 Author Report Share #50 Posted January 31, 2016 Halusia ale jedną możesz spróbować Quote Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12234-na-s%C5%82odko-u-eli-k/page/2/#findComment-472379 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.