Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Chleb na zakwasie - twarda skórka


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
75 odpowiedzi w tym temacie

#21 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 07 lis 2015 - 11:53

elektro ja tez piekę tylko chleby na zaczynie( zakwasie) -co najmniej raz w tygodniu. Do piekarnika wlewam na płaską blaszkę z wodą by zwiększyć wilgotność w nim . Dziś właśnie piekę ale póki co zaczyn jest "budzony" , pewnie ok 14-stej będzie mozna dodać mąki, przełożę do blaszki i będę czekać aż odpowiednio wyrośnie :)



#22 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 07 lis 2015 - 17:38

Tak na szybko zrobiłam kilka zdjęć z dzisiejszego chleba tzn chodziło głównie  o tę "czapkę" z folii :)

pusta foremka

Załączony plik  20151107_132117.jpg   23,9 KB   13 Ilość pobrań

 

wyłożona papierem

Załączony plik  20151107_132213.jpg   23 KB   12 Ilość pobrań

 

to "obudzony" zaczyn

Załączony plik  20151107_132341.jpg   31,87 KB   9 Ilość pobrań

 

włożone ciasto chlebowe

Załączony plik  20151107_135909.jpg   28,61 KB   10 Ilość pobrań

 

przykryte foliową "czapką" nie ma obawy, że sie przyklei

Załączony plik  20151107_140023.jpg   32,32 KB   13 Ilość pobrań

 

 

urośniety chleb przed włożeniem do piekarnika

Załączony plik  20151107_170216.jpg   38,91 KB   15 Ilość pobrań

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 



#23 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 07 lis 2015 - 18:11

@chudziak, mam identyczna forme , nigdy nie uzywalam do chleba. Musze w niej zrobic jakis jasny bo dawno nie bylo takiego  :)



#24 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 07 lis 2015 - 20:22

Czy jeżeli wykładasz formę papierem do pieczenia to jeszcze ją smarujesz?

#25 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 07 lis 2015 - 20:36

Czy jeżeli wykładasz formę papierem do pieczenia to jeszcze ją smarujesz?

 

Nie smaruję ale trzeba kupić dobry papier do pieczenia -taki brązowy nie biały; by się nie zapłakać przy zdejmowaniu co mi się kiedyś przydarzyło a chleb był przeznaczony na podarunek .

 

Załączony plik  20151107_182432.jpg   39,37 KB   7 Ilość pobrań

 

elektra -czemu chcesz zrobić jasny chleb w tej formie, można zrobić jaki się chce - ja piekę chleby w  3/5 żytnie  więc raczej ciemne.



#26 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 08 lis 2015 - 10:38

@chudziak,bo przepis na ciemny mam akurat na 2 bochenki   do tego mam 2 takie same foremki wiec chleby sie rowno pieka a  jasny jest przepis na jeden  bochenek..  :D



#27 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 09 lis 2015 - 20:10

No to posłuchałem waszych rad Zrobiłem ciast, formę przykryłem reklamówka i o to efekty

 

po wyrośnięciu

Załączony plik  WP_20151109_16_51_53_Pro.jpg   32,05 KB   9 Ilość pobrań

 

początek pieczenia temp 230-240 st 20 min następnie 40 min 180 st

na dole wstawiłem miskę z wodą

 

Załączony plik  WP_20151109_17_41_20_Pro 1.jpg   38,7 KB   9 Ilość pobrań

 

i to co wyszło

 

Załączony plik  WP_20151109_19_36_04_Pro.jpg   45,5 KB   9 Ilość pobrań



#28 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5008 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 09 lis 2015 - 20:37

No i jaka skorka?



#29 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 09 lis 2015 - 22:11

No i jaka skorka?

 

No więc chlebek smaczny ale jeszcze gumowaty i ciężko się kroi ale skórka miękka.

Następnym razem trochę go przeciągnę w piekarniku do 1h 15min

ale tak wszystko ok :D

Dziękuje wam bardzo za pomoc 



#30 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 09 lis 2015 - 23:50

Dość mocno Ci popękał - może trzeba było poczekać jeszcze trochę  i pozwolić mu bardziej urosnąć.

A  tak na marginesie to nie podałeś  jaki masz przepis  i ile jakiej mąki stosujesz .



#31 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 10 lis 2015 - 07:15

No to podaję przepis:
750 mąki pszennej
350 mąki żytniej
2 łyżki zakwasu
3 łyżeczki soli
3\4 szklanki płatków owsianych
Szklanka siemia i ziaren słonecznika
1 l. wody

#32 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 lis 2015 - 07:27

No więc chlebek smaczny ale jeszcze gumowaty i ciężko się kroi ale skórka miękka.


Następnym razem trochę go przeciągnę w piekarniku do 1h 15min

 

Bo przy chlebach tego typu właśnie, 1 godz. 15 min. to praktycznie absolutna konieczność i już niejednokrotnie o tym było pisane :D.



#33 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 10 lis 2015 - 09:02

Więc wszystko się już okazało tzn. chlebek smaczny miękka skórka ale
Podczas krojenia nóż się klei do ciasta i miejscami wydaje mi się że jest zakalec (malutki)
Dlatego następnym razem dłużej będę piekł

#34 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 lis 2015 - 09:25

Ja swoj chleb ,wagowo mniej wiecej to samo ,pieke 210 st 50 min, 20 min 180 stopni i 15 min sobie odparowuje w piekarniku przy uchylonych drzwiach,jest wilgotny ale do noza sie nie klei.



#35 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 5123 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 10 lis 2015 - 09:34

Więc wszystko się już okazało tzn. chlebek smaczny miękka skórka ale
Podczas krojenia nóż się klei do ciasta i miejscami wydaje mi się że jest zakalec (malutki)
Dlatego następnym razem dłużej będę piekł

 

Właśnie dla tego chlebek w foremkach takiej mniej więcej wielkości, należy piec przy podanych temperaturach pieczenia, i użyciu domowego piekarnika, początek ok. 225 stopni C, a następnie ok 180 stopni C. co najmniej 1 godz. 15 min. bo inaczej efekty są takie o których piszesz. Poza tym chleb po upieczeniu najlepiej jest kroić dopiero po kilku lub kilkunastu godzinach, kiedy właściwie odparuje, i jak to się potocznie mówi " dojdzie lub dojrzeje" :D.



#36 Switala18

Switala18

    Użytkownik

  • Użytkownicy
  • 82 postów
  • MiejscowośćŻnin

Napisano 10 lis 2015 - 09:57

no liczę na to że następny chlebek będzie ideał 

a wy jaki macie przepis na chleb biały 



#37 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 10 lis 2015 - 11:32

Jeśli chcesz chleb biały to musisz po prostu zwiększyć  ilość mąki pszennej aczkolwiek zdrowszy jest żytni. Twój chleb i tak jest  zdecydowanie pszenny bo maki żytniej masz tylko ok 30% a w dodatku nie napisałeś jakiego typu mąk użyłeś. U mnie mąką żytnia to co najmniej 60% typ zarówno 580,720 jaki i 2000.

Zwiększając ilość mąki pszennej oraz stosując mąki  z większego przemiału czyli o niższy typ pamiętaj ,że taki chleb zdecydowanie szybciej rośnie.

Co do klejenia się do noża to też stawiam na niedopieczenie albo za wczesnie krojenie bo klejenie się do noża występuje w chlebach ciężkich czyli żytnich które zdecydowanie gorzej wyrastają .

Na koniec zdjęcie jeszcze kromek  z tego chleba co piekłam w weekend ,dla porównania kromka zwykłego chleba z przewagą mąki pszennej ( sklepowego).

 

Załączony plik  20151108_095417.jpg   37,12 KB   4 Ilość pobrań



#38 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 lis 2015 - 13:34

@chudziak, a co to sa za ziarna co widac na przekroju Twojego chleba?



#39 chudziak

chudziak

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 5194 postów

Napisano 10 lis 2015 - 15:43

Te największe to migdały   :) - kiedyś dodawałam soję ale ponieważ jest GMO to zaprzestałam  :hmm:

Poza tym w tym konkretnym jest słonecznik i siemię czasem daję orzechy laskowe lub włoskie.


Użytkownik chudziak edytował ten post 10 lis 2015 - 15:44


#40 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5574 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 10 lis 2015 - 15:55

Dziekuje :thumbsup: ,o te duze, wlasnie mi chodzilo ,ja daje siemie i slonecznik czasem pestki dyni, zurawine dalam kiedys ale mi nie pasuje w tego typu chlebie .Musze zrobic z laskowymi orzechami bo w tym roku leszczyna bardzo obrodzila :)






Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych