Jump to content

Recommended Posts

Likier kokosowy na którego wpisałam przepis robi się zalewając wiórki spirytusem. Spirytus się odciska i zostają wiórki mocno nasączone spirytusem. Żal wyrzucać. Pierwszy raz zrobiłam z nimi zapiekankę z jabłuszkami. Była niezła ale nie powaliła. Koleżanka, która zrobiła ten likier wymyśliła, że zrobi z nich raffaello . Troszkę zmieniłam jej przepis i w sumie jeszcze nad nim popracuję. Przedstawiam jednak wersję, którą niektórzy poznali na zlocie :)

Raffaello z wiórek z likieru

Składniki:
150 g wiórek nasączonych spirytusem
200 g herbatników
200 g masła
40 g cukru pudru (tu trzeba próbować masy i dostosować do swoich preferencji)
około 40 szt migdałów (wcześniej sparzyć, namoczyć i obrać ze skórki)

biała czekolada
100 g wiórek kokosowych (ja dałam już zwykłe wiórki, wg mnie te spirytusowe spowodowałyby, że cukierki będą za mocne)

Herbatniki w kielichu malaksera drobniutko rozdrobniłam. Później w misie miksera utarłam masło z cukrem, wiórkami "spirytusowymi" i cukrem pudrem. Trochę jeszcze wyrobiłam masę ręką. Formowałam kulki . U mnie ważyły około 14g każda :) . Do środka każdej wkładałam migdała . Ułożyłam na talerzu i włożyłam do lodówki na kilka godzin. Następnie w kąpieli wodnej rozpuściłam czekoladę, maczałam kulki w czekoladzie i obtoczyłam wiórkami (już bez alkoholu).

Smacznego
post-70567-0-53332800-1447920423_thumb.jpg

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

  • Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

 

 

W ogóle zauważyłem, że bardzo ładnie Ci wszystko wychodzi :thumbsup::clap: Śliwki również mistrzowskie - jak z obrazka :clap:

 

Dzięki za miłe słowa :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Ciasto strażackie

Składniki:
250g mąki pszennej
100g cukru pudru
100g zimnego masł
1 duże jajko

 

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto . Wylepić nim formę do tarty albo tortownicę 24 cm ( wysmarowaną masłem , wysypaną bułką tartą). Formujemy brzeg na 2-3 cm. Wkładamy do lodówki w tym czasie przygotowujemy masę wiśniową.

 

Masa wiśniowa:
Około 1,5 szklanki wydrylowanych wiśni z kompotu;
2 szklanki kompotu wiśniowego,
1 budyń waniliowy lub śmietankowy.

Wlewamy do garnka 1,5 szklanki kompotu. Gotujemy . W pozostałym kompocie rozrabiamy budyń ( proszek). Do gotującego sie kompotu wlewamy masę budyniową . Gotujemy do momentu zgęstnienia . Odstawiamy . Do lekko przestudzonej masy dodajemy wiśnie , mieszamy , wylewamy na kruche ciasto.

Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 10 minut, potem temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i zostawiamy na 30-35 minut.

Wyjmujemy zostawiamy do wystudzenia . Podobno najlepsze jest po schłodzeniu w lodówce , jednak rzadko udaje mi się tak ją schować , żeby moi chłopcy nie wywąchali. Twierdza że na ciepło też jest pyszna.

 

post-70567-0-81213900-1448117695_thumb.jpg

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Już zaczęłam robić pierniki. To jedne z wielu, które zamierzam zrobić na te Święta. Pyszne !!!! Muszą odstać swoje w puszce, żeby zmięknąć.

 

Pierniki

Składniki:

300 g miodu

120 g masła

550 g mąki pszennej + mąka do podsypywania

100 g cukru pudru

 50 g przyprawy do piernika

  1 jajko

  2 łyżeczki sody oczyszczonej

 

Sposób wykonania:

Miód i masło podgrzać w garnku do rozpuszczenia się masła. Odstawić do ostygnięcia.

Dodać pozostałe składniki i wyrobić lub zmiksować . Jeśli ciasto wyjdzie zbyt miękkie odstawić do lodówki do schłodzenia, będzie lepiej się wałkowało.

 

Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C

 

Ciasto wałkować na stolnicy na grubość 2-3 mm podsypując delikatnie mąką. Wykrawać pierniczki o dowolnych kształtach i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli chcemy pierniczki na choinkę to przed pieczeniem wykrawać otworek do przewlekania. Super nadaje się do tego słomka do napojów.

 

Piec w rozgrzanym piekarniku 8-10 minut.   Po  upieczeniu wyjmujemy na kratkę, żeby ostygły. Pierniki po upieczeniu są twarde (co łasuchom w ogóle nie przeszkadzało w wyjadaniu ;) ) Po wystygnięciu wkładamy do szczelnej puszki , żeby zmiękły. Pierniki są dobre nawet po kilku miesiącach. Z przepisu wychodzi około 100 ciastek.

Dekorowanie pierników zaplanowane na tydzień przed świętami. Zawsze robimy to rodzinnie :)

 

 

post-70567-0-61755200-1448610701_thumb.jpg

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

  • 3 weeks later...

Na te święta zrobiłam  cztery zupełnie różne rodzaje pierników. Blog mojewypieki.com jest dla mnie skarbnicą przepisów na słodkie . Przeglądając tam przepisy na pierniki stwierdziłam, że  chcę spróbować ciastek z różnych stron świata. Muszę Wam powiedzieć, że wszystkie są pyszne i wszystkie do powtórzenia za rok , albo wcześniej ;)

 

post-70567-0-62063700-1450249408_thumb.jpg

 

To są pierniki czekoladowe zrobione wg tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/czekoladowe-pierniczki. W związku z tym, że ja kocham smak czekolady dla mnie NR1

post-70567-0-61555800-1450249436_thumb.jpg

post-70567-0-05308800-1450249511_thumb.jpg

 

Te z migdałem to Pierniki z Norymbergi cudownie mięciutkie , bardzo smakują dla mojego syna. Polecam gorącohttp://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-z-norymbergi

post-70567-0-80065200-1450249459_thumb.jpg

 

Lebkuchen - tradycyjne niemieckie pierniki. Najbardziej aromatyczne z tych co robiłam.http://www.mojewypieki.com/przepis/lebkuchen

post-70567-0-78856200-1450249483_thumb.jpg

 

Pierniki tradycyjne , przynajmniej u mnie w domu robimy je od lat. Teraz korzystam z tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/pierniczki-przepis-ii, ale mój przepis w zeszycie niewiele się różni od tego :)

post-70567-0-41524700-1450249525_thumb.jpg

 

 

Cudowny aromat przypraw korzennych roznoszący się po domu to znak, że święta tuż tuż :)

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

:w00t: :w00t: :w00t: Elu, jesteś cukiernikiem co życie najbliższych osładza piernikiem :cool:

 

Jak widzę te lukrowe wzorki, ozdoby etc to jedyne co mogę stwierdzić to to, że dużo pracy przy tym było ;) 

 

Pięknie wyglądają :thumbsup:  :clap:

 

 

Pięknie wyglądają :thumbsup::clap:

Kamilku ale jesteś poeta :) Dzięki :)

 

 

Ela prawo :clap: :clap:

Aniu dziękuję :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

Ela super wypieki :thumbsup:

Dzięki Weteranie ;)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

No, no..... Pani Elu, co za pyszności ja tu widzę :clap: pożarłbym jednym tchem połowę z nich bez zastanowienia ;):D

Brawo bo piękne one są, aż żal je jeść ;):tongue::)

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

 

 

Sliczne te pierniczki i czekoladki rowniez.

Dziękuję bardzo za miłe słowa .

 

 

Mam juz nawet jakies foremki tyko z tym czasem troche slabo :(

Jeśli znajdziesz troszkę czasu to zrób na święta śliwki . Robi się dosyć szybko . Smak rewelacja.

Jeśli będę potrafiła pomóc z chęcią to zrobię:)


Elu... :clap:
I czapki z głów za takie pierniczenie się ;)
Zkosztował bym do kawki... I to nie po jednym.... ]:->

 

Areczku zapraszam serdecznie :)


 

 

Brawo bo piękne one są, aż żal je jeść ;):tongue::)

Oj tam, oj tam proszę się częstować :) Dzięki :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Tradycyjnie na wigilijne szkolne spotkania piekę ciacho w kształcie choinki jest to taki murzynek z dżemem lub powidłami  z dodatkiem przyprawy piernikowej .

post-70567-0-91836700-1450799583_thumb.jpg

,

Edited by Ela K.

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

 

 

piekę ciacho w kształcie choinki jest to taki murzynek z dżemem lub powidłami z dodatkiem przyprawy piernikowej .

Ela .. masz taką foremkę ? czy formujesz ciasto po upieczeniu ?

choineczka :thumbsup:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

 

 

Bardzo smacznie wygląda... Normalnie do schrupania ;)

No i wszamali ;) . Dzięki Arku:)

 

 

 

Ela .. masz taką foremkę ? czy formujesz ciasto po upieczeniu ? choineczka

Anuś dzięki.  Mam taką silikonową formę, kilka lat temu kupiłam i tradycyjnie piekę w niej ciacho do szkoły ;)

 

 

 

Choineczka pierwsza klasa :):clap: :clap: :clap:

Dzięki :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

  • 1 month later...

Może bułeczkę ? :)

post-70567-0-25295400-1454015650_thumb.jpg

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Nalewka wiśniowa została zlana i zostały przepyszne wisienki, które zamierzam wykorzystać do deserów. Powiem Wam w tajemnicy ;) , że uwielbiam wszelkie czekoladki z alkoholem . No i już wiecie co zrobiłam jako pierwsze z wisienek . Tak, tak ..... pralinki :)

 

Czekoladki z wisienkami z nalewki

Składniki:

30 wisienek :)

200 g ulubionej czekolady u mnie mieszanka mlecznej , deserowej i gorzkiej

30 papilotek do pralinek

 

Sposób wykonania jest banalnie prosty :) Czekoladę rozpuściłam w kąpieli wodnej. Nakładałam do każdej papilotki 3/4 łyżeczki rozpuszczonej czekolady. W czekoladę  wcisnęłam wisienkę, następnie zalałam to czekoladą.  Wstawiłam do zastygnięcia do lodówki na około 4 godziny.

:)

post-70567-0-34110200-1454256926_thumb.jpg

post-70567-0-39822800-1454256953_thumb.jpg

post-70567-0-83347200-1454256983_thumb.jpg

 

No nie bądź taka, daj jeszcze jedną :D

post-70567-0-86991200-1454257010_thumb.jpg

 

S M A C Z N E G O ! ! !

 

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Halusia ale jedną możesz spróbować :)

                                                                                                                                                                     

 

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.