Andrzejbdg Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Listopada 2015 Baco, wystarczy przeczytać temat i przypomnieć sobie o co pytał jego autor. Kilka postów wcześniej podałem pewien przepis, a teraz dodałem przekrój wyrobu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxiss Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Listopada 2015 Okej, czas na test, znawcy marketów. Właśnie kupiłem mięso. Proszę odrzucić tylko 3 kawałki z Tesco. Dwa zdjęcia : http://wrzucaj.net/image/AMOe http://wrzucaj.net/image/AXhS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Listopada 2015 Okej, czas na test, znawcy marketów. Właśnie kupiłem mięso. Proszę odrzucić tylko 3 kawałki z Tesco. Dwa zdjęcia : http://wrzucaj.net/image/AMOe http://wrzucaj.net/image/AXhS Łaska uświęcająca nie jest nam dana i dlatego nie mogę na podstawie zdjęcia stwierdzić, jakie odświeżające świństwa zostały w ów schab wstrzyknięte, aby produkt zniżył się do poziomu promocyjnego.O wiele lepiej byłoby, gdybyś podał dane z pierwszej etykiety tego mięsa.PS. Normalnie nie zwróciłbym uwagi na Twój post, ale tu chodzi o zdrowie, a z tym żartów nie ma.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Ja na tym promocyjnym miesie w PL sie nie znam, u nas mozna kupic mieso w promocji ale na zasadzie ze dany sklep w ten sposob sciaga do siebie klienta, Mieso pochodzace z tej samej serii ,kupione juz w innym sklepie ma normalna cene.zagadki lubie a ze zdjecia to loteria juz 5,7.8 Edytowane 5 Listopada 2015 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Listopada 2015 3,4,11 stawiam że to promocja marketowa ... 5 też mi się nie podoba Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Listopada 2015 Szczerze powiedziawszy, to odrzuciłbym wszystkie. Nie podoba mi się ich "świecenie", jak ja to nazywam.Jak dasz mi do ręki, odrzucę gnidę do strzału.To samo z łopatką, czy karczkiem...... tylko mi je daj. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Listopada 2015 Prawie tak jak Roger-4,5,11 Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxiss Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgadujcie dalej, kto jeszcze nie odpowiadał. Idę na Bonda, jak wrócę to podam odpowiedź Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Listopada 2015 6/12/13... Zrób po ciemku zdjęcia... łatwiej będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naginajka Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Listopada 2015 15 i ... ? Cytuj Pozdrawiam, Dawid. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Listopada 2015 3,4,11 stawiam że to promocja marketowa Charakterystyczne warkocze ? Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Listopada 2015 Tak Krzysiu bo to zawsze "waga schabu" Tapniete z GT-I9500 Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxiss Opublikowano 5 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Roger kozak Wygrałeś. Zakładam, że nie kierowałeś się kolorem tylko intuicją handlarza. Na żywo nie da się odróżnić które są z marketu, a które z hali mięsnej. Zapach był taki sam, wyciek wody też taki sam. Gdybym odkroił ten tłuszcz z tych trzech marketowych nikt by nie zgadł. Test miał na celu pokazanie sytuacji, w której jesteście pewni, że kupujecie od sprawdzonego dostawcy, a tak na prawdę gość przywozi wam towar z Tesco, wiem że koloryzuję. Chodzi o to że wcisnąłbym wam różne kawałki mówiąc że to najlepszy schab. ......Dałem w końcu za schab 15 zł, w Tesco już prawie nie było więc wziąłem 3 kawałki. Wszystko już się pekluje. Edytowane 5 Listopada 2015 przez noxiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Listopada 2015 (edytowane) Zakładam, że nie kierowałeś się kolorem tylko intuicją handlarza. Pozostałe polędwice były przepoławiane i można dopasować pary np.8-7, 10-14 Chodzi o to że wcisnąłbym wam różne kawałki mówiąc że to najlepszy schab Z tym, że nie na pewno Edytowane 5 Listopada 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Listopada 2015 Test miał na celu pokazanie sytuacji, w której jesteście pewni, że kupujecie od sprawdzonego dostawcy, a tak na prawdę gość przywozi wam towar z Tesco, wiem że koloryzuję. Nie koloryzujesz, bo tak jest. Chodzi o to że wcisnąłbym wam różne kawałki mówiąc że to najlepszy schab. Nie wcisnąłbyś .....wierz mi. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
donpicolo Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Listopada 2015 Noxiss kupuj mięso gdzie Ci się podoba,byle Ci się podobało.Fantazje co niektórych na temat mięsa i innych rzeczy są .....szkoda gadać.Piszą ,byle pisać.Sam kupuję mięso z marketów,czasami od sklepikarzy i to ten sam syf,nastrzykane wodą i niewiadomo czym -chyba że sam pojedziesz do kolegi i Ci sprzeda uczciwie półtuszę.Mimo wszystko robię ztego miesa wędzonki lepsze jak co niektórzy, co robią tylko z domowych świnek Co do wędzenia i peklowania to stosuj się do porad z forum i nie kominuj.Porady zawarte na forum są super.O kant dupy rozbić peklowanie na jajo ,lub oko.Nie ogarniasz tabeli to skorzystaj z super kalkulatora i wyjdzie Ci super wędzonka .Moja rada to pekluj min. 5 dni,a poledwicy nie parz bo szkoda (chociarz o gustach sie nie dyskutuje.A parzenie wykonuj wg przepisu z termometrem,to będziesz miał soczyste i pyszne wędzonki.Po to mamy 21 wiek,aby wykorzystać wagę i termometr za łączną kwotę 20 zł.aby sobie ułatwić robotę i polepszyć smak,a nie gdybać i wsadzać palec do wrzątku i patrzeć czy jajo pływa Tak na marginesie to słyszałem o tych sklepikarzach co kupują za 11 zeta w marketach schab,wiozą do swojej ubojni ,obcinają warkocz ,nawet obetną mizdrę.Warkocz sprzeda oddzielnie a polędwicę wieprzową extra za 24 zeta komuś z forum kto wędzi to nieudolnie i pisze ,że ma super wędzonkę i nigdy nie kupiłby mięsa z marketu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Listopada 2015 Tak na marginesie to słyszałem o tych sklepikarzach co kupują za 11 zeta w marketach schab,wiozą do swojej ubojni ,obcinają warkocz ,nawet obetną mizdrę Widziałem kiedyś gościa w Kauflandzie jak zapylał z dwoma wózkami pełnymi schabu. Jakież było moje zdziwienie, jak go załadował do izotermy z napisem "Zakład mięsny ...." Cytuj AREK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 5 Listopada 2015 Fantazje co niektórych na temat mięsa i innych rzeczy są .....szkoda gadać Szkoda Cię czytać. Sam kupuję mięso z marketów,czasami od sklepikarzy i to ten sam syf,nastrzykane wodą i niewiadomo czym A g.... prawda.Znając jak rozpoznać mięso nastrzyknięte, można nie kupować syfu. Mimo wszystko robię ztego miesa wędzonki lepsze jak co niektórzy, co robią tylko z domowych świnek Jakim cudem, jak baza czyli mięso jest syfem, o czym sam wspominasz ! Po to mamy forum i po to piszemy o mięsie, żeby nie dać się robić w konia. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxiss Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Noxiss kupuj mięso gdzie Ci się podoba,byle Ci się podobało.Fantazje co niektórych na temat mięsa i innych rzeczy są .....szkoda gadać.Piszą ,byle pisać.Sam kupuję mięso z marketów,czasami od sklepikarzy i to ten sam syf,nastrzykane wodą i niewiadomo czym -chyba że sam pojedziesz do kolegi i Ci sprzeda uczciwie półtuszę.Mimo wszystko robię ztego miesa wędzonki lepsze jak co niektórzy, co robią tylko z domowych świnek Co do wędzenia i peklowania to stosuj się do porad z forum i nie kominuj.Porady zawarte na forum są super.O kant dupy rozbić peklowanie na jajo ,lub oko.Nie ogarniasz tabeli to skorzystaj z super kalkulatora i wyjdzie Ci super wędzonka .Moja rada to pekluj min. 5 dni,a poledwicy nie parz bo szkoda (chociarz o gustach sie nie dyskutuje.A parzenie wykonuj wg przepisu z termometrem,to będziesz miał soczyste i pyszne wędzonki.Po to mamy 21 wiek,aby wykorzystać wagę i termometr za łączną kwotę 20 zł.aby sobie ułatwić robotę i polepszyć smak,a nie gdybać i wsadzać palec do wrzątku i patrzeć czy jajo pływa Tak na marginesie to słyszałem o tych sklepikarzach co kupują za 11 zeta w marketach schab,wiozą do swojej ubojni ,obcinają warkocz ,nawet obetną mizdrę.Warkocz sprzeda oddzielnie a polędwicę wieprzową extra za 24 zeta komuś z forum kto wędzi to nieudolnie i pisze ,że ma super wędzonkę i nigdy nie kupiłby mięsa z marketu. Zbijam z Tobą piątkę. Prawda została zawarta w tym poście Mój wujek nie raz kupował w markecie i było super. Fanatykom dziękujemy. Można od razu napisać, że "nie kupuję w markecie, bo to syf, kupuję świnię, sam ją zbijam i przerabiam - wtedy mam super" Różnica to tylko cena + odpady + robota Edytowane 6 Listopada 2015 przez noxiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
slawek444 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 6 Listopada 2015 NoxissMam wrażenie, że Ty nie chcesz zrobić coś dobrego i w miarę zdrowego dla siebie tylko nastawiasz się na odbiorców i ilość zamówień, robisz dokładnie jak w większości zakładów produkujących masowo - tanio kupić byle wygląd mięsa miało, szybko przerobić( i to będzie lepsze niż w sklepie) i do ludzi. A jak się wstydzisz czy boisz roboty to kupuj gotowe (z promocji) i realizuj zamówienia jako swoje (niewielka różnica której laicy nie zauważą) - czysty zysk bez roboty.Jeśli się mylę to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Czytam co nie które posty i tak sobie myślę :- jakoś na forum mam wrażenie wypowiadają się tylko konsumenci może warto by było posłuchać drugiej strony ale czy producenci , handlowcy podzielą się uwagami jak "rasują" żywność , jakie stosuje się techniki i myczki chyba nie .Dlaczego tak robią czy nie jest tak, że takie zachowania wymusza konsument który szuka taniej żywności , czy chęć zysku ( niech każdy z nas sobie odpowie we własnym sumieniu ma kredyt na mieszkanie , dwoje dzieci itp : - odświeżył by żywność czy nie - i stracił prace lub zbankrutował) . Nie twierdzę że wszyscy to patologia.- ja bym się nie odważył na stwierdzenie że rozpoznam podrasowaną żywność (taką na "wydrę" tak ale delikatnie nigdy)- co do "osiedlowych sklepików" . Powiem tak mały sklepik już na starcie jest przegrany bo jaki dostanie upust w hurtowni za 100 kg schabu na miesiąc versus 100 ton branych bezpośrednio z ubojni przez sieć (jaki byście dali) . Więc co na starcie jesteśmy już do tyłu a żyć trzeba , jest to przesłanka do różnych pokus -niech każdy sobie dopowie pytanie jak wyżej (nie twierdzę że wszyscy to patologia).- w mojej ocenie większe szkody niż obecna żywność wyrządza jej nadmiar i brak pracy fizycznej (jak się pracuje umysłowo to wysiłku fizycznego -sportu ) .- a co do "zaprzyjażnionego rolnika" będzie produkował tak jak mu się najbardziej opłaca . Jak będzie się opłacać to będzie sypał ile "wlezie" .- to takie moje przemyślenia nie wiem czy związane z doświadczeniem pewnie w jakiejś mierze tak Edytowane 6 Listopada 2015 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Edytowane 6 Listopada 2015 przez Gonzo Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
odyn06 Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 6 Listopada 2015 Reasumując:Co jakiś czas przez nasze forum, jak mgławica Andromedy, przeleci jakiś "rewolucjonista", co to chce tanio, szybko, na skróty i wbrew regułom wypracowanym empirycznie przez lata.Reguły wśród "anty-rewolucjonistów" pozostawać winny niezmienne: bezpiecznie, zdrowo, smacznie, zgodnie z recepturami, cierpliwie do celu, ucząc się od innych, a na końcu na własnych błędach. I nasze forum od tego jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 6 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 6 Listopada 2015 Fanatykom dziękujemy. Można od razu napisać, że "nie kupuję w markecie, bo to syf, kupuję świnię, sam ją zbijam i przerabiam - wtedy mam super" Różnica to tylko cena + odpady + robota Mocno za daleko posunięte dywagacje ... Żeby nie napisać bzdura na kółkach ... Jak się zastanowisz ile powinno kosztować mięso czy wyrób to możemy wrócić do dyskusji ... Tak na biegu , średnio : 1kg żywca wieprzowego to średnio 4-5pln w skupieuzysk mięsno, kostno tłuszczowy średnio na poziomie 78% udział masy kostnej na poziomie średnio 10% skóra 5%głowa, ogon, odpady technologiczne to razem jakies 6% Już jesteśmy na poziomie 8,77pln/kg a świnka jeszcze w skupie i nie zabita podgardle , pachwina słonina to kolejne 10% udziału w masie i mamy 10,64pln/kg czyli cenę jaką zapłaciłeś za promocyjny schab a ilę go jest w takiej śwince A gdzie ubój, rozbiór,marża ubojni, składowanie, transport, marża hurtowni, marża sklepu - tak wiem jak jest promocja to robi to Mikołaj i Elfy https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/803-udzial-procentowy-w-poltuszy/http://pttz.org/zyw/wyd/czas/2005,%203(44)%20Supl/24_Zybert.pdf Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxiss Opublikowano 6 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 6 Listopada 2015 (edytowane) Sławek, Roger, Maciek, Odyn - zgadzam się z wami. Receptura to receptura. Czym dłużej tym lepiej. Cierpliwość jest miarą jakości. Dobrze, okej - dla Nas, tak. Odejdźmy od egoistycznego podejścia. Każdy kto się zajmował wędzeniem dla kogoś prywatnie, doszedł do wniosku że robienie kiełbas, polędwiczek itp. się nie opłaca. Po prostu się nie opłaca! Zajmuje to czas i miejsce + jakiś procent ryzyka, że towar może ulec destrukcji. Idziemy dalej - cena. Ile wziąć od przeciętnego człowieka idącego na targ po wędliny, gdzie boczek wędzony kosztuje 14 zł ( nie czuć wędzenia, pływał w specjalnym płynie w którym się "wędził" ), kiełbasa "dobra" 22 zł (!i to jest już dużo!) w smaku przypominająca padlinę, zero dymu, co drugie ugryzienie chrzęści, trzeba coś wypluć, oka tłuszczu i inny syf. Tak to jest syf, brzydzę się kiełbasą ze sklepu. Kupiłem ostatnio kiełbę po 40 zł za kilo - żenada, zero smaku wędzenia, ale plus za brak chrzęści. Ocena 5,5 na 10. Wracając do tematu. Jak sprzedać z zyskiem dobry, swojski produkt gdzie ludzie nie mają pieniędzy, szukają na wszystkim oszczędności. Tylko takim sposobem, który opisuję. Tylko w taki sposób szarak może posmakować czegoś co jest na prawdę dobre. Może nie takie jak robicie, w skali na 10, dając sobie 10 - wg. receptury, ale na 7,5-8 moją recepturą, gdzie sklepowy szit po 22 zł dostałby 2! Chodzi o to, że ludzie przyzwyczaili się do kiepskiego smaku i niskich cen. Nie mają pojęcia ile kosztuje zrobiony dobry towar. Ostatnio robiłem kiełbasę ze schabu,boczku,karczku,szynki i łopatki zalewając tęgim wywarem z kości wołowych. Zero chrzęści, zero oczek z tłuszczu. Kiełbasa była chudziutka, przepyszna. Jadłem ją praktycznie codziennie bo była tak dobra. Podliczyłem cały koszt. Wyszło 18 zł za kilo. Dla siebie. Teraz sprzedajcie mi taką kiełbasę szarakowi. 18 zł bez robocizny i marży, drewna, paliwa, bo to wszystko kosztuje. W sklepie powinna kosztować 60 zł za kg. Kto tyle zapłaci? Edytowane 6 Listopada 2015 przez noxiss Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.