Jump to content

Recommended Posts

Jakbym tak sobie usiadł... kawkę zrobił... to z 1/3 bym skubnął od razu :D

Kamilku myślę, że potem przez długi czas nie mógłbyś wstać :D

Bardzo smakowicie wyglądają

Dzięki

smacznie wygladaja i znajlepszym dzemikiem :D

Dzięki :) Faktycznie wisienkowy jest jednym z lepszych dżemików . Kilka zrobiłam tak, że pod dżemik włożyłam po kostce mlecznej czekolady. Młody twierdzi, że najlepsze ;)

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Antoine de Saint-Exupery - Mały Książę :flowers:

• Replies 102
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Posted Images

Guest ArkoGdynia

Bułeczki drożdżowe z dżemem wiśniowym i cynamonową kruszonką . Upiekłam do szkoły dla dziecka

Chciał bym być "Twoim dzieckiem"... tak rozpieszczasz  :thumbsup:  :clap:  :)

Kamilu... jak byśmy we dwoje usiedli to  by nawet nie było by co sprzątać... co tam z węglowodanami... rozpusta to rozpusta :devil:  :devil:  :devil:

:clap:  :clap:  :clap:

Chciał bym być "Twoim dzieckiem"... tak rozpieszczasz :thumbsup::clap::)

Hmmm w sumie to takie pracowite dziecko jak Ty................. muszę przemyśleć adopcję , chociaż na lato (kopanie ogródka, budowa wędzarki :P )

rozpusta to rozpusta :devil: :devil: :devil:

:thumbsup: :thumbsup: :thumbsup:

:heart: Dobrze widzi się tylko sercem. Najważniejsze jest niewidoczne dla oczu :heart:

Guest ArkoGdynia

Hmmm w sumie to takie pracowite dziecko jak Ty................. muszę przemyśleć adopcję , chociaż na lato (kopanie ogródka, budowa wędzarki :P )

No tak.. nie ma to jak "tania" siła robocza... ale jak byś zobaczyła ile mięcha potrafię jeść to byś mnie szybko z "domu" wyrzuciła....  :devil:  :laugh:  :thumbsup:

Kamilku myślę, że potem przez długi czas nie mógłbyś wstać :D

Elu, a po co wstawać :laugh:  Przy tak dobrych bułeczkach to ewentualnie poprosiłbym o drugą kawkę :D

Kamilu... jak byśmy we dwoje usiedli to by nawet nie było by co sprzątać... co tam z węglowodanami... rozpusta to rozpusta :devil: :devil: :devil:

I tej koncepcji trzeba się trzymać :devil::D

Edited by Kamil_1

No tak.. nie ma to jak "tania" siła robocza... ale jak byś zobaczyła ile mięcha potrafię jeść to byś mnie szybko z "domu" wyrzuciła.... :devil::laugh::thumbsup:

Czyli nie taka tania ;)

Elu, a po co wstawać :laugh: Przy tak dobrych bułeczkach to ewentualnie poprosiłbym o drugą kawkę :D

Może naleweczkę ? :)

Elu, a po co wstawać :laugh: Przy tak dobrych bułeczkach to ewentualnie poprosiłbym o drugą kawkę :D

Może naleweczkę ? :)

Teraz to już mnie na pewno nie odgonisz od stołu :laugh: :laugh: :laugh: A jeszcze jakby Arek się dosiadł... :rolleyes: "Klękajcie narody"  :laugh:  :laugh:  :laugh: 

Teraz to już mnie na pewno nie odgonisz od stołu :laugh: :laugh: :laugh: A jeszcze jakby Arek się dosiadł... :rolleyes: "Klękajcie narody" :laugh: :laugh: :laugh:

:)

• 1 month later...

Jutro klasa Młodego organizuje kiermasz ciast. Mamusia została poproszona o upieczenie czegoś. ;) .Padło na serniczki z truskawkami. Już kiedyś piekłam z tego przepisu i zapomniałam o nim a serniczki są szybkie w zrobieniu i pyszne. Jeden (taki z końcówki masy) został przez Młodego skonsumowany :) . Przepis zaczerpnięty z bloga kwestiasmaku, słusznie nazwany last minut ;)

post-70567-0-04079000-1461613060_thumb.jpg

post-70567-0-55314600-1461613081_thumb.jpg

post-70567-0-13238300-1461613145_thumb.jpg

post-70567-0-77677500-1461613104_thumb.jpg

• 1 month later...

Wczoraj u mojego młodszego syna byli goście. Przyjęcie na słodko . Niestety nie było czasu na piękne zdjęcia ale pokażę co im przygotowałam

Tort :)

post-70567-0-66638500-1465207447_thumb.jpg

post-70567-0-88362500-1465207455_thumb.jpg

Babka z galaretek :)

post-70567-0-34826800-1465207466_thumb.jpg

post-70567-0-14259800-1465207470_thumb.jpg

Krucho-drożdżowe rogaliki. Część z nadzieniem chałwowym a część z pysznym dżemem wiśniowym, który otrzymałam od Ewy R. (mamy ArkoGdynia) - dziękuję :*

post-70567-0-02736400-1465207476_thumb.jpg

Kostka jogurtowo-śmietanowa  :)

post-70567-0-99547600-1465207484_thumb.jpg

Budyniowiec - na prośbę mojego Synka :)

post-70567-0-02250000-1465207490_thumb.jpg

Nieśmiertelny sernik z oreo , również na wyraźne życzenie Kuby i jego gości :)

post-70567-0-18545100-1465207494_thumb.jpg

Niestety do zdjęcia nie załapały się ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą :)

Ela .. młodzież pewnie zadowolona :D bo kto nie lubi słodkości :D

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

CZekalam,czekalam i sie doczekalam. Elu :thumbsup: :thumbsup: :clap: :clap: :clap: :clap:

:)

Ela .. młodzież pewnie zadowolona bo kto nie lubi słodkości 

Zadowolona . Szczególnie galaretka się podobała :laugh: :laugh: 

Elu slodkie wspanialosci

Dziękuję :)

• 2 weeks later...

Dziś w szkole mojego syna miałam  przyjemność poprowadzić warsztaty z robienia pralinek . Szkoła  w tym dniu organizuje bardzo różne warsztaty dla uczniów całej szkoły. Każdy ma do wybory jakieś zajęcia, między innymi samoobrona, taniec, mechatronika, żagle, gra miejska, mural, rzeźba. No i muszę Wam się pochwalić, że na moje warsztaty już na pierwszej przerwie po ogłoszeniu zapisów skończyły się miejsca :D. Efektem naszej kilkugodzinnej pracy były takie słodycze:

post-70567-0-44865700-1466507707_thumb.jpg

Najważniejsze, że młodzieży bardzo się podobało co więcej niektórzy od razu wybierali się na zakupy, żeby powtórzyć słodyczki w domu :)

Guest ArkoGdynia

Dziś w szkole mojego syna miałam  przyjemność poprowadzić warsztaty z robienia pralinek

Eluniu.. ale z Ciebie sprytna "bestia".... ale takie słodkości.... nie poznaję koleżanki... :devil:  :devil:  :devil: 

Swoją drogą to dlaczego nie próbowaliśmy takich cudów w Gąsiorowie :tongue: 

Najlepsze to pewnie te "Rafaelo".... jak by jeszcze z % były to już niebo w gębie :tongue:  :D  

BRawo Ela, :clap: , dobrze robisz ,ze uczysz mlode pokolenie :D

Dzięki Aniu :)

Eluniu.. ale z Ciebie sprytna "bestia".... ale takie słodkości.... nie poznaję koleżanki.

:tongue:

Swoją drogą to dlaczego nie próbowaliśmy takich cudów w Gąsiorowie

Areczku ale spróbowaliście serniczek z rabarbarem i wysoko % tort ;)

Najlepsze to pewnie te "Rafaelo".... jak by jeszcze z % były to już niebo w gębie :tongue::D

Tym razem nie było raffaelo były pralinki typu bounty,  Domowe czekoladki Reese's, wiśnie i korzenne gruszki w czekoladzie , Słodkie orzechowe kulki, Śnieżne trufle

Edited by Ela K.

. No i muszę Wam się pochwalić, że na moje warsztaty już na pierwszej przerwie po ogłoszeniu zapisów skończyły się miejsca :D.

Elu .. taką nauczycielkę każdy by chciał mieć :D piękne pralinki :clap: od następnych warsztatów już się nie ''wykręcisz'' :tongue:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt

No proszę... jaka świetna inicjatywa. :clap:

A TY Elu mialaś okazję wykazać się swoimi umiejętnościami... a przy okazji zaangażować młodzież w produkcję takich słodkości :):thumbsup:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

• 1 month later...

Mój starszy Synuś szukał czegoś słodkiego  (zresztą zawsze szuka :D )

Postanowiłam więc upiec sernika, a że zostało mi w lodówce całkiem sporo wydrylowanych wiśni  powstało takie oto ciasto . Uwierzcie, że smakuje fantastycznie :) Ledwo uratowałam kawałek  do zdjęcia ;)

SERNIK Z WISIENKAMI I CZEKOLADĄ

post-70567-0-25819200-1470680447_thumb.jpg

Składniki:

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej

Spód:

2 paczki ciastek owsianych (ja kupuję w lidlu sasanki z czekoladą )

4 łyżki masła

Sernik:

1100 g tłustego twarogu

250 g mascarpone

4 jajka

3/4 szklanki drobnego cukru

nasionka z 1 laski wanilii

3 łyżki mąki pszennej

1 tabliczka czekolady deserowej

Kruszonka :

180 g mąki pszennej

100 g cukru

½ kostki masła

½ łyżeczki cynamonu

60-80 dag wydrylowanych wiśni

Sposób wykonania:

Spód: masło rozpuściłam, ciasteczka zblendowałam na piasek i połączyłam z rozpuszczonym masłem. Wyłożyłam na wyłożoną papierem do pieczenia formę o wymiarach 24x24 cm . Wstawiłam na 30 minut do lodówki.

Sernik: jeśli lubicie serniki bardzo kremowe to musicie przemielić twaróg trzy razy, ja lubię czuć twaróg więc tylko go zmiksowałam potem dodałam mascarpone, jajka, cukier, wanilie i mąkę. Na koniec dodałam pokrojoną na drobno czekoladę .

Kruszonka: rozpuściłam masło i wymieszałam z pozostałymi składnikami do momentu uzyskania kruszonki

Wylałam masę serową  na wystudzony spód. Wyłożyłam na ser wydrylowane wiśnie  i posypałam kruszonką .

S M A C Z N E G O ! ! !

Edited by Ela K.

Kurpik przyjeżdżając do nas przywiózł dużo pysznych rzeczy, między innymi zostałam obdarowana ricottą. Z tego pysznego serka dziś zrobiłam 

bułeczki do których zamiast jagód dałam borówki

post-70567-0-89193400-1471275950_thumb.jpg  post-70567-0-25122600-1471275963_thumb.jpg

wg tego przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/drozdzowki-z-twarozkiem-i-jagodami

oraz włoską tartę z ricottą i czekoladą

post-70567-0-09470900-1471276059_thumb.jpg   post-70567-0-28810600-1471276073_thumb.jpg

wg przepisu http://www.mojewypieki.com/przepis/wloska-tarta-z-serkiem-ricotta-i-czekolada

Obydwa wypieki dzięki fantastycznemu serkowi są przepyszne .

Sylwuś dzięki bardzo :hug::kiss: